InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Mens en samenleving > Opinie Israël 13: Geografische kennis over Israël verbeteren

Opinie Israël 13: Geografische kennis over Israël verbeteren

Opinie Israël 13: Geografische kennis over Israël verbeteren Opinie Israël 13 20 juni 2011. Wie Israël wil begrijpen zal kennis op moeten doen van Jodendom en de geografie van het land. De Joodse religie kan niet zonder het land Israël. Het Jodendom is een nationale religie. Zelfs 2000 jaar diaspora heeft de Jood zich nimmer van Israël doen afwenden. In Israël moeten de Joden hun taak volbrengen als zijnde het voorbeeld voor de rest van de wereld. Naast het Jodendom speelt de geografie van het land een belangrijke rol. In wat voor land wonen de Joden?

Te veel nadruk op de politiek van Israël

Israël is veel in het nieuws. Op zich natuurlijk erg mooi. Helaas is echter het nieuws vooral gericht op het conflict tussen Israël en de Palestijnen en tussen Israël en de Arabische wereld. Hierdoor krijgen veel mensen een totaal eenzijdig beeld van het land, namelijk als land dat voortdurend in conflict is met anderen. Tevens hebben zich hierbij twee kampen gevormd: de voor- en tegenstanders van Israël die een welles-nietes spelletje met elkaar spelen.

Bredere achtergrondkennis

Nu is de aandacht voor de politiek van Israël op zich niet zo heel erg. Zelf volg ik ook met grote interesse de politieke ontwikkelingen en schrijf daar ook regelmatig over o.a. in mijn nieuwsoverzicht. Maar ik doe dat met een veel bredere achtergrondkennis van het land dan de gemiddelde volger van het nieuws over Israël. Daardoor kan ik een veel genuanceerder beeld krijgen van het conflict dan die gemiddelde lezer, zelfs al ben ik pro-Israël georiënteerd.

Twee-staten-oplossing

Als voorbeeld wil ik de twee-staten-oplossing noemen. Voor veel mensen lijkt dit een redelijke oplossing van het conflict: Israël een stukje land en de Palestijnen een stukje land. Ze zien de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria als een sta-in-de-weg voor vrede. Maar feitelijk draait het helemaal niet om deze nederzettingen. Wie wat geografische achtergrondkennis zou hebben van de West Bank weet dat een onafhankelijke Palestijnse Staat in het gebied nauwelijks kans van slagen heeft als het niet nauw samenwerkt met Israël. Zonder samenwerking zal het een geïsoleerd gebied blijven dat economisch niet of nauwelijks het hoofd boven water zal kunnen houden. Tijdens de Jordaanse bezetting van 1949-1967 bleek dat de West Bank nauwelijks profiteerde van Jordanië. De kans dat er nu wel geprofiteerd kan worden van Jordanië als achterland is niet reëel. De Jordaanse economie stelt nauwelijks wat voor, zeker niet in vergelijking met grootmacht Israël. Het enige alternatief is dus samenwerking met Israël. Maar dat zullen veel Palestijnen niet willen. Ze beschouwen Israël nog steeds als hun vijand, zeker als Israël geen Palestijnse vluchtelingen toelaat. Gelet op het feit dat er nu al geen of nauwelijks onderhandelingen plaatsvinden, kan iedereen op zijn vingers natellen dat van samenwerking tussen beide landen in de toekomst geen of nauwelijks sprake zal zijn, en zeker niet wanneer de Palestijnen eenzijdig een eigen staat uitroepen.

Waterbronnen

Geografische kennis zou de gemiddelde volger van het nieuws over Israël ook doen beseffen dat onder de West Bank belangrijke waterbronnen zitten waar Israël van afhankelijk is. Er zou dan wel zo'n enorm goed vredesverdrag tot stand moeten komen dat Israël erop kan vertrouwen dat het in de toekomst nog steeds water krijgt zonder dat hier ruzie c.q. een oorlog over ontstaat. Ook moet voorkomen worden dat de Palestijnen het water vervuilen want dat kan ook zeer problematisch zijn voor Israël.

Te weinig aandacht voor de geografie van Israël

Wie de politieke discussie over Israël en de Palestijnen volgt zal echter nauwelijks iets horen over de twee bovengenoemde punten. Men concentreert zich alleen op de nederzettingen (wat ook wel geografisch is, maar vooral politiek geografisch). Er is dus weinig aandacht voor andere geografische kenmerken van het gebied.

Meer aandacht voor de geografie van Israël

Aandacht voor de politiek en de geschiedenis van Israël is er voldoende. Helaas is de aandacht voor de geografie van het land wat onder de maat. Hoe het land er nu precies uitziet en hoe we de ruimtelijke ontwikkeling kunnen verklaren, weten veel mensen niet. Zelfs toeristen beperken zich tot de toeristische trekpleisters, zoals de stranden, populaire steden, en religieuze attracties. Buitenlandse vrijwilligers die in een kibboets werken weten meestal niet wat voor rol de kibboets waarin ze werken heeft gespeeld bij de opbouw van het land. Van andere nederzettingsvormen zoals de moshava of moshav zullen de meesten nauwelijks gehoord hebben. Dat delen van de West Bank in feite deel uitmaken van de metropolen Jeruzalem en Tel Aviv en dat meer sprake is van economische dan politieke motieven om in Judea en Samaria te bouwen weten velen ook niet.

Doordat Israël vaak in het nieuws is hebben veel mensen ook het beeld gecreëerd dat de Joodse Staat een behoorlijk groot land is. Israël met Judea en Samaria wordt weleens ten onrechte 'Groot Israël' genoemd, hierbij suggererend dat we het over een enorm gebied hebben. In werkelijkheid is 'Groot Israël' slechts 2/3 van de oppervlakte van Nederland. Een ander treffend voorbeeld van verkeerde beeldvorming is de rivier de Jordaan. Omdat deze rivier zo vaak in de Bijbel genoemd wordt en zo tot de verbeelding spreekt van veel mensen wordt vaak ten onrechte gedacht dat dit een hele grote rivier betreft. In werkelijkheid gaat het om een klein stroompje.

Meer geografische kennis van Israël zou een welkome aanvulling zijn om de beeldvorming van het land te verbeteren. Geografie is heel breed en omvat verschillende invalshoeken: politiek (politieke geografie), bestuur (bestuurlijke geografie), fysisch milieu (fysische geografie), bevolking (demografie), economie (economische geografie), geschiedenis (historische geografie), regio's (regionale geografie), cultuurlandschap geografie, etc. Geografische kennis van Israël biedt dus een hele ruime kijk op het land. Je krijgt een beter inzicht in de onderliggende factoren van de ruimtelijke en historische ontwikkeling van het land.

Het zou natuurlijk veel te ver voeren te veronderstellen dat meer geografische kennis ook tot betere oplossingen zouden leiden van het conflict. Maar het leidt wel zeker tot een betere beeldvorming van Israël en het conflict met de Palestijnen. Voor- en tegenstanders zouden dichter naar elkaar toe kunnen groeien en elkaar in ieder geval beter begrijpen. Nu gaat het vaak om een welles-nietes spelletje zonder dat het echt met feiten wordt onderbouwd. En hierdoor wordt de discussie verziekt en daarmee ook de beeldvorming van Israël.

Lees verder

© 2011 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geografie Israël: stadsgeografie en stedelijke planningGeografie Israël: stadsgeografie en stedelijke planningWanneer we het hebben over stadsgeografie en stedelijke planning in Israël dan is geograaf Arie Shachar de meest promine…
Boekrecensie: Contemporary Israeli Geography  J.O. MaosBoekrecensie: Contemporary Israeli Geography J.O. MaosIn 2004 verscheen het boek 'Contemporary Israeli Geography' met tientallen opstellen over de hedendaagse Israëlische geo…
Boekrecensie: Israel, a regional geography  Yehuda KarmonBoekrecensie: Israel, a regional geography Yehuda KarmonAlweer een behoorlijk oud boek uit 1971 over de regionale geografie van Israël: Israel, a regional geography van profess…
Geografie: geografie in de periode 1870-1880Geografie: geografie in de periode 1870-1880De geografie ontwikkelde zich in de periode 1870-1880 vanwege maatschappelijke dynamiek. Na Von Humboldt en Ritter was e…
Grenzen van Israël: in geografisch onderwijs na 1948Na de oprichting van de Staat Israël in 1948 veranderde het diverse educatieve systeem in een uniform systeem. De overhe…

Reageer op het artikel "Opinie Israël 13: Geografische kennis over Israël verbeteren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Laatste update: 10-03-2013
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Opinie Israël
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!