InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Mens en samenleving > Opinie Israël 124: Joden verdrijven is etnische zuivering

Opinie Israël 124: Joden verdrijven is etnische zuivering

Opinie Israël 124: Joden verdrijven is etnische zuivering Op vrijdag 9 september 2016 plaatste premier Netanjahoe een opvallende video op zijn Facebookpagina. In de video zegt hij dat als Joden niet in Judea en Samaria mogen wonen van de Palestijnen dat er dan sprake is van etnische zuivering. Deze opmerking heeft tot veel kritiek geleid o.a. van de Verenigde Staten. "Mensen die tegen nederzettingen zijn neerzetten als mensen die voor etnische zuivering zijn, daar zijn wij het zeer mee oneens. Dat mag duidelijk zijn", zo reageerden de VS. Ook in Israël klinkt vanuit het linkse kamp kritiek. Linkse Israëliërs beweren dat Ariel Sharon die Joden uit Gaza haalde dan volgens Netanjahoe ook bezig was met etnische zuivering. Maar is de kritiek van de VS en links Israël wel terecht? Wordt gekeken naar de geschiedenis van het Israëlische-Palestijns conflict dan blijken de beschuldigingen over etnische zuivering zowel door Joden als door Arabieren worden gemaakt. Soms terecht, soms onterecht.

Wat is etnische zuivering?

Er wordt gesproken over etnische zuivering wanneer sprake is van het gewelddadig verdrijving van een etnische groep uit een bepaald gebied. Wanneer sprake is van grootschalige moordpartijen dan heet dit genocide. De nadruk bij etnische zuivering ligt dus op het gewelddadig verdrijven van een etnische groep. Dit is lang niet altijd het geval en dus kan er ook lang niet altijd gesproken worden van etnische zuivering.

Er zijn verschillende redenen te noemen waarom ethische zuivering wordt uitgevoerd. Zo kan een land vrezen dat een bepaalde bevolkingsgroep gaat collaboreren met de vijand. Er kunnen ook religieuze motieven in het spel zijn. Denk hierbij aan de verdrijving van Joden en moslims uit het Katholieke Spanje in de Middeleeuwen. Ook zijn in de Middeleeuwen protestanten verjaagd uit katholieke landen. Nationalistische motieven kunnen ook een rol spelen bij etnische zuiveringen. Doel hierbij is om een homogenere bevolkingssamenstelling te krijgen. Dit gebeurde vooral in de 19de eeuw in Europa.

Er kunnen een aantal methodes genoemd worden om etnische zuivering uit te voeren. Denk hierbij aan deportatie, het onleefbaar maken van de leefomgeving, het vernietigen van cultuurkenmerken van de etnische bevolkingsgroep, verkrachtingen, gedwongen sterilisatie, genocide.

Etnische zuivering in het Israëlisch-Palestijns conflict

De opmerking van premier Netanjahoe over etnische zuivering van Joden uit Judea en Samaria is niet nieuw in het Israëlisch-Palestijns conflict. Al ten tijde van de Britse Mandaatperiode was sprake van het elkaar beschuldigen van etnische zuivering. Zo beschuldigden Joden de Arabieren van etnisch zuivering toen in 1929 een Arabische pogrom in Hebron plaatsvond en praktisch alle Joden uit de stad werden verdreven. En er waren meerdere Arabische pogroms waarbij Joden werden verjaagd. Op hun beurt beschuldigden Arabieren de Joden van etnische zuivering omdat ze Arabisch land zouden inpikken. Joden ontkenden de beschuldigingen van etnische zuiveringen omdat juist veel Arabieren uit omliggende landen naar Palestina kwamen om er te werken. De Joodse zionisten hadden door hun aanwezigheid werk gecreëerd wat Arabieren aantrok.

Israël ten onrechte beschuldigd van etnische zuivering in 1948

Veel linkse mensen die nu zo hoog van de toren blazen aangaande Netanjahoe's opmerking over etnische zuivering van Joden uit Judea en Samaria, spreken wel over etnische zuivering van Arabieren uit Palestina door Joden ten tijde van de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948. Hoewel Arabieren toen zelf een oorlog begonnen tegen Joden en velen van hen vluchtten vanwege het geweld en omdat Arabische leiders hen hiertoe opriepen, wordt toch door verschillende linkse historici beweerd dat hier sprake was van etnische zuivering. Hierbij wordt vooral Plan Dalet aangehaald waaruit zou blijken dat de Israëlische legerleiding van plan was Arabieren massaal te verdrijven indien dat nodig mocht blijken. Ook wordt verwezen naar het bloedbad in Deir Yassin uitgevoerd door radicale leden van de Irgoen beweging. Dit bloedbad zou zijn uitgevoerd om schrik aan te jagen bij andere Arabieren in de hoop dat deze zouden vluchten.

Maar wordt gekeken naar de cijfers van de Arabische bevolking in Israël dan is te zien dat de meeste Arabieren die op de vlucht sloegen binnen de grenzen bleef van het voormalige Britse Mandaatgebied in Palestina. In de twintigste eeuw is de Arabische bevolking van Palestina vertienvoudigd. Deze cijfers spreken etnische zuivering tegen.

Overigens lieten de Arabieren zich ook niet onbetuigd tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. In Goesh Etzion, Jeruzalem en omgeving en in het zuiden van het land werden Joden verdreven en woongebieden platgebrand. Bovendien werden bijna 1 miljoen Joden massaal uit de Arabische landen verdreven toen Israël werd opgericht in 1948.

Israël trok zich eenzijdig uit Gaza terug dus geen sprake van etnische zuivering, maar de Joodse bewoners van Gaza zagen het wel als etnische zuivering

Formeel gezien kan de Israëlische terugtrekking uit Gaza niet gezien worden als etnische zuivering. Het was immers Israël zelf die besloot zich terug te trekken uit het gebied. Joden werden in dit geval niet door Palestijnen met geweld verdreven (alhoewel Joden al wel jarenlang met Palestijns geweld werden geconfronteerd). Maar vanuit het oogpunt van de Joodse bewoners was wel sprake van etnische zuivering. Zij zijn immers met geweld weggehaald door Israëlische veiligheidstroepen.

Israëlische terugtrekking uit Judea en Samaria etnische zuivering of niet?

Het is nog te vroeg om te bepalen of Israëlische terugtrekking uit Judea en Samaria gezien kan worden als etnische zuivering, zoals premier Netanjahoe zei op 9 september 2016. Als Israël een vredesakkoord sluit met de Palestijnen waarbij geregeld wordt dat Israël gebieden opgeeft en Joden uit die gebieden vrijwillig vertrekken, dan kan er geen sprake zijn van officiële etnische zuivering. Het element geweld ontbreekt dan immers. Maar die kans is, zeker gezien het fiasco van Gaza, uiterst gering. De kans is groter dat Israël politiek onder druk wordt gezet, o.a. door boycots, om de gebieden op te geven. Waarschijnlijk krijg je dan een zelfde scenario als bij Gaza waarbij Joden tegen hun zin in met geweld worden verdreven uit de gebieden. In dat geval is wel sprake van etnische zuivering.

Tot slot is het opvallend dat als Israël zou zeggen dat in het kader van een vredesregeling met de Palestijnen alle Israëlische Arabieren moeten vertrekken uit Israël, de wereld wel meteen spreekt van etnische zuivering. Betreft het Joden uit Judea en Samaria dan is het plotseling geen etnische zuivering meer. Dit heet meten met twee maten.

Lees verder

© 2016 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Radovan KaradzicRadovan Karadzic is opgepakt, dat weet inmiddels iedereen wel. Maar wie is Radovan Karadzic eigenlijk? Wat heeft Karadzi…
Etniciteit in Wit-RuslandEtniciteit in Wit-RuslandIn Wit-Rusland wonen heel wat verschillende volken. Door de tijden heen is er heel wat veranderd aan de samenstelling va…
Van Agt heeft ongelijk: Joodse nederzettingen zijn legaalDe heer Van Agt verkondigt altijd luidkeels dat de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever illegaal zijn. Ma…
Diaspora's, in ballingschap levenDiaspora's, in ballingschap levenDiaspora's zijn in ballingschap levende etnische of religieuze gemeenschappen. Dit zijn gedwongen migraties, vanwege oor…
Nieuws over Messiaanse Joden in Israël: Israel Today, RDNieuws over Messiaanse Joden in Israël: Israel Today, RDMessiaanse Joden of Messiasbelijdende Joden zijn Joden die geloven dat Jezus de beloofde Joodse Messias is, zoals voorze…
Bronnen en referenties
  • http://nos.nl/artikel/2131423-netanyahu-ontketent-debat-over-etnische-zuivering.html
  • http://www.israel-palestina.info/etnische_zuivering-html/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Etnische_zuivering
  • https://www.youtube.com/watch?v=G8CUFSHB114

Reageer op het artikel "Opinie Israël 124: Joden verdrijven is etnische zuivering"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Gepubliceerd: 13-09-2016
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Opinie Israël
Bronnen en referenties: 4
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!