InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Mens en samenleving > Wachtgeld; regeling voor politici is onacceptabel

Wachtgeld; regeling voor politici is onacceptabel

Wie ontslag neemt, ontvangt normaal gesproken geen salaris meer. Wie ontslagen wordt, vanwege wanprestaties, ontvangt normaal gesproken geen salaris meer. Dit geldt voor iedere Nederlandse werknemer, maar niet voor Nederlandse politici. Als een politicus besluit te stoppen met zijn werk, treedt de wachtgeldregeling in werking. Als een politicus gedwongen wordt af te treden wegens wanprestaties, treedt de wachtgeldregeling in werking. Altijd recht op door betaling van het salaris, jaren lang...

Wachtgeldregeling

De feitelijke voorwaarden met betrekking tot de wachtgeldregeling voor politici, is niet eenduidig en helder. De voorwaarden zijn enerzijds afhankelijk van factoren zoals de termijn die een politicus gewerkt heeft, de leeftijd en 'de omstandigheden'. Dit maakt het allemaal heel ondoorzichtig. En ook oncontroleerbaar. Regelmatig zijn er onduidelijkheden en problemen rondom samenloop, overlap en/of lengte. We kunnen in ieder geval stellen, dat de dames en heren op het pluche, het voor zichzelf prima geregeld hebben. Of je nu wel of niet functioneert, je hebt altijd recht op doorbetaling van het salaris.

Duur

In het algemeen ontvangt een politicus, die 2 tot 7 maanden gewerkt heeft, na ontslag wachtgeld voor de duur van 2 tot 7 maanden. Maar om onduidelijke redenen kan het ook zo zijn, dat een politicus die 6 maanden in dienst is geweest, ruim 2 jaar aanspraak kan maken op wachtgeld.

Een voorbeeld hiervan stamt uit 2002 toen staatssecretaris Bijlhout na negen uur in functie te zijn geweest, haar ontslag indiende na onthullingen over haar verleden, waarna zij toen recht had op 2 jaar wachtgeld.

Over het algemeen ontvangt een politicus, die tussen de 1 a 2 tot 6 jaar achtereen in functie is geweest, ook tussen de 2 tot 6 jaar wachtgeld. Er is een maximum gesteld van 6 jaar. Hier is wel een uitzondering op, waar later in dit artikel op terug wordt gekomen.

Hoogte

Het wachtgeld is in het algemeen het eerste jaar 80% van het laatst verdiende salaris en vervolgens vanaf het tweede jaar 70% van het laatst verdiende salaris. Het vermogen dan wel eerdere of neveninkomsten voor of tijdens de ambtsperiode tellen niet mee bij de hoogte van het wachtgeld. Een politicus mag dus bijverdienen tijdens het uitvoeren van de functie, waarmee geen enkele rekening wordt gehouden bij het toekennen van wachtgeld.

Bijverdienen

Inkomsten die verdiend worden ná het ontslag en dus tijdens het ontvangen van wachtgeld, worden slechts gekort op de 'uitkering' als dit de totale inkomsten boven de 100% van het laatst verdiende salaris als politicus uitkomt.
Dus kan een politicus naast het ontvangen van wachtgeld in het eerste jaar tot 20% en in het tweede en volgende jaren tot 30% 'bijverdienen' zonder problemen.

Sommigen politici weten de regels van het bijverdienen gemakkelijk te omzeilen. Zij hadden, hebben of creëren een eigen (advies-)bedrijf en daarvan is het dus soms moeilijk de inkomsten in mindering te brengen op wachtgeld, vanwege bijvoorbeeld startersaftrek; verliescompensatie; vrijstellingen. Ook worden de regels van het bijverdienen omzeild door in allerlei functies onkostenvergoedingen op te voeren, die niet altijd belast worden of het wachtgeld verminderen.

Dubbelop

Er kan sprake zijn van gelijktijdig meerdere wachtgeld-uitkeringen ontvangen, als van verschillende en eerdere politieke- en of bestuurlijke functies wachtgeld ontvangt. Vaak is niet duidelijke welke instantie wat nu moet verrekenen of dat men periodes bij elkaar kan optellen.

Maximum duur

In het algemeen duurt de wachtgeldregeling maximaal 6 jaar. Voor dagelijkse bestuurders ouder dan vijftig jaar kan het echter verlengd worden tot hun 65e jaar, indien men meer dan 10 jaar het ambt heeft bekleed. Het maximum kan hier dus 15 jaar zijn.


PvdA-minister Wouter Bos & CDA-minister Camiel Eurlings

Het meest recente voorbeeld van het in werking treden van de wachtgeldregeling, betreft de ministers Bos en Eurlings. Vrijwillig nemen zij ontslag, om meer tijd door te brengen met het gezin. Beiden ontvangen wachtgeld voor de duur dat ze in functie zijn geweest met een maximum van 6 jaar.

De reden van Wouter Bos voor het genomen ontslag, meer tijd door te brengen met zijn gezin, zodat hij zijn kinderen kan zien opgroeien, lijkt overigens niet geheel op waarheid gebaseerd. Wouter Bos zou graag Nout Wellink opvolgen bij de Nederlandsche Bank. Door nu ontslag te nemen, is hij tijdig beschikbaar. Wellink zal over niet al te lange tijd aftreden.

Wouter en Camiel ontvangen het eerste jaar na het genomen ontslag 80% van ongeveer 140.000,00 per jaar.
Van het 2e tot en met het 6e jaar na het genomen ontslag ontvangen zij 70% van ongeveer 140.000,00 per jaar.

Het eerste jaar ontvangen zij dus 112.000,00 per jaar.
Het 2e t/m 6e jaar ontvangen zij dus 98.000,00 per jaar.

Zij mogen daarnaast het eerste jaar 28.000,00 bijverdienen.
Zij mogen daarnaast de volgende jaren 42.000,00 bijverdienen.

Wachtgeld voor Job Cohen

Job Cohen heeft vrijwillig ontslag genomen als burgemeester van Amsterdam. Dit heeft hij gedaan, omdat hij partijleider en lijsttrekker van de PvdA gaat zijn in verband met de komende tweede kamer verkiezingen op 9 juni 2010.
Ondanks het feit, dat Cohen vrijwillig ontslag genomen heeft, blijkt nu dat hij evenzogoed 4 jaren wachtgeld zal ontvangen.
Het eerste jaar dus 80% van zijn jaarloon als burgemeester van Amsterdam.
Het tweede tot en met het vierde jaar 70% van zijn jaarloon als burgemeester van Amsterdam.

Als een werknemer vrijwillig ontslag neemt, heeft hij géén recht op WW. Het is tenslotte zijn 'eigen schuld', dat hij of zij vrijwillig ontslag genomen heeft en dus geen salaris meer ontvangt vanuit die dienstbetrekking.
Voor politici gelden andere regels. Vrijwillig ontslag, levert Cohen nog eens 4 jaar een rijkelijke beloning op.
De functie van burgemeester te Amsterdam kost de belastingbetaler dus niet alleen het salaris van de toekomstige burgemeester, maar ook nog 4 jaren het salaris van de vorige burgermeester.
Op die manier worden veel ambtelijke functies dubbel of zelfs drievoudig betaald door de belastingbetaler.

Kosten ambtelijk apparaat

Nederland heeft reeds een bijzonder groot ambtelijk apparaat, waarbij veel ambtenaren in dienst zijn, die betaald worden uit belastinggeld. Daarnaast huurt de regering voor zo'n 5 miljard euro per jaar externe adviseurs in. Daarbij moeten alle ambtenaren die wachtgeld ontvangen, worden uitbetaald. De kosten van het ambtelijk apparaat zijn hierdoor in totaal exorbitant hoog.

De werkelijke cijfers worden niet bekend gemaakt. Het is hierdoor voor de burgers niet inzichtelijk te krijgen, hoeveel nu werkelijk jaarlijks aan wachtgeld wordt uitgekeerd.

Aangezien er bezuinigen worden doorgevoerd, zou het realistisch en eerlijk zijn, om als eerste naar het wachtgeld van ambtenaren te kijken, zodat hier op bezuinigd kan worden.

Straks worden er weer nieuwe ministers geïnstalleerd, maar de vorige ministers worden ook nog steeds betaald. Hoeveel vorige ministers ontvangen op dit moment nog steeds wachtgeld? Hoeveel ministers voor één enkele functie, worden op dit moment gelijktijdig betaald? Het ambtelijk apparaat is dus op de financiële balans misschien wel 3 of 4 x zo groot, als dat we dagelijks in functie zien.

De wachtgeldregeling... Wordt het niet eens tijd, dat we de wachtgeldregeling volledig afschaffen?


Wie ontslag neemt, ontvangt normaal gesproken geen salaris meer. Wie ontslagen wordt, vanwege wanprestaties, ontvangt normaal gesproken geen salaris meer en heeft dan zelfs geen recht op WW. Dit geldt voor iedere Nederlandse werknemer, maar niet voor Nederlandse politici. Als een politicus besluit te stoppen met zijn werk, treedt de wachtgeldregeling in werking. Als een politicus gedwongen wordt af te treden wegens wanprestaties, treedt de wachtgeldregeling in werking.
Altijd recht op door betaling van het salaris, jaren lang... Dit is toch onacceptabel?

© 2010 - 2017 Alex, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het onrecht dat wachtgeld heet?Het onrecht dat wachtgeld heet?Politici uit de tweede kamer, maar bijvoorbeeld ook wethouders en raadsleden hebben recht op wachtgeld op het moment dat…
Hoogte wachtgeld voor politiciHoogte wachtgeld voor politiciWachtgeld is een vorm van werkeloosheiduitkerings die politici en andere bestuurders ontvangen na ontslag of na het aflo…
Hoeveel wachtgeld krijgen politici?Zodra wij onze baan verliezen krijgen wij eventueel een WW-uitkering. Indien wij onze baan opzeggen krijgen wij uiteraar…
De meest betrouwbare beroepen - onderzoek 2009Uit het European Trusted Brands onderzoek 2009 blijkt maar weer eens dat de onmisbare beroepen (en dan met name hulpverl…
Kleine banen regeling van de baanKleine banen regeling van de baanDe kleine banen regeling is een regeling die in 2010 in het leven werd geroepen. Tot 2011 verliep deze regeling niet bij…

Reageer op het artikel "Wachtgeld; regeling voor politici is onacceptabel"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

A. P. Lamain, 12-10-2013 16:14 #20
Ja de burgerbevolking is van alles afhankelijk van hetgeen de politici besluiten.
Laat staan van hetgeen het bedrijfsleven ontwikkeld.
Om dan te zeggen geef de ambtenaren wachtgeld en daarbij komt dan ook nog het recht mogen niet ontslagen worden, ja mensen dan moeten de rapen toch een keer gaar worden. Daarnaast is het zo dat we gaan doorgroeien naar 800.000 werklozen als die dan ook nog de ambtenaren en het wachtgeld moeten bekostigen, dan wordt het tijd dat de politici bij zichzelf te rade gaan.
Maar ik zeg het hierbij een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Met vriendelijk groet A.P.Lamain

Jose K., 21-06-2013 23:02 #19
Ben het met onderstaande reacties veel mee eens en dan al die nevenfuncties slob cu Staaij sgp hebben wel 20 nevenfuncties steur vvd spant de kroon met 34 tel dat op dat ik weinig kamereden zie bij live-debatten dan worden we toch echt in de maling genomen.hoe rechtvaardigen zichzelf met zo n exorbitant hoog salaris.terwijl de burgers nog kaler geplukt worden wie denken ze dat ze zijn.

Joop de Betaler, 20-06-2013 10:28 #18
Ja, eindelijk komt er iets beweging in de totaal en volstrekt onacceptabele "wachtgeld regeling". Gelijktrekken met de WW wetgeving voor alle werknemers, MET alle daaraan verbonden sobere details! Onmiddellijk laten ingaan, NU. Snijden in eigen vlees is nu de taak van deze regering. De burgers zijn al besneden, kaalgeplukt en beroofd van alles wat ze opgebouwd hebben de laatste decennia. Dan heb ik het nog niet eens over het belasting betalen over spaargeld, belasting betalen over dat zelfde spaargeld als het een erfenis wordt, de BTW schandalig hoog opkrikken, de assurantiebelasting opeens opkrikken van 9 naar 21 procent, betalen over NOEM MAAR OP.
Welke groep politici wil heel veel stemmen? Juist! U snapt het.

Bovenschen, 19-12-2012 11:12 #17
Wie zegt dat het koningshuis niet meer van deze tijd is. De nieuwe adel is nu ambtenaar of politicus. Lekker de zakken vullen over de rug van de belastingbetaler. Gewoon schofterig. Ze moesten zich schamen.

Lion Stassen, 12-11-2012 21:57 #16
Schandalig!
Niet meer van deze tijd!

C. F. F. Oud, 09-06-2012 23:08 #15
Wachtgeld regeling op deze manier bevorderd het misbruik hiervan, goed voorbeeld is Wouter Bos, het is eigenlijk een schandalige zakkenvullerij van mensen die een voorbeeld functie hebben, en die als alibi zeggen dat zij hun kinderen willen opvoeden.
Op die leeftijd hoor je je in te zetten voor je bedrijf waar je werkt.
De fantasie van deze gekozen mensen grenst aan het ongelovige, bijv, neem een
baaldag, of we werken naar een vier daagse werkweek toe, zij verwoesten Nederland

Leo Piek, 24-05-2012 20:59 #14
Maximum duur
In het algemeen duurt de wachtgeldregeling maximaal 6 jaar. Voor dagelijkse bestuurders ouder dan vijftig jaar kan het echter verlengd worden tot hun 65e jaar, indien men meer dan 10 jaar het ambt heeft bekleed. Het maximum kan hier dus 15 jaar zijn.

Mevr. Ferrier hoeft zich als 55e niet druk te maken of zij wel of niet aan de bak komt

M. Urban, 26-04-2012 20:16 #13
Het is toch volslagen belachelijk en schandalig, dat alle Nederlanders moeten bezuinigen, en degenen die al die regels bedenken, zichzelf op belangrijke punten buiten schot houden? Wees een vent/vrouw, figuren van de tweede kamer, en schaf die idiote wachtgeldregeling af! Maar dat zullen ze ongetwijfeld niet doen, want dat raakt ze in de eigen portemonnee! Conclusie: volstrekt ongeloofwaardig, farizeers, allemaal!

J. T. van Lankveld, 09-03-2012 19:36 #12
De ww moet uitgekleed worden. In welk programma dan ook over bezuinigingen wordt nooit over de wachtgeldregeling gesproken. ook mijn mails aan politici of parlemantair verslaggevers komt nooit een antwoord. Wanneer ik art. 1 van de grondwet lees, zouden alle bestuurders, ambtenaren gewoon onder de WW van het UWV moeten vallen. Wanneer komt de Nederlander zonder Wachtgeld regeling in verzet tegen dit onrecht.

Kim, 06-03-2012 10:17 #11
De vergelijking die u steeds weer trekt tussen het verkrijgen van de de wachtgeldregeling en de WW-uitkering is onterecht, daar een politicus niet in loondienst is.

De politicus (ambtenaar) wordt aangesteld door de overheid, wat geen arbeidsovereenkomst is zoals die van iemand in loondienst maar een eenzijdige rechtshandeling. De werknemer gaat een tweezijdige arbeidsovereenkomst aan met zijn werkgever.

Dit verschil leidt ertoe dat het burgerlijk ontslag recht niet van toepassing is op ambtenaren, zoals dat wel het geval is op burgerlijke werknemers. Dit is onder andere ook te zien in het ontslagrecht, die ook niet op ambtenaren toegepast kan worden. Dit geldt overigens niet alleen voor politici, maar ook voor gemeenteambtenaren.

Tot 2001 hadden alle ambtenaren recht op wachtgeld. In 2001 is dit herzien en nu hebben alleen nog politici en bestuurders recht op de wachtgeldregeling.

Eea zegt overigens niets over mijn mening aangaande de wachtgeldregeling, het nuanceert slechts uw stuk.

José Boonekamp, 03-03-2012 20:27 #10
Hoe verklaart Den Haag het "wij gevoel" van inleveren en "solidair zijn"?

Den Haag heeft weer eens iets nieuws bedacht om "te bezuinigen". Nu moeten kinderen een deel van hun salaris inleveren als (een van de) ouder(s) bij een bijstanduitkering. Niet iedereen kiest voor de bijstand, hier kan ziekte/leeftijd een rol spelen. Dat er ingeleverd moet worden daar kan ik mee leven, maar dat het voorbeeld "ministerie in Den Haag"" hun riante wachtgeld blijft behouden, heel veel posten declareren (ondanks hun riante salaris) enz… daar zakt mijn broek van af.

Frits, 25-02-2012 13:08 #9
In dir artikel wordt ook Cohen genoemd. Wat niet wordt meegenomen zijn leeftijd. Hij heeft iets meer dan een half jaar recht op wachtgeld.

Erwin, 27-09-2010 13:48 #8
Citaat: " betreft de ministers Bos en Eurlings. Vrijwillig nemen zij ontslag, om meer tijd door te brengen met het gezin. Beiden ontvangen wachtgeld voor de duur dat ze in functie zijn geweest met een maximum van 6 jaar."

Wouter Bos ontving wachtgeld omdat hij als minister van Financien ontslag nam vanwege de ontstane partijpolitieke troubles binnen de regering, en niet om tijd te nemen voor zijn gezin.

Camiel Eurlings krijgt tot op de dag van vandaag geen wachtgeld, hij is immers nog steeds (demissionair) minister.Hij werkt gewoon door totdat hij als minister wordt vervangen door een missionaire opvolger. Hij neemt dus geen ontslag voor zijn gezin maar maakt gewoon netjes zijn termijn als minister af. Hij heeft alleen laten weten daarna voorlopig geen politieke betrekkingen aan te willen gaan zodat hij meer tijd over zal houden voor het opbouwen van een gezin. Het kan dus net zo goed betekenen nadat hij minister af is gelijk 30 uur per week aan de slag gaat bij een bedrijf.

Tevens is het zo dat Job Cohen heeft geweigerd het wachtgeld aan te nemen. Hij heeft die overbruggingsperiode uit eigen zak betaalt.

Kortom, u schrijft maar wat.
Dit is een slecht geschreven tendentieus "wij Calimero" stukje. Reactie infoteur, 28-09-2010
Erwin,

Of je nu ontslag neemt voor je gezin, of omdat er wat
partijpolitieke zaken spelen, je neemt ontslag.
Een werknemer die ontslag neemt, krijgt geen WW.
Die WW duurt overigens nog maar kort tegenwoordig.
Een politicus die ontslag neemt, kan gewoon aanspraak
maken op een wachtgeldregeling van max jaar.

Als we zien hoeveel politici hiervan gebruik maken,
ook op gemeentelijk niveau, dan hebben we het
dus over een enorme kostenpost, van politici
die niet meer werken, maar geld van ons burgers ontvangen.
Waar wij met zn allen heel hard voor moeten werken.

WOUTER BOS
Heeft zelf aangegeven, dat hij ontslag nam, omdat
hij jonge kindertjes heeft en er meer voor zn gezin
wil zijn. Waarom geloof je hem niet op zijn woord?
Het is daarnaast ook politiek als statement gebruikt.
"Wat geweldig dat die man ontslag neemt om
er meer voor zn gezin te zijn, heel PvdA"

CAMIEL EURLINGS
Heeft zijn ontslag aangekondigd, door immers te
zeggen niet opnieuw beschikbaar te zijn.
Dat hij op dit moment als demissionair minister nog
enkele taken uitvoert, doet daar niets aan af.
Ja, het kán zijn dat hij straks een baantje aanneemt,
maar het kán ook zijn dat hij dat niet doet en dan
heeft hij dus recht op wachtgeld. Het kan ook zijn
dat zn nieuwe baantje niet zoveel verdient als
zn ministersalaris, dan wordt het verschil aangevuld
door de belastingbetaler.

JOB COHEN
Heeft het wachtgeld geweigerd, omdat hij reeds
een nieuw inkomen ontvangt als Kamerlid.
Daarnaast woont hij nog steeds in de Ambtswoning
in Amsterdam op kosten van de belastingbetaler.

Conclusie van dit stuk moet uiteindelijk altijd zijn,
dat de wachtgeldregeling te exorbitant is, te veel
kost, te ruim is, zeker ten opzichte van de
belastingbetalende werknemer die wél de
wachtgeldregeling moet financiëren, maar zelf
de rechten mbt WW steeds verder ziet versoberen.

Uw conclusie, dat ik 'maar iets schrijf' is derhalve niet terecht.

Maar uw poging waardeer ik uiteraard wel.

Voel u vrij een nieuwe poging te doen!

Met vriendelijke groeten,

Benhetzat, 21-09-2010 18:49 #7
Wachtgeld, het wordt tijd dat een ambtenaar hetzelfde wordt behandeld als een werknemer die zelf ontslag neemt of ontslagen wordt en een WW-uitkering krijgt. Al die voordeeltjes die ambtenaren hebben van onze centen.

Ikke, 09-08-2010 16:07 #6
Véél mensen zouden weer een menswaardig bestaan kunnen hebben, als die idiote w(m)achtgeldregeling stopt! Hoe kleiner de geest hoe groter het beest wat macht heet.

Nico, 07-08-2010 20:14 #5
Ik meen dat Cohen heeft afgezien van het wachtgeld overigens.
nog een bizarre situatie: Burgemeester Den Haag kiest er zelf voor om burgemeester te worden van een kleinere gemeente, en gaat derhalve dan ook minder verdienen. De gemeente Den Haag vult het salaris aan tot het niveau van Burgemeester Den Haag, want tja, ondanks dat iemand er zelf voor kiest, kan een beambte natuurlijk niet minder gaan verdienen dan voorheen.

Anita, 03-04-2010 22:28 #4
Te belachelijk voor woorden! De heren politici willen dat er een max. periode van 12 maanden komt voor een WW uitkering terwijl ze zelf, na notabene vrijwillig te zijn opgestapt, nog 6 jaar dik en dik doorbetaald worden. Hoezo max. dagloon dat geldt voor hen niet. Al die politici hebben geen idee hoe het is om rond te moeten komen van een normaal inkomen en dan heb ik het nog niet eens over het minimum inkomen. Ik kan me hier zo vreselijk boos over maken!

Koos, 01-04-2010 16:46 #3
En ambtenaar kan ook het max krijgen van het dag loon die geld voor de WW
en dat is geen vetpot? 183,15
dan denken ze wel even na
en dat zal een beste besparing opleveren

Mij, 01-04-2010 15:15 #2
Hier ligt inderdaad een prima kans voor de politici om eens te laten zien dat normen en waarden ook voor hen gelden. Waarom wel de ww nog verder uitkleden om vervolgens geen enkele maatregel te trefffen m.b.t. het wachtgeld?

Mick, 18-03-2010 13:30 #1
Zie daar de oorzaak van het begrotingstekort en de hoge belastingdruk. Prima artikel! De vinger op de zere plek. Onze beleidsmakers zullen natuurlijk weinig gemotiveerd zijn om deze voor hen voordelige wachtgeldregeling af te schaffen… Wie gaat dit dan wel doen…?

Infoteur: Alex
Laatste update: 18-03-2010
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Mens en samenleving
Reacties: 20
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!