InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Mens en samenleving > Economische blokkade Gaza door Israël is terecht

Economische blokkade Gaza door Israël is terecht

Al jarenlang is er een oorlog gaande tussen Israël en de Hamas. Deze oorlog is verergerd sinds de machtsovername van Hamas in Gaza sinds 2007. Toen werd de Palestijnse Autoriteit (PA) uit Gaza getrapt door Hamas omdat de PA de macht niet wilde delen na de verkiezingswinst van Hamas. Omdat Israël constant lastig gevallen wordt door raketaanvallen van Hamas en deze de staat Israël niet wil erkennen, heeft Israël besloten een economische blokkade in te stellen. Dit is ons inziens terecht.

De visie van Etsel

In dit artikel vindt u de visie van Etsel over de economische blokkade door Israël van Gaza. We menen dat het goed is een paar zaken op een rijtje te zetten. Vele mensen proberen de schuld van de ellende van de Palestijnen op Israël af te wentelen. Zij stapelen daarbij leugen op leugen en gaan voorbij aan de feiten. Het belangrijkste feit is wel dat Palestijns geweld zich het meest gekeerd heeft tegen de Palestijnen zelf. Mensen die zogenaamd sympathie koesteren voor de Palestijnen en bij dit volk de haat aanwakkeren tegen Israël, realiseren zich vaak nauwelijks hoeveel leed ZIJ juist bij de Palestijnen veroorzaken. Door haat zaaien is nog nimmer vrede ontstaan. De enige manier om de Palestijnen een menswaardige ontwikkeling te geven is hen te overtuigen de wapens neer te leggen en gewoon te gaan onderhandelen. De West Bank (Judea & Samaria) is het levende bewijs dat vermindering van geweld (helaas gebeuren er zo nu en dan toch nog wel aanslagen) juist voorspoed brengt. Gaza zou ook weer op kunnen bloeien. Maar dan zal Hamas afstand moeten doen van het geweld en Israël erkennen. De idee dat er alleen vrede kan zijn als de Joodse Staat ontbonden wordt is een onzalig plan. Daarmee wordt slechts bereikt dat Joden worden verjaagd. En met wie hebben de Palestijnen dan vrede gesloten? Precies, met niemand.

Hoe was de situatie in Gaza vóór het begin van de Eerste Intifada in 1987?

Veel mensen zijn 'vergeten' hoe de situatie in Gaza was vóór het begin van de Eerste Intifada in 1987. Er was toen gewoon economisch verkeer mogelijk tussen Israël en Gaza. En het gebied had zich sinds de verovering in 1967 door Israël enorm ontwikkeld. De levensstandaard was met sprongen toegenomen en de Palestijnen die in Israël werkten verdienden handenvol geld dat gebruikt werd voor nieuwe investeringen in Gaza. Zo ontworstelde het gebied zich langzaam uit de armoede die het jaren gekend had onder Egyptische bezetting en daarvoor.

Erez-grensovergang tussen Israël en Gaza / Bron: Zero0000 / Wikimedia CommonsErez-grensovergang tussen Israël en Gaza / Bron: Zero0000 / Wikimedia Commons

Vanaf Eerste Intifada ging het bergafwaarts met Gaza

Hoewel Israël de Palestijnen altijd had aangeboden om via onderhandelingen tot een regeling te komen, ondanks Palestijnse terreur die hoofdzakelijk door de PLO werd uitgevoerd, begon in 1989 een volksopstand. Deze werd geheel geregisseerd door de PLO die toen haar hoofdkwartier in Tunis had na in 1982 door Israël uit Libanon te zijn verjaagd. Het was dus geen spontane volksopstand. Ondanks dat de Palestijnen veel sympathie kregen uit alle delen van de wereld en Israël in een kwaad daglicht werd gesteld, waren het vooral de Palestijnen zelf die leden onder de volksopstand. De levensomstandigheden werden zienderogen slechter. Steeds minder Palestijnen konden in Israël toegelaten worden om er te werken, aangezien Israël bang was dat het geweld zich naar Israël zou verplaatsen. Doordat de Palestijnen werkloos raakten kwam er minder geld Gaza (en de West Bank) binnen en stagneerde de economische ontwikkeling. Zo werd de situatie in Gaza steeds uitzichtlozer en kreeg Israël volop kritiek te verduren.

Met de Tweede Intifada ging het nog slechter met Gaza

Met de Tweede Intifada, die in 2000 begon, werd de situatie alleen nog maar schrijnender voor de Palestijnen. Israël moest de West Bank en Gaza totaal afsluiten om zelfmoordaanslagen tegen te gaan. Om de West Bank (Judea & Samaria) en Gaza werden zelfs een veiligheidshekken gebouwd. Op de West Bank had dit tot gevolg dat het geweld gestaag afnam. De rust leidde er zelfs toe dat de economie in dat gebied weer ging opbloeien. Maar vanuit Gaza werd een andere tactiek toegepast: het afschieten van raketten. Binnen een paar jaar tijd hadden de Palestijnen duizenden raketten vanuit Gaza op Israël afgeschoten. Eind 2008 vond Israël het welletjes en viel Gaza binnen. Na drie weken vechten kwam er meer rust voor Israël, hoewel het nog steeds zo nu en dan wordt beschoten. Ook is Hamas momenteel volop bezig zich aan het herbewapenen. Via tunnels worden allerlei raketonderdelen binnen gesmokkeld. Reden temeer voor Israël om de economische blokkade die in 2007 werd ingesteld te handhaven.

Economische blokkade echter minder erg dan men beweert

De media willen ons doen geloven dat de economische blokkade tot enorme armoede heeft geleid. Maar dat beeld klopt niet met de werkelijkheid. Met enige regelmaat laat Israël grote hoeveelheden goederen toe. Ook krijgt de bevolking medicijnen en mogen vele Palestijnen zich in Israëlische ziekenhuizen laten behandelen. De blokkade betreft vooral de aanvoer van cement. Israël wil niet dat Hamas cement gebruikt voor de bouw van een militaire infrastructuur. Uit de laatste berichten van december 2009 blijkt dat Hamas bezig is met een ondergrondse tunnelstelsel die gebruikt moet worden voor het verplaatsen van strijders naar gebieden waar wordt gevochten. Zouden deze tunnels van beton worden voorzien dan wordt het lastiger voor het Israëlische leger deze te bombarderen. Ook moet voorkomen worden dat bunkers worden gebouwd.

Opvallend is overigens het bericht in december 2009 dat Hamas 2 miljoen dollar gebruikte voor viering 22-jarig bestaan. Waarom kwam dit geld niet ten goede aan de bevolking?

Palestijnen hebben nog nimmer het geweld afgezworen; zelfs ten tijde van onderhandelingen is geweld gebruikt

Zelfs of juist ten tijde van vredesbesprekingen zijn de Palestijnen doorgegaan met geweld. Eigenlijk is er vanaf het begin dat Joden zich in Palestina gingen vestigen geweld geweest. Nooit hebben de Palestijnen (en de Arabische landen) een andere tactiek toegepast, namelijk het afzweren van geweld. Ongetwijfeld zou dit allang tot een Palestijnse staat hebben geleid (naast Jordanië dat in feite ook een Palestijnse staat is). Het probleem is echter dat de Palestijnen heel Palestina onder controle willen hebben en de Joden geen eigen staat gunnen. Vandaar dat steeds opnieuw naar de wapenen wordt gegrepen. Vroeger was er in Europa soortgelijk geweld tegen Joden. Toen konden antisemieten rustig hun gang gaan en miljoenen Joden uitmoorden zonder dat overheden ingrepen (en vaak deden overheden zelfs mee). Tegenwoordig hebben de Palestijnen het een stuk lastiger omdat het Israëlische leger c.q. de Joodse staat de Joden verdedigt. Nu kan niet meer ongestraft gemoord worden.

Genesis 12:3 - "Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt zal Ik vervloeken, en met u zullen alle geslachten des aardbodems gezegend worden."

Wie de Joodse geschiedenis kent weet dat de uitspraak van God in Genesis "Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt zal Ik vervloeken, en met u zullen alle geslachten des aardbodems gezegend worden." (Genesis 12:3) keer op keer is uitgekomen. Palestijnen zouden er verstandig aan doen het Joodse volk te zegenen. In dat geval zullen zij ook door God gezegend worden en kan er echte vrede komen.

Meer informatie: Startpagina - Israëlische leger (IDF) / Israëlische oorlogen .
© 2009 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Er is geen humanitaire crisis in GazaDe wereld is woedend op Israël omdat dit land Gaza al meer dan vier jaar een blokkade heeft opgelegd. Volgens de interna…
Oorlog Israël-Hamas: op het slagveld en in de mediaZodra de strijd weer oplaait tussen Israël en Hamas wordt er in de media over en weer beschuldigingen geuit. De beschuld…
Opinie Israël 89: Gaat Van Agt schuilkelders bouwen in Gaza?Opinie Israël 89: Gaat Van Agt schuilkelders bouwen in Gaza?Telkens wanneer Israël strijd voert tegen Hamas in Gaza om de raketten regen op Israël te doen stoppen verschijnt oud pr…
Israëls geweld in Gaza 2008/2009 is niet buitenproportioneelHoewel er enig begrip in de wereld is voor de Israëlische actie tegen Hamas wordt Israël wel veroordeeld vanwege het zog…
De Gazastrook, altijd in de schijnwerpersAl vele jaren vormt de Gazastrook of kortweg Gaza, een bron van nieuws. Dit gebied zeer dicht bevolkt door Palestijnen,…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Economische blokkade Gaza door Israël is terecht"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Laatste update: 23-07-2013
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Mens en samenleving
Bronnen en referenties: 1
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!