InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Kunst en cultuur > Tegelijk Turk en Nederlander zijn: levert het iets op?

Tegelijk Turk en Nederlander zijn: levert het iets op?

Tegelijk Turk en Nederlander zijn: levert het iets op? Als Nederlander van Turkse afkomst sta ik eens eindelijk stil bij de vraag welke mysterieuze eigenschappen der Nederlandse cultuur ik me eigen heb gemaakt… Tegelijkertijd vraag ik me af of dat überhaupt meerwaarde heeft voor mij.
Aangezien ik een mens ben van twee culturen leef ik in een even zoveel aantal werelden. Moeilijk, zou je denken, en dat is het ook wel een beetje. Want soms kom je als geboren Turk in Nederland in een spanningsveld tussen de westerse en oosterse beschaving. En het is soms best moeilijk om daarmee om te gaan, maar dat is tegelijkertijd ook de uitdaging!

Laten we het wagen met een aantal leuke voorbeelden. Allereerst een klassieker. Als Turk word ik geacht om me niet te focussen op mijn eigen belangen, maar op de belangen van anderen. Dit komt tot uiting binnen de welbekende gastvriendelijkheid van Turken. Dit, terwijl je van mij als Nederlander verwacht dat ik mijn ego een prominente plek toeken. Ook dat is iets wat ik me door de jaren heen deels eigen heb gemaakt. Zijn dit twee onverenigbare uitersten? Nee. Ik weet het namelijk voor elkaar te krijgen om zowel de belangen van anderen, als die van mezelf te behartigen. Al is er sprake van een compromis: het kan!

Een ander voorbeeld is nationale trots en nationalisme. Dit is al jaren een omstreden onderwerp in Nederland. Laat ik het gewoon zeggen: ik ben er trots op dat ik een Turkse achtergrond heb. Nationale trots is echter ook iets wat in politiek verband georganiseerd is in veel landen, hetgeen we kennen als nationalisme. Gezien de banden die ik heb met mijn vaderland en liefde voor de Turkse cultuur en beschaving, kan ik rustig zeggen dat ik een nationalist ben. Tachtig procent van de mensen die dit nu lezen zullen de conclusie trekken dat ik een Turkse rechtsextremist ben. De fout die Nederland heeft gemaakt door de jaren heen is het gelijk stellen van nationalisme aan rechtsextremisme. Want nationalisme zou namelijk haaks staan op het rationeel denken. Ik geef toe: een te grote overdosis aan nationalisme en rationeel denken gaan niet goed samen. Ook daar weet ik een juiste balans in te vinden, namelijk door me te distantiëren van alles wat logischerwijs niet door de beugel kan. Zodoende ben ik ook trots op de Nederlandse transparantie, beleefdheid en kaas!

Tot slot nog discipline en vrijheid. De eerste is typisch Turks, de tweede is een Nederlands fenomeen. Als Turk waardeer ik goed gedrag, hetgeen tot uiting komt in zaken als serieusheid, zich houdend aan de regels, respect en accepteren van gezag. Vrijheid waardeer ik echter ook. Eigen verantwoordelijkheid, gedrag naar eigen wil alsmede goedkope humor vormen inmiddels een substantieel onderdeel van mijn karakter.

Waar het op neerkomt is dat ik me niet eenzijdig gedraag, dus mezelf niet sec Turks of sec Hollands gedraag en denk. Ik zou het ook niet willen, want hoe meer culturen je kent, hoe beter je in staat bent om passend gedrag te vertonen, door namelijk het beste te halen uit twee of meer culturen. Zodoende gedraag ik me Turks en Nederlands, tegelijkertijd. Ik streef naar balans. Er valt heel wat te halen door je leven te verrijken met een andere cultuur!
© 2006 - 2017 Inspiron, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dubbele nationaliteitDe dubbele nationaliteit is in Nederland een veelbesproken onderwerp. Onder een deel van de bevolking leeft al een tijdj…
Goedkoop vliegen naar Turkije met Freebird AirlinesGoedkoop vliegen naar Turkije met Freebird AirlinesGoedkoop vliegen betekent een goed begin van je vakantie. Ga je op vakantie naar Turkije, dan zou je zo maar kunnen vlie…
Goedkoop vliegen naar Turkije met IZairGoedkoop vliegen naar Turkije met IZairGoedkoop vliegen kan met IZair naar diverse bestemmingen in Turkije. Dit land blijft populair onder Nederlandse vakantie…
Corendon tickets: goedkoop vliegen naar Turkije met CorendonCorendon tickets: goedkoop vliegen naar Turkije met CorendonCorendon is een low cost luchtvaartmaatschappij en biedt met name veel goedkope vluchten aan van Nederland naar Turkije.…
Premier Geert WildersGeert Wilders gaf op een persconferentie in Venlo aan dat hij graag premier wil worden van Nederland. In alle peilingen…

Reageer op het artikel "Tegelijk Turk en Nederlander zijn: levert het iets op?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Reasonable (infoteur), 10-01-2008 22:14 #2
Een twijfelachtig stukje, Inspiron. Aan de ene kant heb ik respect voor de Turken in het algemeen en de Turkse beschaving in het bijzonder. Deze beschaving is niet voor niets de voorvader van menig Europees land.Ik vind nationalisme en trots op het vaderland geen negatieve eigenschappen. Wat ik me dan wel altijd afvraag, is waarom je als trotse Turk nog steeds in Nederland woont, terwijl je hart en ziel duidelijk in het Turkse vaderland liggen. Bijna elke Turk wil in zijn vaderland begraven worden, en volkomen terecht. Ik kan me niet voorstellen hoe ik in het buitenland zou kunnen gaan wonen en daar gaan roepen dat mijn eigen land zo geweldig is of was. Misschien een beetje zwart-wit, maar dat is nu eenmaal de trend tegenwoordig. Ik vind dat je als nationalist duidelijk een keus maakt voor je vaderland. Ik heb die keus ook jaren geleden gemaakt, en zal daarom mijn vaderland niet in de steek laten.

Ook valt het volgende op in je verhaal: De typisch Nedrlandse eigenschappen zijn : vrijheid, goedkope humor en het centraal stellen van het eigen ego. Nou, met die vrijheid valt het inmiddels wel mee in Nederland. Daarnaast lijken het behoorlijk negatieve vooroordelen over de Nederlandse cultuur. Vooral als je ze spiegelt tegenover Turkse waarden en normen als "gastvriendelijkheid" (gastvrijheid, Ned), discipline, serieusheid, het houden aan regels, en het nimmer focussen op het eigen belang.

MMmm… misschien ben je toch niet zo blij om "ook Nederlander" te zijn. Gelukkig heb je in de jaren dat jij en je familie hier woont, werkt en eet, toch kennis gemaakt met Nederlanders die ook over die zo typisch Turkse eigenschappen beschikken:
Je woont hier, dus gastvrij zijn we.

Nederlanders maken zich zeer druk over de belangen van onze allochtone medeburgers, dus we focussen niet altijd op onze eigen belangen. Anders waren er niet zoveel allochtone medeburgers geweest. Nederlanders zijn zeer serieus in dingen als bijvoorbeeld ontwikkelingshulp. We maken zeer gedisciplineerd geld over naar landen die het minder goed hebben, zoals Turkije.

Sorry, Inspiron, maar je verhaal, hoe goed bedoeld, gaat er bij mij niet in. Je verteld precies wat alle allochtonen hier komen doen: streng vaderlandslievend blijven, vasthouden aan het oude paspoort en je ondertussen afvragen hoe je beter kan worden van de Nederlandse cultuur, terwijl je in je eigen land geen vrijheid of middelen van bestaan hebt. Nationalistisch zijn doe je altijd in je eigen land. Net als ik!

Alex (infoteur), 07-10-2007 14:16 #1
QUOTE INSPIRON: Gezien de banden die ik heb met mijn vaderland en liefde voor de Turkse cultuur en beschaving, kan ik rustig zeggen dat ik een nationalist ben. Tachtig procent van de mensen die dit nu lezen zullen de conclusie trekken dat ik een Turkse rechtsextremist ben. De fout die Nederland heeft gemaakt door de jaren heen is het gelijk stellen van nationalisme aan rechtsextremisme.

Als geboren Nederlandse is het sinds de grote immigratiestroom -volgens politiek inzicht- onacceptabel nationalistisch te zijn. Trots op de Nederlandse cultuur, trots op de Nederlandse economie, trots op de Nederlandse Ingenieurs, trots dat ik een Nederlandse ben. 80 procent van de lezers, zullen nu oordelen dat ik rechtsextremistisch zou zijn.
Dé Nederlander bestaat niet, hebben we onlangs van onze toekomstige koningin moeten aanhoren.
U als turkse nationalist begrijpt wellicht als geen ander, hoe de gemiddelde Nederlandse burger zich nu voelt. Het is niet toegestaan trots te zijn als Nederlandse, om nationalistisch te zijn.

Met vriendelijke groeten,
Alexandra

Infoteur: Inspiron
Gepubliceerd: 21-10-2006
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Kunst en cultuur
Reacties: 2
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!