InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Eten en drinken > Koffie verkeerd?

Koffie verkeerd?

Koffie verkeerd? Een tijdje geleden ben ik weer eens gaan letten op mijn leefstijl en eten/drinken. Eén van de dingen waarvan ik schrok was de hoeveelheid koffie die ik elke dag dronk. Niet gezond meer.
Ik werk in een kantoor, de hele dag met twee collega’s. Dikwijls een bakkie halen voor elkaar. Heel gezellig en sociaal. Maar ik telde dat ik per dag wel 6 á 8 kopjes dronk, of eigenlijk bekertjes, uit zo’n automaat op de gang. Kost niets, de baas betaalt, dus erg laagdrempelig. En ’s avonds thuis ook nog een kopje. En in het weekend ook wel minstens 6 kopjes.

Cafeïne-kennis

Ik heb wat zitten internetsurfen en kwam tot de volgende resultaten met betrekking tot koffie (of eigenlijk: cafeïne):
 • Cafeïne wordt ingedeeld bij de plantaardige vergiften. Het zit ook in cola en thee (het heet dan ineens theïne). Het waarschuwingssymbool “Xn, schadelijk” hoort er bij: een zwarte x in een oranje vierkant, zoals op verpakkingen van bijv. schoonmaakmiddelen. Cafeïne komt voor in de bladeren, zaden en vruchten van ruim zestig planten. De bekendste cafeïneleveranciers zijn theebladeren, koffie- en cacaobonen en colanoten.
 • Het werkt als een plasmiddel.
 • Bij grote hoeveelheden zoals 5-10 koppen koffie per dag of meer kunnen rusteloosheid, slapeloosheid, trillingen, hartkloppingen en diarree ontstaan.
 • Cafeïne kan worden gezien als een populaire drug. Verslavend dus.
 • Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een lijst met verboden stoffen opgesteld die kunnen worden aangemerkt als doping. Ook cafeïne komt op deze lijst voor. Cafeïne heeft een licht stimulerende werking op het hart en het centrale zenuwstelsel, waardoor men zich energieker gaat voelen. Dit kan zich uiten in grotere reactiesnelheid, een beter concentratie vermogen, een scherpe waarneming, en een beter humeur.
 • Mensen die ’s avonds een kopje koffie drinken kunnen vaak niet in slaap komen. Cafeïne houdt je uit de slaap en verstoort de diepe slaap, waarvan we nu juist het meest uitrusten. Op langere termijn vormt verstoring van de slaap een groot gezondheidsrisico. Advies: drink koffie dus vooral overdag, het liefst alleen ‘s ochtends. Cafeïne heeft in het lichaam een halfwaardetijd van ca. 6 uur. Dus, als je bijvoorbeeld ’s avonds om 7 uur een kopje koffie drinkt, zit er om 1 uur ’s nachts nog de helft van de hoeveelheid cafeïne in je lichaam!
 • De gemiddelde koffiedrinker wordt niet alert en wakker door zijn eerste kop koffie dat hij ’s ochtends drinkt. Door zijn milde verslaving treedt het opwekkende effect pas op bij een hogere dosis cafeïne.
 • Door veel koffiedrinken krijg je aanslag op je tanden. Je tanden worden geel en je krijgt last van slechte adem.
 • Maagklachten na het drinken van koffie kunnen ontstaan door reststoffen die de maag kunnen irriteren. Door het branden van de koffiebonen verandert namelijk de structuur van de van nature in koffiebonen aanwezige chlorogeenzuren, waardoor reststoffen ontstaan, die de maag kunnen belasten.
 • IJzer is een onmisbare voedingsstof: het is nodig om veel processen te regelen die zich in ons lichaam afspelen en om in goede gezondheid te blijven. Van bepaalde stoffen die voorkomen in koffie wordt gezegd dat zij de opname van ijzer bemoeilijken. Advies: drink liever geen thee of koffie bij het eten.
 • De stof acrylamide bleek bij proefdieren kankerverwekkend. Het ontstaat vooral bij bakken, braden, branden en frituren. Koffie levert een relatief grote bijdrage aan de hoeveelheid acrylamide die mensen binnen krijgen.
 • Het lichaam heeft geen cafeïne nodig en cafeïne bevordert ook niet de gezondheid. Hoewel cafeïne slaperigheid kan tegengaan, kunnen verslechterende prestaties als gevolg van uitputting en gebrek aan rust hierdoor niet worden gecompenseerd.
 • Zwangere vrouwen wordt soms door hun arts aangeraden minder cafeïne te gebruiken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bij een hoog cafeïnegebruik vaker een laag geboortegewicht voorkomt.
 • Bij mannen is er een verband gelegd tussen te veel cafeïne en verminderde beweeglijkheid van het sperma.
Ik werd “niet vrolijk” van dit alles.

Minderen

Sorry Brazilië, maar ik heb voor mezelf besloten de hoeveelheid koffie drastisch te verminderen. Best even moeilijk als je er aan gewend/verslaafd was. Ik hou het nu bij één kopje per dag, ’s ochtends. De collega’s moesten even gniffelen, maar na wat uitleg en discussie was er begrip. Eén van hen volgt mijn voorbeeld.
In plaats van zoveel koffie nemen we meer thee (waar veel minder cafeïne in zit; ikzelf neem ook theïnevrije) en water en fruit tussendoor levert ook vocht. Ik voel me er al beter bij.
© 2007 - 2017 Ecalcman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Slapeloosheid, oorzaak koffie uitgelichtSlapeloosheid, oorzaak koffie uitgelichtSlapeloosheid is een veelvoorkomend probleem. Iedereen wil goed slapen, maar velen worden doodmoe wakker. Met een uitges…
Recepten voor koffie met alcohol en ijsRecepten voor koffie met alcohol en ijsKoffie is een eeuwenoude drank die tevens samen met thee de meest gedronken drank van Nederland is. Gemiddeld drinkt een…
Koffiesoorten: welke koffie kies jij?Koffiesoorten: welke koffie kies jij?Naast de gewone koffie zijn er natuurlijk nog heel veel andere soorten. Als je op het terras zit zie je ze wel eens de r…
KoffiereceptenKoffiereceptenHeerlijk een kopje koffie. Maar wat is er lekkerder dan eens een ander kopje koffie? U vindt hier verschillende recepten…
Koffierecepten met chocoladeKoffierecepten met chocoladeNederlanders drinken de gehele dag koffie. We beginnen direct al bij het ontbijt met een sterke kop koffie. Om zo goed w…

Reageer op het artikel "Koffie verkeerd?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Ecalcman
Gepubliceerd: 03-06-2007
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Eten en drinken
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!