mijn kijk op

Ingeblikt jagen – Canned hunting - jagen voor de trofee

Ingeblikt jagen – Canned hunting - jagen voor de trofee Mensen jagen om de vleespan thuis te vullen of om de wildstand te beheren. Er zijn ook mensen die jagen voor de lol, die met een geschoten dier op de foto willen en die een trofee in de vorm van en vloerkleed van de vacht, een opgezet dier of hoofd in huis willen hebben. Voor de laatste categorie jagers is er zelfs een circuit van bemiddelaars die dieren speciaal fokken voor de jacht. Het wordt ingeblikt jagen, ofwel canned hunting genoemd, een verderfelijke manier van jagen om de jachttrofee of de botten van de leeuw, waar miljoenen mee worden verdiend.

Jagen voor de 'leuk'


Jachttoerisme

Je kunt het zo raar niet bedenken of het gebeurt ergens in de wereld. Eten van leeuwenvlees in stedelijke gebieden bijvoorbeeld, door mensen die heel ver staan van het leven in de bush. Het schieten van leeuwen, of andere dieren, die speciaal voor de jacht zijn gefokt is nog zo’n fenomeen. Het gebeurt, er is vraag naar, er wordt geld mee verdiend en er zijn mensen, vrouwen zowel als mannen, die zich trots laten fotograferen naast een leeuw die in gevangenschap is grootgebracht en speciaal voor deze jacht is losgelaten. Jachttoerisme is groot in Zuid-Afrika en Zimbabwe.

Canned hunting of ingeblikt jagen

In Afrika zijn bedrijven die zich hebben toegelegd op de jacht. African Sky Hunting in Pretoria is zo’n bedrijf waar je peperdure jachtsafari’s kunt boeken. Het is een activiteit voor de gefortuneerde die gaat watertanden van jachttrofeeën van een olifant, leeuw, luipaard of antiloop. Canned hunting is vooral populair onder rijke Amerikanen maar ook Europeanen maken zich eraan schuldig.

Zuid-Afrika als centrum van ingeblikte jacht

Zuid-Afrika is het centrum van de ingeblikte jacht, de canned hunting. Een in gevangenschap groot gebrachte leeuw wordt daar vrijgelaten in een omheind gebied. De jager die de trip heeft geboekt heeft dan 96 uur de tijd om het dier om te leggen. De prijsschieter mag in die tijd los gaan op het dier. Een leeuw die in een kooi is groot geworden vlucht minder snel dan een wilde leeuw, zodat de jacht niet al te moeilijk is voor de gelegenheidsjager. De jager moet wel een volle beurs meenemen. Van te voren kan hij aangeven wat voor dier hij wil gaan schieten.

Tienduizenden dollars

Een vrouwtjesleeuw doet in dat circuit 9500 dollar en voor een groot mannetje moet hij tussen de 20.000 en 90.000 dollar neertellen. Boven de 30.000 dollar mag de jager vanaf een foto een dier uitkiezen. Als het genadeschot dan eenmaal gevallen is kan de toeristische jager een selfie maken met de leeuw erbij en daarna kan hij het kadaver laten prepareren. In Pretoria is ook een bedrijf dat de dieren kan prepareren en opzetten om ze daarna te verschepen naar de opdrachtgever. Die kan er dan thuis mee snoeven.

Bron: Geraldfriedrich2, PixabayBron: Geraldfriedrich2, Pixabay

Welpje knuffelen

Een andere toeristische activiteit vormt het knuffelen met welpjes. Leeuwenjongen hebben een heerlijk zachte vacht en ze zien er aandoenlijk uit. Om ze door mensen te kunnen laten knuffelen worden ze na twee weken al bij de moeder vandaan gehaald, zodat ze niet te wild worden. Voor tien minuten knuffelen met het diertje met de zachte vacht en de schattige bruine ogen wordt ongeveer 30 euro gerekend.

Dierentuin en ingeblikte jacht

Zodra de dieren te groot zijn en hun aandoenlijkheid hebben verloren, gaat een deel naar een dierentuin. De meeste dieren komen echter in het circuit van canned hunting terecht.

Leeuwenfokkers

In Afrika komen steeds meer leeuwenfokkers, mensen die inspelen op de markt. Er is vraag en zij leveren de dieren. Niet alleen is er vraag van zogenaamde jagers, ook is er vraag naar de botten. In Azië gelooft men dat botten goed zijn voor je libido. Bovendien worden ze in traditionele medicijnen gestopt, als vervanger van de nog zeldzamer geworden tijgerbotten. Het geloof in de geneeskrachtige en libido verhogende werking van de botten van wilde dieren draagt bij aan het uitsterven van die dieren.

Miljoenenomzet

De dierenfokkers in Afrika zijn spekkoper, zij kunnen hun leeuw twee keer verkopen: aan de trofeejager en aan de bottenvermaler.
Het jachttoerisme is goed voor duizenden banen en een miljoenenomzet.

Protest

In Afrika en via internet zijn er protesten en campagnes tegen canned hunting. De website Cannedlion.org verzamelt informatie over de business en organiseert ondermeer campagnes op social media.
In Afrika zelf zijn regelmatig protestdemonstraties van tegenstanders van deze vorm van jacht.

Wild behoud

Er zijn ook voorstanders van canned hunting, behalve de mensen die er geld aan verdienen. Canned hunting zou bijdragen aan het behoud van de wilde dieren die worden bejaagd, zeggen die voorstanders. Het zou bijdragen aan een duurzaam leeuwenbestand. Wie op een gefokte leeuw jaagt spaart het leven van een echt wild dier, is de redenatie. Het blijkt echter dat de canned hunting de druk op stropen en jagen op wilde dieren niet heeft doen afnemen. Jacht oude stijl kan weken en soms maanden duren. Binnen het jachttoerisme moet een dier zo snel mogelijk worden opgespoord en omgelegd.

Botten van wilde dieren

De Aziaten die heil zien in de gemalen botten prefereren bovendien botten van wilde dieren boven die van gefokte.

Leeuw Cecil in Zimbabwe

Canned hunting kwam volop in de publiciteit door de dood van leeuw Cecil. Cecil was een beroemde leeuw in Zimbabwe die in juni 2015 voor de fun werd doodgeschoten door een Amerikaanse tandarts. De grote mannetjesleeuw was de koning van safaripark Hwange, in het westen van Zimbabwe. Cecil maakte tussen 1999 en 2004 deel uit van een wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Oxford naar conservatie van leeuwen in het land. Tandarts Palmer schoot het dier met pijl en boog. Het eerste schot dat raak was doodde het dier niet maar verwondde hem ernstig. Daarna joeg Palmer met nog twee mannen een dag lang op het gewonde dier om het uiteindelijk met een geweerschot af te maken.

De leeuw werd vervolgens gevild en onthoofd. De tandarts laat weten dat hij zijn vergunningen op orde had maar de autoriteiten beweren dat Cecil uit het reservaat gelokt is. De tandarts had 50.000 dollar neergeteld voor zijn trip. Het leidde wereldwijd tot grote ophef en Zimbabwe verzoek om uitlevering van de Amerikaan. Palmer werd beschuldigd van stroperij en riskeerde in het Afrikaanse land een celstraf van 15 jaar. Walter Palmer werd uiteindelijk niet vervolgd omdat zijn papieren in orde bleken.

Leeuwen in Afrika

In Afrika leven steeds minder leeuwen. Het aantal is sinds 1965 dramatisch gedaald van 100.000 naar niet meer dan 30.000 eind 2015. De leeuw staat daarom op de lijst van kwetsbare diersoorten van de International Union for Conservation of Nature’s Red List (IUCN).
Het jagen op leeuwen, wilde en gefokte, is in verschillende Afrikaanse landen (Zuid-Afrika, Zimbabwe) desondanks nog altijd legaal. In Botswana en Zambia is de jacht verboden.

Verbod op canned hunting

Er is in 2007 een poging gedaan om canned hunting te verbieden, maar dat is tegengehouden door de leeuwenfokkers die naar de rechter stapten. De rechter draaide vervolgens het reeds ingestelde verbod terug. Sindsdien zit canned hunting in de lift en worden er jaarlijks zo’n duizend leeuwen geschoten voor de adrenaline kick van de zondagsjager.

Ontmoedigen

Verschillende landen proberen canned hunting te ontmoedigen door een verbod in te stellen op invoer van trofeeën. In Australië mag je bijvoorbeeld geen leeuwenmatje invoeren. Verschillende luchtvaartmaatschappijen willen de trofeeën niet meer vervoeren. Bij de South African Airways, British Airways, Lufthansa, Air France-KLM en Emiraties komen geprepareerde leeuwenkoppen er niet meer in. De lobby is sterk en petities ondertekend door honderden duizenden mensen deden ook Delta Air Lines en United Airlines weigeren afgeschoten dieren te vervoeren.

Verbod op import van jachttrofeeën

De EU staat de invoer nog steeds toe, maar in Nederland nam de Tweede Kamer vlak voor de zomer van 2015 een motie aan om import van jachttrofeeën zoals tijgerhuiden en ivoor in Europees verband aan te pakken. Acties als die van de tandarts zullen dit proces versnellen. Het Nederlandse voorstel kwam van de Partij van de Dieren, die tevens stelt dat de illegale handel van jachttrofeeën een bron van inkomsten is van terroristische organisaties.

Mijn idee
Mijn idee over canned hunting? Ik begrijp niet dat er mensen zijn die zich trots voelen als ze zo’n dier hebben neergelegd.
Het in een kooi houden van wilde dieren voor de jacht is slecht voor de dieren. Het wordt gepropageerd onder het mom van wildbeheer, maar dat is een drogreden. Er is maar één reden en dat is geld verdienen. Dat dit gebeurt over de rug van dieren, die in aantal drastisch minder worden, is niet goed te praten. The big five, waar de leeuw één van is, leveren valuta op middels safari's. De Afrikaanse landen, die nog nog wilde leeuwen binnen hun landsgrenzen hebben lopen, kunnen beter op duurzaam toerisme en wildbehoud insteken, dan de zinloze jacht toestaan. Wildbeheer is de taak van professionals. Voor bezoekers aan de landen is er zoveel moois te zien!

De tandarts uit Amerika, en zijns gelijken, doen er goed aan een mooie fotocamera kopen en op die manier trofeeën schieten. Zonder pijlen en kogels en met een blijvende herinnering en, belangrijkste van alles, een levende leeuw.

Legenda
A. Zimbabwe
B. Zambia
C. Botswana
D. Zuid-Afrika
E. Pretoria
F. Safaripark Hwange

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in Zuid-AfrikaZuid-Afrika is een land met veel tegenstellingen zoals het verschil tussen armoede en rijkdom. In Zuid-Afrika zijn veel…
Zimbabwe; geschiedenis en onafhankelijkheidZimbabwe; geschiedenis en onafhankelijkheidTot aan 1980 was het land bekend onder de naam Rhodesië, daarna wordt het omgedoopt tot Republiek Zimbabwe. Het wordt da…
Trofeejacht: lucratief of schadelijk?Trofeejacht: lucratief of schadelijk?De jacht op wilde dieren is 'big business' anno 2015. Overal ter wereld nemen jagers legaal en illegaal dieren op de kor…
Cheetah of jachtluipaardCheetah of jachtluipaardSmaken verschillen maar de meeste mensen zullen een cheetah mooier vinden dan een leeuw. De kans om een cheetah tegen te…

De bijzondere kleur van Lake Natron in TanzaniaDe bijzondere kleur van Lake Natron in TanzaniaIn de buurt van de grens van Kenia ligt een apart meer; een zoutmeer met een rood-oranje kleur in plaats van blauw zoals…
De Bekkendelle in het Nationaal Landschap WinterswijkDe Bekkendelle in het Nationaal Landschap WinterswijkDe naam Bekendelle is afkomstig van Bek-en-Delle (Beek en Dal). In het Achterhoeks ook wel Bekkendelle genoemd. De Beken…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 27707, Pixabay
  • Leeuwarder Courant – ‘Welke leeuw wilt u mee naar huis?’ - 4 augustus 2015
  • https://www.facebook.com/cannedlion.int geraadpleegd op 5 augustus 2015
  • https://app.getresponse.com/archive/cach/195719105.html?show_schedule=yes&u=SFas geraadpleegd op 5 augustus 2015
  • http://www.cannedlion.org/blog/hunting-instincts-kick-in geraadpleegd op 5 augustus 2015
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/08/01/ook-de-broer-van-de-beroemde-leeuw-cecil-doodgeschoten/ geraadpleegd op 5 augustus 2015
  • http://www.iucnredlist.org - op 5 augustus 2015
  • Leeuwarder Courant - Groot wildjagers nu zelf prooi - 5 augustus 2015
  • http://www.telegraaf.nl/buitenland/24606646/__Walter_Palmer_niet_vervolgd__.html geraadpleegd op 11 april 2017
  • http://www.nu.nl/wetenschap/4153024/aantal-leeuwen-in-afrika-zal-binnen-20-jaar-halveren-.html geraadpleegd op 11 april 2017
  • Afbeelding bron 1: Geraldfriedrich2, Pixabay
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 18-04-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.