InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Mens en gezondheid > Mijn ervaring met Wellbutrin (bupropion)

Mijn ervaring met Wellbutrin (bupropion)

Mijn ervaring met Wellbutrin (bupropion) Sinds 2007 heb ik de diagnose ADHD, waar ik ook al enkele ADHD medicatie (onder andere Concerta en dexamfetamine) voor geslikt heb, zonder effect. Halverwege dit jaar ben ik gestart met Wellbutrin (bupropion). Helaas heeft ook dit medicijn geen gunstig effect op de ADHD klachten gehad. Ik had veel bijwerkingen en voelde me erg rot. In dit artikel mijn ervaring met Wellbutrin (bupropion).

ADHD behandelen met Wellbutrin (bupropion)

Velen beschouwen medicatie als eerste keuze van behandeling van ADHD. In de meeste gevallen wordt er gestart met methylfenidaat, een medicatieklasse waarin onder meer Ritalin en Concerta opgenomen zijn. Ook een medicijn uit de medicatieklasse amfetaminen wordt regelmatig voorgeschreven. Samen hebben deze twee medicatieklassen bij ongeveer 85% van de gebruikers een gunstig effect. De overige 15% heeft mogelijk meer baat bij een ander soort medicatie. Eén van de alternatieve medicatiesoorten is bupropion, met als merknaam Wellbutrin.

Wanneer Wellbutrin gebruiken?
Wellbutrin is een antidepressivum dat inwerkt op de neurotransmitters dopamine en noradrenaline. Wellbutrin wordt primair voorgeschreven aan mensen met een depressie, maar wordt eveneens ingezet als hulpmiddel bij stoppen met roken onder de merknaam Zyban. Uit onderzoeken is tevens naar voren gekomen dat bupropion een gunstig effect kan hebben op ADHD klachten. Door haar antidepressieve effecten is Wellbutrin een zeer geschikt middel voor mensen met ADHD die een comorbide depressie hebben.

Bijwerkingen Wellbutrin
Wellbutrin heeft net als andere medicijnen bijwerkingen. Niet iedereen krijgt deze bijwerkingen in dezelfde mate. Belangrijk bij Wellbutrin is dat de bloeddruk regelmatig gecontroleerd wordt. Daarnaast wordt Wellbutrin afgeraden aan mensen met epilepsie of mensen die een voorgeschiedenis of familiegeschiedenis met epilepsie hebben. Wellbutrin vergroot de kans op een epileptische aanval namelijk. Daarnaast zijn er nog enkele veelvoorkomende bijwerkingen van Wellbutrin:
  • Geïrriteerdheid
  • Slapeloosheid
  • Hoofdpijn
  • Spanningen
  • Droge mond
  • Misselijkheid/overgeven
  • Verminderde eetlust/gewichtsafname

Mijn ervaring met Wellbutrin (bupropion)

Eind 2007 heb ik de diagnose ADHD gekregen. In 2008 heb ik enkele ADHD medicijnen geprobeerd, waaronder Concerta en dexamfetamine. Beide medicijnen brachten helaas weinig tot geen verlichting van mijn ADHD klachten, maar wel een heleboel bijwerkingen. Daarom ben ik er destijds mee gestopt, en omdat het op zich wel redelijk ging in mijn leven besloot ik de medicijnen even links te laten liggen. Begin 2011 kreeg ik echter steeds meer last van mijn ADHD omdat mijn studie veel van mij vroeg. Daarom besloot ik weer een poging tot medicatie te wagen. Ik had er een hard hoofd in, omdat de eerdere eerste keuze medicijnen niet aangeslagen waren en de kans op het vinden van hét medicijn dat wél werkt met elke medicatiepoging kleiner wordt. Desondanks een afspraak gemaakt met de huisarts, welke mij doorverwees naar een psychiater. Een psychiater die zelf ook met ADHD kampt, wat voor mij erg prettig werkt. Na overleg ben ik in juni begonnen met Wellbutrin.

150 milligram Wellbutrin
Ik ben begonnen met eenmaal 150 milligram in de ochtend, om zo mijn lichaam aan de stof te laten wennen. De eerste dagen ben ik erg vermoeid geweest, hoewel ik 's avonds met veel moeite in slaap viel en dan erg onrustig sliep. Ik werd regelmatig wakker en kon daarna lastig weer in slaap komen. Daarnaast begon ik me wat onrustig te voelen, ik voelde me erg gespannen. Ook kreeg ik een droge mond en bijgevolg een lichte tic met mijn mond.
Er waren enkele positieve effecten. De derde dag kreeg ik namelijk een enorme opruimdrift. Ik heb de gehele woonkamer en keuken volledig opgeruimd, gesopt en gewassen. Dit klinkt misschien niet erg bijzonder, maar aangezien ik een ramp in het huishouden ben was dit voor mij een behoorlijke overwinning. Helaas is dit maar één dag voorgekomen.
Daarnaast merkte ik dat de Wellbutrin een effect had op mijn menstruatie. Ik heb al jaren lang verschrikkelijke menstruatiepijn, in zo'n hevige mate dat ik een dag of twee - ondanks pijnstillers - niet normaal kan functioneren. En nu had ik amper menstruatiepijn en kon ik mijn normale leven relatief goed aanhouden. Wel had ik iets meer bloedverlies dan normaal. Op mijn ADHD klachten had het echter geen effect.

300 milligram Wellbutrin
Twee weken en een telefonisch consult met de psychiater later ben ik overgegaan na twee keer 150 milligram Wellbutrin per dag welke ik in de ochtend slikte. Ik merkte niet echt verandering ten opzichte van mijn ervaringen met de 150 milligram, wel had ik iets vaker een droge mond en minder doorslaapproblemen. Ook merkte ik dat ik gewicht begon te verliezen.

450 milligram Wellbutrin
Weer twee weken later had ik een afspraak met de psychiater. Mijn bloeddruk werd gemeten, welke onveranderd bleek ten opzichte van de eerste meting (125/80). We besloten dat ik over zou gaan naar de 450 milligram Wellbutrin per dag. Zo gezegd zo gedaan. Ik kreeg hevigere bijwerkingen, de doorslaapproblemen kwamen terug en ik voelde me meer gespannen. Bij een bezoek aan de psychiater twee weken later werd mijn bloeddruk gemeten (120/75) en werd voorgesteld 600 milligram Wellbutrin per dag te proberen. Normaliter is de gebruikelijke maximum dosering Wellbutrin 300 milligram per dag voor volwassenen, maar omdat ik wel een reactie liet zien op de Wellbutrin zat de kans er in dat ik op een hogere dosering wél goed zou reageren.

600 milligram Wellbutrin
Dat was helaas geen succes, sterker nog, ik voelde me verschrikkelijk. Het begon relatief onschuldig, ik had wat hoofdpijn, weer doorslaapproblemen en ik voelde me erg nerveus. Die nervositeit werd steeds heviger, als ik me ook maar enigszins druk maakte (voor visite of iets dergelijks) werd dat meteen tienmaal uitvergroot. Waardoor ik me zo'n beetje de gehele dag voelde alsof ik ieder moment de uitslag van mijn middelbare school eindexamen zou krijgen.
Daarnaast bleken mijn hormonen erg in de war te zijn. Op een dag voelde ik mij ineens heel erg zwanger, terwijl ik geen idee heb hoe dat hoort te voelen. Zwangerschapstest gedaan, negatief. De dag erna kreeg ik spontaan last van tussentijds bloedverlies, wat ik nog nooit eerder ervaren had. Ook zweette ik veel meer, at ik producten die ik normaal helemaal niet lekker vind en kreeg ik steken rechts onderin mijn buik. De huisarts kon het niet verklaren, ook een uitstrijkje bracht geen duidelijkheid. Menstruatie kwam, maar wel een stuk later dan normaal.
Los van de hormonale veranderingen merkte ik dat ik nóg chaotischer werd dan ik normaal ben. Zo zette ik de pindakaas gerust in de koelkast terug en legde ik onderzetters in plaats van borden neer om van te eten. Bovendien kreeg ik last van trillende handen, woordvindproblemen (niet goed op een woord kunnen komen terwijl je het wél weet) en ging ik grammaticaal rare fouten maken. Heel opvallend aangezien taal normaal juist mijn sterke kant is. Dat was dan voor mij ook het moment om de psychiater te bellen en in overleg mijn medicatie weer af te bouwen. Het had namelijk geen enkele positieve invloed op mijn ADHD klachten, eerder een negatief effect.

En nu?!

In enkele weken heb ik mijn medicatie afgebouwd, waardoor ik nu weer terug bij 'af' ben. De bijwerkingen zijn inmiddels volledig verdwenen en ook mijn menstruatie is weer normaal, inclusief (helaas) de menstruatiepijn. Ook zijn er alweer drie van de vijf afgevallen kilo's bij. Dit medicijn was voor mij dus helaas ook niet hét medicijn. De psychiater weet ook niet goed wat hij met de situatie moet. Ik lijk namelijk wel degelijk te reageren op de medicijnen die ik tot nu toe geprobeerd heb, maar na enkele dagen lijkt mijn lichaam 'gewend' aan de medicijnen en verdwijnt het positieve effect weer. Maar goed, nu eerst maar even rustig 'ontpillen' en dan zien we weer verder.

Lees verder

© 2011 - 2017 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
ADHD medicijnen voor kinderen: non-psychostimulantiaPsychostimulantia als Ritalin en Concerta worden relatief vaak voorgeschreven als ADHD medicijn bij kinderen. Er zijn ec…
ADHD bij volwassenen: medicatie en psychosociale behandelingADHD bij volwassenen: medicatie en psychosociale behandelingAttention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is één van de meest voorkomende psychiatrische stoornissen van de kinder…
Stoppen met roken met Zyban (bupropion)Stoppen met roken met Zyban (bupropion)Zyban, ook wel Zyntabac genoemd, is een hulpmiddel dat je kan helpen bij het stoppen met roken. Zyban helpt de ontwennin…
ADHD behandelen met medicatieADHD behandelen met medicatieADHD is een psychiatrische aandoening waarbij men problemen met de aandacht en hyperactiviteit heeft. ADHD behandelen me…
Medicamenteuze behandeling van stemmingsstoornissenMedicamenteuze behandeling van stemmingsstoornissenDe meest voorkomende stemmingsstoornissen zijn de depressie en de bipolaire stoornis (ook wel manisch depressieve stoorn…
Bronnen en referenties
  • Kaplan, G. & Newcorn, J. H. (2011). Pharmacotherapy for Child and Adolescent Attention-deficit Hyperactivity Disorder. Pediatric Clinics of North America, volume 58, p. 99-120
  • Kratochvil, C. J. & Daughton, J. M. (2009) Review of ADHD Pharmacotherapies: Advantages, Disadvantages, and Clinical Pearls. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, volume 48, p. 240-248
  • Bijsluiter Wellbutrin XR (10000000086588) GlaxoSmithKline

Reageer op het artikel "Mijn ervaring met Wellbutrin (bupropion)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Ageeth, 11-10-2016 21:02 #13
Hoi ik ben sinds kort overgegaan van setraline naar welbutrin, voel m'n eigen nu een stuk beter, vandaag bij psychiater gevraagd om de dosering te verhogen van 150mg naar 300mg, maar dat vond hij niet verstandig omdat hij bang is dat ik dan door zou slaan naar te vrolijk, heb net hier op gezocht maar kan er niets over vinden, ik zou denken wat is er nu erg aan te vrolijk zijn? Ik ben ook bezig om te stoppen met roken, en je dan ook 300mg meestal krijgt, maar dat vond hij onzin als ik wil stoppen moet ik gewoon stoppen. Heeft iemand ooit wel een gehoord van doorslaan naar te vrolijk? Ik heb ook de bijwerking dat ik m'n hele huis wil opruimen, maar dat vind ik eigenlijk alleen maar positief.

Nick, 06-01-2016 14:55 #12
Hallo,

Hoe voel je je nu? Heb je ondertussen andere medicatie? Ik loop met Metyhlfenidaat en Dexamfetamine tegen dezelfde problemen aan, ik twijfel of ik overstap op Stattera of een anti depressiva omdat ik bang ben voor dezelfde resultaten.

Jurjen, 24-09-2015 22:28 #11
Ik vind het raar dat je dosis zo snel omhoog is gebracht. Ik gebruik nu sinds 4 dagen wellbutrin, en er word na 6 weken pas gekeken wat voor veranderingen er bij mij zijn. En dan gaan ze pas kijken of ik een hogere dosis nodig ben. Ik ben al een tijdje aan het lezen wat ervaringen de van mensen zijn, en ik lees heel vaak dat de bijwerkingen in het begin na zon 4 a 6 weken meestal helemaal verdwenen zijn. Mischien heeft je lichaam wel niet de tijd gekregen om er aan te wennen.

Jack, 11-09-2015 19:37 #10
Wat ik niet begrijp is dat het opbouwen zo snel is gegaan. Ik neem dezelfde dosis een maand lang voor ik omhoog ga. De bijwerkingen verminderen na ca. 3 weken. Daarnaast is de stap van 300 naar 600 abnormaal. De max dosis is 450 mg…

Linniii, 09-07-2014 13:13 #9
Ik ben sinds een aantal maanden getest en heb met mij 46ste de diagnose ADHD gekregen. Eerst Methylfenidaat geprobeerd maar ik merkt geen verschil (niet minder druk etc.) Wel werd ik er depressief en zwartgallig terwijl ik meestal vrolijk en positief ben. Ik ben sinds een paar dagen gestopt met de methylfenidaat en voel me meteen stukken beter en loop weer te zingen. :-)

Vandaag bij de ADHD arts geweest en die heeft mij Wellbutrin XR voorgeschreven. Ik dacht ik kijk eerst even op internet wat voor ervaringen andere mensen ermee hebben.
Als ik hier zo lees, wil ik er eigenlijk niet aan beginnen :-(

Ik lees veel goede ervaringen van mensen, en hoor uit eigen ervaringen van mijn vriendin met ADHD die wietolie gebruiken. Canabis (whaaa drugs denk je nu misschien) is een geneeskrachtige plant, die als je er olie van maakt (of dat koopt) en er slechts een paar druppels per dag van neemt, de ADHD klachten verminderd. Natuurlijk wilde mijn arts daar niets van weten. Maar er zijn geen bijwerkingen. (tenzij je er veel te veel van neemt en er stoned van wordt)

Ik ben erg benieuwd naar ervaringen. Ik denk dat ik morgen nog niet begin met de Wellbutrin XR want ik vertrouw er eigenlijk niet op.

Steffie, 04-06-2014 11:05 #8
Ik had pas geleden ook Ritalin gekregen tegen mij ADD, maar ik werd daar zo angstig en down van. Ik heb het in totaal 1 week geslikt, maar de wolk werd steeds donkerder voor mij. Toen heb ik in overleg met de psychiater besloten dat ik toch maar beter kon gaan stoppen met de Ritalin. Daarna heb ik even een tussenpoos gehad dat ik niets slikte. Eerst vond ik het heerlijk, want eindelijk had ik even niet zoveel van de down en angstgevoelens. Maar ik merkte toch na een tijdje dat de prikkels op een dag mij vaak te veel werden. Vorige week had ik weer een afspraak met mijn psychiater en die zei dat ik ook Welbutrin eens zal kunnen proberen. Dit is de derde dag dat ik dit medicijn slik, maar ik ben er nu tot nu toe best positief over. Ik heb het idee dat ik niet extreem overgevoelig ben voor de bijwerkingen. Het enige wat ik merk is dat ik aan het einde van de wat meer hyper word en soms zie ik wat wazig. Ook heb ik nu niet meer zo hongergevoel.

Lily, 27-12-2012 00:37 #7
Pfff, die Rilatin lijkt niet aan te slaan, het lijkt ook niet erger te worden denk ik, ik ben gewoon overprikkeld en blijf maar denken en denken en dit en dat en zo gaat dat maar door, alles is ook interessant, er zit geen stop op, van de ene hyperfocus naar de andere, en mijn geheugen is een zeef, toch mijn zeer korte termijngeheugen, helpt die melatonine inmiddels? want goed in slaap geraken zou leuk zijn, tenminste als je niet slaperig blijft overdag of teveel andere bijverschijnselen bijkrijgt. Ben benieuwd of je ondertussen er nog mee bezig bent of nu iets anders doet. Als ik het lees, probeer ik me voor te stellen dat die Rilatin 30mg nog eerst moet stijgen en dan al die andere dingen uitproberen, pfff en ik heb al geen geduld en zo blijf ik er mee bezig in mijn hoofd, en ik heb al zoveel tijd tekort altijd, dat er nog eens bij, die onrust kan ik best missen, maar ja het doel is die wegkrijgen dus wat voor keus heb je?

Susan, 20-12-2012 14:36 #6
Ik moest zó lachen om dit stukje {"Er waren enkele positieve effecten. De derde dag kreeg ik namelijk een enorme opruimdrift. Ik heb de gehele woonkamer en keuken volledig opgeruimd, gesopt en gewassen. Dit klinkt misschien niet erg bijzonder, maar aangezien ik een ramp in het huishouden ben was dit voor mij een behoorlijke overwinning. Helaas is dit maar één dag voorgekomen."} Zó toevallig, want ik had precies hetzelfde 2 dagen lang! Ongelooflijk mijn keuken echt helemaal binnenste buiten gesopt. Helaas is daarna de bui weer gaan liggen met ophogen. Ik wil niet verder van 300 MG. Heb eerste 2 dagen bij ophogen toch wat onwerkelijk gevoel gehad. Verder nergens last van. Heb zelf ADHD en rook. Hoe je nu van dat roken af moet komen met dit middel is me niet duidelijk. Merk wel dat ik makkelijker de tijd door kom zonder en de peuken leeg lijken. Hoop wel dat mijn libido wegblijft. Lekker rustig!

Zippy, 01-10-2012 11:43 #5
Beste lotgenote(n), ik herken heel veel van hetgeen jij schrijft. Inmiddels ben ik vanaf februari 2012 een officiële ADDer. Wel een verademing, want nu het een naam heeft, kun je het eindelijk aanpakken en het `je levenlang anders zijn` dragelijker proberen te maken. Ook ik heb eerst Methylfenidaat moeten ondergaan, wat vreselijke bijwerkingen met zich mee bracht. Hartkloppingen, een sterk verhoogde bloeddruk, droge mond, flink somber, zombiegevoel en het nare gevoel elk moment het loodje te kunnen leggen, wat een rotzooi die metylfenidaat. Dit was niet te doen, na maanden aanmodderen kon ik overgaan op Dextro/amfetamine, ook hier waren de bijwerkingen behoorlijk aanwezig. (gelukkig iets minder heftig dan bij Metylfenidaat). De hartkloppingen waren echter zo heftig, dat ik dacht dat het binnen niet al te lange tijd, m`n laatste adem zou betekenen. Ik werd steeds meer een sombere zombie. Ook ik heb taal als sterkste kant. De humor, die ik vroeger had, was ver te zoeken. Er kwam geen woord meer uit me, als t niet echt hoefde. Na veel geheen en weer ophogingen en verminderingen, bleek toch ook deze medicatie niet goed voor mij te werken. Nu, sinds twee weken gestart met Wellbutrin, sinds een week opgehoogd naar 300 mg tot nu toe gaat het goed, de bijwerkingen zijn hierbij bijna niet aanwezig. Ik ben benieuwd of dit nu eindelijk het medicijn is dat goed werkt en mijn leven niet verpest. Werkt het niet, dan houdt het wat mij betreft op. Dan gooi ik alle ADDmedicijnen de deur uit. Tenslotte ben ik 48 jaar oud geworden, zonder dat ik de naam ADDer had en zal de rest van mn leven ook wel zonder die medicijnen te volbrengen zijn, toch?

Thalia, 08-07-2012 22:22 #4
Ik hoop dat je dit leest. Als medicijnen eerst wel werken en dan na een paar maanden opeens niet meer goed verwerkt worden door je lichaam, kan dit komen door een glutenallergie. Is niet heel bekend; las het op de website (engels) van additude. Het kan ook de werking van andere medicatie teniet doen, dus ik zou je zeker even laten testen.

Koert, 18-06-2012 13:29 #3
Wat stom zeg, ik was gewoon vergeten dat ik al gereageerd had. Had geen melding gekregen betreffende jouw reactie :-(
Hmmm, nu al weer bijna een jaar geleden: slik je nog steeds alleen melatonine? Want omdat je beter inslaapt, lijkt me niet dat de rest oplost, aangezien je er nog steeds rot uitkomt toch? Ik had dat spul gewoon gekocht bij de drogist, maar val momenteel toch wel redelijk in slaap. Kom er alleen helemaal verrot uit. Ben benieuwd hoe dat nu zal gaan. Eergisteren de laatste pil genomen, dusssssjaaaaaa afwachten maar! Ik had eigenlijk niet de gedachte dat het mijn gevoelens onderdrukte, maar daar lijkt het nu dan wel op! Lijkt wel dat gevoelens wat 'liefde' betreft sterker zijn. En wat wel balen was is, dat die sukkel psych, blijkbaar niet eens wist dat het je libido verhoogd, terwijl die van mij, wat hij had moeten weten (niet verkeerd denken hahaha) juist véél te hoog is. Dus dan begrijp je hoe het afgelopen jaar is geweest. Gefrustreerd idd hahaha. Nee maar zonder dolle. Dat zijn toch grove fouten vind ik. In de afgelopen jaren heb ik toch wel geleerd dat je het meeste zelf moet doen in de psychiatrie. Jij moet het zelf gewoon allemaal uitzoeken. Medicatie, therapie en dan bij hun aangeven wat jij denkt dat handig is. En hun maar laten innen bij je verzekering, want dat houdt je niet tegen.

Nou, ik ga maar even rustig afwachten op je antwoord :-D Kan geloof ik niet gewoon contact zoeken hè? Zat al te zoeken…

Koert, 18-06-2012 13:15 #2
Vind het wel apart hoor, een arts die de dubbele aanbevolen max dosis toeschrijft met dit soort medicatie. Ze weten op zich niet eens wat een normale dosis op lange termijn aanricht, laat staan een dubbele. Ik ben zéér benieuwd hoe het nu met je gaat en of en hoe en wat voor medicatie je gebruikt. Ik heb de Wellbutrin net zelf afgebouwd. Het is vage schit. Ik had ook in de eerste week (150) ineens een super dag, maar daarna weer niets. Mijn psych deed het opbouwen langzamer en pas na paar maanden of zo hebben we verdubbeld. Opnieuw in de eerste week één super dag en vervolgens niets. Ja gewichtsverlies, dat vond ik zelf wel fijn, omdat je van al die andere troep toch vaak juist aankomt. Dit laatste was dan ook mijn reden deze te gaan proberen (tevens omdat ik niet goed reageer op dex/rit en ik toch ook wel kamp met depressies. Dus twee vliegen in één klap. 'Not.'

Ik zou ook niet weten wat ik nu nog kan doen. Ja de arts heeft nog wel meerdere hulpmiddelen in z'n boekje staan, maar ja, ik ga wel weer zelf op zoek naar iets waar mensen goed op reageren, of gewoon maar weer even een tijdje niets :-D

Chao

Koert, 11-12-2011 20:44 #1
Nou zeg… wat een verhaal. Ik moest wel even lachen toen ik las over je menstruatie en er vanuit was gegaan dat ik een verhaal van een jongen zat te lezen ;-)
Ik (adhd/depressie/etc) ben nu een paar maanden bezig met Wellbutrin. Eerst iets van anderhalve maand 150mg en daarna over op 300mg. Moet zeggen dat ik een stuk sneller zweet, wat gewicht ben kwijtgeraakt (best wel fijn) en voor geen meter in slaap kom, maar m'n concentratie is echt voor geen meter beter geworden. Heb het tevens tegen depressie, maar of het daar nu echt op werkt?! Volgens mij ook niet echt. Op Ritalin reageer ik niet lekker en dexamphetamine een paar jaar terug wel, maar nu ook niet meer. Dus ja, waarschijnlijk komt het dan toch neer op wéér wat anders te gaan proberen! Reactie infoteur, 11-12-2011
Hahaha ik ben toch echt vrouwelijk ja ;)
Het zweten schijnt hormonaal te zijn, dat had ik ook behoorlijk (oeps, vergeten te melden). Ik heb er ook (lichte) depressieve klachten naast, maar ook daar merkte ik geen verandering in. Na methylfenidaat (oa Ritalin) en dexamfetamine slik ik nu melatonine, om mijn slaapwaakritme enigszins normaal te krijgen. Ik ben een enorm nachtmens en dat is lastig met onze dag-maatschappij. Melatonine is tot nu toe het enige medicijn waar ik redelijk goed op reageer. Mijn slaap is kwalitatief beter en ik ga op een normaal (rond 23:00) tijdstip naar bed (ipv op zijn vroegst 01:00). Het opstaan gaat echter nog steeds niet goed (mede door een winterdepressie).
Ik zit nog te twijfelen of ik iets nieuws zal proberen, zo onderhand blijft er niet veel meer over.

Infoteur: Melod
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Mens en gezondheid
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 13
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!