InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Mens en gezondheid > Diabetes Type 2

Diabetes Type 2

Ruim 4% van de Nederlandse bevolking van twintig jaar en ouder lijd aan Diabetes type 2. Dit percentage groeit nog altijd aanzienlijk. De grootste oorzaak hiervan is overgewicht. In dit artikel informeer ik u over hoe u Diabetes kunt voorkomen en wat te doen als de diagnose ook bij u gesteld wordt.

Een hectisch leven

Jaarlijks komen er in ons land honderden mensen met Diabetes Type 2 bij. Onze drukke levens eisen nu eenmaal veel van ons. We werken hard en hebben daarnaast natuurlijk ook nog ons gezin die veel aandacht van ons vraagt. Daar komt ook nog eens bij dat zoonlief een paar keer per week naar de voetbaltraining moet en dochterlief heeft elke week een opvoering van de balletvereniging. Door dit hectische leven is er amper tijd voor ontspanning, we willen alles uit het leven halen wat erin zit en gaan tot het uiterste. Door ons drukke schema nemen we geen tijd om rustig te eten, en die vette hap van de snackbar is een welkome geschenk na een drukke dag, want als we ook nog eens moeten koken...

Dit is misschien wat overdreven uitgedrukt, maar feit blijft dat we niet meer voor onszelf zorgen, althans, niet goed genoeg. De levens die we lijden zorgen ervoor dat onze gezondheid achteruit gaat. Het vette eten, de suiker die we tot ons nemen en het drukke schema ons op een gegeven moment onze gezondheid schaden. Naast diabetes zijn er zoveel andere ziekten die je hiervan kunt krijgen. Denk maar eens aan een burn-out, psychische problematiek, obesitas enz.

Voorkomen is beter dan genezen

De hoofdoorzaken van Diabetes zijn overgewicht (obesitas) en stress. Ook te weinig beweging kan bijdragen aan het krijgen van deze ziekte. Het is dus belangrijk dat u met deze zaken rekening houd. Zorg dat u gezond eet en genoeg beweegt en probeer stress zo veel mogelijk te vermijden. Kijk uit met het nuttigen van suikers en koolhydraten. Een gezond lichaam zonder overgewicht en genoeg beweging maakt genoeg insuline aan om het lichaam aan de gang te houden. U kunt bij uw huisarts een vingerprik laten doen om uw bloedsuiker te meten. Uw lichaam houd u in leven, verzorg het dus goed.

Diagnose is gesteld

U krijgt te horen dat u Diabetes heeft, wat nu? Nu is het belangrijk dat u op uw voeding gaat letten en uw medicijnen gaat slikken. Meestal krijgt u Metformine voorgeschreven. Neem de medicijnen op vaste tijden in en altijd voor, na of tijdens het eten. U moet nu ook elke drie maanden naar uw internist om uw suikerwaarde over drie maanden te meten. Een week voordat uw afspraak met de internist gepland staat laat u in het ziekenhuis uw bloed prikken. Uw bloed wordt onderzocht en wordt met u besproken door uw internist. In dit gesprek wordt duidelijk of u andere medicatie moet gebruiken of misschien wel insuline moet gaan spuiten. Probeer altijd een goed contact te houden met de diabetes verpleegkundige en uw internist. Zij staan altijd voor u klaar als iets niet duidelijk is of als u vragen heeft.

Letten op uw voeding
Als u diabetes heeft is het noodzaak om uw eetpatroon te gaan veranderen. Neem zo min mogelijk suikers en koolhydraten tot u en vermeit gerechten als pasta, lasagne en vet eten zoals patat, kroketten en dat soort fastfood. Als tussendoortje zijn aardbeien, magere yoghurt en komkommer een goed alternatief. Eet op vaste tijden zodat het innemen van de medicatie ook op een regelmatige basis ingenomen kan worden.

Gewicht
De meeste mensen met diabetes hebben overgewicht, (een paar uitzonderingen daargelaten) dus is het noodzaak om af te vallen en op uw streefgewicht te komen. Afvallen wanneer er diabetes in het spel is, is moeilijker dan normaal. Omdat u constant bezig bent uw suikers te regelen kan u dus geen "normaal" dieet volgen. U zult ook niet snel afvallen. Het beste kunt u zichzelf door laten verwijzen door uw internist naar een diëtiste. Deze zal met u uw eetpatroon nader bekijken en u vertellen waar u dingen kunt veranderen of moet laten. Alle vragen die er over voedsel zijn kunt u aan haar stellen om zo een goed inzicht te krijgen in wat u wel en niet mag eten om kilo's te verliezen.

Ga regelmatig naar de sportschool of maak eens een wandeling in het park. U zult merken dat wanneer u meer gaat bewegen u zich ook beter gaat voelen. Uw bloedsuiker gaat vanzelf omlaag als u beweegt en dat resulteert in een heerlijk gevoel. Bovendien verliest u gewicht en dat komt weer ten goede aan de insuline aanmaak in uw lichaam.

Hyper

Als uw bloedsuiker boven de 10.0 is, dan is er sprake van een Hyper. Uw suiker is dus veel te hoog. Mensen die al langer met diabetes rondlopen terwijl het nog niet geconstateerd is worden vaak als lui gezien. Deze mensen zijn absoluut niet lui, ze hebben simpelweg een te hoog suikergehalte in hun lichaam zonder dat ze zich hiervan bewust zijn. Als het lichaam eenmaal behandelt word met medicijnen of insuline zal het luie gevoel uiteindelijk verdwijnen. Alle diabetes patiënten kunnen over een Hyper meepraten. Nadat u iets zoets gegeten heeft op een feestje of zo, of als u gezondigd heeft en toch een lekker ijsje hebt gegeten omdat het zo warm was buiten.

Symptomen

 • Moe gevoel
 • Misselijk
 • Nergens zin in hebben
 • Geen eetlust
 • Het gevoel alsof uw hoofd uit elkaar wil spatten
 • Veel plassen
 • Droge mond
 • Dorst

Een Hyper tegengaan
Om uw suikergehalte snel omlaag te krijgen is het raadzaam om zoveel mogelijk water te drinken. Ook kruidenthee wil heel goed helpen. Ga een stukje lopen met de hond, al is dat wel het laatste waar u zin in heeft. Door te bewegen zorgt u ervoor dat uw bloedsuiker omlaag gaat. Doe alles in uw eigen tempo en laat u niet gek maken door uw omgeving. Het is uw lichaam en u weet tot waar u kunt gaan. Blijf tijdens een Hyper niet de hele dag op de bank liggen, u zult zich dan steeds slechter gaan voelen.

Hypo

Een Hypo is het tegenovergestelde van een Hyper. In dit geval is uw bloedsuiker dus te laag. Op het moment dat deze lager is dan 3.0 is er sprake van een Hypo.

Symptomen

 • Slecht kunnen concentreren
 • Misselijk
 • Leeg gevoel van binnen
 • Lekkere trek (zoetigheid)
 • Het gevoel hebben dat u flauwvalt
 • Flauwvallen
 • U stoned voelen (alsof u drugs heeft gebruikt)

Een Hypo tegengaan
Het is heel belangrijk dat als u een hypo heeft dat u niet als een razende van alles in uw mond gaat stoppen. Hiermee creëert u op een gegeven moment een jojo effect. Wat u kan doen bij een Hypo is een snoepje, bij voorkeur een Dextro eten. Eet ervan totdat u zich weer enigszins goed voelt. Daarna smeert u twee bruine boterhammen met kaas of een ander zuivelproduct. Het is namelijk zo dat als u een te lage bloedsuiker heeft deze niet omhoog blijft na een snoepje. In snoepjes en andere zoete dingen zitten "snelle suikers", dat wil zeggen dat uw lichaam deze suikers heel snel opneemt maar ook net zo snel weer verlaat. U voelt zich voor even goed, maar u zal al snel weer in een Hypo raken. Door de boterhammen te eten neemt u "langzame suikers" tot u. Deze zorgen ervoor dat uw bloedsuiker voor langere tijd hoger blijft.
© 2009 - 2016 Kwulletje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Suikerziekte: kan teveel frisdrank leiden tot diabetes?Suikerziekte: kan teveel frisdrank leiden tot diabetes?Is veel frisdrank drinken slecht voor je en kan je er suikerziekte van krijgen? Tientallen jaren is er discussie geweest…
Suikerziekte - DiabetesSuikerziekte. Een veel voorkomende ziekte in Nederland. Niet alleen oudere mensen hebben er mee te maken, maar ook bij d…
Suikerziekte of diabetes: symptomen en behandelingSuikerziekte of diabetes: symptomen en behandelingSuikerziekte of diabetes heeft - zoals de naam al zegt - te maken met een probleem van de suikerspiegel in het lichaam.…
Diabetes type 2: inhoud, risico en behandelingDiabetes type 2: inhoud, risico en behandelingDiabetes mellitus type 2, ofwel (ouderdoms)suikerziekte, is een toenemend voorkomende ziekte in vele landen, en zo ook i…
Diabetes/suikerziekte: Wanneer loop je risico?Veel mensen denken dat ze niet zo snel diabetes zullen krijgen, en blijven doorgaan met een slechte levensstijl. Toch is…

Reageer op het artikel "Diabetes Type 2"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Anneke, 20-10-2010 22:10 #2
Ja ook ik heb suikerziekten en slik 1 x p/d 1 tab metformide 500 mgr en ben astma patent en slik al 30 jaar pretnison
voor de astma en heb abpa dus nog al wat medicatie ik denk zelf dat ik de suikerziekte heb door de pretnison
mijn vraag is deze hier word vaak gesproken over zelf test met aparaatje maar de strips worden niet vergoed
dus kun je ook niet kijken of je suiker wel of niet goed is. je krijgt het allleen vergoed als je spuit. mijn vraag is hoe kan ik
op somige momenten erg behoeften hebbben aan zoet dat is eigenlijk mijn vraag. mijn leeftijd is 68 en mijn gewicht is 69 kilo dus dat valt wel mee wie kan mij hier iets over zeggen bij voorbaat dank gr anneke

R. Chancy, 10-06-2010 15:15 #1
Mijn suikergehalte is elke keer boven 10 terwijl ik geen zoetigheden gebruik en 3 metformine plus 1 glimeperide in neemt. Ik beweeg wel heel weinig. Ik eet ook nog rijst. Ik heb gehoord dat basmati niet zo erg is, dus gebruik ik basmati. Zouden jullie mij kunnen vertellen wat ik verkeerd doe.

Hartelijk dank voor de moeite

Mevr.Radha

Infoteur: Kwulletje
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Mens en gezondheid
Reacties: 2
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!