mijn kijk op

Stoppen met blowen

Blowen: Voor veel mensen is dit een leuke sporadische bijkomstigheid. Voor een select groepje is dit echter niet zo. Uit onderzoek blijkt dat 10% van de mensen die blowen geestelijk verslaafd raken. Wanneer blowen volledig geïntrigeerd is in je leven is het vrij lastig om hier mee te stoppen. Het vergt namelijk enige concentratie en vooral discipline. Laat het nu net zijn dat blowen je ongedisciplineerd maakt, de concentratie afneemt en de motivatie om dingen te ondernemen verloren raakt.

Cannabis

Veel blowers zien zelf niet in dat hun gebruik invloed heeft op hun dagelijkse bezigheden. Concentratieverlies, sociale distantiëring, gezondheidsrisico's, paranoia zijn maar een paar nadelen die door een blower worden ontkent.
En daar ligt het eerste probleem. Het erkennen van de verslaving en het inzien van de problemen die blowen met zich meeneemt. Het gevolg van blowen zorgt ervoor dat je in een cirkel terecht komt. Blowen zorgt voor luiheid, luiheid zorgt voor afstel van stoppen en afstel zorgt voor uitstel. En zie de cirkel is rond!

Op brijder.nl is er een programma beschikbaar voor mensen met een cannabisverslaving. Dit programma probeert door zelfinzicht de gebruiker te helpen stoppen. Dit programma wordt door de zorgverzekeraar betaald en is dus geheel kosteloos. Dit programma is in combinatie met het onderstaande een ideaal middel om van de verslaving af te komen.

Waarom en hoeveel?

Er zijn genoeg stappen die genomen kunnen worden om het gebruik te minderen en zelfs compleet weg te nemen. Sowieso is het belangrijk dat het gebruik in kaart wordt stelt. Wanneer, waar en hoeveel wordt er geblowd. Is het alleen bij vrienden of wordt elk vrij uurtje benut om te blowen? Waarom wordt het gedaan? Is het iets wat de verslaafde zijn hele leven wilt volhouden?

Voor- en nadelen

Zodra er in kaart is gebracht hoe vaak en wanneer er wordt geblowd is het belangrijk dat de specifieke voor- en nadelen van de gebruiker worden genoteerd. Daarbij kan er gebruik gemaakt worden van onderstaande lijst, maar het beste is als deze voor- en nadelen door de gebruiker zelf worden opgesteld. Aan de hand van deze voor- en nadelen kan er een motivatie worden opgesteld. Deze motivatie is een belangrijk terugkerend punt bij het stoppen en dient als leidraad in het stopproces.

De voordelen van blowen zijn op één hand te tellen en de nadelen zijn bijna ontelbaar.
Hieronder een overzicht van een aantal voordelen en nadelen van het blowen. Uiteraard is dit voor veel mensen anders, maar in grote lijnen is dit aan de orde;

Voordelen:
  • Ontspanning
  • Lekker
  • Zorgen van je afzetten
  • Makkelijk in slaap komen

Nadelen:
  • Gezondheidsrisico's
  • Hartkloppingen
  • Angst voor sociale contacten
  • Vrienden kwijtraken
  • Geldproblemen
  • Niet aan een baan kunnen komen
  • Weinig ondernemen
  • Stil blijven staan in het leven
  • Niet uit je woorden komen
  • Stinken
  • Niet naar het buitenland kunnen
  • Verminderd vermogen van de zintuigen
  • Luiheid
  • Vergeetachtigheid
  • Slechte expressie

Het stoppen met blowen begint dus bij het erkennen van bovenstaande problemen. Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Is het wel zo ontspannend als wordt beweerd. Of zijn er andere methodes om die vier voordelen in te vullen?


Motivatie

De motivatie is voor iedere gebruiker anders en kan dan ook alleen door diegene worden opgesteld. Vaak is het een combinatie van de voor- en nadelen en de wil/waarom vraag. Zodra deze motivatie is uitgeschreven kan er worden overgegaan naar het bepalen van alternatieven. Deze alternatieven zijn vaak hele simpele handelingen zoals het zoeken naar tijdelijke ontspanning. Hierbij kan gedacht worden aan: het lezen van een boek, het (vaker) uitvoeren van hobby's, het kijken van films etc. Andere alternatieven zijn sport, intensieve hobby's, inschrijven op clubs en verenigingen e.d.
De alternatieven zijn het eerste aangrijppunt van de gebruiker wanneer hij neigt terug te vallen naar de drang van het product. Om die reden is het belangrijk dat de alternatieven makkelijke bereikbare "situaties" zijn. De gebruiker moet op ieder moment, van iedere dag terug kunnen vallen op deze alternatieven.

Ontwenningsverschijnselen

De volgende stap is de voorbereiding op het komen van "ontwenningsverschijnselen". Deze term wordt tussen haakjes omschreven omdat het in theorie niet voorkomt. Echter in de praktijk geven veel mensen aan dat er zich toch een aantal van deze verschijnselen voordoen tijdens het stopproces. Een aantal voorbeelden van deze ontwenningsverschijnselen die mensen in de praktijk hebben ervaren zijn: Zweten, vermoeidheid of juist slapeloosheid (de laatste komt het meeste voor), rillingen en onrust. Ook hierbij geldt dat dit per persoon enorm verschilt en dit sterk afhankelijk is van de hoeveelheid die de gebruiker gebruikt. In de meeste gevallen is de gebruiker na een aantal dagen de verschijnselen kwijt en slaat bijvoorbeeld de slapeloosheid om in vermoeidheid. In veel gevallen gebruikt de gebruiker de ontwenningsverschijnselen als reden om niet te stoppen, terwijl dit aan de hand van tal van praktijkvoorbeelden duidelijk geen reden kan zijn en meer een zwakke instelling van de gebruiker aantonen.

De start van het stoppen

De volgende stap is het proces te starten om te stoppen. Zo makkelijk als het gezegd is moet het worden gedaan. De gebruiker maakt het zichzelf makkelijker door alles wat te maken heeft met cannabis uit zijn omgeving te verwijderen en hoe hard het ook overkomt, hier horen ook de kennissen/vrienden bij, die ook cannabis gebruiken. Uiteraard hoeft de gebruiker zich niet te ontvrienden, maar kan de drug wel beter op afstand houden. Dit kan gerealiseerd worden door de vrienden op de hoogte te stellen van het proces en hierin een stuk ondersteuning te vragen. Posters, films: alles wat te maken heeft met de drug moet worden verwijderd uit de omgeving. Vanaf nu aan geldt dat de gebruiker zijn eigen boontjes moet doppen en zichzelf moet blijven motiveren, daar het zijn stopproces is. Het belangrijkste onderdeel van het proces is dat de gebruiker zijn verhaal kwijt kan/moet op het moment dat hij een terugval krijgt. Het eerder genoemde programma kan hier goed bij helpen.
© 2011 - 2024 Letterlijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blowen en de effectenBlowen en de effectenIn de grote steden zoals Amsterdam en Den-Haag kom je veel mensen tegen die blowen. Het is een verslaving waar mensen zi…
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…
Stoppen met blowen: ontwenningsverschijnselen cannabisStoppen met blowen: ontwenningsverschijnselen cannabisEr zijn mensen die verslaafd zijn aan blowen en hier niet mee stoppen vanwege de angst om ontwenningsverschijnselen te e…
Blowen en de kans op depressie bij genetische kwetsbaarheidBlowen en de kans op depressie bij genetische kwetsbaarheidDepressief door wietgebruik of blowen? Cannabis (hasj en wiet) is bij 16- en 17-jarige jongeren verreweg de meest gebrui…

Als stoppen met roken maar niet luktAls stoppen met roken maar niet luktStoppen met roken. Succesverhalen alom. Maar er zijn hele volksstammen bij wie het niet zomaar lukt. Dat is niet zomaar…
Internetverslaving: oorzaken, symtpomen & behandelingInternetverslaving is een nieuwe verslaving, die steeds vaker voorkomt. Internetverslaving kan verschillende vormen aann…
Bronnen en referenties
  • www.cannabisondercontrole.nl
  • www.brijder.nl
Reactie

Omni, 26-07-2014
Quote: "In veel gevallen gebruikt de gebruiker de ontwenningsverschijnselen als reden om niet te stoppen, terwijl dit aan de hand van tal van praktijkvoorbeelden duidelijk geen reden kan zijn en meer een zwakke instelling van de gebruiker aantonen."

Vooral hier verbaas ik me al heel wat jaren over. Het wordt gebagitaliseerd. Er wordt altijd gesuggereerd dat er "in theorie" geen ontwenningsverschijnselen zouden zijn wanneer een cannabis gebruiker stopt met blowen.
Voor lichte gebruikers, die niet elke dag blowen, net als lichte drinkers, zou dit best wel zo zijn, maar voor een hardcore cannabis-junk zoals ikzelf, die 15-20 jaar intensief geblowd heeft, vanaf de puberteit, wordt het belachelijk onderschat.

De verslavingzorg in Nederland zou hier meer aandacht voor moeten hebben. Medicatie is er niet, maar wel alternatieven. Medicatie om te slapen bijvoorbeeld, of dempers voor de mentale toestand na het stoppen. Reactie infoteur, 05-08-2014
Hoi Omni,

Je spreekt zelf tegen een ex-gebruiker, die net zoals jij, vanaf zijn jeugd die-hard iedere dag blowde. Ik kan je met de volle 100% zekerheid zeggen dat jij het juist overschat. Wat is de langste periode dat je gestopt bent? 1 dag, 2 dagen?

Er zijn wel degelijk ontwenningsverschijnselen, maar meer dan 3 dagen slecht slapen zal het niet worden. En geloof mij ik spreek echt uit ervaring. Het is een week afzien, dat wel ja, maar wat is nou een week op je hele leven. Ik weet zeker dat als je het eerste weekje door bent, dat je denkt: "was dit het nu?".

Dus ja, het is niet zo moeilijk om te stoppen, maar dat ligt aan je eigen instelling. Ga gewoon een week op vakantie naar een land waar je het niet kunt krijgen. Drink iedere dag een paar drankjes zodat je wat makkelijker in slaap valt. Zorg ervoor dat je op een vrijdag terug komt zodat je het weekend nog voor je hebt. Drink de volgende twee dagen ook. Dan wordt zondag je eerste nuchtere dag. Ga een uur of 9 je bed in, kijk een natuurprogramma en ik garandeer je dat je voor 12 uur ligt te ronken… En dan wordt je met een goed gevoel wakker… en dat neemt met iedere dag toe.

Ps. Ik heb trouwens een hele grote vriendengroep gehad met hetzelfde euvel en die zijn, op een paar eigenwijze figuren na, allemaal op bovenstaande manier gestopt… Just my two cents

Letterlijk (6 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.