InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Electronica > Het 5G netwerk naar Europa

Het 5G netwerk naar Europa

Het 5G netwerk naar Europa De Nederlandse Eurocommissaris Neelie Kroes wil er nog snel even voor zorgen dat het 5G netwerk naar Europa komt. Ze heeft al aangekondigd om te willen stoppen als Eurocommissaris en zal wel bang zijn dat haar missie verloren gaat. Haar missie om te concurreren wat betreft draadloos bereik met de Verenigde Staten. En dan moet je dus in Zuid-Korea zijn, want in Nederland is voor het grotendeel het 4G-netwerk goed actief, maar niet overal.

4G netwerk niet overal bereikbaar

In Nederland worden er Kamervragen gesteld omdat niet iedereen, die woont aan de grens met Duitsland en België, mobiel bereikbaar is. Niet iedereen kan draadloos 112, in spoedgevallen bereiken. Eind voorjaar 2014 is er een meldpunt gestart waarop burgers kunnen doorgeven waar je in Gelderland geen bereik hebt. De meldingen worden geïnventariseerd en onder de aandacht gebracht van de landelijke politiek en providers.

De elektrogevoeligen

Elektrogevoelig zijn is dat je fysieke pijn en een onwelbevinden krijgt van de onzichtbare straling van de draadloze communicatiemiddelen. Het mag duidelijk zijn dat er twee partijen tegen over elkaar staan. De mens die overal mobiel bereik wil en de groep die vlucht en naar ‘schone plekjes’ wil verhuizen. Bekend is dat grensgebieden schoon moeten blijven van zendmasten in verband met roaming. Een aantal mensen gevlucht naar deze gebieden, willen het zo houden. Veel mensen uit het westen van ons land worden door het plaatsen van de 4G masten, gedwongen om te vluchten. Graag naar een gebied waar het ‘schoon’ is van straling. Liever in eigen land. Een witte zone is dringend nodig! Wat is er mis met een vaste telefoon? Wat is er mis met hoe het tien jaar geleden ging? Onze jeugd groeit hier niet mee op, is het antwoord van een burgemeester in de Achterhoek. Wie voedt de jeugd dan op? De ouders toch! Bovendien zijn veel gemeenten in de Achterhoek krimpgemeenten. Maak hier gebruik van. Houd gemeenten ‘schoon’ van straling en de krimpgemeenten lopen weer vol.

Doorgaan

Stilstaan lijkt wel zelfmoord, denkt Europa. De 4G is nog niet eens overal operationeel in Nederland en dit bericht komt 16 juni 2014 naar buiten: 5G naar Europa. Europa zoekt samenwerking met Zuid-Korea om 5G sneller te ontwikkelen. De Europese Commissie wil dat Europese bedrijven profiteren van de stap naar 5G. De samenwerking is maandagochtend 16 juni 2014 ondertekend in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. “In de jaren negentig waren we als Europa leidend met 2G en we streven ernaar om die positie ook te halen voor 5G”, aldus Mevr. N. Kroes. De Europese Commissie steekt voor de aankomende vier jaar 700 miljoen euro in de ontwikkeling van de 5G. Van Europese bedrijven moet daar nog drie miljard bijkomen. Het 5G netwerk is nog geen standaardnetwerk en providers hebben nog geen keus gemaakt op welke technologie het 5G netwerk gaat werken. Bedrijven en overheden investeren dan ook massaal in onderzoek naar 5G. Zelf stilstaan, kan soms van essentiële waarde zijn. Ondanks de berichten over de schade van de draadloze straling die in Nederland maar mondjesmaat benoemd wordt.

Waarom wil men 5G?

Graag nog snellere downloadsnelheden. De providers adverteren met downloadsnelheid 30 tot 50 Mega bits voor 4G. Voor 5G wordt gemikt op downloadsnelheden van 10 Giga bits of meer! Nodig hiervoor is ook de capaciteit voor de verwachte toename van hardware met mobiele verbindingen. Niet alleen de smartphone en tablets maar de industrie mikt ook op auto’s en koelkasten. De zogeheten ‘machine to machine’ communicatie.

Ook moet de latency omlaag. Latency is het getal dat aangeeft hoe je verbinding is met een server. Je latency wordt hoofdzakelijk beïnvloed door de tijd die het duurt om een berichtje te zenden naar de server en er eentje terug te krijgen (de ping). Met 4G is de ping rond 30-45 milliseconde (ms) bij 5G moet dat terug naar maximaal 2 tot 5 ms. Dit om robots met menselijke besturing, gevaarlijk werk te laten doen. Operaties op afstand en om ‘tactile’ internet mogelijk te maken. Tactile internet houdt in dat draadloze communicatie op hoog niveau wordt ingeschakeld voor economische groei en innovatie en zal leiden tot een heel andere samenleving dan we nu anno 2014 kennen. Geen enkel gebied in de economie zal eraan ontkomen. Gebieden als de gezondheidszorg, mobiliteit, onderwijs, productie en smart grids. Smart grid is de term die gebruikt wordt voor technologieën om het bijvoorbeeld het elektriciteitsnet te beheren nu steeds meer apparaten worden aangesloten die een forse vraag van stroom vragen. Stel een hele wijk met elektrische auto’s die massaal opgeladen moeten worden. Of een wijk met allemaal zonnepanelen waar meer wordt opgewekt dan verbruikt wordt. Nog een belangrijk doel is het verlengen van de accuduur. Een accu, van welk apparaat dan ook, wil men zo maken dat hij tien keer langer meegaat dan nu bij 4G. Ook is een doel, ingegeven door recent grootscheepse spionage, de privacy. 5G zal ontworpen worden met privacy en beveiliging als een zeer belangrijke factor.

Wie zei ook alweer: maak eens een pas op de plaats en wees tevreden met wat je hebt?

Lees verder

© 2014 - 2017 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Smart Grid - het elektriciteitsnet van de toekomstHet gebruik van elektriciteit groeit, en naar verwachting zal die groei aanhouden. Er komen immer steeds meer apparaten…
Ping van Apple, wat zijn de mogelijkheden?Ping van Apple, wat zijn de mogelijkheden?Ping van Apple had direct na lancering (begin september 2010) al een miljoen leden. De enorme populariteit van dit socia…
Leiderschap: Managerial grid van Blake en MoutonDe managerial grid is ontwikkeld door Robert Blake en Jane Mouton, en gericht op het situatiegericht leidinggeven. In di…
Pingen: berichten versturen via Blackberry Messenger NetwerkPingen is de nieuwe hype op het gebied van smartphones. Vooral jongeren gebruiken de zakelijke apparaten voor dit doel.…
Boekbespreking: Godsdiensten van de wereldBoekbespreking: Godsdiensten van de wereldHet boek Godsdiensten van de wereld is een standaardwerk op het gebied van godsdiensten in de wereld. Het boek is een we…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PIX1861 / Pixabay
  • http://www.stopumts.nl/doc.php/Berichten%20Internationaal/8412/5g_naar_europa_dankzij_zuid-korea
  • http://tweakers.net/reviews/3392/de-grote-beloften-van-5g.html
  • http://tweakers.net/nieuws/96714/europa-zoekt-samenwerking-met-zuid-korea-voor-5g.html
  • http://tweakers.net/nieuws/94224/huawei-stijgende-vraag-naar-data-maakt-5g-in-2020-noodzakelijk.html

Reageer op het artikel "Het 5G netwerk naar Europa"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Rieja
Laatste update: 25-09-2016
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Electronica
Special: Radiogolven
Bronnen en referenties: 5
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!