mijn kijk op

Religie, geloven … in wat?

Religie, geloven … in wat? Je hoort steeds vaker dat mensen wel ergens in geloven, het gegeven dat er iets is – naast het leven – maar ze weten uiteraard niet wat. Naast de mensen die een religie strikt of minder strikt volgen, is er ook nog een groep die er niet mee bezig wat er mogelijk nog meer is. Maar men houdt er wel rekening mee dát er iets is. Vaag in alle aspecten, maar daarom hebben we het ook over “geloven”. Enerzijds is dit slechts een gegeven en anderzijds doet het – soms onbewust – daadwerkelijk iets met de mens.

Wat is “geloven”?

Als je het aan tien verschillende mensen vraagt, zal je niet een eenduidig antwoord krijgen. De verschillende woordenboeken zeggen er nogal wat over. Een aantal van de betekenissen die gegeven worden, welke uiteraard in grote lijnen allemaal in dezelfde richting wijzen:
  • ”denken”
  • “er vanuit gaan”
  • “van mening zijn”
  • “aannemen”
  • “vertrouwen”
  • “ vermoeden”
  • “zich verbeelden”
  • “als juist beschouwen”
  • “overtuiging”
  • “veronderstellen”
  • “aannemen van een bewering als waar”

Diversiteit in geloof

Er zijn verschillende “officiële” religies waar mensen volledig in op kunnen gaan en soms in een afgezwakte vorm het geloof belijden.
Moeten we vervolgens eerst religies definiëren. Wikipedia zegt er dit over: ”Onder religie (van het Latijn religio, zie verder Etymologie) wordt gewoonlijk een van de vele vormen van zingeving, of het zoeken naar betekenisvolle verbindingen, verstaan, waarbij meestal een hogere macht, opperwezen of god centraal staat.”

We kennen er een aantal, waarvan de bekendste zijn: Christendom, Islam, Boeddhisme, Hindoeïsme, Taoïsme. Althans in aantallen, staan deze religies bovenaan. Maar bijvoorbeeld het Jodendom, welke beduidend minder aanhangers heeft, is om andere reden een bekend geloof en zo zijn er nog meer religies die kleinere aantallen geloofsaanhangers hebben.

Geloven buiten de gebaande paden

Je hoort het nogal eens: “Ik geloof wel dat er iets is, maar wat het concreet is weet ik ook niet.” Het is een groeiende groep mensen die zich niet meer volledig binnen een van de bekende religies op de plaats voelt en actief of minder actief de eigen geest aan het denken zet.
Echter, als je alles over de verschillende religies leest, zijn er veel overeenkomsten en uit al die boeken die “de waarheid” verkondigen, kan je zomaar – met alle respect - je eigen “waarheid” samenstellen.

Toch is ook de groep mensen, die los van de bestaande religies geloven dat er meer moet zijn dan de mens die we op deze aarde rond zien lopen, sterk groeiende. We halen min of meer bewijzen boven tafel via het medium, zijnde de man of vrouw die fungeert als communicatiekanaal tussen de mensen op aarde en de mensen die zijn overgegaan. Hoewel dit door een andere groep mensen weer wordt tegengesproken, maar laat onverlet dat zo’n medium soms zaken weet over iemand die hij of zij niet kan weten. Iets wat zelfs niet bekend is bij de persoon op aarde (wat gedachte lezen onmogelijk maakt). Het vervelende onverklaarbare!

Echter, aangezien het steeds populairder wordt – mogelijk omdat mensen zelf hun weg willen kiezen in wat ze wel en niet geloven – komen er ook steeds meer mensen die hier een slaatje uit willen slaan. Ofwel, het wordt commercieel ingezet en dit is voor de tegenstanders weer koren op de molen.
Wat wel overeind blijft is dat sommige zaken niet te verklaren zijn en dat maakt dat de groep “nieuwe gelovigen” zoals ze wel eens genoemd worden, groeiende is.

”Even death is not to be feared by one who has lived wisely.” – Buddha

Bij deze quote doemt mogelijk dan weer de vraag op: ”Wat is wijs?” en dat maakt het geloven in wat dan ook, niet meer concreet en zeker niet tastbaar. Maar ja, dat is dan ook de basis van geloof.

Conclusie

De mens wil alles weten, de mens wil alles controleren en alles rond “geloven” is nu net dat er geen bewijs is. Je moet het geloven, je moet het voelen, je moet het ervaren. Dit geldt voor iedere vorm van geloof, ook als je de officiële religies voor jezelf “combineert”.
Geloof in iets is wat de mens nodig heeft (wat het dan ook is). Het geeft troost, houvast en maakt dat mensen verder gaan én overleven. Kortom, genoeg stof om verder over de filosoferen.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Godsdienst en religie vragen vaak meer dan het oplevertmijn kijk opGodsdienst en religie vragen vaak meer dan het oplevertAls een product of dienst een behoefte vervult en de gevraagde prijs redelijk is, zijn we in principe bereid tot aanscha…
Religie in het publieke domeinReligies en culturen zijn nauw met elkaar verwant. Meerdere religies kunnen daarom een verrijking zijn, omdat met die re…
Ramakrishna, de grote heilige van IndiaRamakrishna, de grote heilige van IndiaGadhadar Chattopadhyaya, de eenvoudige Bengaalse brahmanenzoon, zou onder de naam Ramakrishna de legende ingaan en meer…
Is er een verband tussen religie en natuurlijke selectie?Is er een verband tussen religie en natuurlijke selectie?In het boek 'De biologie van God' doet A. Hardy een oproep tot verzoening van de Darwiniaanse natuurlijke selectie en ge…

Heeft het leven zin?Heeft het leven zin?Heeft het leven zin? Wat is de zin van het leven? Is ons bestaan nutteloos? Vragen die mensen zich al eeuwen hebben gest…
Veranderingen in het levenVeranderingen in het levenWe zijn het nieuwe jaar begonnen met goede voornemens, pakken het werk en de andere dagelijkse zaken weer op en dan lijk…
Bronnen en referenties
  • M.B. Janssons – filosoof
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.