mijn kijk op

Een eigen manege, wat komt erbij kijken?

Een eigen manege, wat komt erbij kijken? Veel mensen hebben een passie voor paarden. De verzorging van paarden kost veel tijd. Kies je voor een eigen paard, dan ben je een paar uur per dag kwijt aan het uitmesten van de stal, voeren, poetsen en beweging voor je paard. Op een manege staan zowel eigen paarden als manegepaarden. Als eigenaar van een manege heb je de zorg over al deze paarden. Daarbij komen nog heel veel werkzaamheden, zoals lesgeven, klanten te woord staan, bestellingen van stro, hooi en voer regelen, de stal op orde houden, de kantine beheren en wedstrijden organiseren.

Waarom begin je een manege ?

Het begin van een manege wordt bijna altijd uit passie geboren. De liefde voor paarden vormt de basis om in de paarden te gaan werken. Ieder droomt ervan om van zijn hobby zijn werk te maken. Wat is er zo leuk aan het runnen van een manege? Zijn er ook nadelen? We zetten wat voor– en nadelen op een rij:

Voordelen van een eigen manege

Je hobby wordt je werk

Ben je eenmaal besmet met het paardenvirus, dan gaat dit meestal nooit meer over. De passie voor paarden kan ertoe leiden dat je hiervan je werk wilt maken. Kies je voor het starten van een manege, dan kun je je passie hier volledig in kwijt. Het is een grote verantwoording, want je hebt de zorg voor een groot aantal paarden. Bij de verzorging komt veel kijken, maar heb je die liefde voor paarden, dan kun je hier enorm van genieten. Er zijn niet zo veel mensen die van hun hobby hun werk kunnen maken, dus dat maakt het erg aantrekkelijk.

Lichamelijk bezig zijn


Een manege runnen is hard werken. Je bent voor een groot gedeelte lichamelijk bezig. Je bent veel buiten bezig en dat geeft veel energie. Als eigenaar van een manege heb je geen sportschool nodig. Je wordt sterk van het lichamelijke werk en krijgt er een goede conditie van. Je ziet direct resultaat van je harde werken. Als je alle stallen hebt uitgemest en opgestrooid, de paarden hebt gevoerd en de gangen hebt geveegd ziet alles er weer prima uit. De paarden zijn tevreden en hopelijk jouw klanten ook. Het harde werken geeft daarom veel voldoening.

Met dieren bezig zijn

Je kunt in dit werk jouw passie voor dieren helemaal kwijt. De hele dag heb je dieren om je heen, waar je heel veel voor kunt betekenen. Een goede verzorging van de paarden geeft niet alleen jezelf een goed gevoel, maar zal ook je bedrijf ten goede komen. Op een manege heb je een onderscheid in pensionpaarden en manegepaarden. Pensionpaarden hebben eigenaren die hun paard bij jou op stal hebben staan. Afhankelijk van de afspraken die je met deze klanten maakt zorg je voor het bijhouden van de stal en het voeren van deze paarden. Het kan ook zijn dat de klanten zelf de stal uitmesten. De eigenaren zorgen zelf voor beweging van hun paard. Zij komen iedere dag om hun paard te rijden of te longeren. Wel kun je als eigenaar van een manege speciale faciliteiten bieden, zodat de eigenaar niet iedere dag hoeft langs te komen. Hebben jullie een stapmolen, dan kun je voor klanten hun paard in de stapmolen zetten. Is er weiland rond de manege, dan kun je bij goed weer de paarden voor klanten buiten zetten.

De manegepaarden zijn eigendom van de eigenaar van de manege. Deze paarden worden gebruikt om klanten, die geen eigen paard hebben, te leren paard rijden. De verzorging van deze paarden is erg belangrijk, want deze paarden moeten meestal hard werken. Maneges bieden klanten lesfaciliteiten op de manegepaarden. Meestal lopen deze paarden zo'n 3 á 4 uur per dag. Maneges maken vaak gebruik van veel vrijwilligers. Dit zijn vaak jonge meisjes die het leuk vinden te helpen op stal. Zij poetsen de manegepaarden, helpen met stalwerkzaamheden en mogen, als beloning, bijvoorbeeld een keer gratis rijden.

Met mensen bezig zijn

Net zo belangrijk om goed voor je paarden te zorgen is, om goed voor je klanten te zorgen. Een goed lopend bedrijf valt of staat bij een goed klantenbestand. Als eigenaar is het van belang om veel aandacht te besteden aan (potentiële) klanten. Door goed voor hun paarden te zorgen maak je het je pensionklanten naar de zin. Door goed voor de manegepaarden te zorgen geef je een visitekaartje af naar je manegeklanten. Klanten moeten zich welkom voelen bij jouw bedrijf. Zorg dat er altijd iemand van het personeel is om nieuwe klanten welkom te heten. Door het regelmatig organiseren van wedstrijden en evenementen kun je nieuw publiek aantrekken. Zorg tijdens evenementen dat jouw bedrijf er netjes verzorgd uit ziet.

De vrijheid van eigen baas zijn

Ondanks dat er veel van je verwacht wordt als baas van een manege, heb je alle vrijheid jouw bedrijf in te richten zoals jij dat wilt. Je hoeft geen speciale opleiding te hebben om een manege te kunnen beginnen. Toch is het wel verstandig om verstand van zaken en van paarden te hebben. Al naar gelang de grootte van jouw bedrijf heb je personeel nodig. Bij het in dienst hebben van personeel komt veel kijken. Goede afspraken over de werkzaamheden, salarisafspraken en ziekte van personeel zijn een aantal zaken waar je mee te maken kunt krijgen.

Wil je te boek staan als een veilige manege, dan kun je een veiligheidscertificaat aanvragen bij de SVP, Stichting Veilige Paardensport. Je moet, om voor zo'n certificaat in aanmerking te komen, aan strenge eisen voldoen. Dit geeft jouw klanten wel de zekerheid dat er aandacht wordt besteed aan hun veiligheid. Meer hierover lees je in het artikel: Het veiligheidscertificaat Stichting Veilige Paardensport.

Nadelen van een eigen manege

Minder tijd om paard te rijden

Het runnen van een manege slokt heel veel tijd op. Het is geen negen tot vijf baan. De paarden moeten vijf keer per dag gevoerd worden, de stallen moeten worden uitgemest en opgestrooid, het personeel moet worden aangestuurd, er moet les worden gegeven, de bevoorrading van stro, hooi en voer moet bijgehouden worden, de kantine moet gerund en bevoorraad worden en dan zijn er nog tal van werkzaamheden hieromheen. Uiteraard kunnen bepaalde taken worden gedelegeerd aan personeel, maar om je bedrijf goed te runnen moet je zelf continu beschikbaar zijn. Beroepsmatig kun je wel regelmatig zelf nog paard rijden, bijvoorbeeld als je een buitenrit gaat begeleiden. Toch zul je weinig tijd overhouden om het paardrijden als hobby te blijven uitoefenen. Als je al even tijd hebt, dan ben je vaak te moe om er plezier aan te beleven. Het enige wat je kunt doen is, om een vaste tijd per dag in te plannen om zelf je paard(en) te gaan rijden, maar of dit er altijd van komt is de vraag.

Geen sociaal leven

Als eigenaar van een manege wordt je een soort publiek bezit van jouw klanten. Jij bent het aanspreekpunt voor alle vragen. Een manege is bijna de gehele week toegankelijk voor klanten. Meestal is de stal 's van ochtends 8 á 9 uur tot 's avonds 22 á 23 uur voor klanten geopend. In het weekend sluit de stal 's avonds meestal iets eerder, tussen 20 en 21 uur. Al die uren sta je als eigenaar ter beschikking aan je klanten. Dit betekent dat er weinig tijd over blijft voor een sociaal leven naast de paarden. Hier moet je je goed van bewust zijn voordat je besluit een manege te beginnen.

Je doet het voor klanten nooit goed genoeg

Paardenmensen zijn niet altijd even makkelijk. Pensionklanten zijn vaak heel erg gehecht aan hun paard en willen voor hun dier de beste verzorging. Die zorg probeer je als manege eigenaar altijd te bieden. Toch kun je het nooit iedereen naar de zin maken. Te weinig stro in de stal, te weinig voer of hooi, te strenge regels en nog veel meer klachten kunnen jou te beurt vallen als eigenaar. Doe je het dan niet goed? Dat is maar de vraag. Als jij met jouw kennis en ervaring het bedrijf naar tevredenheid van de meeste klanten voert, dan moet je hierin ook jouw beleid blijven volgen. Door je aan te sluiten bij de FNRS (Federatie Nederlandse Ruitersportcentra) en de aanvraag van het veiligheidscertificaat bij de SVP (Stichting Veilige Paardensport) kun je de kwaliteit en veiligheid van jouw bedrijf bewaken.

Zorgen om personeel

Is het, gezien de grootte van het bedrijf, noodzakelijk om personeel in dienst te nemen, dan komt hier heel veel bij kijken. Personeel is een hele grote kostenpost voor een bedrijf. Bedenk goed dat een werknemer heel anders tegen jouw bedrijf aankijkt dan jij. Voor jou is dit bedrijf je lust en je leven, voor jouw personeel is het gewoon werk. Bij het runnen van een manege is het belangrijk zelf veel aanwezig te zijn om het personeel aan te sturen. Deel regelmatig complimenten uit aan jouw werknemers als zij hun werk goed doen, maar wees ook duidelijk als er dingen niet goed gaan. Aandacht voor je personeel zorgt voor een goede verstandhouding en een beperking van ziektedagen. Wordt er dan toch een werknemer ziek, dan komt ook hierbij veel kijken.

Hoge kosten tegenover lage verdiensten

Voor het beheer van de opstallen betaal je hypotheek of pacht, al naar gelang de opstallen wel of niet jouw eigendom zijn. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf betaal je een lagere of hogere hypotheek of pacht.

Om een manege te beginnen heb je manegepaarden nodig die betrouwbaar zijn en geschikt om jouw klanten veilig te leren paardrijden. De aanschaf van een manegepaard ligt gemiddeld op een bedrag van zo'n 1500 euro per paard.

Een paard eet gemiddeld zo'n 1,5 tot 4 kg hardvoer per dag. Daarbij eten zij nog ongeveer 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht. Paarden drinken ongeveer 20 tot 50 liter water per dag. Alleen aan voer en water ben je dus al heel veel kosten kwijt. In de stal kun je stro of zaagsel gebruiken. Iedere dag moeten de stallen voorzien worden van een nieuwe laag stro. Zaagsel gaat iets langer mee. Je kunt hier dagelijks de mest en natte plekken uit verwijderen.

Voor alle manegepaarden moet harnachement aangekocht worden, een zadel, een hoofdstel en een zadeldekje. Voor de winter moet ieder paard beschikken over een eigen winterdeken.
Op uw bedrijf maakt u gebruik van verschillende machines, bijvoorbeeld een tractor, vorkheftruck en kniksjofel. Deze machines moeten niet alleen worden aangeschaft, maar er moet ook benzine of diesel in en je hebt ook kosten voor onderhoud. De bodem van de rijbaan vergt onderhoud om de kwaliteit optimaal te houden. De mest moet één keer per week worden afgevoerd. Ook hier zijn kosten aan verbonden.

Heb je een kantine bij het bedrijf, dan moet je hiervoor voorraad inkopen. Ook hier heb je personeel nodig om de kantine te beheren. Personeel is een hele grote kostenpost voor een manege. Als werkgever verzeker je werknemers voor tijdelijk inkomen bij ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Ook verzeker je werknemers voor verlof bij zwangerschap of adoptie. Dit doe je bij het UWV. Je betaalt de premie van deze werknemersverzekeringen aan de belastingdienst.

Hier tegenover staan jouw inkomsten. Voor pensionklanten reken je een vast bedrag voor de huur van een stal. Al naar gelang de faciliteiten die jouw manege te bieden heeft ligt dit huurbedrag gemiddeld tussen de 250 en 400 euro per maand. Klanten zonder eigen paard kunnen tegen betaling les nemen op jouw manegepaarden.Gemiddeld loopt een paard zo'n 3 á 4 uur per dag. Voor een les betaalt een klant gemiddeld tussen de 15 en 20 euro per uur.

Pensionklanten die de manege dagelijks bezoeken maken vaak gebruik van de kantine. Zij drinken een kopje thee of koffie en eten af en toe een broodje. Organiseer je wedstrijden, dan komen er veel mensen van buitenaf naar jouw manege. Dit levert extra inkomsten op voor de kantine, maar is gelijk een mogelijkheid om nieuwe klanten binnen te halen.
Handel je ook in paarden, dan kun je daar een stukje verdienste uit halen. Er zijn manegeklanten die op een gegeven moment zelf een paard willen aanschaffen. Hebben jouw klanten vertrouwen in jou, dan willen zij dit paard graag via jou kopen.

Als je de kosten en inkomsten naast elkaar zet, dan blijkt dat je als manege eigenaar heel hard moet werken om een goede boterham te verdienen. Als je het omrekent naar het aantal uren dat je per week werkt, blijft het hard werken voor weinig inkomen.
Hier staat tegenover, dat je hele dagen bezig bent met je passie. Het voelt daardoor niet als heel hard werken.
© 2012 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Manege de Zilfia's Hoeve te HoutenDe manege Zilfia's Hoeve is een manege/hengstenhouderij/pension te Houten. De manege is begonnen op 14 mei 1971. Inmidde…
Stalling voor je paard: weide, manege, aan huisStalling voor je paard: weide, manege, aan huisEr zijn talloze stallingsmogelijkheden voor paarden: een weide met schuilstal, paarden aan huis, je paard op een pension…
Paardrijden: een bosrit. Inclusief overzicht met manegesPaardrijden: een bosrit. Inclusief overzicht met manegesNaast op het strand rijden is een bosrit al even populair onder de ruiters. Vooral ‘s morgens vroeg is het in het bos pr…
Paardrijden: een strandrit. Inclusief overzicht met manegesDe meeste mensen die goed paard kunnen rijden hebben weleens op het strand gereden. Dat is een prachtige ervaring. Ook a…

Massale stranding kwallen aan de NoordzeekustMassale stranding kwallen aan de NoordzeekustIn de Noordzee komen verschillende soorten kwallen voor. Geregeld spoelen ze massaal aan op het strand. De vloedlijn lig…
Het veiligheidscertificaat Stichting Veilige PaardensportHet veiligheidscertificaat Stichting Veilige PaardensportOp initiatief van de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie), de FNRS (Federatie Nederlandse Ruitersport…
Bronnen en referenties
  • http://www.uwv.nl/Werkgevers/ik_wil_meer_weten_over_verzekering_en_premies/UWV_en_de_Belastingdienst.aspx
Caressa (76 artikelen)
Laatste update: 29-04-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.