mijn kijk op

Rookverbod loopt uit de hand

Rookverbod loopt uit de hand Inmiddels is het rookverbod in vele gelegenheden ingegaan en zie je op elke hoek van de straat wel een groepje rokers buiten staan paffen. Nu ziet dat er nog gezellig uit, maar moet u zich voorstellen hoe deze mensen er straks bij staan als het weer gaat vriezen buiten. Veel gelegenheden hebben niet de ruimte of de financiele middelen om binnen een rokersruimte te creeren. En nog vervelender, het rookverbod geldt op steeds meer plaatsen en dreigt uit de hand te lopen! Wat willen ze nu eigenlijk?

De stem van Nederland

Een rookverbod in de horeca?

  • Is een belachelijk idee 48%
  • Ben ik niet voor of tegen 3%
  • Is een goed idee 37%
  • Wel in restaurants, grotendeels in cafe's 12%
Aantal stemmen: 3410

Hoe doen landen mee?

Nederland: In Nederland geldt sinds 1 januari 2004 het recht op een rookvrije werkplek. De uitzonderingen met betrekking tot de horeca vervallen per 1 juli 2008. Dan mag er in de horeca slechts in afgesloten ruimten worden gerookt.

Portugal: Het rookverbod geldt voor werkplekken en openbare ruimten. Roken in het openbaar vervoer en in taxi's mag alleen als de rit langer duurt dan een uur.

Engeland: In Engeland is op 1 juli 2007 een rookverbod ingegaan. In afgesloten openbare gebouwen mag niet meer worden gerookt.

Ierland: Dit land voerde in maart 2004 een rookverbod in voor alle werkplekken, inclusief pubs en horecagelegenheden.

Noorwegen: In navolging van Ierland voert Noorwegen in juni 2004 een rookverbod in voor horecagelegenheden.

Spanje: Sinds 1 januari 2006 mag op werkplekken niet meer gerookt worden. Ook hier is voor de horeca een uitzondering gemaakt.

Turkije: Turkije heeft per 19 mei 2008 een rookverbod in gesloten bureauruimtes, winkelcentra en in de openbare dienst. Ook in sportstadions en op speelplaatsen mag niet meer gerookt worden. Het begrip "gesloten ruimtes" omvat daarbij ook plaatsen die alleen met een zonwering overdekt zijn. Voor restaurants en bars geldt het verbod pas vanaf juni 2009.

Denemarken: In Denemarken is op op 15 augustus 2007 een rookverbod ingegaan. Alleen uitgaansgelegenheden die kleiner zijn dan honderd vierkante meter, blijven buiten schot. Aanvankelijk zou het verbod al op 1 april ingaan, maar die datum werd uitgesteld om ondernemers meer ruimte te geven zich aan te passen aan de nieuwe wet.

Malta: Sinds september 2004 mag op openbare plaatsen, inclusief de horeca, niet meer gerookt worden.

Schotland: Vanaf zondag 26 maart 2006 mag op openbare plekken, inclusief de horeca, niet meer gerookt worden.

Finland: In restaurants en cafés in Finland mag sinds 1 juni 2007 vrijwel niet meer worden gerookt. Op andere plaatsen waar wordt gewerkt, in openbare gebouwen en in het openbaar vervoer is het roken al sinds 2000 verboden.

Duitsland: In acht van de zestien Duitse deelstaten is vanaf 1 Januari 2008 een rookverbod van kracht in de horeca. In Nedersaksen, Baden-Württemberg en Hessen mocht in cafés en restaurants al niet meer worden gerookt, behalve in aparte rokersruimten.

Belgie: Vanaf 1 januari 2007 mag in restaurants alleen nog maar gerookt worden in afgesloten ruimtes. Roken mag dan nog wel in cafés. Vanaf 1 September 2008 geldt ook op alle Vlaamse scholen een totaal rookverbod.

Controles

Je kunt er helaas niet meer omheen en iedereen is ervan op de hoogte. Het rookverbod in de horeca is erdoor en vanaf 1 juli 2008 mag er niet meer gerookt worden in horecagelegenheden. Het verbod is al doorgevoerd in Zweden, Ierland, Noorwegen, Malta, Italië, Schotland, Engeland, België, Spanje en Frankrijk. Overal worden controles gehouden, hoewel de regels per land wat verschillen. Inmiddels zijn in de afgelopen drie weken al meer dan 1800 controles uitgevoerd volgens de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Hieruit is gebleken dat zo'n 96% van alle ondernemers zich houdt aan het verbod. Er werden toch nog ongeveer 50 waarschuwingen uitgedeeld. Boetes worden er nog niet opgelegd, om de ondernemers de kans te geven de situatie aan te passen. Volgens het VWA was de stemming bij de meeste controles niet erg vriendelijk, maar zij doen ten slotte ook gewoon hun werk.

Afgelopen weekend werden ook een aantal waarschuwingen gegeven aan organisaties die zich rokersvereniging of rokerskerk noemen. Door zich zo te noemen probeerden zij onder het verbod uit te komen, maar ook zij moeten zich aan het verbod houden, evenals studentverenigingen, jongerencentra e.d. welke dachten dat zij zich er niet aan hoefden te houden.
Nederland heeft 65.000 horecagelegenheden en om deze gelegenheden te controleren zijn er inmiddels 2000 controleurs aangesteld. De inmiddels gewaarschuwde ondernemingen zullen binnen korte tijd nogmaals gecontroleerd worden.

Het rookverbod breidt uit

We mochten al niet meer roken op ons werk, waardoor we ons boterhammetje en onze koffie in de pauze laten staan om naar buiten te rennen voor het o zo nodige sigaretje. Inmiddels zijn we er wel aan gewend dat het op het werk binnen echt niet meer mag, tenzij er een rookruimte aanwezig is. In het begin was het wel erg vervelend en de stimulans om ons werk te verrichten viel zelfs weg. Normaal stonden we te werken met af en toe een sigaretje in de mond, terwijl we gewoon door konden werken. Nu moeten we ons werk neerleggen om naar buien (of de rokersruimte) te gaan, als dit al toegestaan is buiten de pauzes en als we tijdens het werk trek hebben in een sigaretje en we mogen niet, irriteert dit ons zo dat we langzamer en minder gemotiveerd werken.

Op sommige werkplekken is het zelfs zo dat de niet-rokers zich in een hok vol rook begeven, omdat de beste en gezelligste collega's nu eenmaal roken. Het was dan ook een briljant idee om de rokersruimte zo slecht mogelijk te ventileren, zodat de rokers niet meer konden kijken van de verstikkende sigarettenrook om zich heen, daar misselijk van worden en vervolgens hun peuken in het verdomhoekje gooien. Niet dus! Wel wordt verwacht dat de pruimtabak een nieuwe trend gaat worden en ook het aantal openlucht-horecagelegenheden zal flink groeien.

Verbod in de horeca

Het is natuurlijk wel te begrijpen dat niet-rokers niet echt van hun maaltijd kunnen genieten als ze in de sigarettenrook zitten. Maar is het dan echt nodig om de rokers in weer en wind naar buiten te sturen? De meest gezellige stamkroegjes zijn juist zo gezellig omdat ze zo klein en knus zijn. Er is dus geen ruimte om een rokershok te bouwen en dus zijn de eigenaren genoodzaakt hun trouwe klanten, die altijd zo'n goeie fooi achterlaten, naar buiten te sturen. Regen, wind, sneeuw of ijs, maakt niet uit. Naar buiten met die handel! Sterker, de eigenaren moeten zelf ook buiten gaan staan. Ze worden zelf uit hun eigen opgebouwde tent gezet. De tent die helemaal van hen is, waar ze zo hard voor gewerkt hebben en wat eigenlijk een tweede thuis is. Lang niet alle horecabazen zijn blij met dit verbod. Waarom niet alleen een verbod in restaurants en dergelijken? Waarom niet alleen een verbod, daar waar gegeten wordt? In kroegen roken de meeste bezoekers, onder het genot van een biertje of een frisje. De kroegen lopen leeg nu het verbod ingevoerd is en de omzet daalt met de dag. We gingen naar de kroeg voor de gezelligheid, met elkaar, onder het genot van een sigaretje en een drankje. Dat sigaretje maakt het gezellig. Het is niet gezellig om steeds uit een gesprek te moeten lopen om om een hoekje te gaan staan. Dat sigaretje mag in ons eigen huis (nog) wel en dus kunnen we nu beter thuis blijven. Nodigen we die mensen uit de kroeg toch hier uit? Dezelfde gesprekken, dezelfde drankjes en ons gewaardeerde sigaretje. Alles blijft hetzelfde, behalve dat we thuis zijn en de horecatenten wel kunnen sluiten.

Nederland streng

Misschien heeft u wel al opgemerkt dat dat rookverbod, dat in heel Europa geldt, in alle landen verschillend wordt uitgevoerd. Nederland valt duidelijk binnen de strenge catagorie. In belgie bijvoorbeeld geldt het rookverbod wel in restaurants, maar daar maken ze gebruik van rookruimtes binnen, afgesloten van het restaurant zelf. In kroegen en cafes is het sigaretje nog wel toegestaan. Ook de rechters bepalen anders per land. Zo zijn Duitse horeca-ondernemers met dezelfde klacht naar de rechter gegaan dan de Nederlandse ondernemers. De Nederlanders kregen geen gelijk, de Duitsers wel en daar is het verbod in de kleinere gelegenheden alweer opgeheven. De rechtzaak ging over het feit dat bepaalde horecagelegenheden onvoldoende ruimte bezitten om een extra ruimte in te richten voor de rokers die ook nog eens afgesloten moet zijn van de rest van de gelegenheid. Dit veroorzaakt verlies voor de kleinere ondernemingen, aangezien men verplicht is buiten te gaan staan. In Nederland verloren de ondernemers de zaak. Makkelijk gezegd is het dus gewoon maar dikke pech voor hen. Dan hadden ze maar moeten zorgen dat ze meer ruimte bezitten. Ga je failliet, nou dan ga je toch failliet? De rechter zal er echt niet onder lijden.

In Duitsland kreeg men wel gelijk en was de rechter bereid een stapje richting de ondernemers te zetten. Wanneer zij een te kleine gelegenheid bezitten om een rokersruimte in te richten, hoeven zij zich niet te houden aan het rookverbod. Bezoekers zien snel genoeg dat er gerookt wordt en als zij het daar niet mee eens zijn, dan gaan zij maar ergens anders heen.

Waarom is Nederland toch zoveel strenger? Zijn ze het dan echt zo zat om bakken geld te verdienen aan al die rookverslaafden die een slof per week kopen? Onbegrijpelijk toch? Zouden ze daarom alle andere prijzen vast omhoog gegooid hebben? Om te voorkomen dat ze verlies gaan lijden onder hun eigen verbod? Accijnzen weer omhoog! Ga eens tanken en je bent direct minimaal 1 rib uit je lijf kwijt. Een slof sigaretten is goedkoper en als je, net als ik, elke dag ruim 50 km per dag naar je werk moet rijden, doe je nog langer met de slof sigaretten dan met de veel te dure benzine!

En dan ook nog eens voor de rokers die niet stoppen en geen auto rijden, laten we de prijzen van de sigaretten ook maar weer eens verhogen. Zo pakken we ook nog een beetje extra geld af van de verslaafde sigarettenrokers die geen dure benzine hoeven te betalen! Dan betalen zij dus ook een beetje om het verlies door alle stoppers weer terug te brengen.

Mensen, waar zijn we mee bezig?

De rokende Nederlander.

Uit onderzoek is gebleken dat de rokende Nederlander lang niet de beroerdste is. Veel rokers hebben respect voor de niet-rokers en zijn dan ook niet te beroerd rekening met hen te houden. Wanneer iemand hen vraagt een raam open te zetten of een stapje verder weg te gaan staan omdat de rook overlast veroorzaakt, is 78% van de rokers bereid dit dan ook te doen zonder tegenstribbelen. Natuurlijk zijn er altijd rokers die denken zelf al het recht te hebben en geen respect tonen voor de niet-rokers. Die mensen zullen er helaas altijd blijven. Toch is het zo dat de rokers niet alleen een verbod opgelegd hebben gekregen, maar zelfs gediscrimineerd worden en daar worden de rokers boos om. Logisch ook!

Is het in internetcafes verboden langer dan 3 uur hetzelfde spel te spelen? Hoeveel mensen zijn niet verslaafd aan computerspellen, chatten of op het internet surfen?

Is het in casino's verboden meer dan 50 euro in een kast of op een tafel te gooien, omdat de verslaafden er anders op ongezonde wijze mee omgaan en nota bene vaak failliet gaan?

En is het inmiddels al verboden meer dan 3 biertjes te bestellen in een kroeg, omdat de lever van verslaafden eraan kapot gaat?

Nee, natuurlijk zijn deze verboden niet ingevoerd. En waarom niet? Omdat de maatschappij hier geen last van zou hebben. Toch heeft iedereen wel te maken met overlast van dit soort verslaafden.

Gameverslaafden gaan op een gemiddelde werkdag 4 keer per uur naar de pc om te kijken hoe het spel ervoor staat en even snel een actie uit te voeren om het spel leven in te blazen of de spanning op te voeren. 24 (over 8 uur werk) maal gemiddeld 5 minuten per keer. Dit kost de werkgever toch al snel 2 uur per dag die uitbetaald moet worden terwijl er een spelletje gespeeld wordt. Niet te vergeten de irritatie die het opwekt bij de collega's. Soms zelfs boosheid en woede. Zij moeten immers wel die twee uur gewoon werken voor hun geld, omdat zij zich niet gedwongen voelen de pc in de gaten te houden.

Gokkers die failliet gaan, moeten snel aan geld komen om verder te kunnen gokken. Dit is de dwang van de verslaving. Wanneer er geen geld meer is en zij niet meer kunnen spelen, raken zij in paniek en bedenken zij de gekste dingen om zo snel mogelijk aan geld te komen. Ze gaan stelen, oplichten, winkels beroven en al dat soort dingen meer. Ze brengen mensen in gevaar en pakken geld af van mensen die er eerlijk en hard voor hebben moeten werken. Het geld waar wij hard voor hebben gewerkt wordt in een fractie van een seconde van ons afgenomen als we niet uitkijken en zo betalen wij voor de gokverslaving van een ander. Hebben wij hier geen last van? Dacht het wel!

En dan alle alcoholisten nog. Hoe vaak hebben wij geen last van mensen met een kwade dronk? Luidruchtige personen op straat die vervelende dingen naar je roepen, omdat ze te diep in het glaasje hebben gekeken. Mensen in de kroeg die ruzies uitlokken, alleen omdat ze niet meer weten wat ze zeggen. Hebben wij hier geen last van?

Roken kost minder tijd dan een gameverslaving, minder geld dan gokken en je weet, in tegenstelling tot een dronkaard, nog precies wat je doet en zegt, zelfs na wel 30 sigaretten!

What's the big deal? Waarom worden wij zo hard op onze verslaving aangepakt en laten ze alle andere verslaafden die veel slechter zijn voor mens en maatschappij gewoon lekker doorgaan met het verergeren van de verslaving?

Wat hebben wij misdaan en al die anderen niet? We tonen toch over het algemeen respect naar de niet-verslaafden? Wij houden rekening met de niet-rokers. Waarom was dat niet genoeg? Het is al meer dan wat een gokverslaafde doet. Die toont helemaal geen respect voor de mensen van wie hij geld steelt en hij houdt er al helemaal geen rekening mee dat deze persoon ook hard voor dat geld heeft moeten werken en misschien wel mondjes moet voeden van dat geld.

Buiten dat betalen wij onze verslaving zelf (uitzondelingen daar gelaten).

Het verbod loopt uit de hand

Het vervelende is dat het niet klaar is met het rookverbod in de horeca en op de werkvloer. Misschien heeft u al gehoord dat vrachtwagenchauffeurs ook niet meer roken in hun eigen cabine? Deze chauffeurs werken hard, zitten uren en zelfs dagen alleen in die cabine op de weg. Binnenland, buitenland, file, weg van het gezin, op weg om geld te verdienen. Zij zijn alleen in hun cabine, waar ze continue verblijven. Niemand heeft last van de sigarettenrook binnen de cabine. Wat is het probleem? Het probleem is eigenlijk dat de cabine onder 'werkplek' valt en daar is roken verboden. Men wil geen onderscheidt maken tussen mensen in het bedrijfsleven en chauffeurs die uren niets anders zien dan hun eigen cabine. Prima, maar hoe zit het dan met stratenmakers en wegwerkers, bouwvakkers, dakdekkers? Noem maar op. Waar zij aan het werk zijn, is toch ook in dat geval hun werkplek? Okee, dit is buiten, maar het blijft een werkplek en er wordt al beweerd dat men zelfs buiten last heeft van rook. Trek 1 lijn. Wel roken op de werkplek of niet. Discrimineer niet. We zijn allemaal op ons werk omdat we geld moeten verdienen en we willen ons niet verplicht voelen bepaald werk te kiezen omdat roken daar wel of juist niet toegestaan is. Zo stappen hoog opgeleide rokers dus uit hun kostuum en stappen ze in een onderbetaalde baan in de buitenlucht. Alleen omdat ze niet van plan zijn hun enige lolletje tijdens het werk op te geven. Zonde, niet?

Er zijn al bepaalde groepen in actie gekomen, omdat zij last hebben van de sigarettenrook buiten. Niet-rokers lopen langs een kroeg, waar iedereen buiten moet gaan roken. Zo lopen door een wolk van rook en gaan meteen actie ondernemen. Een beetje respect onze kant op kan ook geen kwaad hoor, niet-rokers! Wij hadden ook respect voor jullie, wij hebben respect voor jullie, aangezien wij voor jullie buiten gaan staan. Jullie hebben het al bereikt met het gezeur. Wij moeten buiten gaan staan. Maar dit is nog niet genoeg. Jullie willen niet even aan de andere kant van de straat gaan lopen of een stapje dichterbij de stoeprand. Neeee! Jullie gaan expres door de rookwolk heen, zodat jullie een nieuwe reden hebben om door te zeuren en het verbod verder uit te breiden. Ten slotte is een verslaving altijd een slechte zaak en winnen jullie het toch als jullie zeggen last van ons te hebben, toch?

Soms staan wij buiten een sigaretje te doen en loopt er een niet-roker langs die direct een vies gezicht trekt en vervolgens waar hij ook kan gaat zeuren over dit feit. Wij daarentegen trokken op datzelfde moment een vies gezicht omdat deze persoon een nogal eigenaardig luchtje bij zich droeg. Moeten wij hier de hele dag over gaan zeuren? Moeten bepaalde luchtjes verboden worden, of elke dag douchen verplicht, omdat wij hier last van hebben???

Dus gevolg, nog even en we mogen straks niet meer ophopen met ons sigaretje voor de deur van een horecagelegenheid. We moeten ons verspreiden, anders hebben de niet-rokers er last van. Ook is er al een behoorlijke groep mensen actie aan het voeren tegen roken op het strand, aangezien zij hier last van ondervinden. Zo wordt ie helemaal mooi. Wij rokers kunnen dus niet op onze vrije dag lekker ontspannen op het strand met een sigaretje om de zoveel tijd, omdat iedereen dan last van ons heeft. We worden eigenlijk behandelt als rode mieren. Alleen pakt iedereen zijn spullen om bij rode mieren weg te lopen en van ons wordt verwacht dat wij onze spullen pakken en weglopen. We mogen nergens meer van genieten, want de niet-rokers hebben alle rechten in dit zogenoemd "vrije land". Dus volgend jaar mogen we ook niet meer roken op straat, op het strand of waar dan ook buiten. Ook niet in de eigen tuin, want de rook gaat vast over het schutting regelrecht de neus van de niet-rokende buurman in die net de heftig rokende barbeque aangestoken heeft en over een uur nog erger naar rook stinkt dan wij na een hele dag!

Vervolgens mogen we ook niet meer in ons eigen huis roken, want een huis is niet luchtdicht. Stel je eens voor dat jouw sigarettenrook door het kiertje bij het raam naar buiten ontsnapt en daar loopt net een niet-roker haar hondje uit te laten. Zij kan daar nog behoorlijk last van ondervinden!

Kortom, de Nederlandse economie gaat eraan, de maatschappij wordt steeds minder sociaal en er worden groepen gecreeerd die elkaar niet kunnen luchten of zien. Dit wekt weer geweld en vandalisme op. Ga zo maar door. Is dit nu echt de bedoeling?

We kunnen het ook overdrijven met zijn allen! Totaal begrip voor het verbod in eetgelegenheden. Totaal mee eens, zelfs als roker. Nu rook ik nog een sigaretje hier, achter mijn laptop, terwijl ik dit schrijf. Zou de kat naast me er last van hebben? Misschien moet ik even op het balkon gaan zitten?

Kom op mensen. Het verbod hoeft niet uit te breiden en hoeft zeker niet uit de hand te lopen. Toon een beetje respect naar elkaar en houdt rekening met ieder ander. Dan komt het toch ook allemaal wel goed? Ieder heeft zijn verslaving en op sommige momenten kunnen anderen daar last van ondervinden, ongeacht welke verslaving. Het is ook lastig als ik geen gebruik kan maken van mijn volledige vliegtuigstoel, omdat de dame naast mij verslaafd is aan chocolade en daardoor anderhalve stoel nodig heeft. Ja, hier heb ik last van. Toch alle respect voor deze dame, want zij zal het zelf ook niet altijd leuk vinden en zeker niet altijd gelukkig zijn om met deze verslaving te beginnen. maar ja, eenmaal begonnen... Beginnen is makkelijker dan eindigen. Ook dat geldt voor elke verslaving. Respect voor ieder ander met alles wat bij die persoon hoort, lost al een groot deel van de ergernis op. Houdt een beetje rekening met elkaar en zorg zo dat je niemand tot last bent. Dit moet natuurlijk ook wel van beide kanten komen. Ga niet door rook lopen als het niet nodig is, alleen om te zorgen dat je er inderdaad last van hebt en zo een reden om te zeuren, al dan niet erger. Niet-rokers hebben weer andere dingen die vervelend kunnen zijn voor een ander. Bedenk altijd dat een ander anders is en probeer daar mee om te gaan op een sympathieke manier. Met dit discriminerende gedrag bereiken we alleen maar een dieptepunt voor vele groepen mensen binnen Nederland.

Actie: Stop het uitbreiden van het rookverbod, puur om te pesten.
Oplossing: RESPECT en ACCEPTATIE dat ieder zijn ding heeft.
© 2008 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken – 5 tipsStoppen met roken – 5 tipsHet is intussen al even geleden, maar op 1 juli 2008 is door heel Nederland definitief het rookverbod ingegaan. Verboden…
Gevolgen van roken; de getallenGevolgen van roken; de getallenIn Nederland rookt ongeveer 27% van de bevolking. Iedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid, maar toch blijkt…
Nadelen van rokenDat roken veel schade berokkent, is algemeen bekend. De waslijst van ziektes en aandoeningen die het gevolg zijn van rok…
Redenen om wel of niet te rokenRoken is het inhaleren van de vrijkomende rook van smeulende tabak. Er zijn ook andere genotmiddelen en drugs die gerook…

Emma TV, voor kinderen in het AMC ziekenhuisEmma TV is een vrijwillige organisatie die de kinderen die opgenomen zijn op de kinderafdeling van het AMC ziekenhuis in…
Zin en onzin over merkkledingmijn kijk opZin en onzin over merkkledingMerkkleding dragen, het lijkt tegenwoordig bijna noodzakelijk om erbij te horen. Waarom is merkkleding duurder en beter?…
Bronnen en referenties
  • Dit artikel is niet bedoeld om wie dan ook te beledigen of aan te spreken op zijn gedrag. Verslaafden tonen niet per definitie het gedrag dat in dit artikel beschreven staat. Dit is slechts een voorbeeld om het punt weer te geven
Reactie

P. Roos, 26-10-2014
Vind het geen goed idee om het roken overal te verbieden beetje kinderachtig als je dit met alcoholische drank zou invoeren, komt toch ook het merendeel in opstand. toch is drank zeker zo gevaarlijk. Reactie infoteur, 29-10-2014
Beste P. Roos,

je hebt helemaal gelijk. De samenleving wordt steeds verder verdeeld door alle regels die erbij komen. We zijn in korte tijd gegaan van grensleeftijd 16 naar het laten zien van je ID tot je 25ste jaar. Alcohol en nicotine zijn beide verslavend en daarmee slecht voor de gezondheid. Met alcohol geldt dit alleen wanneer je er teveel van gebruikt, met nicotine is dit altijd het geval. Toch is dit slechts een klein verschil dat niet erg relevant is.

Groetjes, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.