InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Mens en gezondheid > Mijn ervaring met dexamfetamine

Mijn ervaring met dexamfetamine

Mijn ervaring met dexamfetamine Dexamfetamine is één van de meest gebruikte vormen van medicatie bij ADHD bij zowel volwassenen als kinderen. Het grote nadeel ten opzichte van mijn vorige medicatie tegen ADHD, Concerta, is dat ik de dexamfetamine meerdere malen per dag in moet nemen. Dexamfetamine is net als Ritalin en Concerta een psychostimulantia.
In november 2007 heb ik de diagnose ADHD gekregen. ADHD van het gecombineerde type welteverstaan, dus zowel een aandachttekortstoornis als een hyperactiviteitstoornis. Sinds een tijdje slik ik hier medicijnen voor. Wat niet erg bekend is, is dat er ook een ADHD volwassenen versie bestaat. De meeste mensen kennen alleen ADHD bij kinderen.

Wat is ADHD?

ADHD is een afkorting van de Engelse term Attention Deficit Hyperactivity Disorder. ADHD is de meest voorkomende psychische aandoening bij kinderen.
ADHD komt voor in drie verschillende typen: het gecombineerde type, het voornamelijk onoplettende type (dit wordt ook wel ADD genoemd) en het voornamelijk hyperactief/impulse type.

Symptomen
Volgens de DSMIV (handleiding om diagnosen te stellen) heeft iemand ADHD als hij of zij zes of meer van de volgende symptomen (meeste dagen van de week) heeft:
  • Onvoldoende aandacht voor details of achteloos fouten maken
  • Moeite om de aandacht bij taken of spel te houden
  • Niet lijken te luisteren
  • Aanwijzingen niet opvolgen of opdrachten niet kunnen afmaken
  • Moeite met organiseren van taken
  • Vermijden of afkeer hebben van taken die langdurige geestelijke inspanning vragen
  • Dingen kwijt raken die nodig zijn voor taken
  • Gemakkelijk afgeleid worden
  • Vergeetachtig bij dagelijkse bezigheden
  • Onrustig bewegen met handen en voeten of draaien op de stoel
  • Opstaan als zitten blijven verwacht wordt
  • Rondrennen of overal opklimmen als dit ongepast is
  • Moeilijk rustig kunnen spelen of ontspannende activiteiten uitvoeren
  • In de weer zijn of maar doordraven
  • Aan een stuk door praten

Feiten en fabels
  • Mensen met ADHD zijn niet lui
  • ADHD kan ook bij volwassenen voorkomen
  • ADHD ontstaat niet door een verkeerde opvoeding
  • ADHD komt niet door te weinig buitenspelen en/of lichaamsbeweging
  • ADHD komt ook bij vrouwen voor
  • Je hoeft niet aan de buitenkant meteen te zien dat iemand ADHD heeft
  • ADHD-ers hebben geen gebrek aan karakter
  • ADHD-ers zijn geen aanstellers

Behandeling met dexamfetamine

Dexamfetamine is een medicijn welke de symptomen van ADHD vermindert. Daarnaast wordt het soms voorgeschreven bij narcolepsie; onbedwingbare slaapaanvallen overdag. Dexamfetamine moet je om de 4 à 6 uur innemen met een half glas water in de voorgeschreven dosering. Dexamfetamine is alleen op recept verkrijgbaar.

Werking
Dexamfetamine is net als methylfenidaat een psychostimulantia. Geeft dopamine en amfetamine af, in plaats van dat het de heropname remt. De werking begint ongeveer 1 tot 2 uur na inname. Dexamfetamine valt officieel onder de Opiumwet.

Bijwerkingen
Zoals vrijwel elk medicijn heeft ook Dexamfetamine bijwerkingen. De meest voorkomende zijn:
  • Hoofdpijn
  • Zenuwachtigheid
  • Slapeloosheid
  • Spreekdrang
  • Verminderde eetlust en gewichtsverlies
  • Duizeligheid
  • Verandering in hartritme
  • Buikpijn
  • Braken
  • Droge mond

De bijwerkingen verdwijnen en/of verminderen over het algemeen naarmate men het medicijn langer gebruikt.

Mijn ervaring

Op 11 juli 2008 ben ik begonnen met het slikken van 5 mg dexamfetamine. De eerste dag heb ik slechts twee keer een pil ingenomen. Ik had wat last van maagkrampen, was s'avonds iets langer fit, tandenknarste in mijn slaap (doe ik normaal alleen onder hevige spanning) en het duurde vrij lang voor ik de slaap kon vatten.
De inslaapproblemen hebben ongeveer een week aangehouden. Mijn dromen werden levendiger en af en toe had ik last van nachtmerries.

Vanaf 17 juli 2008 zijn de inslaapproblemen verdwenen, maar kreeg ik erge last van spanningen en droge mond. Ik wissel nu sterk tussen een enorm hongergevoel en juist een gebrek aan eetlust. Mijn stemming kent extreme pieken en dalen. Het ene moment ben ik enorm opgewekt en kan ik de wereld aan, het volgende moment voel ik me enorm neerslachtig, wanhopig en lusteloos. Het positieve effect op mijn vermoeidheid begint nu helaas weer af te nemen.

Vanaf 24 juli 2008 ben ik gestopt met het slikken van dexamfetamine. Mijn ADHD-klachten verminderden namelijk niet of nauwelijks terwijl ik wel behoorlijk wat bijwerkingen had.

Lees verder

© 2008 - 2017 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
ADHD behandelen met medicatieADHD behandelen met medicatieADHD is een psychiatrische aandoening waarbij men problemen met de aandacht en hyperactiviteit heeft. ADHD behandelen me…
Reboxetine, nieuw ADHD medicijnMomenteel wordt aan mensen met ADHD psychostimulantia als Ritalin, Concerta en dexamfetamine voorgeschreven als ADHD med…
Behandeling van ADHDBehandeling van ADHDADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Dit betekent letterlijk vertaald: aandacht tekort hyp…
Oorzaken en symptomen van ADHDBij ADHD denkt men vaak aan drukke kinderen. Maar wat zijn de verdere symptomen van ADHD, hoe ontstaat deze aandoening e…
ADHD behandelen met medicijnenDe medicijnen die het langst met succes worden gebruikt om de symptomen van ADHD te behandelen, zijn afkomstig uit een g…
Bronnen en referenties
  • Schoemaker & de Ruiter: Trimbos zakboek psychische stoornissen

Reageer op het artikel "Mijn ervaring met dexamfetamine"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Nina Reenen, 27-11-2016 17:01 #56
Ik slik 3x per dag dexamfetamine 5mg. Het helpt erg goed, maar 1 van de bijwerkingen maakt dat ik het vaak niet neem. Mijn zweet ruikt na inname naar ammoniak. Je kunt mij echt al op afstand ruiken. En dat blijft uren zo, ook al spoel ik mezelf af. Deze bijwerking had ik nog niet eerder gelezen.

Mofo, 22-07-2016 18:43 #55
Er staat bij werking: Geeft dopamine en amfetamine af, in plaats van dat het de heropname remt. Dit klopt niet aangezien amfetamines geen amfetamine kan afgeven, omdat dit de groep is waaronder verschillende amfetamines vallen. Dexamfetamine is zelf ook een amfetamine en het naast dopamine maalt het ook norepinefrine en serotonine aanmaakt, maar ook stimuleert tot het vrijgeven van deze neurotransmitters.

Agnes, 08-12-2015 14:08 #54
Hallo allemaal.
Ik ben een vrouw van 42 jaar jong en sinds mijn 21 e weet ik dat ik ADHD heb gecombineerd met depressiviteit en ODD ADD Ik ben inmiddels een prof geworden met het omgaan met deze gedragsstoornis. Ook onze zoon van 7 heeft hetzelfde wat ik heb, en kan hem daarom goed begeleiden. Ik heb mijzelf in der loop der jaren heel wat zelf controle aangeleerd waardoor ik redelijk goed mijn hoofd onder controle weet te houden. Dat neemt niet weg dat dit erg zwaar is. Mijn zoon en ik hebben beiden RITALIN gebruikt, om de drie a vier uur een tabletje, wat een poos heel goed heeft gewerkt. Maar voor onze zoon werkte dat niet op school aangezien om de zoveel uur het moet worden ingenomen en ik vond hem erg vlak. Ik zelf heb het 1/5 jaar gebruikt maar kreeg erge jeuk in mij gezicht, en werd na verloop van tijd erg nerveus geïrriteerd en huilerig. Mijn zoon maakte weinig speelafspraakjes en gaf weinig antwoord als hem wat gevraagd werd. Gelukkig weet ik erg veel van deze medicijnen en ben een paar weken gestopt met RITALIN. Wij zijn nu samen begonnen aan Dexamfetamine en dat werkt super! Mijn zoon krijgt een x per dag 15 milligram en dat werkt voldoende tot na schooltijd. Hij neemt het tabletje rond half zeven in, en is rond kwart over twee uit gewerkt als hij vrij is van school. Ik neem 2 x daags 15 milligram verder niks en ook dat werkt super. Wij hebben geen bijwerkingen, alleen een wat droge mond wat na verloop van tijd ook over zal gaan. Het is heel belangrijk om goed de juiste dosering te vinden. Mijn zoon is nu gewoon zichzelf, alleen hij kan zich nu beter concentreren maakt weer speelafspraakjes en het gaat goed op school. Ik lees hierboven dat iemand wel 90 milligram aan cobcerta heeft geslikt, dat is zo verkeerd! Tuurlijk werkt dat niet en ga je allemaal bijwerkingen krijgen! Soms werkt bepaalde medicatie gewoon niet bij sommige mensen, en moet je meteen overstappen op wat anders.Het gaat op gewicht en het ligt eraan hoe hoog je zuurtegraad van je lichaam is. Met de juiste dosering per dag heb je weinig tot geen bijwerkingen. Succes allemaal.

Miekie, 16-10-2014 13:46 #53
Ik ben 39 jaar, doordat mijn zoon is getest ben ik mezelf ook maar eens wezen testen.
Het was geen verassing dat ik ook ADHD heb. Want ik merkte voordat ik aan de medicijnen ging dat mijn prikkelbaarheid steeds korter werd en ik daar erg van schrok hoe ik zelf reageerde. Ik kwam het heel vaak tegen in de horeca waar ik werkte dat ik met 10.000 dingen tegelijk mee bezig, vaak werkte ik ergens niet langer dan jaar ergens daardoor.

Mijn zoon heeft 3x per dag dexamfetamine retard van de regenboog apotheek, en dat hielp zo ontzettend goed dat ik het ook wilde maar eerst moest ik de gewone dex slikken om te kijken wanneer het uitwerkt. Nu heb ik een half uur dat ik opsta 06:45 3x 5mg. dex ik blijf dan even nog liggen omdat je dan nog rustig bent en het dan beter voor heel de dag is. dan om 10:00 3x 5 mg. 13:00 3x 5mg. 16:00 3x 5 mg. 19:00 1x 5mg. Het ligt niet aan je lichaamsgewicht hoeveel je mag hebben maar aan je stofwisseling of verbranding (weet even niet meer welke).

Samen met met mijn zoon gaat het super, er is veel meer rust in me en reageer daarom niet continue op mijn zoon. Ik ben niet meer moe en kan tenminste alles afmaken wat ik wil doen. Nadeel een droge mond maar daardoor drink alleen maar meer water! Ik hoop dat ik snel aan de dexamfetamine retard mag dan hoef ik er minder per dag te slikken.
Mijn zoon heeft ook geen slaap en eet problemen door dit medicijn. Voor mijn zoon en mij is dit medicijn super!

Jorien, 10-07-2014 10:22 #52
Ik ben 19 jaar, krijg 6 x 5 mg DEX amfetamine voorgeschreven. Wat ik uiteraard al lang niet meer slik aangezien ik daar krankjorum van werd, logisch een veel te hoge dosis.
2 x 1 per dag. was ik naar terug gegaan.

Maar de bijwerkingen zijn enorm. Ik heb gisteren besloten te stoppen met deze zooi.

Wat Erik zegt,

Kortom ik zou willen dat ik mij gedurende de gehele dag zo stabiel en prettig kan voelen als dat ik de eerste twee uur na inname zou voelen. Want tijdens die uren voel ik mij dan ook werkelijk heerlijk, ik voel me gewoon een totaal ander, socialer en rustiger mens:-) Ik heb trouwens de diagnose ADD.
_______________________
Klopt. DEX amfetamine is gewoon simpel weg een drug, en daar wil ik niet verder mee doorgaan.

Ik heb zelf de keuze. Als ik eraan moet denken dat kinderen dit dus voorgeschreven krijgen, maakt mij dat heel angstig. Het is moeilijk om de bijwerkingen uit te leggen. En voor een kind helemaal.

Op het begin vond ik het fantastisch, een wondermiddel. Nu een jaar later weet ik zeker dat het dat niet is. Lichamelijk & Mentaal.

Anke Meers, 16-06-2014 17:05 #51
Naar mijn mening nemen jullie allen blijkbaar een nogal hoge dosis. Mijn psychiater is nogal voorzichtig met de medicatie en ik ben gestart met 2 mg (x2/dag). Werkte echt. Daarna werd de dosis verhoogd om te kijken of dat nog beter zou zijn maar ik kreeg alleen maar meer bijwerkingen. Ik ben intussen zes jaar zoet met 2 mg (x2) per dag en dat werkt prima. Iets minder (maar toch nog veel beter dan voorheen) tijdens de PMS dagen. Ik zou zeggen: neem eens een lagere dosis en kijk of die ook resultaat heeft. Misschien is het wel je redding.

Susanne, 05-12-2013 00:29 #50
Hoe ben je gestopt dan? Ik heb ook enorme bijwerkingen maar zit in me examen periode dus kan niet 123 stoppen. Plus hoe voel je je nu?

Mission Zero, 12-11-2013 08:30 #49
Ik weet al sinds mijn 14e dat ik ADHD heb. En dit is eigenlijk pas op mijn 25e echt vastgesteld door de psychiater. Recent zijn we begonnen met medicijnen (ik wilde nooit medicijnen aangezien de lichten vorm van ADHD) echter sloeg methylfenidaat niet aan bij mij. Afgelopen 3 weken heb ik dus dexamfetamine geslikt, dit sloeg wel goed aan. Ik voelde me rustiger, reageerde anders op drukte, minder impulsief, makkelijker en was naar mijn idee ook een stuk meer ontspannen.
Echter vorige week (07.11.2013) maar bij de apotheek geweest om dit recept te herhalen als test of het langdurig ook goed werkt.
Vanaf die dag dat ik deze slik heb ik hoofdpijn, stekende pijn in mijn hoofd (nog niet doorgezette hoofdpijn) ben ik duizelig, licht misselijk, voel me niet echt meer ontspannen, heb ook het gevoel alsof ik niet in een echte wereld zit, gevoel alsof alles nep is (hoe leg je zoiets uit?!) Maar wat blijkt? Ik had als eerst dexamfetamine 5mb FNA en nu opeens heb ik dexamfetaminesulfaat 5mb LNA. Twee verschillende dingen dus, waarschijnlijk een of ander goedkoop alternatief.
Wat een rommel is die laatst genoemde zeg. Het doet in mijn hoofd prima werk hoor, maar ik vind de bijwerkingen wel erg naar.

Jan, 01-11-2013 00:39 #48
Omdat ik teveel last had van bijwerkingen met concerta, ben ik sinds twee weken overgestapt naar dexamfetamine. (3 x 7.5mg per dag) Mijn eerste ervaring met dit middel was zeer positief. Ik gebruik het als medicatie voor ADD, en ik was verbijsterd hoe goed dit middel werkte (helemaal ten opzichte van methylfenidaat). Ik kon me ineens concentreren, had meer structuur, en eindelijk rust in mijn kop. Dit vertaalde zich dan ook direct naar mijn schoolprestaties! Wel heb ik gemerkt dat de dosering en tijd van inname heel erg belangrijk zijn bij dit middel! Bij een normale goed-over-de-dag verdeelde dosis komen de bijwerkingen maar in beperkte mate naar boven.(Slapeloosheid, moeite met eten etc) Vandaag heb ik zelf alleen ervaren hoe het is als men dit middel NIET goed doseert. Naast dat ik vandaag besloot om meer te nemen dan mijn gebruikelijke dosis, heb ik mij ook nogeens vergist in de tijd. De rebound was dan ook niet bepaald prettig… Ik heb twee uur lang met hartkloppingen zwetend op de bank gelegen voordat ik weer rustig werd. Ook had ik last van angsten en was erg nerveus. Naast de verkeerde dosering, heb ik over de gehele dag ook heel weinig gegeten. Ik denk ook zeker dat dit er mee te maken had. Toch ben ik nog zeker positief over dit middel, hoewel er wel voorzichtig mee moet worden omgegaan.

Dus… Mijn tips voor dit middel zijn:
1. Zoek voorzichtig naar de juiste dosering. (niet teveel, maar ook niet te weinig!)
2. Stel een alarm of timer in, zodat je het middel op het juiste tijdstip ineemt en zo een rebound voorkomt. (Dit is overigens voor iedereen anders, afhangend van je stofwisseling)
3. Eet goed en gezond! Ik weet dat het erg moeilijk kan zijn om met dexamfetamine op goed te eten, maar ik ben zelf van mening dat ook dit bijdraagt aan het verminderen van de rebound effecten.

Het is goed om te lezen dat er zoveel positieve reacties over dit middel zijn, dit bevestigt nogmaals voor mij dat het gebruik van dexamfetamine gewoon even een zoektocht is.

Donald Quist, 05-09-2013 00:19 #47
Hallo. Allereerst complimenten met de website. Ziet er goed uit. nu het onderwerp. Ik heb namelijk ook ADHD en slik momenteel een vrij hoge dosis ritalin oftewel methylfenidaat. Voorheen slikte ik dat ook almaar dan in de vorm van concerta. Dit werd helaas uit de verzekering vandaan gehaald en was zo duur dat ik weer terug hebe moeten grijpen naar ritalin. Maar liever zou ik geen ritalin gebruiken. Omdat het erg kort werkt en ik de hele dag bezig ben met het op tijd innemen van de medicatie. Wat ik niet erg tegenkom in je stuk over methylfenidaat en dexamfetamine is wat er nou eigenlijk beter werkte en waar hem dat verschil dan in zit. Zou je hierop nog willen antwoorden. Vriendelijk bedankt

Lb, 28-01-2013 21:28 #46
PAS OP: Voor wie dit WIL lezen en aankan: zeer POSITIEF over Dexa!

Ik heb door het starten met dexa ong 7 maanden geleden een toekomst gekregen. Zo voelt het. Na vele mislukte banen, vriendschappen, een huwelijk, veelvuldig uitval wegens depressie, burn-out. Jobhoppen… En vooral steeds het gevoel te hebben iets NIEUWS nodig te hebben in mijn huwelijk, werk, vriendschappen.
En dan NU:
Rustiger maar NIET saai en hoe eng… Meer richting 'normaal' voelen. Nog steeds humor en creatief, maar enthousiast aan iets beginnen en (hoe bizar) het ook nog enthousiast afmaken.
Alleen kunnen zijn, niet steeds op zoek naar uitdagingen maar kunnen genieten van 'gewone' gezellige dingen thuis.
Voor het eerst een ALGEHELE top beoordeling op mijn werk ipv je bent een leuke meid, je past top in het team, alleen wat foutjes, veel werk niet af.chaotisch en bij oplopende stress. Achterlopen en bovenal een hoog ziekte verzuim!
Mijn kinderen genieten helemaal zichtbaar van de meer geordende moeder… Die echt nog van gekkigheid en grappen maken houdt. Maar alles stukken beter op orde en minder vaak iets kwijt. Whaaaaaaa waar zijn die sleutels nou weer grrrr… Eigenlijk kan ik wel doorgaan zo!
Het allerbelangrijkste is dat ik geen dag meer depresief ben geweest… Hoe bizar. Hoe vrij dit voelt, hoe vreselijk ik het vind dat ik nu 34 jaar dit pas weet, zoveel kapot. Maar ook zo veel HEEL en af NU! NU dat is voor mij het belangrijkste! Met mensen die van mij houden helemaal hoe ik ben…

Voor mij niks anders meer dan Dexa! Geen ritalin wat me vlak, saai, introvert, humorloos maar uiterst gefocust (bah) maakte. Geen seroxat tegen de depressie wat na steeds opschroeven van de dosering de depressies alleen maar heftiger maakte…
Geen zelfmedicatie meer, geen zoektocht meer naar het opvullen van leegte, onvrede, onrust… Gewoon zijn, mezelf met ondersteuning van dexa dat het beste in mij naar boven haalt. Degene die ik OOK ben, alleen zonder de dexa niet kon laten zien en alsmaar faalde…
Blij en gelukkig terwijl ik dit typ! Hopelijk help ik twijfelaars of kritische NIET adhders ermee in te laten zien dat deze medicatie HET verschil kan maken in een leven!

Voor een ieder: STOP MET OORDELEN! Laat iedereen in zijn waarde, hoe anders deze personen ook denken, zijn of wat dan ook! Keur niet af als je zelf niet weet hoe het is om de ander te zijn! HEB respect voor een ieder, voor een ieder zijn eigenheid… Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Iedereen verdient liefde, gewenst te zijn en een positieve benadering!

Joelle, 24-01-2013 23:50 #45
Hoi! Ik ben joelle, ben nu 27, toen ik 7 was werd er bij mij óók ADHD geconstateerd,
Ik ben nu al een tijd lang bezig met dexamfetamine, en ik wil jullie echt niet bang maken, maar ik merk dat de bijwerkingen naar mijn gevoel erger worden, zoals hartkloppingen, verhoogde hartslag hartritmestoornissen… En bij mij werken de pillen 4 tot 6 uur… Maar met een drukke dag merk ik dat ze sneller gaan uitwerken. En moet ik weer nieuwe in nemen… En dan heb ik naar mijn gevoel nog niet voldoende… En heel soms slik ik nog maar één pil voor de zekerheid… Ik vind het vervelend worden, dus hopelijk kan ik straks andere pillen slikken…

Erik, 26-07-2012 20:40 #44
Ik probeer sinds drie dagen dexamfetamine. 5 mg, twee capsules per keer en verdeeld over tweemaal daags. Totaal dus 20mg.
Ik slik de eerste dosis rond 0900 uur en de tweede rond 1400 uur. Mijn psychiater zei dat er zo'n 5 uur tussen moet zitten.

Ik heb wel wat last van bijwerkingen. Met name de hartkloppingen zijn erg vervelend en toch meer zweten dan gebruikelijk. Ook een beetje misselijk gevoel. Daarnaast wisselt de stemming ontzettend snel, dat wil zeggen dat ik mij over het algemeen veel vrolijker, geconcentreerder, minder angstig en zelfverzekerder voel, maar dat dit zeg maar iedere 20 minuten wordt afgewisseld met twee minuten een beetje leeg en neerslachtig gevoel. Vervolgens voel ik me dan weer positief. Wat ik wel merk is dat ik ongeveer de eerste anderhalf-twee uur na inname geen last heb van dergelijke stemmingswisselingen en ik qua lichamelijke klachten enkel last heb van wat verhoogde hartslag.
Kortom ik zou willen dat ik mij gedurende de gehele dag zo stabiel en prettig kan voelen als dat ik de eerste twee uur na inname zou voelen. Want tijdens die uren voel ik mij dan ook werkelijk heerlijk, ik voel me gewoon een totaal ander, socialer en rustiger mens:-) Ik heb trouwens de diagnose ADD.

Iemand advies/tips of gelijkwaardige ervaring? Ik heb maandag een gesprek met de psychiater en wil goed beslagen ten ijs komen;-)

Luka, 09-07-2012 11:09 #43
Als ik dit zo allemaal lees zitten er veel jongeren aan de drugs. Mijn dochtertje van 6 heeft ADD en op school hadden ze ook gezegd dat ze ritatine aanraden. Maar ben uiteraard eerst op grondig onderzoek gegaan, En zal NOOIT of NOOIT mijn kind rilatine of andere supstanties voeren. Ik ga binnenkort beginnen met een kruidenmengsel die ze bij mijn apotheek verkopen, ben de naam vergeten, Helaas, maar als ik naar mijn apotheek ga weet ik het ook weer. beste starten enkele weken voor de school weer begint, is wel ook specifiek voor haar aandachtsprobleem en concentratie, Slapen doet ze goed. Maar mensen lees aub heel aandachtig wat rilatine en al die andere hard drugs in je lichaam kunnen aan richten voor je iets in neemt. het is erg schadelijk. Niemand wil toch een vroegtijdige hartaanval krijgen of andere zware ongeneeslijke aandoeningen, bv aan de lever etc… het zal uiteraard wel helpen, Alle drugs geven je een goed gevoel. je bent een kasplant… Niet meer jezelf. Reactie infoteur, 09-07-2012
Luka, je doet nu net alsof iedereen die dexamfetamine gebruikt hartaanvallen, leverziektes etc. krijgen. Dit is helemaal niet waar, wel is bekend dat kinderen met aangeboren! hartaandoeningen strenger in de gaten gehouden moeten worden wanneer ze dergelijke medicijnen gebruiken, omdat de kans op dergelijke aandoeningen bij deze kinderen IETS verhoogd is. Maar misschien heb jij andere bronnen die jouw kort door de bocht zijnde uitspraken kunnen ondersteunen?

Overigens is dexamfetamine geen harddrug en is de werkzaamheid van kruidenmengseltjes niet bewezen (sterker nog: merendeel van deze mengseltjes is qua effectiviteit gelijk aan een placebo… 0 effect dus)

Nicole, 12-06-2012 13:01 #42
Sinds 3 weken zit ik aan de Dex omdat er bij mij ADHD is geconstateerd (na 33 jaar he)! De eerste paar dagen dacht ik, waar ben ik aan begonnen. Ik was knetter stoned en hing laveloos op de bank. Na een week terug naar de dokter voor controle. Mijn bloeddruk was te hoog en ik klaagde over me somber voelen en onrustig. Ik ben begonnen met 2x 5mg maar ben in overleg naar 3x5 mg gegaan. Helaas heb ik geen begeleiding van een psych want bij psyq hebben ze een wachtlijst van 3 mnd voor de ADHD afdeling. Nu, 3 weken verder, begin ik me toch langzaam aan wat beter te voelen. Ok, ik ben wel somber maar ik vind het heerlijk dat ik niet meer OF mega vermoeid OF mega actief ben. Het voelt allemaal wat gematigder en ik raak ook nog mijn overtollige kilo's kwijt. Het enige nadeel van Dex vind ik de rebound. De eerste 2, 5 uur voel ik me relaxed, daarna begin ik al weer te rillen of heb het enorm heet en kak ik weer in. Al met al voel ik me met Dex beter als met Ritalin. Daar voelde ik me een kasplantje bij.

Wat ik wel nog even wil mee geven is dat overduidelijk mijn persoonlijkheid aan het veranderen is. Waar ik vroeger de uitbundige en gezellige was, ben ik de nu stille en zwijgzame. Ik heb mezelf 3 maanden gegeven om te kijken of ik hiermee verder wil. Als het mijn kwaliteit van leven negatief gaat beinvloeden, ga ik verder zonder medicatie. Een hoop kracht zit tenslotte in jezelf en pillen zijn maar pillen.

Maria, 28-05-2012 06:15 #41
Hoi allen,
Ik ben 55 jaar, slik 20 jaar prozac. Begin dit jaar de diagnose ADHD en borderline gekregen. Ging met mij al tientallen jaren niet goed. Werkte 60 uur per week in de zorg 2 diensten per dag nooit vrij want dan raaktte ik in paniek. Na een ingrijpende operatie nu 6 maanden thuis waarvan nu 4 maanden aan het vogelen met Ritalin, Concerta en nu dex. Het vreemde is dat ik van alle 3 alleen maar in slaap val, geen tot weinig acties meer onderneem. Concerta kan ik niet betalen, Ritalin lig ik ook alleen maar van te slapen of suf te zijn. Ben nu met dex bezig moet alleen nog de juiste dosering bepalen. Soms heb ik neiging met alles te stoppen, behalve met de prozac want daar MAG ik niet mee stoppen za 20 jaar. Zijn er nog meer mensen die zo moedeloos worden van alles? Misschien ben ik wel te oud en kan ik niet aan dit nieuwe luie leven wennen.

Cloë, 09-02-2012 15:43 #40
Ben het er helemaal mee eens!
Ik had zelf eerst altijd concerta, dat werkte wel maar 's avonds krijg je zo'n energiekick! abnormaal. Daarna ben ik aan de dexamfetamine gegaan, ik kon me wel concentreren maar pikte dingen nog niet op en inderdaad mijn slapeloosheid werd erger en misselijk werd ik er ook van! Heb met mezelf afgesproken dat ik toch weer verder ga met de concerta omdat dat tenminste werkte. Dan maar wat actiefs doen 's avonds.

Tobi, 15-09-2011 17:25 #39
Ik slik het sinds een paar weken… Slapeloosheid en wat karel zegt… dan heb ik t weer koud en dan weer warm… maar trillen en shaken heb ik niet…

11 pillen lijkt me aan de hoge kant… ik heb nu 3x daags 7,5 mg(anderhalve tablet van 5 mg)
Dus ik heb 4,5 pillen per dag van 5 mg

Karel, 12-08-2011 17:09 #38
Hallo allemaal, ik slik sinds een paar maanden dex. In mijn hoofd heb ik nu alles redelijk onder controle, maar ik ben van een koudkleum veranderd in iemand die het altijd warm heeft. Terwijl ik een dun mannetje ben. Veel zweten enz en ontzettend trillen/shaken heeft iemand anders dit ook, en weinig slapen hoort er ook bij val wel gelijk in slaap maar ben ook heel snel weer wakker.Ik slik 11 pillen per dag geen idee of dit veel of weinig is.

Niet Belangrijk, 01-08-2011 10:05 #37
Ik gebruik nu 1,5 week dexamfetamine. Voel me er minder verstrooid door en veel helderder. Lijk ook meer energie te hebben. Ik gebruik het omdat ik Asperger en ADD heb. Ben nu in de opbouwende fase en slik nu 3x 7,5 mg. Om 8, 12 en 16 uur. Het laatste uur voor inname, voel ik me wel wat minder energiek. Na half 9 's avonds krijg ik wel weer lekkere trek. Nadelen: slechter slapen (gebruik nu ook melatonine daarvoor)
Voordelen: minder suikerhonger, minder verstrooid en vergeetachtig, helderder en meer concentratie, iets meer energie.

Sandra, 17-06-2011 14:37 #36
Na dit gelezen te hebben, baal ik wel een beetje. Ik ben vorig jaar gediagnostiseerd met ADD, ook gestart met Ritalin, maar hier wordt ik of somber van, of stoned. De Concerta kon ik helaas niet betalen, dus na een poging van een maand met een nog te lage dosis ben ik hiermee gestopt. Ik ben vandaag begonnen met Dexaphetamine, 5 mg per 3, 3 x per dag. Tot nu toe merk ik nog niets. Ik had echt mijn hoop gevestigd op deze medicatie, omdat ik echt onder mijn ADD lijdt. Het werkt bij iedereen anders natuurlijk, dus ik geef het nog niet op… maar ik hoop dat deze medicatie mij beter bevalt dan de schrijfster hierboven… :( Reactie infoteur, 19-06-2011
Ik hoop dat het je bevalt Sandra. Het kan even duren voor de precieze effecten duidelijk zijn.
Ik slik inmiddels sinds 1.5 week bupropion (heel ander soort medicatie dan methylfenidaat en dexamfetamine). Effecten zijn nog niet duidelijk, hoop dat dit aan gaat slaan!

Mirjam van der Bruggen, 26-05-2011 10:51 #35
Toch maar even een berichtje na mijn vorige ervaring… na 4 dagen dexamfetamine te gebruiken ben ik KEI ziek geworden! Veel te hoge bloeddruk, geen energie, kots en kots misselijk, zo duizelig dat ik amper kon lopen… de hele dag door slapen! Na contact met psychiater en huisarts per direct moeten stoppen met dex. in totaal een week lang uit de running geweest, letterlijk niks kunnen doen zo ziek was ik! NU klinkt dit uiteraard voor nieuwe gebruikers "schokkend en naar" maar als je mijn vorige bericht hebt gelezen weet je ook dat het er bij ons in de familie gezondheidsklachten zijn en we ivm de minste bijwerkingen en risico's met dex zijn gestart ipv andere medicijnen. Nu een aantal weken later ben ik nog steeds niet in orde… sinds het gebruik van dex. en het stoppen ermee ben ik nog slechter gaan slapen en de hele dag door alleen maar moe. Na een bezoek aan e psych. is de eind conclussie dat het voor mij zeer onverstandig is om verder te "expirimenteren" met medicijnen… dit heeft de psych me aangeraden maar ik moet zeggen dat ik ook zelf dit besluit al had genomen… ik ga niet spelen met mijn gezondheid! het hoe nu verder… ik ga meedoen aan het experiment met voeding… ga de cursussen volgen die je leren om om te gaan met adhd… en ik sta in direct contact met de psych…

John, 15-05-2011 12:18 #34
Hoop dat dit voor mij uitkomst kan bieden, ik ben 31 en heb 15 maart j.l. te horen gekregen dat ik adhd heb. Slik sinds die tijd ritalin 10mg 4x daags. In het begin was het heerlijk en ik herken me in het verhaal van Mirjam. Ben een chaoot, niet achterlijk maar voel me onderkend. Wil elk naadje van de kous weten en door dat het bij mij nu pas is herkend is er wat betreft opleiding nooit rekening mee gehouden, dwz dat je tussen wal en schip valt en door veel leerkrachten als druk en vervelend gezien wordt. Dat zegt ook genoeg over de leerkrachten en de scholen die ik gevolgd heb. Valt de proffesionaliteit ver te zoeken dunkt me. Ook bij mn huisartsen, altijd het gevoel gehad anders te zijn. Dat herhaaldelijk aangegeven, maar altijd met een kluitje in het riet gestuurd. Een stagiar huisarts verwees me naar een psychiater en zodoende weet ik sinds Maart dus dat ik adhd heb. En zoals gezegd slik ik ritalin. In het begin lekker, geweldig! Geen continuë stroom aan gedachtes meer maar slechts 1. Gedachtenstromen kunnen kanaliseren. Op de bank liggen en kunnen blijven liggen en niet door het minste of geringste afgeleid zijn en dat dan ook gaan doen. Een cd aan een stuk luisteren en niet alles skippen. Ook muziek wat niet chaotisch en snel is kunnen luisteren (normale easy listening muziek ervoer ik als doodsaai). Top denk je! Maar al vlot werd me duidelijk dat ik van ritalin een complete zombie word. Niks geen iniätieven meer nemen, en het feit dat je nu eens langzamer denkt dan een normaal iemand is ook niet prettig. Bovendien als het uitgewerkt is, komt je ware ik vele malen erger terug! Dan ga ik aan een stuk informatie binnenhalen tot diep in de nacht! En zo vergeetachtig als de pest worden, een kortetermijn gehehugen heb ik onder invloed van ritalin niet! Nu ga ik er dus mee stoppen en raadt mn psychiater dexamfetamine aan. Dat gaat Dinsdag aanstaande gebeuren! Moet mn ritalin opmaken en dan Dinsdag de switch naar dexamfetamine. VInd het nogal vreemd want je maakt toch een switch. Een meisje die ook adhd heeft en ritalin slikte, raakte in verwachting van dr man en stopte accuut met de ritalin. Ze werd psychotisch en kwam op de paasafdeling terecht. Vind het dus nogal eng om te stoppen. Maar mn psych zou toch wel weten wat ie doet. En ik hoop dat dit werkt, en anders moet ik maar eigenlijk leren leven met wie ik ben. En er naar leven om wie ik ben. Doe ik sowieso wel, structuur is altijd al belangrijk geweest! Hoop dat er lotgenoten zijn die hier ervaring mee hebben? Gr. John.

Babs, 25-04-2011 17:48 #33
Gebruik het tegen ADD klachten

Richard, 16-04-2011 10:23 #32
Goed om te lezen dat de medicatie zo'n goede uitwerking op je heeft! Jou verhaal is gedeeltelijk voor mij heel herkenbaar. Ik heb in 2009 van de psychiater de ruimte gekregen om mij zelf goed in te stellen op medicatie (uiteraard binnen de kaders). Ik heb ongeveer 8 maanden geëxperimenteerd. Gebruik nu ruim 1 jaar 8 x dgs 2,5 mg (van 07:00 – 21:00). Voor het slapen neem ik melatonine. De kwaliteit van leven is gestegen van cijfer 4 naar een dikke 9. Veel sterkte en blijf dicht bij jezelf. Op internet vind je positieve reacties, maar ook erg negatief. Geef het de tijd, dan zal op langer termijn de kwaliteit van leven voor jou een stuk beter worden.

Mirjam van der Bruggen, 08-04-2011 00:27 #31
Beste Allemaal,

Goed om al deze berichten te lezen.

Ik ben een vrouw van 25 jaar die sinds maandag 4 april 2011 "officieel" erkend is als adhd-er. Ik ben na een aantal hevige gebeurtenissen in een heel diep dal geraakt.( lees dikke depressie) na een heel jaar onder behandeling staan bij een psycholoog ben ik op haar aanraden naar een psychiater gegaan omdat zij het vermoeden had dat ik misschien wel eens ADHD zou kunnen hebben… uiteindelijk na een wachtlijst van meer dan een half jaar kon ik terecht voor een intake, consult door een 1e persoon en vervolgens bij de psychiater…uiteindelijk ben ik er mede door hem achtergekomen dat alle moelijke periodes in mijn leven te maken hadden met het onderliggende ADHD….van de gedachte dat ik een enorm dom ( oa met oog op een opleiding af ronden met moeite mijn mavo gehaald en MBO lukte totaal niet terwijl ik na een intelligentie test een dikke hbo/universitair leerling ben) en stuntelig persoon ben die echt alles fout doet, geen donder kan onthouden tot weet ik het wat toe…en uiteindelijk dus in de ziektewet komen omdat je finaal aan de grond zit.je baan aan een zijde draadje hangt… jezelf eronder uit geschopt hebt terwijl je geen idee hebt wat je overkomt en wat er nu met je aan de hand is….jullie herkennen het waarschijnlijk wel….maar goed uiteindelijk is dus op 4 april 2011 ADHD erkend. Nu vallen zowat alle puzzelstukjes in elkaar en verklaard het een hele hoop van alles wat zich in mijn leven heeft afgespeeld…Na een hoop informatie over alle medicijnen die hiervoor bestaan heeft de psychiater mij dexamfetamine voor geschreven… tevens doe ik mee aan een melatonine onderzoek omdat ik kamp met een slaapstoornis… van niet slapen, slecht in slaap vallen, veel wakker worden tot soms zelfs slaapwandellen toe… het melatonine onderzoek krijg ik omdat we niet zeker weten of de slaapstoornis vast hangt aan mijn ADHD of dat ik gewoon veel te laat melatonine aanmaak. De keuze voor dexamfetamine is in de basis tot stand gekomen omdat in ons gezin veel hartproblemen voorkomen…van (dodelijke) hartafwijkingen tot stoornissen…gelukkig heb ik daar tot op de dag van vandaag geen last van (afkloppen)…de psychiater gaf mij aan dat vanuit zijn ervaringen dexamfetamine de minst zware bijwerkingen heeft of dat de bijwerkingen in mindere maten voorkomen…uiteraard is dit bij iedereen verschillend…vandaag ben ik voor het eerst begonnen met dexamfetamine 5mg…en ik moet zeggen voor de eerste dag voel ik me er ontzettend goed onder! Ik heb geen gejaagd gevoel meer, heb rust in mijn kop, kan me concentreren op mijn werk en heb zelfs voor het eerst sinds ik me kan herinneren op de fiets de muziek van mijn ipod in mijn oor gehoord inplaats van alle geluiden van de dingen die op straat gebeurde en vervolgens op mijn werk binnenkomen en te horen krijgen dat ik mijn ipod nog in mijn oor heb… ik heb zelfs aan mijn collega’s kunnen vertellen wat voor muziek ik op had staan…vanuit 1 dag kan ik uiteraard geen conclusie trekken over mijn ervaring van dexamfetamine maar ik kan wel aan jullie meegeven dat er een wereld voor je open gaat als je ADHD hebt en er wordt wat aan gedaan…het weten waar al je “problemen” vandaan komen dit kunnen delen met de mensen om je heen heeft mij ontzettend goed gedaan…het opent de ogen bij je dierbare en ze begrijpen nu de reactie’s en actie’s uit je verleden. Ze snappen de omslag van humeur die je soms in 1 sec hebt…van heel vrolijk tot opeens zo chagrijnig als de pest…zo erg dat je met ruzie van elkaar wegloopt…vriendschappen en relatie’s die kapot gaan…puur door je gedrag en het zelf niet bewust door hebben of op de juiste momenten als ze het benoemen heel fout reageren…zo zijn er nog veel meer dingen die ik kan benoemen maar ik ben hier niet om een heel boek te schrijven…het enige wat ik mee wil geven aan iedereen die ADHD heeft en/of vermoeden heeft ADHD te hebben en aan ouders die kinderen hebben waarbij mogelijk aanwijzingen zijn voor ADHD is dat het echt prettig is als je er erkenning, begrip voor je doen en laten hebt gekregen en dat er iets aan gedaan word…of dit nu is doormiddel van bepaalde medicijnen…hoe slecht ze ook zijn (ik ben fel tegen die chemische zooi) coaching of levensaanpassingen die je moet doen… (bij mij is dit structuur aanbrengen wat ik uiteindelijk bereikt heb door oa mijn horecabaan op te zeggen en nu een 9 tot 5 baan aan te gaan )…keuzes die je hierin moet maken zijn soms niet eenvoudig maar je hebt je eigen of de toekomst van je kind in handen…denk goed na over de keuzes die je maakt…en zorg ervoor dat je vrede kan hebben met jezelf over deze keuzes! Niemand kan je verplichten wel of geen medicijnen te nemen, bepalen welke medicijnen wel of niet goed voor je zijn, coaching traject te volgen noem maar op…alle beslissingen moet je nemen op basis van je gevoel en je moet tegen jezelf kunnen zeggen dat je er alles aan doet/hebt gedaan om het jezelf of je kind een zo comfortabel leven te bieden onder de lasten en kwaliteiten van ADHD!

Jan, 31-03-2011 00:05 #30
Dexamfetamine werk niet stimulerend als concerta of ritalin. Ik heb de ervaring dat als je keeper bent bij bijv. handbal of hockey je beter dan maar een beetje drukker kan zijn dan het dexamfetamine in te nemen. Je mist met dexamfetamine die fractie van de seconde die je echt nodig hebt. Bij Concerta en Ritalin ben je juist net even sneller dan zonder, maar met een reboundeffect, Ik ervaar weinig of geen last van een rebound bij dexamfetamine. Sinds ik dit middel gebruik ben ik niet snel genoeg meer en speel dus zonder medicatie die ik door de weeks wel gebruik. Door het ontbreken van een rebound ben vlg. mijn vrouw en zoon veel vriendelijker na uitwerking van het medicijn. Ik heb niet het idee dat dit verslavend is. Ik ervaar geen vervelende onthoudingsverschijnselen als ik een weekeinde niets gebruik. Ik vind het echt de moeite waard geweest te switchen i.o.v. arts, maar dit is per persoon verschillend begrijp/weet ik.

Jan, 30-03-2011 23:47 #29
Ik heb weinig of geen last van bijwerkingen van dexamfitamine. Alleen mijn portemonnee doet pijn. Ik mag dan geen directe rekening ontvangen, ik krijg nu de rekening via mijn ziektekostenverzekeraar. Ik heb nu een 4-sterren polis bij een Achmea - onderdeel.
Concerta werkt bij mij mij optimaal. Bij dexamfitamine heb ik gelukkig het geheugenprobleem nog niet mee gemaakt. Ik gebruik dit middel nu ruim een halfjaar. een positieve ervaring dus.

Denise, 29-03-2011 20:35 #28
Reactie op 'mijn ervaring'. Je kon ook langer dex proberen, dan maar twee weken te proberen. In het begin moet je namelijk nog aan het medicijn wennen enzo. Bij mij helpt het! ik kan me beter concentreren en heb meer energie, maar ook drang om werk te maken, wat toch voor mij ook een goed iets is :) Ik heb even een tijdje aan de concerta gezeten, nou dat spul was niets haha, ik werd er alleen maar duf en slaperig van. het kutte van het medicijn wel is ja het slapen gedoe, zoals je al zei, daarom ook na 8 uur niets meer innemen als je bv. om 11 uur naar bed gaat ofzo, ik gebruik wel als extra hulpmiddel melatonine tabletjes. Het beste ook is dat je de medicatie op vaste tijdstippen inneemt, en soms vergeet ik het wel eens en dat krijg ik zo'n hugh rebound effect, ja en zie dan nog maar eens te concentreren :P zsm een nieuw tabletje innemen en wachten tot de rebound weg is haha.

Ayfer, 07-02-2011 00:54 #27
Mijn zoontje gebruikt dexamfetamine 2 maal daags 5 mg, vaak denk ik dat dexamfetamine niet helpt, en dat ik maar een andere moet proberen, want ik heb de indruk dat mijn zoontje door dit medicatie ook heel traag groeit, hij is 13, hij is maar 1, 43 cm groot, maar de kinderarts blijft volhouden, dat dat niet waar is, kan iemand die ook met dit probleem zit hier meer over vertellen Reactie infoteur, 07-02-2011
Ayfer,
wanneer jij en je zoontje denken dat de medicatie niet (voldoende) helpt raad ik je sowieso aan om in overleg met de arts een ander medicijn te proberen. Of dexamfetamine ook groeiproblemen kan veroorzaken durf ik niet met zekerheid te zeggen, dat het bij methylfenidaat (ritalin) kan weet ik wel. Je zou eventueel ook een second opinion kunnen vragen bij een andere arts wanneer je het niet vertrouwt.
Gr Kim

Marcel, 20-01-2011 22:21 #26
Ik hoor hier niemand over het medicijn Strattera. Dit komt op mij vriendelijker over dan Ritalin. Heeft iemand hier ervaring mee en zo ja, zijn dat goede of slechte ervaringen. Het grote voordeel voor mij is dat je het maar één keer per dag im hoeft te nemen. Ik hoor graag van iemand.

Moniek, 12-10-2010 17:38 #25
Mijn zoon van 11 is gediagnostiseerd op ADD en heeft eerst methylfenidaat gekregen om uit te proberen en dit werd elke week verhoogd. Helaas werkte dit niet en is hij vandaag begonnen met dexamfetamine. Op school heeft hij het meeste last van zijn klachten en slikt hij dus alleen op "schooltijden" de medicijnen. 1 keer 5mg 's ochtends en 1x5mg om 1 uur. 7 dagen in de week. Ik lees in jullie reacties dat het van belang is om deze medicijnen consequent in te nemen. Maar is consequent 2 keer op een dag op hetzelfde tijdstip of is consequent de hele dag door elke 4 a 6 uur? Merkt mijn zoon direct de werking of heeft het tijd nodig om je lichaam te laten wennen?

Petra, 08-10-2010 18:06 #24
Beste Gerdien, ik slik nu sinds 3 jaar Ritalin, ik ben een volwassen vrouw van 39, en heb zelf kinderen. Ik zou persoonlijk, eerst andere alternatieve wegen uitproberen, en echt als laatste red middel, ritalin geven. Het is erg moeilijk om wat te zeggen, omdat ik ook weet, het heel erg moeilijk is, om zonder middel als adhd-er door het leven te gaan, vooral ook omdat onze maatschappij moeilijk begrip en een beetje geduld voor ons kan opbrengen. Ik weet wel, ritalin echt een hard drug is, en zeer schadelijk is voor je gezondheid, en ernstige bijwerkingen heeft. Laat je goed informeren, en stel het zolang mogenlijk uit. Reactie infoteur, 10-10-2010
Wat zijn deze zeer schadelijke gevolgen voor de gezondheid dan, Petra? En welke ernstige bijwerkingen?

Gerdien, 06-10-2010 21:20 #23
Hallo allemaal. Is er ook iemand die ervaring heeft met langdurig gebruik van medicijnen? Mijn dochtertje heeft waarschijnlijk ADD en ik heb gehoord dat er gewenning op kan treden. Ik vraag me daarom af of het verstandig is met med. te beginnen als je daar alleen maar zo'n jaar of 6-8 plezier van hebt. Het is natuurlijk toch wel een tijd maar ik merk dat ik nog een beetje sceptisch sta tegenover of het dan wel verstandig is er mee te beginnen. Reactie infoteur, 06-10-2010
Hoi Gerdien,
of er bij dexamfetamine gewenning op kan treden weet ik niet. Wel weet ik dat bij ongeveer de helft van de kinderen de klachten zodaning in ernst afnemen, dat je het eigenlijk geen ADHD meer kan noemen. Mogelijk behoort je dochtertje tot de 50% waarbij de klachten sterk verminderen, en kan de dexamfetamine haar helpen de komende jaren goed door te komen. Succes met jullie beslissing!
Groeten Kim

Richard, 30-08-2010 10:03 #22
Beste lezers,

Ik heb sinds oktober vorig jaar de diagnose ADHD. Ik kreeg begin 2009 ontzetten veel last van depressieve buien. Om dat het lange tijd bleef aanhouden ben ik vorig jaar juli naar mijn huisarts gegaan. Er hebben meerdere gesprekken plaatsgevonden en ben toen antidepressiva gaan gebruiken. Dit leek aanvankelijk goed aan te slaan, maar helaas van korte duur. Ik bleef erg veel last houden van onrust, zonder aanwijsbare rede.

Mijn huisarts heeft in overleg met mij besloten om een afspraak te maken bij een psychiater. Tijdens gesprekken met de psychiater kwam de vraag of ik wel eens aan ADHD heb gedacht. Dit omdat ik in het verleden vaak ging blowen om ontspannen te zijn en zoals bovengenoemd altijd een gevoel van onrust van binnen en een slechte concentratie. Hierdoor is mijn depressie ontstaan. Door de jaren heen heb ik mijzelf bepaald gedrag aangeleerd, o.a. om me op iets te concentreren, zeker m.b.t. mijn studie, maar het bleef een zware klus. Ik heb doormiddel van een vragenlijst een test gedaan. De uitslag was ADHD. Ik vond het heel vreemd dit bij mijzelf te constateren, maar stond er wel volledig achter. De psychiater heeft Ritalin voorgeschreven, maar kreeg erg veel last van een rebound. Daarna kreeg ik Dexamfetamine en dit sloeg positief aan. De psychiater heeft mij de ruimte gegeven om mezelf in te stellen op de juiste dosering. Bij Dexamfetamine mocht ik tot 60 mg gaan. Ik heb echt van alles geprobeerd en zat over de hele dag genomen op 40-45 mg. Ik heb maanden allerlei doseringen op verschillende tijden geprobeerd. Vanaf mei dit jaar zit ik op de 2,5 mg om de 2 uur en dit heeft een zeer positieve uitwerking.

1. Sinds start Dexamfetamine geen last meer van depressie
2. Geen last meer van die verschrikkelijke irritante onrust (die ik vergelijk met een draaiende wasmachine)
3. Weinig tot geen concentratie problemen
4. Een overzichtelijk planning zowel privé als op mijn werk
5. Kan me nu echt ontspannen, zonder dat er een constante spanning moet zijn om de onrust te bevredigen.

Dit wilde ik graag met jullie delen. Mochten er vragen zijn, stel ze gerust! Reactie infoteur, 30-08-2010
Hoi Richard,
super om te lezen dat dexamfetamine zo'n goede uitwerking op je heeft!
Groetjes Kim

Hyper de Pieper, 14-07-2010 21:26 #21
Hoi Lezers, allereerst een pluim voor allen die hier hun ervaringen met dexamfetamine willen delen. Het is goed ervaringen uit te wisselen.

Ik ben een man van tegen de vijftig en ADHD is zo'n 4 jaar geleden vastgesteld. In eerste instantie werd ik ingesteld op ritalin. De werking was er duidelijk wel, maar de hoofdpijn bleef en de rebounds waren soms onvoorspelbaar vroeg. En slapen was ook een probleem. Hoe ik ook doseerde, ik kreeg deze belangrijke bijwerkingen niet onder controle en stopte na zo'n 4 maanden met het gebruik. Met een pauze van 2 maanden kreeg ik later dexamfetamine. Wat een verademing! Het gevoel is een stuk milder en van rebounds is in mijn geval geen sprake meer. Ik slik 4x daags 10 mg (om de 4 uur dus). Het enige probleem is dat ik mijn slaap/waak-ritme nog steeds niet onder controle heb. Maar gelukkig krijg ik sinds kort een slaapmiddel. De stofnaam is Quetiapine en wordt verstrekt onder de naam Seroquel. Hoewel het eigenlijk een anti-psychoticum is werkt het prima om te slapen (ik gebruik de laagste dosis mogelijk, dwz ik zaag het pilletje van 25mg door midden). De lichte duffigheid 'smorgens neem ik erbij voor lief. Ook al werkt de eerste dosis Dexamfetamine dan niet zo sterk (of soms helemaal niet). Voorheen kreeg ik melatonine om slaap op te wekken, maar dat hielp maar soms (5mg). Maar ook als ik maar kort sliep gaf de melatonine toch een redelijk uitgeslapen gevoel, en dat is iets positiefs. Dit even over mijn gebruiken.
Maar nu heb ik een vraag: Mij viel op dat toen ik eens dex moest lenen van een kennis, dat het veel beter werkte dan ik gewend was, en nog eens later toen ik in een ziekenhuis dit middel kreeg ook duidelijk beter werkte. Wat bleek was ook, dat mijn apotheek een paar maanden geleden de dex van een andere fabrikant betrok. Mijn vraag is dus: hebben jullie misschien ook wel eens zoiets ervaren? Zo'n duidelijk kwaliteitsverschil? Ook bijvoorbeeld als de houdbaarheidsdatum in zicht was? Het moeilijke van deze vraag is natuurlijk dat het subjectief is, en ik voor mijzelf e.e.a. probeer uit te vinden.
En oja, deze vraag aan mijn apotheker te stellen werd schouderophalend afgedaan. En met de vraag mijn pillen eens elders te bestellen werd beantwoord met: nee, dat doen wij niet. Waarop ik dan weer vroeg: waarom niet?, ik het antwoord kreeg: dat doen wij niet! Klaar ben ik met deze apotheek. Maar goed, daarom nog niet getreurd, want er zijn nog veel meer apotheken.

Alvast dank voor uw opmerkingen, aanmerkingen en andere reakties. :-)

Ww, 28-05-2010 16:38 #20
Beste Lezers,

Ik wilde ff melden, dat ik nu weet dat ik ongeveer weet dat ik ADHD heb. Ik gebruik sinds een 10 mnd dex. (Eerst Paroxetine 20mg, nu nog 10 mg) en 30 mg dex op een dag. Het is idd even doorzetten en "er mee leren omgaan" hoe dex het beste voor "jou" werkt. Ik heb er van het begin af aan een goed gevoel bij gehad, maar had veel last rebounds. Die worden echt minder! Het is een super medicijn. Overigens heb ik voor het slapen het nieuwe middel Valdoxan gekregen, wat extra werkt qua ondersteuning en voor het een beter dag, nacht ritme. Met Strattera ging het bij mij helemaal mis, ik leek wel een zombi. Het is even zoeken maar je krijgt er zo veel kwaliteit van leven voor terug. Zet door, zorg voor goede begeleiding en wees open hoe je alles ervaart. Dan kunnen ze je beste helpen.

Fvv, 17-05-2010 22:03 #19
Bedankt voor je reactie Irene,
we hebben de laatste dosis velaagd en de laatste anderhalve week gaat het weer zoals het moet gaan.Hij slaapt gewoon weer goed in en is niet meer lang wakker.

Irene, 14-05-2010 15:07 #18
Het komt wel veel vaker voor dat inslapen erg slecht lukt en misschien is het zo dat de dex bij jouw zoon eigenlijk langer werkt dan vier uur en dat net op het punt dat hij naar bed gaat het begint uit te werken, maar nog niet helemaal is uitgewerkt. Een slaaptabletje kan dan helpen, maar uit jouw reactie merk ik dat dat niet zo is. Dus de oplossing moet zijn, de laatste dosis verleggen naar een eerder tijdstip, een lagere dosering nemen of een hogere dosering slaaptabletten. Ik hoop dat je een oplossing vindt, succes.

Janny, 08-05-2010 09:39 #17
Ik heb dus wel geexperimenteerd met dex en ritalin, de dex is me heel goed bevallen en heb een afspraak gemaakt bij de huisarts om doorverwezen te worden naar een psych.
Dit duurt een eeuwigheid, als ik dit had geweten…
Ik baal heel erg en zou heel graag wat eerder aan dex willen komen maar helaas.
Ik merk dat het organiseren en plannen met dex top gaat.
Nu ik deze ervaring heb meegemaakt en zo lang moet wachten doe ik ineens helemaal niks meer.
IK ga naar mn werk en doe wat ik moet doen maar mn studie laat ik links liggen doordat ik de structuur niet kan vinden.
Ik baal hier enorm van… ik had eerder met mijn probleem naar de huisarts moeten gaan en niet eerst zelf ontdekken wat er bij me zou passen…

Fvv, 05-05-2010 08:53 #16
Mijn zoon van 9 heeft dus ook ADHD en is begonne met ritalin maar hij heeft dus een snelle stofwisseling en dat ging het dus niet worden. Nu zijn we 1 jaar verder en hij gebruikt al een paar maanden dexamfetamine. Hij weegt 28 kilo en neemt zijn medicijnen om de 4 uur in. 7.30, 11.30 en 15.30. Hij neemt dan elke keer 10 mg. Maar als hij sàvonds naar bed gaat kan hij vaak moeilijk in slaap komen en ligt dan wakker tot middernacht. De ene keer gaat het goed maar meestal ligt hij lang wakker terwijl hij daar nooit last van heeft gehad. Hij viel altijd binnen een kwartier in slaap. Hij heeft juist zijn rust en slaap nodig. Hij neemt ook vlak voor bedtijd een slaaptabletje in maar dat helpt ook niet altijd. Heeft iemand hier ook ervaringen mee of soms tips voor hem en ons?

Irene, 24-04-2010 12:44 #15
Hoi Mensen!

Fijn om hier alle ervaringen te lezen. Soms wilde ik dat alle lichamen hetzelfde waren zodat we niet allemaal zo eindeloos hoeven te experimenteren voor de juiste dosis! Daar wordt ik wel een beetje gek van, want voor jet de juiste dosis hebt! Pfff wat een elendige tijd kan dat zijn en het is echt een kwestie van doorzetten! En dan maar hopen dat het uiteindelijk ergens toe dient, maar als je eindelijk van je klachten af bent dat is het ZO de moeite waard! Laten we dat maar niet vergeten ;)

Anomiempje, 01-11-2009 10:21 #14
Hoi Allemaal,

Ik heb ADHD en slik al voor een halfjaar dexamfetamine. Ik slik 2 x2 5 miligram op een dag en ben 16 jaar. Maar nu heb ik een probleem; zonet heb ik per ongeluk al mijn tabletten in 1 x keer genomen. Is dit gevaarlijk?
Zo ja, dan hulp graag :-(. Reactie infoteur, 01-11-2009
Hoi Anoniempje,

als je bedoelt dat je perongeluk al je tabletten van vandáág ingenomen hebt (dus die 2 x 2,5 mg) kan dat niet veel kwaad, je zal je hoogstens meer bijwerkingen kunnen ervaren. Wanneer je in een keer je hele voorraad tabletten ingenomen hebt zou ik contact opnemen met de EHBO van je ziekenhuis.

Groetjes Kim

Maurice, 06-10-2009 05:39 #13
Hoi allemaal degene die dexamfetamine gebruiken moet er rekening mee houden dat de dosis word voorgeschreven zelf expirimenteren is GEVAARLIJK je kan er een te hoge bloed druk van krijgen normaal begin je met 1pil 5 mg 2 x op een dag 8 uur sogtens en 2 uur smidags dermate er geen verschil ontstaat hoogt een psiegieater de dosis op naar 2 x 2 pillen per dag dus 10 mg per keer houd wel rekening met slapeloosheid en hoge bloeddruk dermate de dosis goed is moet u zich er ook aan houden! meestal krijg je met de dexamfetamine ook circadin voorgeschreven (hormonen) omdat je door dexamfetamine dus zo actief opgewekt word dat je savonds moeilijk in slaap komt zelf gebruik ik ook dexamfetamine + circadin ik slik 120 dexamfetamine pillen in 1 maand zo weg en moet zeggen als je je aan de aanbevolen dosis houd werkt het perfect overigens werkt dexamfetamine 4 tot 6 uur
gr mausie

Marilyn, 01-08-2009 19:55 #12
Het klinkt alsof je te maken had met een flinke rebound. Als je eerst geen honger hebt en daarna juist onwijze honger krijgt, zou dat best kunnen zijn omdat de pil was uitgewerkt. Misschien had je de pillen met een kortere tussenpauze moeten nemen. Mijn stofwisseling is ook vrij hoog, ik moet de dexamfetamine om de 3,5 uur nemen. Hiervoor heb ik ritalin geprobeerd, dat nam ik zelfs om de 2,5 uur, omdat ik anders ook enorme hongeraanvallen en stemmingswisselingen kreeg. Ik ben van ritalin naar dexamfetamine geswitcht omdat ik van ritalin somber werd. De dex gebruik ik pas een dag, dus ik kan er nog niet zoveel over zeggen. Al werd ik van ritalin wel direct somberder en dat gevoel heb ik nu niet.

Ik heb gemerkt dat het nogal veel uitmaakt hoe je het gebruik van de medicijnen opbouwt en weer afbouwt, maar misschien had dat ook de te maken met het feit dat ik 5x per dag 20mg ritalin nam.

Maar vooral denk ik dat mensen moeten nadenken over hoeveel tijd er tussen de inname van de doses zit. Als je honger of stemmingswisselingen krijgt, zou het best weleens kunnen komen doordat je medicijn is uitgewerkt. Dat hangt af van je stofwisseling.

Wilma, 24-07-2009 14:55 #11
Hallo allemaal, ik heb een week geleden te horen gekregen dat ik ADHD heb. Ik ben 30 jaar. Ik slikte al paroxtine en toen werden de symtomen nog duidelijker. Ik kreeg gelijk Dexamfetamine. Ik was er al een tijdje mee bezig dat ik ADHD zou kunnen hebben en had er al wat over gelezen maar me er nog niet zo in verdiept en ook niet in dit medicijn en ik ben het gelijk gaan gebruiken. 5mg per x en ik weeg 59 kilo. Bij mij werkt het als volgt. De eerste 3 dagen werkte het echt super! Al die rust en die concentratie die geen enkele moeite kost, er ging een wereld voor me open. Maar ik dacht dat kan nog beter en nam 10 mg in 1x en idd het ging nog beter maar had daarna wel een terugval, voelde me wat depressief (nu ik dit schrijf) Toen heb ik s'middags weer één genomen… en ben toen is gaan kijken op internet wat er allemaal over stond. Heeft iemand ook so'n soortgelijke ervaring gehad? zo ja. wat heb je er aan gedaan? Ik zit nu in de experimentele fase om uit te zoeken wat goed werkt. Maar ik vind het heel fijn om te lezen hoe andere er mee omgaan en wat hun belevingen zijn. Voorlopige houd ik het op per x 5mg en om de max. 6 uur innemen.

Peter Stoker, 11-06-2009 12:59 #10
Hallo Jacqueline, Eva, Amber. Ik ben dus 50 jaar en pas gediagnotiseerd op ADHD. Mijn klachten lijken erg op zoals die worden omschreven hoewel ik er een reeks trauma's bij heb zoals echtscheiding, moeilijk coouderschap, suikerziekte en in 8 jaar tijd ben ik 4 banen verloren. Ik zie als een huis op tegen medicatie, heb ook tot nu weinig positieve reacties daarover gelezen van mensen, hoorde pas nog van een kennis dat ze met Concerta wel het gevoel had dat informatie beter tot haar doordrong maar ze werd er moddervet van en passief doordat ze geen prikkels meer voelde bij dingen die haar normaal gesproken wel aanspraken.

Mijn vraag is eigenlijk:
Indien een medicijn niet aansluit en je besluit om er mee te stoppen kom je dan wel weer in je "gewone zijn"terug of heb je maandenlang last van bijwerkingen of zelfs blijvende bijwerkingen. Het is voor mij echt een spookbeeld zeker omdat ik altijd al een vreselijke weerzin heb gevoeld tegen chemicalien in mijn lijf.

vr gr, Peter Reactie infoteur, 11-06-2009
Hoi Peter,

de meeste mensen komen niet aan van Concerta of een ander methylfenidaat maar vallen er juist van af. Ik ben ook twee kg afgevallen maar dat zit er inmiddels weer aan ;)

Toen ik gestopt ben met de medicatie heb ik nog een week of twee nawerkingen gehad, en sindsdien niet meer. Maar dat is ook één van mijn angsten rondom medicatie, je hoort inderdaad wel eens dat mensen nooit meer de oude worden. Maar in hoeverre die angst reëel is weet ik niet.

Veel sterkte bij het nemen van een beslissing!

Groetjes MeloD/Kim

Eva van Dan, 09-04-2009 23:31 #9
Hallo ik ben iemand op oudere leeftijd en gebruik nu ongeveer anderhalf jaar Dexamfetamine. dr werking bevalt mij prima beter als Ritalin. Maar de laafste tijd ben ik na mijn laatste pil te pakken. Ineens doodvernmoeid. Val tijdens het televisie kijken steedws in slaap. Maar kan geen vollrdige nacht deoor slapen. Ook krijg ik het heel koud en in de nacht weer heel warm.
Wat ik mij nu af vraag is het mogelijk dat mijn dosiring omhoog moet. Omdat er een gewennings proces ontstaat of heeft het helemaal niets te maken met het middel. In de ochtend ben ik altijd moe, maar na inname van de Dexamfetamine is mijn vermoeidheid over, Het laatst pil neem ik om 16,00 uur in maar om 18.30 word ik ontzettend vermoeid en val ik steeds in slaap. Heeft iemand soms de zelfde ervaring met deze pillen. Ik heb A.D.h.D. en ben 52 jaar oud.

Jacqueline, 28-03-2009 11:59 #8
Hoi Kim, Concerta is een waardeloos middel omdat heel veel mensen er een terugval bij krijgen. Ook ik! Mijn psych liet een grafiek zien met de verschillende medicijnen die er zijn voor ons kwaaltje. En ik kon zelf uit die grafiek halen welk medicijn bij mij zou moeten passen. Iedereen die last heeft van adhd/add is niet hetzelfde. Daarom is het zo belangrijk om een goede begeleider te vinden die er echt in gespecialiseerd is. Die zijn op de hoogte van de laatste studies die er zijn gedaan en ik heb gemerkt dat het ECHT uitmaakt.

Jacqueline, 28-03-2009 11:46 #7
Hoi Amber, Of dat je het nu langzaam opbouwd of per direct de dosis die voorgeschreven staat voor jou, maakt echt niet uit. Naar mijn ervaring gezien kan je veel beter direct de dosis innemen want de eventuele 'bijwerkingen'krijg je toch wel! En je weet dat die weer overgaan dus jah… het is maar net wat jij wilt. Maar als ik naar mijzelf kijk dan lijkt het me beter om volledig te beginnen zodat je voor jezelf gelijk aan voelt wat het met je doet. Ik ben zelf nu bijna 2 1/2 jaar verder en met de volledige dosis begonnen en het gevoel wat het met me deed en de verandering in mezelf was zo positief dat ik er gewoon doorheen heb gebeten, met de gedachte dat die bijwerkingen verdwenen. De volledige dosis geeft je per direct een werking van positieviteit. Bij mij dus ook en dat gevoel heb ik vastgehouden en niemand kan mij daarvan afbrengen! Probeer het voor jezelf uit en kijk wat het met je doet… een andere methode is er niet, want jij moet die medicijnen innemen en de rest van de wereld moet dat ook voor zichzelf bepalen toch?

Groetjes en succes meid

Amber, 27-03-2009 22:27 #6
Hallo, Ik ben vandaag begonnen en ik weeg 70 kg mij is voorgeschreven de eerste week 15 mg en dan over op 35 mg per dag. Is dit okay of moet ik meteen op 35 mg zitten. Dank. Reactie infoteur, 27-03-2009
Hoi Amber,

over het algemeen wordt er eerst een lagere dosis voorgeschreven, om vervolgens op te bouwen naar de meest geschikte dosis. Dit omdat je lichaam moet wennen aan de stof en je minder bijwerkingen ervaart wanneer je rustig opbouwt. Ik vind het dus best normaal dat je dit voorgeschreven gekregen hebt.

Groetjes MeloD

Claire, 09-12-2008 19:01 #5
Ik gebruik sinds september dexamfetamine omdat ik ziek en depressief werd van ritalin. Ik heb alleen iets last van een droge mond, maar voor de rest is alles perfect. Het verbaasd me elke keer weer dat er behandelaars zijn die zeggen dat de dosis met je gewicht is gekoppeld, dit is niet waar… Het heeft met de snelheid van je stofwisseling te maken! Als je een snelle stofwisseling hebt, heb je juist meer nodig omdat het eerder uitgewerkt is (en meestal zijn dit de slanke types!) Als je te weinig of te veel neemt krijg je last van de bijwerkingen. Helaas ben ik er achter gekomen dat er maar heel weinig goede behandelaars zijn in Nederland. Ik ben nu bij PsyQ en dat is voor het eerst goed.

Melod (infoteur), 26-11-2008 21:14 #4
Jettie, bij dexamfetamine (en eigenlijk alle medicatie) is het belangrijk dat je lichaam aan de stof kan wennen, daarom kan het even duren voordat je op de dosis zit die bij je gewicht past :)

Jettie, 26-11-2008 16:22 #3
Ik ben sinds een week met dexamfetamine begonnen, om uit te proberen, … en voel me op het moment verre van gelukkig, ontzettend down, mat en neerslachtig! Het is beslist niet wat ik er van had verwacht… Ben dus nu HEEL BLIJ dat ik dit van jullie lees! Het schijnt er bij te horen! HOERA! w.s. is mijn dosis ook te laag, ik gebruik 2x 5 mg. en weeg 65 kg, als ik het goed begrijp zou ik 30 mg. moeten slikken? Vrijdag moet ik weer naar mijn beh. arts en zal het met hem overleggen. Fijn om andere ervaringen te lezen!

Jacqueline, 10-09-2008 18:09 #2
Als ik het zo lees denk ik dat je dosis te laag was. Ik ben sinds vorig jaar september begonnen met dexamfetamine en er ging voor mij een wereld open. Er is mij verteld dat je je lichaamsgewicht door 2 moet delen. Bij mij was mijn gewicht toendertijd bijna 90 kilo. Dus door 2 gedeeld 45. Dus ben ik begonnen met 3x daags 15 mg. En het werkte perfect. Maar ik zeg er wel bij dat ik inmiddels een leerschool had meegekregen van iemand die ook dexamfetamine slikte en dat op een verkeerde manier gebruikte, en dan heb ik het over het feit dat diegene zijn vermoeidheid weg ging en daardoor te ver doorging. Dus heb ik voor mijzelf definitief een goed plan gemaakt door goed te blijven eten, drinken(non-alcoholisch) en mijn rust te pakken op het moment dat ik de dosis innam. Doordat ik heel erg consequent, d.m.v. alarm instellen van mijn mobiel, mijn medicijnen innam merkte ik dat die bijverschijnselen zoals droge mond verdwenen. En waar ik persoonlijk veel last van had waren mijn kaken als het uit ging werken. Maar dat ging ook over naarmate de tijd verstreek! En ja, als ik het op mijn werk druk heb dan heb ik nog wel eens last van een droge mond maar ik zorg dat ik voldoende drink, of ik neem een kauwgom. Het is zo zonde om het zo snel op te geven, en dat is absoluut GEEN kritiek, omdat je je op den duur zo ontzettend prettig voelt. Maar laat ik het zo stellen=> in mijn geval! Maar het is het proberen waard! Als je te weinig slikt en niet consequent, dan is de terugval overduidelijk. Op het moment dat ik voel dat het uitwerkt, en dat is soms best wisselend, dan neem ik de volgende dosis in! En soms merk ik als ik heel vermoeid ben dat ik een halve extra in moet nemen vanwege concentratie. En soms ben ik zo relaxed dat ik minder neem. Maar op een gegeven moment, als je goed naar je eigen geest en lichaam luister, kan je met de dexamfetamine lezen en schrijven! En het heeft mij zo verschrikkelijk goed geholpen dat ik bijna GOD op mijn blote knieen dank dat het bij mij is geconstateerd. En ik ben absoluut niet gelovig maar met deze uitdrukking wil ik het nog meer duidelijk maken.

Groetjes en ik hoop dat je er iets mee kan, of iets mee wilt doen. Mvg Jacqueline Reactie infoteur, 12-09-2008
Hoi Jacqueline,

allereerst, bedankt voor je reactie en fijn dat Dexamfetamine voor jou zo goed werkt!
Ik heb voor ik aan de Dexamfetamine al een aantal maanden Concerta geslikt, ook methylfenidaat dus. Helaas had dit niet het gewenste effect, ondanks ophogingen tot 90mg per dag aan toe. Volgens de psychiater is methylfenidaat waarschijnlijk niet de stof die mij kan helpen en we gaan nu op zoek naar een andere oplossing. Maar zeker bedankt voor het meedenken!

Groetjes Kim

Mij, 04-08-2008 14:26 #1
Ik slik nu half jaar twee maal daags 7,5 mg per dag. Hiervoor slikte ik Ritalin. Maar had veel last van hartkloppingen en heel erg last van "Rebound-effect". Boven aan artikel staat een van de meest gebruikte medicatie voor ADHD. Geloof dat dit niet helemaal waar is. Eén van de minste geloof ik zelfs wel.

Maar mijn ervaringen zijn goed en slecht. Nadeel; kan echt niet drinken of blowen. Rookte wel eens hasj, maar na hasj te hebben gerookt, had ik de dag erna er zo ontzettend veel last van. Drinken deed ik nooit echt vaak, en ook dan de dag erna, erg veel last van concentratie problemen e.d.

Medicatie werkt voor mij heel goed. Geen rebound effect. Moet ik wel regelmatig leven. Dat is zoiezo met ADHD belangerijk. Maar anders ben ik echt niet te genieten, heb ik ontzettend last van stemmingswisselingen. Maar als ik ze altijd om de juiste tijd in neem, werken ze erg goed voor me.

Enige bijwerking is overdag minder trek, maar ik eet s'ochtends goed, en tijdens het avond eten ook. En droge mond, maar daardoor drink ik nu juist wel genoeg, waar ik eerder nooit tijd voor nam.

Infoteur: Melod
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Mens en gezondheid
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 56
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!