InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Electronica > Imac, de computer van de toekomst?

Imac, de computer van de toekomst?

Een scherm, een hdtv, of gewoon Flatscreen......Nee, het is een mac. Een Imac. Simpel in z'n eenvoud, vriendelijk in z'n gebruik. Voor iedereen die overzicht wil. Een computer, geproduceerd door de maker van de ipod.

Dat? Een computer?

Even zomaar een gesprek tussen twee doodgewone mensen.

"He, wat is dat?"
"Wat is wat?"
"Nou, dat daar. Is dat een monitor of een televisie?"
"Bedoel je dat witte ding?"
"Ja, met de aluminium voet."
"Dat is geen van beiden, of eigenlijk alles in 1."
"He, waar heb je het over?"
"Dat is een computer."
"Doe niet zo gek. Dat een computer? Dat kan niet. Waar is dan de kast?"
"Welke kast?"
"Nou, daar waar de cd ingaat, of het geheugen. Je kent dat wel, een toren met alles erop en eraan!"
"Dat zit er allemaal in, allemaal achter het scherm."
"Ga weg, dat is onmogelijk. Dat scherm is hartstikke dun."
"Toch is dat de hele computer."
"Ik geloof het nog niet. Waar moet de cd dan in."
"Aan de zijkant."
"OH? Rare computer hoor."
"Nee hoor. Dat is een imac G5. De nieuwste telg uit de imacfamilie."

Zo kan een gesprek lopen, als men het over de nieuwste telg heeft, van de Applefamilie. Want wat zie je, als je de nieuwste imac aanschaft? Een wit scherm, gesteund op een aluminium voet. Met alleen maar aangesloten een wit toetsenbord, en een witte muis. Verder loopt er alleen nog maar een kabeltje naar het internetkastje. Dan kun je al de hele wereld oversurfen. Nog nooit heeft de apple zo'n revolutionaire computer geproduceerd. Het begon met de blueberry. Een doorzichtige computer, die eigenlijk hetzelfde had, als de nieuwe. Alles zat bij elkaar in een behuizing. Je hoeft alleen nog maar een kabel in het stroom te stoppen, en een in de kabelaansluiting, en je had alles bij de hand. Maar die computer had als nadeel, dat dat alles was. Het was bijvoorbeeld onmogelijk extra geheugen toe te voegen, of een videokaart.

Maar met de nieuwste apparaat kan men makkelijker bij het hart van de computer komen. Het is ook raadzaam om bij aanschaf een extra geheugen bij te bestellen, omdat je dat waarschijnlijk wel nodig heb. Deze computer kan echter zoveel meer. Bluetooth, firewire, usb, noem het maar op, of het zit bevestigd aan de achterkant.

Maar ook aan de voorkant komt men verrassingen tegen.

HDTV

Dit juweeltje is zelfs voorbereid op HDTV. Haarscherp beeld valt je ten deel, als deze computer is opgestart. Stop een DVD in de doublelayer DVDRwriter, waarmee je een dubbele hoeveelheid informatie op kan slaan, en men kan ongestoord en trillingsvrij film bekijken. Zet een aquariumprogramma op je computer, en je krijgt het idee de vissen te willen strelen. Kijk naar de show van dolfijnen, en men heb het idee dat je er zelf tussenzit. Zo prachtig is het om naar alles te kijken en te luisteren. En zelfs 3D is mogelijk, met behulp van een bijbehorend brilletje.

Foto?

Bijna onzichtbaar voor het menselijk oog, zit er in de bovenrand van de computer een klein zwart vierkantje, met daarnaast een klein zwart puntje. Even vraag je je af wat dat is, maar dan kom je bijvoorbeeld bij het programmaatje photobooth. Oftewel fotocabine. Dan kom je erachter dat dat vierkantje een echt cameraatje is, dat al je bewegingen moeiteloos vastlegt. Photobooth is als het fotohokje op het station, waarmee je je eigen gezicht kan vereeuwigen. Op een grappige wijze, zelfs met speciale effecten maakt het programmaatje een foto van je, waarna je alles ermee kan doen, bijvoorbeeld je vrienden ermee kan verrassen. Niet zo nieuw, maar wel superhandig. Het kleine vierkantje ernaast, is de microfoon. Zo is alles geintergreerd in 1 apparaat, en heb je verder niets meer nodig, behalve een printer.

En natuurlijk kan je nog een hele tijd doorgaan met het opnoemen van de mogelijkheden van dit apparaat, maar dat zou nog een heleboel uitleg vereisen. Een ding wil ik u niet onthouden.

Wat is dat? Een afstandbediening

Eenvoud en overzicht lijken de sleutelwoorden bij deze computer. Alles is gebaseerd op simpel gebruiksgemak. Alles is geintergreerd, en werkt naadloos samen, maar ook onafhankelijk van elkaar. Zelfs de afstandbediening. Steve Jobs moet in z'n vuistje hebben gelachen toen hij dit apparaat had ontwikkeld. Waarschijnlijk had hij toen de Ipod in z'n hoofd. Op de keynote, de presentatie van deze computer destijds, te vinden op www.apple.com, blijkt hij ook wel te lachen om z'n eigen vondst. Je ziet dan plaatjes van twee afstandsbedieningen. Een van een gewone televisie, een zwarte AB met allemaal knoppen voor van alles en nog wat. En een van de Apple remote. Een klein wit kastje met maar twee knoppen, waarvan een knop bijna onzichtbaar is. Twee afstandbedieningen, met een groot verschil in knoppen, maar evenveel mogelijkheden. Vastgeplakt aan de zijkant van het scherm, door middel van een magneet, kun je hem mooi op 1 plek houden. Nog zo'n vondst waar je normaliter niet aan denkt, omdat magnetisme niet goed is voor monitor. Toch is het iets wat je op moet noemen, als je het over deze computer heb.

Mighty Mouse

 • Alles aan de computer is wit, alsof Apple sereen wilt zijn.
 • Af wil rekenen met het verleden.
 • Het lijkt wel of de computer een stuk teruggaat in de tijd.
 • Zelfs de ipod is wit.
 • Maar ook de muis is wit.
 • Tegenwoordig zie je de muis in allerlei kleuren.
 • Maar die van Apple is wit.
 • Egaal wit. De enige kleuronderbreking op de muis, is het kleine
 • grijze balletje bovenop.
 • Een klein balletje, maar met zoveel power.
 • Want hij heet niet voor niets Mighty Mouse.
 • Ten opzichte van andere muizen, kan deze muis niet alleen van boven naar beneden scrollen,
 • maar ook van links naar rechts.
 • En het werkt goed. Ook in draadloze versie.
 • Al gauw raak je eraan verslaafd.
 • En wil je niet anders.
 • De eerste schoonmaaktips zijn trouwens al gesignaleerd op internet.

Dit is een kleine greep uit de mogelijkheden, van zo'n fantastisch apparaat
© 2007 - 2017 Dock, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Steve Jobs, de man achter het succesrijke Apple!Steve Jobs, de man die in maart 2011 nog het nieuwste snufje van Apple kwam voorstellen; de iPad 2. Hij staat aan de bas…
Magier Steve JobsDe oprichter van Apple, Steve Jobs, is befaamd om de Mac, de iPhone en andere technologische noviteiten. Deze man is een…
Geef Windows gratis een MAC OS X look!Microsoft is ongetwijfeld de populairste software-fabrikant op dit moment. De grootste concurrent van Microsoft is Apple…
Mac computer of PCDe meeste computergebruikers werken met een Windows PC en hebben wel eens een Mac gezien bij vrienden of familie. Steeds…
Mede-Apple oprichter Steve Jobs: wie was Steve Jobs?Steve Jobs richtte het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple mee op. Steve Jobs stierf op 5 oktober aan de gevolgen van k…

Reageer op het artikel "Imac, de computer van de toekomst?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Dock
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Electronica
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!