mijn kijk op

Kinderen: hoe ze je leven beïnvloeden en leiden

Kinderen: hoe ze je leven beïnvloeden en leiden Je begint er aan omdat ze zo schattig zijn, omdat je er de leeftijd voor hebt, omdat je je naam wil doorgeven of om nog tal van andere redenen. En dan zijn ze er, en gaan ze heel je leven leiden, beïnvloeden en bepalen. Wanneer ze klein zijn, beperken ze je vrijheid omdat ze op vaste tijden moeten slapen en eten. Wanneer ze ouder worden, worden het tieners met een eigen willetje. Vaak komen kinderen later terug thuis wonen, omdat ze financiële problemen hebben of omdat hun relatie is stukgelopen. Kinderen, juist, ja. Je hebt ze niet voor even, maar voor je hele leven!

Baby's

Je hebt ze negen maanden gedragen of zien dragen. En dan plots is je baby daar, je zoon of je dochter. Je leeft op een roze wolk. En toch... Vanaf dat moment gaat je leven grondig veranderen. Een klein overzichtje:
  • Het begint al met de slapeloze nachten. Want de baby heeft specifieke uren en noden. Om de zoveel uur hebben ze honger en dorst en kan je je bed uit om die kleine spruit de borst of de fles te gaan geven.
  • Je kan ook nergens meer gewoon heen. Iedere verplaatsing wordt een ware volksverhuizing. De kinderwagen moet mee, de luiers, de zalfjes en de doekjes, de fopspenen, de papflesjes...
  • De kleine moet ook op bepaalde tijdstippen eten en slapen. Je kan ook niet meer laat weggaan 's avonds, want daar kan die kleine pruts niet goed tegen.
  • Een ganse dag lekker aan het strand, vergeet het. Veel te warm voor het kleintje.
  • Een stevige wandeling door wind en regen. Ook geen goed idee, want jij beweegt en houd je warm, de baby ligt daar maar te liggen en vat al gauw kou.

Maar ze zijn zo schattig dat je dat er allemaal met veel plezier bijneemt. En zo lang duurt die babytijd toch niet. Maar het stopt niet na de babytijd.

Kleuters en peuters

Ook hier doe je niet helemaal meer wat je wil.
  • Tot twee jaar, twee jaar en half moet je kind toch nog zijn middagdutje doen. Dus een hele dag op uitstap is niet zo'n goed idee. Doe je dat toch, dan zit je binnen de kortste keren met een knorrig kleintje opgeschept.
  • Je oogappel moet ook op tijd en stond zijn eten hebben, dus 's avonds laat op restaurant is nog steeds geen optie. Bovendien kunnen en mogen ze nog niet alles eten op die leeftijd. Gefrituurde hapjes of pikante schotels zijn helemaal niet gezond voor kindlief. Laat je je kind toch mee-eten en let je niet echt op wat het naar binnenspeelt, dan krijg je maagjes die overhoop liggen, huilpartijen en kinderen die overgeven.
  • Gezellig thuis zitten kletsen met een paar vriendinnen of lekker naar een voetbalmatch zien met een paar maten dan maar. Vergeet het, ons kleintje zal geregeld de aandacht komen opeisen en moet constant in het oog gehouden worden. Steekt het niets verkeerds in zijn mond, neus of oren? Bewerkt het de nieuwe meubels niet met zijn speelgoedgereedschap? Hier ook is opletten de boodschap. En je kind moet toch spelen, je kan het toch niet de hele dag voor de televisie planten!
  • Dacht je dat leuke museum mee te pikken in Parijs of Londen? Pff, onze peuter of kleuter vindt er maar niets aan. Eventjes vindt hij het boeiend, daarna gaat hij al snel zelf op onderzoek uit.

Maar ook die tijd gaat voorbij en dan heb je plots een tiener in huis.

Tieners

Eindelijk, je krijgt meer vrijheid! Weg met de luiers en de papflesjes. Gedaan met constant in 't oog houden. Ja hoor, maar nu krijg je andere problemen te verwerken.
  • Je kind moet nu naar school. Het is dus schoolplichtig. Gedaan met vakanties buiten de drukke (en goedkope!) periodes.
  • Je dacht op die prachtige zomeravond na school een leuke fietstocht te gaan maken? Nu, mooi niet, want zoonlief heeft morgen een overhoring van Frans. Grrr, thuisblijven dan maar! Je kan het kind toch niet aan zijn lot overlaten!
  • Je tienerdochter is ongesteld geworden. Wil je met de hele familie een leuke middag aan het strand of bij het zwembad doorbrengen. Komt dochterlief vertellen dat het de periode van de maand is. Ok, je hebt wel tampons, maar dochterlief zweert bij maandverbanden. Dus blijven we weeral thuis. Daar gaat de verfrissende duik!
  • Naar je favoriete programma kijken op televisie dan maar? Toe mam (pap), ik wou zo graag die film zien. Vooruit dan maar weer.
  • Je kijkt uit naar een rustige zondagmiddag. Weer niks, want kindlief heeft net de nieuwste CD van zijn favoriete groep gekocht. En die knalt nu loeihard door de boxen doorheen het hele huis!
  • Je bent wat moe en hoopt zaterdag en zondag eens lekker te kunnen uitslapen. Had je gedacht! Kindlief moet naar de voetbaltraining, of naar het tennis, of naar de scouts. Opstaan maar weer, want je moet voor taxi spelen.

Pubers

Ook hier dezelfde beperkingen als bij tieners. Met nog een extraatje.
  • Eind juni wordt immers een slopende maand, vol met blokkende jongeren in huis. Stil zijn, huilbuien voorkomen, troosten, helpen, motiveren, steunen, liters koffie of thee aanbrengen, gezond koken, er op letten dat ze voldoende ontspanning krijgen, dat ze van tijd tot tijd buitenkomen, dat ze op tijd gaan slapen. En dat geldt voor de brave student die wil leren. Want je hebt er ook die je moet verplichten om te gaan leren, die je bijna aan hun bureau moet vastbinden. Ruzies blijven dan niet lang uit.
  • En dan zijn de examens eindelijk voorbij. Iedereen haalt opgelucht adem. Maar daarbij stopt het weer niet bij. Je kan niet met vakantie wanneer je wil, want je kinderen zijn schoolplichtig. Dus moet je met vakantie tijdens de schoolvakanties, de duurste periodes dus. En ook de drukste. Gedaan ook met leuke kortingen voor kinderen onder de twaalf jaar. Iedereen betaalt nu de volle pot. Een leuke familievakantie wordt al gauw een dure grap.
  • Als je het geluk hebt dat dochter-of zoonlief nog meewilt. Want rond 17, 18 jaar hebben ze die vakanties met papa en mama wel gehad en willen ze wel wat anders. Gaan rondtrekken met vriendjes bijvoorbeeld. Of op een van de talloze kampen. Weg met de jeugdbeweging. Allemaal veel cooler dan met je oudjes! Ook dan kan je eigenlijk niet weg. Stel je voor dat er wat gebeurt met kindlief en dat jij met man-of vrouwlief 3000 kilometer verder zit. Een beetje moeilijk om dan snel terug te komen!
  • Om nog maar te zwijgen van de stemmingswisselingen, de ruzies en het geroep en getier.
  • Ook je nachten zullen een stuk korter worden. Het is immers partytime! En zoon-of dochterlief moet opgehaald worden, op de meest onmogelijke uren! En zelfs als ze met de fiets of met maten weg zijn, dan nog slaap je niet gerust voor je de voordeur hebt gehoord.

Maar ook dat gaat ooit voorbij!

Volwassen, getrouwd, zelf kindjes

Ha, je zoon of je dochter is goed terechtgekomen. Studies afgemaakt, leuke job, leuke partner, kindje op komst of reeds geboren. Je dacht dat het nu gedaan was? Dat je nu kon gaan genieten van wat vrije tijd? Mis poes! Want ouders blijven altijd ouders, de meesten tenminste. En je kan altijd een beroep op hen doen. Wanneer het eens wat minder gaat met de partner, wanneer er moet geklust worden in het nieuwe huis, om te helpen bij de verhuis, om even op de kinderen te passen,... En weer geef je toe en spring je in. Daar dienen ouders toch voor, niet?

Wie zei ook al weer dat je een kind maakt voor het leven? Niets is minder waar. Maar je krijgt er zoveel voor terug! En compromissen moet je altijd sluiten, met iedereen, ook met je kinderen. Wie zou ze nog willen missen, hoe oud ze ook zijn... ze zijn zo schattig! En je kan maar best van elke periode genieten, want ze zijn zo snel groot!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontwikkelingspsychologie van kinderenOntwikkelingspsychologie van kinderenWat is ontwikkelingspsychologie? In welke fases komen kinderen en mensen? Welke aspecten van ontwikkeling leren ze wat h…
Hoe start je een moeilijk gesprek met je puber?Hoe start je een moeilijk gesprek met je puber?Opvoeden, hoe begin je een moeilijk gesprek met je puber kind? Hoe begin je als ouder over gevoelige onderwerpen zoals d…
Jaloers gedrag bij de komst van een babyOuders maken zich al vroeg in een tweede zwangerschap zorgen over de reactie van hun eerste kind op de komst van een bab…

Kindermishandeling, wat (niet) te doen?Kindermishandeling, een onderwerp waar veel over gesproken wordt door ouders en dat helaas steeds vaker voorkomt in onze…
Roefeldag: op een speelse wijze beroepen ontdekkenRoefeldag: op een speelse wijze beroepen ontdekkenIeder jaar wordt in een aantal Vlaamse en Nederlandse dorpen en steden, op verschillende tijdstippen van het jaar, een R…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 28-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.