mijn kijk op

Een leven zonder alcohol

Een leven zonder alcohol Ik ben geheelonthouder. Geen bier, geen wijn, geen shots, niets. Ik ben ervan overtuigd dat een leven zonder alcohol beter is. Niet omdat ik ooit alcoholist was, niet omdat ik alcoholisme van dichtbij heb meegemaakt, niet omdat mijn religie het voorschrijft, maar puur als rationele overweging. Wat zijn de redenen voor mijn besluit?

Introductie

Het leven van een geheelonthouder gaat niet over rozen. Bij elke sociale gelegenheid met nieuwe mensen moet ik me verantwoorden. Ten minste, zo voelt de vraag: “Waarom drink je niet?” Ik snap dat mensen het bijzonder vinden en dus de achterliggende reden willen weten, maar voor mij voelt het alsof ik telkens mijn keuze moet verdedigen. Ik word net zo min begrepen als het andere extreem, de alcoholisten. Behalve dat geheelonthouders niet de steun hebben van AA-bijeenkomsten...

Als ik geen zin heb in zelfverdediging, gebruik ik maar als excuus dat ik nog moet autorijden. Mensen begrijpen dat tien keer beter dan iemand die bewust alcohol heeft afgezworen. In werkelijkheid is “bob jij of bob ik?” voor mij nooit een issue. Ik ben altijd bob of ik moet autorijden of niet.

Wat brengt iemand tot de keuze om alcohol af te zweren? Goede vraag, maar eigenlijk moet die andersom gesteld worden: wat brengt iemand er toe om alcohol te gaan drinken? Waarom drinken we eigenlijk?

Redenen om te drinken

Mijn verdediging op de vraag “waarom drink je niet?” begin ik meestal met “waarom wel?”. De antwoorden die ik krijg, zijn onbevredigend:
  • Het is lekker.
  • Ik wil gewoon lol hebben.
  • Iedereen doet het
  • Ik wil nieuwe mensen ontmoeten.
  • Het is gezellig.

Lekker

Over smaak valt niet te twisten, maar er is alcohol in allerlei verschillende smaken; voor elk wat wils dus. Maar lekkere smaak is natuurlijk nooit een gegronde reden om iets te eten of drinken. Chocolade, frites en chips smaken ook lekker en daarvan weten we maar al te goed dat het slecht voor ons is. Bovendien, wie vond alcohol nu echt meteen lekker? Je moet “leren” drinken, zegt men dan. Tenzij iets goed voor onze gezondheid is, lijkt het me een slecht teken dat je het moet “leren” drinken. We moeten allemaal leren om groente te eten, maar dat heeft een duidelijke reden: groenten zijn gezond. Alcohol is niet gezond, dus waarom zou je dan ook nog eens de moeite moeten nemen om het te “leren” drinken?

Lol

Hier kan ik heel kort over zijn. Iedereen die alcohol nodig heeft om lol te hebben, is erg zielig.

Iedereen doet het

Dit argument is zo mogelijk nog belachelijker dan de vorige. Omdat anderen alcohol drinken, moet jij dat ook doen? Dus als anderen van de brug springen, spring jij er achterna. Met name voor tieners is dit een sterk argument. Ze zijn opgegroeid met ouders die drinken en zijn op een vatbare leeftijd voor druk van leeftijdsgenoten. Tieners willen stoer doen en laten zien dat ze durven. Alcohol heeft helaas een goed imago onder de jeugd, dus dat is een logische focus.

Nieuwe mensen ontmoeten

Dit is het meest rationele argument. Alcohol verlaagt je remmingen waardoor je eerder op anderen afstapt. Vooral voor wat schuchtere mensen is dat fijn, want anders durven ze nooit nieuwe mensen aan te spreken.

Toch zit er ook een gat in dit argument. Nieuwe mensen ontmoeten, gaat niet alleen om de ontmoeting, het gaat om vrienden worden. En vrienden worden gaat verder dan elkaar kennen onder goede tijden met een biertje in de hand. Als mensen elkaar onder invloed van alcohol ontmoeten, zijn ze niet zichzelf en het is dus lastiger om in te schatten of die andere persoon wel alle tijd en moeite waard is.

Gezellig

Dit is met afstand het meest bizarre argument. Alcohol is gezellig, wat?! Kan alcohol de laatste roddels vertellen? Kan alcohol grappen maken? Kan alcohol een gevoel van samenzijn geven? Kan alcohol met je op de bank zitten en naar een film kijken? Nee, nee, nee en nog eens nee. De gezelligheid van een sociale gebeurtenis komt niet van de alcohol, het komt van de mensen. Alcohol is geen voorwaarde voor gezelligheid, want gezelligheid komt ook buiten de combinatie met alcohol voor. We denken: Waar alcohol is, is gezelligheid, dus alcohol leidt tot gezelligheid. Waarom is dat onjuist?

Neem als voorbeeld de vergelijkbare redenering: Waar meer kerken zijn, is meer criminaliteit, dus kerken leiden tot criminaliteit. We weten uiteraard dat dit een incorrect verband is. We weten dat kerken en criminaliteit niets met elkaar te maken hebben. Toch is de redenering niet zo dom als op het eerste gezicht lijkt. Wie dit verband zou gaan onderzoeken, zal hoogstwaarschijnlijk vinden dat in plaatsen met meer kerken er meer criminaliteit is. De fout ligt echter in het suggereren van zogenaamd causaal verband tussen die twee: kerken veroorzaken criminaliteit. Met dezelfde informatie kun je net zo goed stellen dat criminaliteit kerken veroorzaakt. Dat zou zelfs logischer zijn in een situatie waarbij missionarissen aangetrokken worden tot de “slechtheid” van een plek. Hoe dan ook, het zal iedereen direct duidelijk zijn dat zowel het aantal kerken als de criminaliteit verklaard kunnen worden door het bevolkingsaantal. Meer inwoners betekent zowel meer kerken als meer criminaliteit.

De redenering “waar alcohol is, is gezelligheid, dus alcohol leidt tot gezelligheid” is op eenzelfde manier onjuist. Beide elementen zijn te verklaren uit een andere factor: de aanwezigheid van andere mensen. Het enige verschil tussen beide redeneringen is dat de gedachte “alcohol leidt tot gezelligheid” veel minder duidelijk onjuist is dan “kerken leiden tot criminaliteit”. Dit is enkel omdat niemand ooit die eerste geachte heeft ontkracht.

Redenen om niet te drinken

Er zijn een aantal goede redenen om alcohol te laten staan. Alcohol:
  • is verslavend
  • maakt ziek
  • beïnvloedt je gedrag

Alcohol is verslavend

Net als andere drugs is alcohol verslavend, maar veel mensen willen dit niet erkennen. Het eerste teken van verslaving is gewenning: je hebt steeds meer nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. De eerste keer dat iemand drinkt, kan een klein beetje al genoeg zijn voor een flinke dronkenschap, maar naarmate het lichaam aan de alcohol went, vraagt het steeds meer. Ten tweede bewijst het bestaan van alcoholisten eenvoudigweg dat alcoholgebruik tot een verwoestende verslaving kan leiden.

Alcohol maakt je ziek

Na een avondje stevig drinken voelen de meeste mensen zich ziek, zwak en misselijk. Sommigen moeten op de avond zelf al overgeven, anderen hebben de volgende ochtend een flinke hoofdpijn. Draagt alcohol nu daadwerkelijk zoveel bij aan de lol op een avond dat het ziek zijn waard is?

Bovendien kan alcohol meer met je doen dan alleen wat overgeven en hoofdpijn; er zijn ook gevolgen voor de lange termijn, Alcohol is een giftige substantie die bij elke inname hersencellen doodt. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld huidcellen groeien deze niet meer terug. Weg is weg. Ook je lever krijgt een flinke klap. De lever is het orgaan wat alle giftige bestanddelen uit ons lichaam moet halen en alcohol is daar een van. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe harder je lever moet werken, hoe eerder je lever “op” is en hoe groter de kans op leverziekten.

Alcohol beïnvloedt je gedrag

Alcohol zorgt ervoor dat je remmingen wegvallen. Voor schuchtere mensen kan dit prettig zijn, maar het geldt alleen bij een kleine inname. Bij grote inname vallen je remmingen zover weg dat je dingen doet of zegt die je anders nooit zou doen of zeggen. Mensen onder invloed van alcohol zijn minder goed in het inschatten van risico’s. Daarom gebeuren er zoveel ongelukken als mensen dronken achter het stuur kruipen; ze zien niet meer wanneer ze te hard of te dicht op hun voorganger rijden. Ook je spierbeheersing gaat achteruit. Hierdoor kun je niet meer recht lopen en krijg je een dikke tong.

Conclusie

Geniet, maar drink met mate. Drank maakt meer kapot dan je lief is. Die slogans zijn geen loze woorden, maar een echte waarschuwing. Je denkt toch ook niet dat “je bent een rund als je met vuurwerk stunt” uit de lucht komt vallen? Alcohol is gevaarlijk en je moet er verstandig mee omgaan. Mijn persoonlijke besluit was om helemaal weg te blijven van de alcohol en dat maakt het voor mij stukken makkelijker. Ik hoef niets op te geven.

Ik heb nu eenmaal geen behoefte aan een avond die ik mij niet meer kan herinneren, aan leverproblemen, aan dingen waarvoor ik me achteraf schaam of aan een verslaving. Mijn keus om niet te drinken heeft niets te maken met ervaringen of religie, het is puur een afweging van voor- en nadelen. Wie met logica naar de zaak kijkt, ziet direct dat de vermeende voordelen van alcohol (lekkere smaak, lol, nieuwe mensen ontmoeten en gezelligheid) niet opwegen tegen de nadelen (kans op verslaving, kater, kans op leverproblemen en gedragsbeïnvloeding).

Het probleem met alcohol is dat het een sociaal geaccepteerde drug is. Zozeer geaccepteerd zelfs dat iemand die hem weigert, vreemd wordt aangekeken. Lees dit artikel nog maar eens, maar vervang telkens het woord alcohol voor drugs. Ineens klinken de argumenten voor de substantie belachelijk en zijn de argumenten tegen heel logisch. Ik zie dat met alcohol altijd zo en heb dus bewust “nee” gezegd.
© 2008 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcohol tijdens zwangerschapAlcohol tijdens zwangerschapTijdens de zwangerschap staan er negen maanden in het teken van het kindje dat groeit. Het is verstandig om er alles aan…
10 fabeltjes over 'het glaasje te veel'"Bier na de wijn is venijn", een bierbuik krijg je na het drinken van te veel bier en zo zijn er nog wel meer fabeltjes…
Wat is alcohol en wat doet het met je lichaam?Wat is alcohol en wat doet het met je lichaam?De meeste mensen drinken wel eens alcoholisch drankje. Alcohol tref je aan in bier, wijn en sterke drank. Pure alcohol i…
Feiten en fabels over alcohol: onderzoek van DrinkwijzerFeiten en fabels over alcohol: onderzoek van DrinkwijzerIs rode wijn echt goed voor je gezondheid - of tenminste gezonder dan bijvoorbeeld een glas sterke drank? Wat wordt toch…

Gedragsveranderingsmodel van Balm‘Zo ben ik geboren, daar kan ik niets aan doen?’ Is, als het over gedrag gaat, in veel gevallen niet waar. Veel gedrag i…
Bronnen en referenties
Reacties

Donné, 04-01-2016
Beste
Mijn vrouw en ik hebben meer dan een half jaar geleden besloten volledig zonder alcohol te leven. Jammer als men gaat uit dineren dan is het zo goed als onmogelijk treffelijke en alcoholvrije dranken bij je eten te hebben. Het is water met of zonder bruis, ofwel de gekende zoete drankjes, maar niets dat eens pittig smaakt.
Zijn er restaurants die gespecialiseerd zijn in dineren zonder alcohol? Of kent u lekkere dranken (geen limonades) die alcoholvrij zijn?
Dank U Reactie infoteur, 04-01-2016
Hallo,

Alcohol is ook geregeld gezoet, dus de alternatieven zijn dat vaak ook. Ik ken zelf maar één restaurant dat naast een wijnarrangement ook een alternatief biedt "voor de bob", namelijk Jean Marie in Gouda. Op aanvraag zijn er in betere restaurants vast wel mogelijkheden. Die hebben misschien ook uitgebreidere opties qua sappen, zoals bietensap of zwartebessensap.

Succes,
Jantrao

Kenny, 15-06-2015
Hoelang doe je dit al? Want je geeft me de indruk ooit wel gedronken te hebben. Indien al wat langer (pakweg jaar ofzo) wat doe je met feestdagen/familiefeesten/oudejaar/verjaardag/kerstmis/vakantie/etc? In hoe verre trek je dit door? Reactie infoteur, 16-06-2015
Beste Kenny,

Als ik de indruk geef dat ik ooit gedronken heb, dan is dat onjuist. Ik heb nog nooit alcohol gedronken en ik trek dit overal door. Familie en vrienden weten het, dus het is normaal dat ik fris drink tijdens feestdagen, kerstmis, verjaardagen, etc. Tijdens borrels op het werk komt het wel eens ter sprake, maar ook daar weten de meeste mensen inmiddels dat ik geen alcohol drink. Met oudjaar proost ik met non-alcoholische bubbels.

Groeten,
Jantrao

Renato, 25-05-2015
Dank je voor dit duidelijk geschreven artikel. Behalve dat je je ervaring met anderen deelt, help je anderen er mee om een goede beslissing in hun leven te gaan nemen. Door je relaas meerdere keren achter elkaar gelezen te hebben, heb je mij over een hoge drempel geholpen. Ik ben nu 5 dagen alcoholvrij en je hebt me geholpen de knoop door te hakken en nu zonder alcohol door te gaan in mijn leven. Ik denk dat ik in voorkomende gevallen het Bob excuus zal gebruiken in antwoord op de bekende domme vraag. Maar ik denk dat ik eerst eens ga proberen om een ander, eerlijker antwoord te geven: ik drink niet omdat ik mateloos ben en het niet bij een paar glaasjes kan laten. Reactie infoteur, 26-05-2015
Renato,

Ik ben blij dat het verhaal je heeft geholpen. Succes met je voornemen, houd vol!

Jantrao

Remko, 01-11-2013
Woehoe ende far out! Precies 1 jaar niet gedronken! En ik leef nog. Sterker nog: Ik voel me beter dan ooit. (Bij wijze van spreken dan uiteraard.) Reactie infoteur, 02-11-2013
Proficiat met je jaar zonder alcohol!

Remko, 24-10-2012
Ik denk er zelf ook over geheelonthouder te worden. Ben het zat om me constant af te vragen of het nog te vroeg is op de dag om er al een te nemen. Als ik er over lees, dan kom ik vaak tegen dat het toch ook positieve gezondheidseffecten heeft. Met andere woorden: Gebruik harddrugs en voorkom suikerziekte en hartklachten. Ik vind dat erg vreemd: gebruik gif om gezond te blijven. Werkelijk? Ik vraag me ook af of het zo is. Ze zeggen dat je de kans op suikerziekte verkleint bijvoorbeeld. Maar is daarin meegenomen dat je nogal aankomt van alcohol drinken? Zoals we weten is gewichtstoename een risicofactor voor diabates (en hartklachten.) Dan kun je zeggen: "van één wijntje kom je toch niet aan." Maar helaas blijft het voor de meeste mensen niet bij een. Het worden er op den duur bij de meeste mensen wel meer. Nou ja bij mij wel in ieder geval. En ik ben het zat om elke keer na een halve liter bier weer op de rem te moeten staan. Het lijkt mij een stuk rustiger om een keer een duidelijke keuze te maken. Heb trouwens wel eens eerder een tijdje niet gedronken. Duurt wel lang voordat je niets meer aangeboden krijgt. Reactie infoteur, 25-10-2012
Hallo Remko,

Het zal waarschijnlijk nooit stoppen dat je alcohol aangeboden krijgt en al helemaal niet als je het ooit wel dronk. Je komt nieuwe mensen tegen in de context van een feetjes of uitje die dan verbaasd staan te kijken als je niet drinkt. In het begin voelde ik me daar ook ongemakkelijk over en zei ik dat ik nog auto moest rijden, dan ben je er meteen vanaf. Maar tegenwoordig zeg ik het gewoon. Hoewel mensen vragen naar je redenen hiervoor (iets wat andersom nooit hoeft), heb ik nog nooit meegemaakt dat ze me proberen te overtuigen. Ik zeg het dan ook met zelfvertrouwen en zekerheid: "Ik drink nooit." Als je duidelijk achter je besluit staat, hebben mensen daar respect voor, zo is mijn ervaring.

Succes,
Jantrao

Enroute (infoteur), 05-07-2012 #8
Wel eens van de term een Bourgondisch leven gehoord? Reactie infoteur, 05-07-2012
Zeker! Wel eens van de term keuzevrijheid gehoord?

H., 23-09-2010
Mooit stuk text, ik ben zelf ook iemand die bewust niet drinkt.
En ik moet zeggen je haalt me de woorden uit me mond! Reactie infoteur, 24-09-2010
Bedankt!

Het artikel is enigszins voortgekomen uit de frustratie van het constant uitleggen en onbegrip waar je op stuit. "Er is toch niets mis mee om te drinken?" Tja, is er ook niets mis mee om pillen of drugs te misbruiken? Mensen zien alcohol niet als de drug die het is.

Jantrao

Maris, 09-03-2010
Dit artikel geeft me echt een steuntje in de rug. Jarenlang heb ik heel veel gedronken, zoveel dat ik dus vaak de volgende dag niet wist wat ik gedaan had, en als ik dat later hoorde schaamde ik me diep.
Een jaar lang heb ik geen alcohol gedronken, en ik voelde me zekerder, omdat ik de volgende dag nog precies wist wat ik gedaan had, en me ook niet ziek, zwak of misselijk voelde. Maar nu gaat het de laatste 3 maanden weer de verkeerde kant op.
Het begon met aangeschoten naar huis toe gaan tot weer ladderzat in de tuin belanden en de volgende dag van de laatste paar uur niets meer weten. Ik krijg weer opmerkingen te horen als ``je verleden begint je in te halen`` en ``ben je weer in je oude patroon gevallen``.
Ik ben echt heel erg blij met dit artikel en welke zin me vooral helpt is: Ik heb nu eenmaal geen behoefte aan een avond die ik mij niet meer kan herinneren… aan dingen waarvoor ik me achteraf schaam.
Dit artikel zet ik bij mijn favorieten, zodat ik het keer op keer weer terug kan lezen en begrijp waar ik het voor doe!
DANK JE WEL! Reactie infoteur, 10-03-2010
Dag Maris,

Ik ben blij om te horen dat het artikel helpt. Blijf op het goede pad, weg van de alcohol!

Jantrao

Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.