InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Hobby en overige > Verhalensites: Schrijf en publiceer op het net

Verhalensites: Schrijf en publiceer op het net

Schrijven is een leuke hobby die kan uitmonden in een publicatie van je boek. Wil je het voorlopig echter graag enkel als hobby doen maar ben je wel benieuwd naar reacties op je werk? Dan kan je je inschrijven op een verhalensite. Hier bespreek ik twee sites waarop ik actief ben.

Verhalensite?

Als je even op het internet rondsurft, merk je dat er vele verhalensites bestaan. Op deze sites kan je zowel verhalen, en meestal ook gedichten, publiceren als werken van anderen van een reactie voorzien. Bedoeling is dat je de kans krijgt om als amateur je werken aan de wereld te tonen en te leren van de commentaren van de anderen. Vaak heeft een verhalensite ook een forum, waar je kan discussiëren, en andere faciliteiten, zoals een workshop en de mogelijkheid om je roman uit te geven.

Eigen ervaring

Zelf ben ik actief op twee verhalensites: Basic Publishing en Verhalensite. De reden waarom ik voor deze sites heb gekozen, is omdat de vormgeving en mogelijkheden mij aanspraken. Natuurlijk kan je nog verschillende andere verhalensites vinden, als je in Google de zoekterm verhalensite of schrijven ingeeft.

BasicPublishing.nl
BasicPublishing.nl is een redelijk nieuwe site die sinds eind 2006 online is. Het eerste wat me aansprak in de site, was de vormgeving, die doet denken aan perkament. De bruin-beige kleur maakt het aangenaam om te lezen. Verder is het aangenaam vertoeven op deze site, hoewel ik vind dat er te weinig constructieve reacties worden gegeven. De site is duidelijk en heeft niet te veel franjes.

Een account aanmaken
 • Klik op de homepage op de link Meld u hier gratis aan!
 • Vul de gevraagde gegevens in.
 • Klik op de knop Aanmelden.
 • Je ontvangt nu een e-mail op het opgegeven e-mailadres.
 • Bevestig je account door op de link te klikken.
 • Je kan nu inloggen met de opgegeven loginnaam en wachtwoord.

Verschillende mogelijkheden
 • Je eigen profielpagina invullen. Deze pagina is een plekje van jezelf op de site waarop je iets over jezelf kan vertellen. Er is ook een overzicht van je gepubliceerde verhalen en gedichten. De profielpagina is publiek en kan door andere leden bekeken worden.
 • De profielpagina van andere leden bekijken.
 • Privéberichten verzenden naar andere gebruikers.
 • Verhalen en gedichten publiceren en reacties ontvangen.
 • Verhalen en gedichten lezen en reacties geven.
 • Het forum bezoeken en eventueel een bericht plaatsen.

De site
Bij het inloggen, kom je op de homepage terecht. De navigatie gebeurt via een band, bovenaan de pagina, met buttons naar de secties van de verhalen, gedichten, ledenlijst en het forum. Verderop de pagina kan je eerst enkele berichten van BasicPublishing.nl lezen. Als je verder naar beneden scrolt, zie je aan de rechterkant van de pagina een link naar je inbox. Aan de linkerkant vind je enkele links zodat je gemakkelijk een gedicht of verhaal kan publiceren en je profielpagina aanpassen. Nog wat lager vind je de Top tien verhalen van de afgelopen maand en de Top tien gedichten van de afgelopen maand. Ook vind je er een Top tien meest gewaardeerde leden en een Top tien meest gelezen publicaties.

De Verhalen Site
De Verhalen Site is al meer dan vijf jaar online en werd opgericht door Dirk Schippers, op de site beter bekend als Scippie. Het is een veelzijdige site, zelfs na twee jaar lidmaatschap ontdek ik nog elke dag een nieuwe faciliteit. Er heerst een fijne, warme sfeer op de site en nieuwkomers worden altijd hartelijk verwelkomd door meerdere leden. Je raakt al snel verslaafd aan de site en voor je het weet, zit je vaker op het forum te kletsen dan een verhaal te schrijven. Je kan er ook een workshop volgen, elke les wordt er gefocust op een ander onderdeel van het schrijven (bv. zintuigen, ik- of hij-vorm, ...) zodat je je schrijven leert verbeteren.

Een account aanmaken
 • Klik op de homepage op de link Hebt u nog geen account? Klik dan hier.
 • Vul de gevraagde gegevens in en verklaar je akkoord met de voorwaarden.
 • Klik op de knop Aanmaken.
 • Je ontvangt nu een e-mail met je paswoord op het opgegeven e-mailadres.
 • Je kan nu inloggen met de opgegeven loginnaam en wachtwoord.
 • Als eerste krijg je een disclaimer en het reglement te zien dat je moet goedkeuren door op de knop Ik accepteer bovenstaande diclaimer en reglement te klikken.
 • Je ontvangt eveneens een pb (persoonlijk bericht) met een uitleg over de proefperiode van twee maanden.

Soorten lidmaatschap
Als nieuw lid van de Verhalen Site krijg je twee maanden gratis toegang tot alle onderdelen van de site. Dit houdt wel in dat al je reacties op het werk van een ander eerst gecontroleerd wordt door de Administratie. Op deze manier krijg je de kans om te proeven van alle onderdelen van de site. Na twee maanden moet je beslissen of je wel of niet betalend lid wordt.

Overzicht van de vier soorten lidmaatschap
ProeflidBeperkt gratis lidVolwaardig lidVolwaardig privélid
Prijsgratisgratis1535
Looptijd2 maandenonbeperkt1 jaar1 jaar
Lezenjajajaja
Werken insturenmax. 3 per weekmax. 1 per weekmax. 7 per weekmax. 7 per week
Reageren op werkenja, reacties worden gecontroleerd door Administratieja, reacties worden gecontroleerd door Administratiejaja
Forum lezenjajajaja
Reageren op het forumja, reacties worden gecontroleerd door Administratieneejaja
PB's janeejaja
Chatboxjaneejaja

Reden voor deze werkmethode
Tot 2007 was de site volledig en voor iedereen gratis. Ergens in de eerste helft van 2007 kondigde de webmaster ineens aan dat de site zou gesloten worden. Het dure onderhoud van de site en het feit dat sommige leden de site gebruikten om hun frustraties en ongenoegen over anderen te spuien, werden de webmaster te veel. Tien minuten later stond de hele website in rep en roer. Iedereen probeerde mee te denken aan een oplossing om toch maar te zorgen dat de Verhalen Site zou kunnen blijven bestaan. Er werd een werkgroep in het leven geroepen en bijna driehonderd mensen deden hun best om de webmaster op andere gedachten te brengen. Het leven van de Verhalen Site heeft ongeveer twee maanden aan een zijden draadje gehangen en toen kwam het verlossende woord: de site kon blijven bestaan mits enkele wijzigingen. En zo ontstonden de vier soorten lidmaatschap. Het is een manier om de oproermakers buiten te houden en gezamenlijk in de staan voor de kosten van de website.

Verschillende mogelijkheden
 • Je eigen profielpagina invullen. Deze pagina is een plekje van jezelf op de site waarop je iets over jezelf kan vertellen. Er is ook een overzicht van je gepubliceerde verhalen en gedichten. De profielpagina is publiek en kan door andere leden bekeken worden.
 • De profielpagina van andere leden bekijken.
 • Privéberichten verzenden naar andere gebruikers.
 • Verhalen en gedichten publiceren en reacties ontvangen.
 • Verhalen en gedichten lezen en reacties geven.
 • Het forum bezoeken en eventueel een bericht plaatsen.
 • De workshop volgen.

De site
Bij het inloggen kom je terecht op de startpagina waar je de zin van de week kan lezen, net als een welkomstwoordje. Ook het verhaal van de dag en gedicht van de dag staan op de voorpagina, net als aankondigingen van wedstrijden, verjaardagen en andere feestelijkheden of mindere fijne gebeurtenissen (dit wordt het Prikbord genoemd). Bovenaan je scherm vind je acht knoppen waarmee je door de site kan surfen: Start, Verhalen, Gedichten, Miniaturen, Nostalgie, Workshop, Geheimen en Forum. Verhalen, Gedichten en Forum spreken voor zichzelf. Miniaturen zijn verhalen die niet lang genoeg zijn om echt een verhaal te worden genoemd, zoals een korte anekdote, je zieleroerselen of een one-liner. Onder de tab Nostalgie vind je de werken die de vorige jaren op deze datum werden ingezonden. Onder de tab Workshop vind je de lessen van de workshop terug. Je kan op elk willekeurig moment beslissen aan de workshop mee te doen. Je begint gewoon met les 1 en stuurt je werk in als workshopinzending. Juf Ryara en enkele andere leerlingen van de workshop zullen dan beoordelen of je de opdracht goed hebt uitgevoerd en aan de hand van hun reacties kan je je schrijven verbeteren. Op de Geheimenpagina kan je als volwaardig lid anoniem een geheim achterlaten.

Aan de linkerkant van je scherm vind je een kolom met ontzettend veel informatie en meer mogelijkheden om door de site te surfen. Het eerste blok geeft je de mogelijkheid om een werk in te sturen, de Top 20 te bekijken, door de reacties en ledenlijst te surfen en naar het forum of de workshop te surfen. Ook vind je er een helponderdeel en heb je de mogelijkheid om contact op te nemen met de administratie, in de chatbox te stappen, het gastenboek te bekijken of te tekenen en de statistieken te bekijken.

Daaronder vind je een blokje Persoonlijk. Hier kan je zien of je een nieuwe pb hebt gekregen, een nieuwe reactie op je werk, een nieuwe reactie op een reactie die jij hebt gegeven, of er een nieuw bericht is verschenen in de topics waarop jij bent ingeschreven en of er een reactie is gegeven op een bericht dat jij in het forum hebt achtergelaten. Er verschijnt dan een cijfertje waar je kan op klikken en dan word je rechtstreeks naar de desbetreffende reactie doorgestuurd.

Daaronder vind je een lijst van de leden die op dat moment online zijn. Voor de namen vind je een smiley die de stemming van de leden aangeeft. Je kan je eigen stemming aangeven door op de smiley te klikken en een smiley te kiezen die overeenstemt met jouw stemming, gaande van triest over ziek tot superhappy. Achter de namen vind je ofwel een envelopje ofwel een lege plek. Een envelopje geeft aan dat je het lid een pb kan sturen. Als je na je proefperiode beslist om beperkt gratis lid te worden, zal er een kruis over de envelopjes komen te staan omdat je dan geen recht hebt op het versturen van pb's. Een lege plek betekent dat het desbetreffende lid geen volwaardig lid is en geen pb's kan versturen. Als je op de naam van een lid klikt, kom je op zijn of haar ledenpagina terecht. Ook de ledenpagina's kan je doorsurfen door middel van de tabs bovenaan. Je begint op de tab Informatie waar je meer informatie over het lid kan vinden, dit wordt door de leden zelf ingevuld. Er zijn ook tabs verhalen, gedichten, miniaturen en reacties; dat zijn de reacties die het lid op de werken van anderen heeft gegeven. De site heeft nog verschillende andere mogelijkheden, vooral leuke snufjes, maar die kan je best zelf ontdekken.

Mijn voorkeur
Beide sites hebben hun eigen nadelen. Zo heeft BasicPublishing veel last van mensen die maar wat cijfers uitdelen zonder een gegronde reactie. Ondertussen heeft de site zijn beoordelingssysteem aangepast van cijfers naar duimpjes, wat hopelijk dit euvel uit de weg ruimt. Daarnaast vind ik dat je er maar weinig goede reacties krijgt. Iedereen hoort natuurlijk graag dat hij/zij fantastisch kan schrijven maar daarvoor ben ik geen lid van een verhalensite; ik wil goede, kritische reacties krijgen op inhoud en grammatica en die krijg ik te weinig op BasicPublishing.

De Verhalen Site is in eerste instantie "one big happy family". Ze gaan prat op hun gezellige, huiselijke sfeer waarin iedereen mekaar bijna doodknuffelt. Op het forum wordt elk detail van elk lids leven grondig onder de loep gehouden en soms heb ik het gevoel dat dat primeert op het schrijven zelf. Er heerst ook echt een "als-jij-mijn-verhaal-beoordeelt-beoordeel-ik-dat-van-jou"-sfeer. Als je net lid bent, krijg je best veel reacties maar als je zelf niet mee reacties gaat geven, krijg je er steeds minder. Ook leden die geen reactie geven op de gekregen reacties (een klein bedankje volstaat al) worden na een tijdje overgeslagen; ik moet wel eerlijk toegeven dat ik het niet meer dan normaal vind dat je iemand laat weten dat je zijn reactie gelezen hebt en apprecieert.

Persoonlijk vind ik wel dat de reacties die je op de Verhalen Site krijgt meer kritisch, meer volwassen en meer onderbouwd zijn. Je vindt er ook meer ervaren schrijvers die je met veel plezier helpen om beter te worden in je schrijven. Mijn voorkeur gaat dus uit naar de Verhalen Site. Helaas werd deze site begin april 2011 opgedoekt.
© 2009 - 2017 Lilkim, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geld bijverdienen en of geld verdienen met je hobbyGeld bijverdienen en of geld verdienen met je hobbyWat is er nu leuker om geld te verdienen met je hobby? Geld verdienen met je hobby is met behulp van het internet ook mo…
Zelf je ebook uitgeven bij AmazonEigen ebook maken en uitgeven? Veel mensen spelen met de gedachte om een eigen ebook uit te geven. Wie droomt er niet va…
Help!...Ik wil een hobby!Help!...Ik wil een hobby!Wat is nou precies een hobby? En wat kan het voor je betekenen? In ieder geval heeft bijna iedereen wel een hobby, maar…
Hoe kan je geld verdienen met teksten schrijven?Hoe kan je geld verdienen met teksten schrijven?In deze financieel moeilijke tijd is het goed mogelijk dat jij op zoek bent naar extra (zak)geld. Dankzij het internet h…
Bijverdienste, Thuiswerk, Werk: Schrijven over Werk of HobbyBijverdienste, Thuiswerk, Werk: Schrijven over Werk of HobbyDeel je kennis met de wereld door het schrijven van artikelen over je werk, hobby of interesses en verdien een leuk extr…
Bronnen en referenties
 • Basicpublishing
 • Verhalensite

Reageer op het artikel "Verhalensites: Schrijf en publiceer op het net"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Lilkim
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Hobby en overige
Bronnen en referenties: 2
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!