InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Kunst en cultuur > Ontwikkel de slapende schrijver in jou: Urbis.com

Ontwikkel de slapende schrijver in jou: Urbis.com

Technologische vooruitgang biedt steeds meer manieren om auteurs te ondersteunen. Je kunt zelf publiceren, je vaardigheden verscherpen en je materiaal direct aan een kritische lezer serveren. Wil je nog altijd publiceren maar weet niet waar je terecht kunt? In deze reeks artikelen zul je opties vinden die jou wel in de ontwikkeling van je droom hulp zullen bieden.
Met passie voor boeken, gedichten en al die mooie vers gepubliceerde werelden omvat in kleurrijke kartonnen omhulsels sta je in de Bruna, Eci of Ako voor je uit te staren klein gemaakt door de grootheid van de auteurs die het wel hebben gedurfd. Je voelt een naald van jaloezie en respect door je hart heen gaan. Had jij het maar gedurfd, te springen in een poel publicaties waar de besten als gevierde exemplaren van de homo scriptor door het leven gaan en de zwakke naar de boden toe zinken.

Veel schrijvers laten het liggen bij het idee dat zij een van de zinkers zullen zijn. Verhalen die het publiek misschien wel voor vijf decennia tot een eeuw zullen verhagen worden begraven in de cerebrale cortex. Soms is het juist geen faalangst maar een gevoel van ongeschiktheid, je zegt eerder ik wil schrijver worden dan ik ben schrijver. Je overtuigt jezelf dat om schrijver te worden je verhalen gepubliceerd dienen te worden.

Op Urbis.com, en andere gelijksoortige websites, krijg je de kans om een publiek te bereiken die jou eerlijk feedback geeft, waardoor jij je verder kunt ontwikkelen, zo laat je jou pen nooit meer liggen. Je kunt gedichten, verhalen, korte verhalen en recensies van welk thema je ook wel interesseert online publiceren, commentaar van andere auteurs ontvangen en andermans werk kritisch benaderen. Je vraagt je alvast af hoe dat je in je ontwikkeling kan of zal helpen.

Hoe werkt het?

Veel van deze online schrijver communities werken op basis van wederkerige diensten, naarmate je meer andermans werk bekijkt en becommentarieert des te meer jou werk terecht komt bij andere lezers. Urbis.com wordt hier in het licht gezet omdat het voor een groot gedeelte gratis is, als je het niet erg vindt om iets meer te lezen en feedback te geven. Daar tegenover staat dat je ook lezers ontmoet die jou werk gaan waarderen en dus ook een beeld geven van wie je doelgroep kan zijn. Je kunt op Urbis.com voor Engelstalige teksten de Readability Gunning-Fox Index, Automated Readability Index en Coleman-Liau Index laten berekenen, deze toetsen zijn ontworpen om het lees niveau van je teksten te onderzoeken. Zo weet je hoe gemakkelijk of moeilijk leesbaar je teksten zijn. Voorwaarde is wel dat je deze toetsen alleen met een Prolific (betaald) account op Urbis.com kunt gebruiken. Er zijn ook vele manieren om zelf dit elders online te laten toetsen.

Naarmate je bezig bent met het ontvangen en geven van constructieve kritiek verscherp je jou vaardigheden om je eigen werk objectief te benaderen en het te kunnen evalueren. Door kritiek te hebben ontvangen weet je ook direct wat voor impact je werk op de lezer heeft. Natuurlijk zal er altijd wat afwijking zijn tussen een auteur en een gewone lezer, maar in principe toets je tot een zekere graad wat je ideeën waard zijn.

Enkele nadelen

Omdat alles op basis van wederkerige diensten verloopt dien je ook regelmatig andermans werk te lezen en becommentariëren. Dat kan soms wat tijd kosten en na een hoofdstuk of twee te hebben gelezen van een auteur die steeds zwakke zinsconstructies maakt ben je ook bekaf, dan nog zelf een stukje schrijven?

Hulpmiddelen zoals deze werken goed alleen als je het zelf wilt, dit betekent dat het is echter een zaak van motivatie en doorzettingsvermogen, er staat geen redacteur aan de deur met een klok en een deadline, je moet zelf je tijd goed inplannen en het gewoon doen. Gepubliceerde auteurs zeggen het zelf wel, schrijf dagelijks en met regelmaat. Volgens Theordora Cochrane in haar artikel "Ten ways to become a successful writer is het van belang dat je dagelijks tijd apart zet voor schrijven, begin met een uur per dag en bouw het op zodat het een gewoonte wordt dat onderdeel van je dagelijkse routine wordt.

Ten laatste zijn er weinig gelijksoortige websites voor Nederlandse publicaties, maar je kunt ook je eigen publiek er naar toe lokken die jou publicaties en teksten kunnen lezen en breid je zo zelf de community uit. Een manier om lokaas voor je publiek te leggen is gewoon vrienden en kennissen te uitnodigen om jou werk te lezen, moedig ze aan om commentaar te geven en laat ze weten dat hun gedachtes voor jou meewegen. Zo blijft het ook interactief.


Je eigen insteek!

Regelmaat vinden is vaak de zaak, geloof in je zelf stelt je in staat om je ideeën en gedachten zodanig te waarderen tot dat je zegt mij verhaal dient gehoord te worden en ik stop niet totdat het ergens gepubliceerd is. Dus om een succesvolle schrijver te worden dien je ook nooit op te geven.

Er zijn tal van manieren en plaatsen waar je jou verhaal kwijt kan en we praten nu nog niet over betaalde schrijvers, je kunt genoegen nemen met het online publiceren, zelf publiceren en een redactie huis te vinden via het internet. Natuurlijk dien je naar je doelen te kijken of onbetaald hobby schrijven het doel is voor jou. Deze punten zullen in de volgende reeks behandeld worden.
© 2008 - 2017 Auterkeianihil, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Schrijven, is dat te leren?Schrijven, is dat te leren?Schrijvers met een beoogde schrijfproductie, kunnen in de praktijk te maken krijgen met verschillende vormen van onprodu…
Vaardigheden cv makenVaardigheden cv makenIn het vaardigheden cv leg je de nadruk op je vaardigheden. Het vaardigheden cv is met name geschikt voor freelancers, m…
Wat is een virtuele Community of Practice (CoP)?Wat is een virtuele Community of Practice (CoP)?Je ziet meer en meer discussiegroepen op internet. Daarnaast wemelt het van de huiswerk/samenvattingssites. Je kunt het…
Ontwikkel jezelf!Je kan jezelf ontwikkelen! Er zijn een aantal manieren om jezelf te ontwikkelen, ook zijn er vaardigheden die van belang…
De christelijke jaartellingDe christelijke jaartellingIn de christelijke jaartelling wordt uitgegaan van de geboorte van Christus. Zo kan een bepaalde periode in de tijd word…
Bronnen en referenties
  • Who's reading your writing? By Debby Weitzel, Publications and Promotions Specialist (Readability Index) Ten ways to become a successful writer. By Theodora Cochrane www.urbis.com

Reageer op het artikel "Ontwikkel de slapende schrijver in jou: Urbis.com"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Auterkeianihil
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Kunst en cultuur
Bronnen en referenties: 1
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!