mijn kijk op

Mijn ervaring met orthomanuele geneeskunde bij rugpijn

Mijn ervaring met orthomanuele geneeskunde bij rugpijn Fysiotherapie, zwemmen, oefeningen. Ze hielpen me allemaal niet bij mijn rugpijn die al maanden duurde. Een rugpijn die me de lust om iets te doen ontnam. Een rugpijn die zorgde voor een been dat ik er bij tijd en wijle af wilde hakken. Tot ik de orthomanuele geneeskunde ontdekte en mijn hele skelet in 3 behandelingen weer recht werd gezet. Wat orthomanuele geneeskunde is wat orthomanuele geneeskunde met mij heeft gedaan beschrijf ik in het volgende artikel.

Pijn in mijn been

Het begon met een enorme pijn in mijn been. Eerst dacht ik aan een verrekking, wat te veel inspanning, een verkeerde houding. Maar toen de pijn bleef aanhouden en steeds erger werd, besloot ik toch de arts maar eens te raadplegen. Die kwam met een vreemde diagnose: een hamstringblessure. Hoewel Rintje Ritsma bij mij in het dorp woont, ben ik niet een fervent schaatser of fietser, dus dat leek me wat raar. Toen de pijn na 3 weken eerder toe dan afgenomen was, bleek ik maar weer naar mijn arts te gaan. Nu geen vervanger, maar mijn echte arts. Zij pakte meteen een hamertje, tikte er een paar keer flink mee op mijn knie en sprak het vermoeden uit dat het wel eens een hernia kon zijn. Alle symptomen wezen daar ook op.

Rugpijn

Niet alleen de pijn in mijn been werd na verloop van tijd erger, ook mijn rug ging opeens raar doen. Onderin was er eerst wat gezanger, vervolgens werd het een scherpe pijn. En op een gegeven moment kon ik mijn bed niet meer in of uit komen. Ik wist niet meer hoe ik moest staan of liggen, zitten of lopen. Alles deed me zeer, niets bewoog meer zoals het moest bewegen. Ik sliep slecht, maar kon ook niet lang in bed liggen, kon niet lang op 1 plaats staan.

Diagnose rugpijn: maanden op een wachtlijst

Mijn arts had me al gewaarschuwd dat de diagnose of ik wel of niet een hernia had wel eens lang op zich zou laten wachten. Een gewone röntgenfoto kan er tegenwoordig nog net af, maar een mri scan waarbij echt te zien is dat er iets aan de hand is, is vaak veel te duur en wordt daarom uitgesteld tot het laatste moment. Via een rugpoli kon ik echter wel snel bekeken worden onder het apparaat. Kwestie van je eigen weg vinden dus en kijken of je zorgverzekering de kosten gedeeltelijk vergoed. Uit de scan kwam naar voren dat het gebied rond de rugwervel wel heel erg onrustig was en er ook vocht zat. Er was een uitpuiling te zien, maar niet voldoende om dat een hernia te noemen. Er werd me Mc Kenzie therapie aanbevolen, maar net toen ik mijn eerste afspraak wilde maken werd iemand in mijn direct omgeving ernstig ziek. Ik kreeg de zorg voor hem en vergat mijn eigen problemen even. Nou ja vergeten, de pijn ging wel door, maar ik had geen tijd voor therapie. Pas na zijn overlijden verdiepte ik me in de mogelijke therapievormen. Ik kwam uit bij orthomanuele geneeskunde, die zich baseert op het rechtzetten van het skelet. Dat mijn skelet niet recht stond wist ik al heel lang. In mijn jonge jaren had ik jaren een korset gedragen om mijn wervels weer recht te krijgen. Daarna was ik intensief gaan zwemmen omdat ik wist dat dit de rug heel veel goed deed. Maar toen ik in 5 jaar opeens de zorg kreeg voor 4 ernstig zieken die vervolgens allemaal overleden, was het gedaan met het sporten. Ik was alleen bezig met anderen en schoof het zwemmen aan de kant. Misschien dat in die tijd, in combinatie met alle stress en verkramptheid er van alles nog meer is verschoven in mijn skelet.

In 3 behandelingen weer een rechte ruggengraat en een recht bekken met orthomanuele geneeskunde

Van een vriendin kreeg ik de tip om eens een orthomanueel arts te bezoeken. Zij gaat eens in het jaar en is daarmee van haar rugkwaal af. Ik meldde me en kon vrijwel direct langskomen. De arts legde uit wat scheefstand in het skelet voor rug, centraal zenuwstelsel en organen doet en dat klonk vrij plausibel. Na de intake, mocht ik meteen op de tafel plaatsnemen. Er werd overal op mijn lijf getekend, daar waar scheefstand werd geconstateerd en toen ging de arts aan de slag.

Hoe werkt orthomanuele geneeskunde?

Met zachte bewegingen manipuleerde hij gewrichten en wervels terug in de stand waar ze zouden moeten komen te staan. Hij waarschuwde direct dat ik me na de behandeling vreemd of ziek zou kunnen voelen. Alles ging op de schop, dus ik kon diarree krijgen, maar ook hoofdpijn of zelfs een grieperig gevoel. En dat klopte. ’s Avonds voelde ik me vreselijk grieperig. Wat me na die eerste behandeling wel opviel was dat mijn darmen die altijd erg opstandig zijn opeens veel normaler reageerden. Ik hoefde een paar dagen lang geen duspatal te slikken voor mijn prikkelbare darm syndroom. Omdat de arts op vakantie zou, werden er 3 behandelingen gepland in 2 weken. Normaliter zit daar meer tijd tussen, maar hij wilde dat ik verder kon. Dus 4 dagen later lag ik weer bij hem op de bank. Ik moest op mijn buik liggen, terwijl hij mijn rug- en nekwervels behandelde. Moest dan weer gaan zitten en met mijn schouders draaien. Moest komen staan om te kijken hoe de stand dan is.

Heup en bekken rechtzetten

Dan weer op mijn zij waarbij ook mijn heup en bekken werden behandeld. Steeds opnieuw werd gekeken en geduwd. Bij de tweede behandeling werden de behandelingen al wat harder, maar niet zo hard dat het echt pijnlijk was. Het is dan ook beslist geen kraken, maar het met zachte hand manipuleren van het skelet. Na de tweede behandeling was het net als bij de eerste. Met dit verschil dat ik meer last had ooit tevoren. Ik kon niet voor- of achteruit. Ik wilde een tasje met boodschappen uit de auto halen en bleef vast staan. Mijn broer moest me ondersteunen om mijn woning in te komen. De pijn was bovendien heviger dan ooit. Daarbij kreeg ik ook nog hevige hoofdpijn, startte mijn menstruatie zomaar spontaan en was ik een dag lang heel duizelig. De dag erna voelde alles echter aan alsof ik als nieuw was. Ik zat veel soepeler in mijn vel, de pijn was weg en ik kon gewoon lopen en zelfs een tijdje staan zonder dat ik enorme veel last kreeg. Tijdens de derde behandeling die een skelet weer recht moet krijgen, werd de druk nog wat meer opgevoerd. Nu werden ook mijn heupen recht gezet, want uit een buiging naar voren bleek wel dat ook de linker heup scheef stond. De arts manipuleerde flink en dat voelde ik de dag erna nog. Op de dag zelf, was het alsof ik vloog. Alles zat los, ik voelde me lekker in mijn vel.

Een dag na een orthomanuele behandeling: grieperig, pijn en duizelig

De dag erna had ik weer een terugslag. Alles deed weer zeer, ik had het gevoel dat ik een blauwe heup en blauwe rug had en ik had weer overal pijn. De dag erna was alles echter weer helemaal goed en stond ik ’s avonds zelfs op de dansvloer. Terugkomen hoef ik niet, tenzij ik weer klachten heb. Het is geen eeuwigdurende therapie, een onderhoudsdosis van eens in het jaar is aan te raden, maar verder is het meestal met 3 behandelingen wel klaar. Ik weet niet hoe mijn rug en nek zich zullen verhouden, maar voorlopig is dit voor mij een hele goede behandeling geweest waar ik veel baat bij heb gehad. Bovendien is het een vrij eenvoudige therapie voor degene die hem moet ondergaan. Het is niet pijnlijk, je hoeft niet veel moeilijke oefeningen te doen en het resultaat is vrijwel onmiddellijk merkbaar. Overigens zijn er ook mensen die geen baat bij de behandeling hebben stelde de arts. Bij hen ligt het probleem dan vaak in een andere richting.

Wat is orthomanuele geneeskunde?

Orthomanuele geneeskunde bestaat nog niet zo lang. De Nederlandse dokter Mevr. M. Sickesz heeft de therapievorm uitgevonden en vanaf 1970 ontwikkeld en uitgedragen. De orthomanuele geneeskunde richt zich op het uitlijnen van het hele skelet. Wie een scheef bekken heeft, gaat daar naar lopen. En dat triggert weer het hele lichaam waardoor op den duur allerlei klachten kunnen ontstaan variërend van lage rugklachten tot spierklachten. Maar ook een scheve ruggengraat kan voor heel wat ongemakken zorgen. Ook daarbij kan de orthomanuele geneeskunde uitkomst brengen. Door het “rechtzetten” van het skelet en het bekken (want die twee worden altijd samen gedaan) wordt het autonome zenuwstelsel eveneens genormaliseerd. En dit zenuwstelsel regelt alle orgaanfuncties. Bovendien wordt de druk op de tussenwervelschijf genormaliseerd als het skelet weer “recht” wordt gezet.

Welke klachten kunnen worden verholpen met orthomanuele geneeskunde?

Door het skelet van de mens weer uit te lijnen kunnen klachten worden voorkomen of verholpen. Dit kunnen zijn:
  • Lage rug klachten
  • Schouderklachten
  • Nekklachten

Andere klachten die in verband worden gebracht met het centrale zenuwstelsel

Omdat het autonome zenuwstelsel ook direct wordt beïnvloed als de orthomanueel arts de ruggengraat en het bekken weer rechtzet kunnen er ook andere klachten worden verholpen die niet direct met het bewegingsapparaat te maken hebben. Dit kunnen zijn:
  • Hoofdpijn en of migraine
  • Buikpijn en of maagpijn waar geen verklaring voor is
  • Duizeligheid
  • Druk op de borst

Waarom is orthomanuele geneeskunde nodig?

Soms kan er zo’n kracht staan op een gewricht (denk aan vallen, struikelen, tillen of een ongeval) dat de gewrichtsdelen zo verschoven worden dat de hele interactie tussen de gewrichten onderling uit balans is. Omdat die stand dan zo blijft verandert de spanning op de gewrichtskapsels en banden, de aanhechtende spieren en het gewrichtskraakbeen. Dat weefsel kan op den duur overbelast raken en den raakt de functie van een of meerdere gewrichten vaak ook verstoord. Dit levert na verloop van tijd (dat kan ook pas na jaren zijn) klachten op. Opeens heeft iemand dan last van een zere onderrug, een pijnlijke pols of zomaar knieklachten.
Ook in de wervelkolom kan een wervel scheef komen te staan en er kunnen zelfs meerdere wervels scheef komen te staan. Daardoor kan de rug niet meer doen wat hij moet doen en worden banden, tussenspieren, tussengewrichten en de tussenwervelschijven overbelast. Dit zorgt als het ware voor een verstuiking van de wervelkolom. En dit kan dan een pijnlijke rug of een stijve rug opleveren, maar ook een zere nek. Daar komt nog bij dat de wervelkolom in direct verband staat met het zenuwstelsel. De zenuwknopen van het autonome zenuwstelsel liggen vergroeid in de buikkant van de wervels. Daardoor kan zo’n overbelasting of verstuiking van de wervelkolom hele vervelende gevolgen hebben. Het zenuwstelsel kan daardoor geïrriteerd raken en dat betekent pijn in het gebied waar de zenuwvertakkingen naartoe lopen. Dit kan een orgaan zijn zoals de maag of de huid, maar ook een arm, een been of het hoofd.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Orthomanuele geneeskunde: het uitlijnen van het skeletOrthomanuele geneeskunde: het uitlijnen van het skeletOrthomanuele geneeskunde is kort gezegd het uitlijnen van het skelet. Een val, een ongelukje of gewoon een verkeerde hou…
Orthomanuele therapie voor kinderenOrthomanuele therapie voor kinderenAls jouw kind regelmatig last heeft van vage klachten als hoofdpijn of buikpijn dan zul je natuurlijk eerst langs een hu…
Snel van je rugpijn af: de rugpoli helpt snelSnel van je rugpijn af: de rugpoli helpt snelSnel van je rugpijn af; het kan. Wie lijdt aan rugpijn, wil daar vaak zo snel als mogelijk vanaf zien te komen. Maar de…
Infectieziekten bij kinderen – Middenoorontsteking (loopoor)Middenoorontsteking is een vervelende infectieziekte. Een kindje met Middenoorontsteking heeft vaak erge pijn aan dit oo…

Misselijk: oorzaak, zwanger, duizelig, moe, hartMisselijk: oorzaak, zwanger, duizelig, moe, hartMisselijkheid: zwanger, duizelig, moe en het hart. Misselijkheid heeft verschillende oorzaken. Wanneer het in combinatie…
Wat is een allergie?Wat is een allergie?Allergie komt steeds vaker voor. In de voorbije 25 jaar is bijvoorbeeld het aantal mensen met hooikoorts, astma en eczee…
Bronnen en referenties
  • Orhtomanueelpraktijk in Zwolle
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.