InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Muziek en film > David Knopfler live in 2008 gezien door Stefan Esselink

David Knopfler live in 2008 gezien door Stefan Esselink

David Knopfler live in 2008 gezien door Stefan Esselink David Knopfler heeft in het kader van zijn korte Emotions Tour (februari-maart 2008) ook Nederland aangedaan. Op zondagmiddag 2 maart 2008 trad Knopfler samen met zijn band op in M.C. De Bosuil te Weert. De kleine zaal die plaats biedt aan 300 man, was slechts voor de helft gevuld. Maar dat kon concertganger Stefan Esselink weinig deren. Hij heeft met volle teugen genoten van de muziek van een goede musicus die weinig onder doet voor zijn beroemde broer Mark.

Dire Straits

De meeste mensen kennen David Knopfler natuurlijk nog van Dire Straits waar hij drie jaar in gespeeld heeft. Omdat hij niet goed zijn stempel op de muziek van Dire Straits kon drukken waar zijn broer Mark de scepter zwaaide, verliet David in 1980 de band en startte een solocarrière. In 1983 kwam hij met een solo-album (Release). Sindsdien heeft hij 25 jaar lang aardig aan de weg getimmerd als solo-artiest. Niet dat hij veel platen verkocht, maar zijn muziek was altijd van goede kwaliteit. Bekende Dire Straits-muzikanten als Alan Clark (keyboards), Chris White (sax) en Phil Palmer (gitaar) stonden hem hier af en toe bij. Ook Chris Rea deed vaak mee. De meest trouwe metgezel van David is overigens Harry Bodanovs die op zijn meeste platen meespeelt en David vergezelt tijdens zijn live-optredens. Voor meer informatie over Davids solocarrière verwijs ik naar het artikel David Knopfler: de broer van Mark Knopfler.

Concertverslag van Stefan Esselink

Voor Stefan Esselink was het de eerste keer dat hij naar een concert ging van David Knopfler. Dit niet alleen vanwege het feit dat Stefan nog niet zo oud is, maar ook omdat David Knopfler nooit eerder solo had opgetreden in Nederland. De laatste keer dat Knopfler live in Nederland was te bewonderen was met Dire Straits in 1980. Stefan kwam overigens via de beheerder van de Dire Straits startpagina in contact met de muziek van David Knopfler en is David sindsdien blijven volgen.

Stefan ging samen met zijn neef naar het concert. Wat hij van David Knopfler kon verwachten wist hij niet. "Ik weet niet wat ik moet verwachten. Ik ben erg benieuwd. Er is weinig over David bekend op internet. Ik weet de setlist ook niet, en ik weet ook niet wat hij in het verleden altijd speelde tijdens concerten. Ik zie wel wat het wordt." Wel hoopte Stefan stiekem op bepaalde nummers die gespeeld zouden worden zoals Shadowlands en Forty Days And Forty Nights. Helaas zou blijken dat deze stukken niet in de setlist van David voorkwamen tijdens de 'matinee voorstelling'.

Het openingsnummer was Deptfort Days van het album Small Mercies uit 1995. Dit is een nostalgisch liefdesnummer waarbij al snel duidelijk werd dat Davids zang sterk lijkt op die van zijn broer Mark, hoewel hij beter is te verstaan en duidelijker zingt. Daarna volgden verschillende nummers elkaar snel op. Er werd niet specifiek van één album veel nummers gespeeld. Soul Kissing kwam bijvoorbeeld van zijn eerste album Release en was destijds in Nederland een heel klein hitje. Van zijn laatste album Songs For The Siren uit 2006 werden drie nummers gespeeld: Steel Wheels, Somebody kind en het fantastische Drowning Pool (hiervan heeft Stefan een opname gemaakt en is te vinden onderaan dit artikel). Van het sterke en alom geprezen album Ship Of Dreams uit 2004 kwamen o.a. God's Mockingbird 4 U (Rabbit song) en Shine, Shine, Shine aan bod. Maar ook niet eerder uitgebrachte nummers zoals Arizona, Cinnamon Girls en Tomorrow passeerden de revue. Eigenlijk was het concert een soort overzicht van zijn 25 jarige loopbaan als solo-artiest. Uitzondering was o.a. Bernadette die voorkomt op Dire Straits bootlegs. Een geweldig nummer dat ik onderaan dit artikel gelinkt heb naar YouTube. Stefan heeft hier een opname van gemaakt.

Een deel van het publiek (veelal ook Dire Straits en Mark Knopfler fans) luisterde aandachtig naar de muziek. De rest stond achteraan wat verveeld een sigaretje te roken. Dat was jammer want David en zijn mannen maakten gewoon goede live-muziek die qua kwaliteit niet veel onderdoet voor de live-optredens van zijn broer Mark. In vooral Duitsland weet David Knopfler dan ook veel meer publiek trekken.

Wie is beter: David Knopfler of Mark Knopfler?

Stefan genoot in ieder geval met volle teugen. Onbewust vergeleek hij David met Mark. Natuurlijk valt Mark op door zijn typische elektrische gitaarsound. David is iemand die het meer moet hebben van piano en akoestisch gitaar. Op de inhoud van de liedjes let Stefan nauwelijks. Dus daar kan hij de twee broer niet met elkaar vergelijken. Het draait bij Stefan voornamelijk om de muziek en die is bij beiden goed.

In een interview (december 2007) wordt overigens ook de vergelijking getrokken tussen David en Mark. Het laatste album van Mark Knopfler, Kill To Get Crimson, is een beetje vergelijkbaar met wat David 15 jaar geleden maakte met het album The Giver: veel akoestisch werk. David zegt dat hij daar eigenlijk geen oordeel over kan geven omdat hij het album van zijn broer nog niet gehoord heeft. Hij is ook niet in competitie met iemand, laat staan met zijn broer. David zegt: " You know people should just make their work they way they want to make it. I mean that we're family doesn't make it competitive. I mean I'm not in a competition with anyone. I'm just making my work and enjoying it. I've got a lot of respect for Mark's talent as an artist. I think he's a fine, fine guitarist. And without that talent I certainly wouldn't have made a living with Dire Straits."

In hetzelfde interview merkt David op dat hij nooit spijt heeft gehad Dire Straits te hebben verlaten. Toch zegt hij niet tegen een reünie te zijn. "I'd do it in a heartbeat. I'm very envious of Stewart Copeland and Andy Summers (van The Police). I think it's a fantastic idea, I would do it tomorrow. One tour? Yeah. I'd take advice from my best buddy Harry, which is I'd go out and say nothing and keep on saying it, but of course I could go through the motions and enjoy myself and do that for a month. I'm not a great believer in going around a hamster wheel in order to get happiness tomorrow, but I'm not completely stupid, either. If someone said, "how'd you fancy making 10 million dollars and it would only take you a month to make it", you'd be crazy to say no. But no one's ever going to ask me. It's never going to happen. I can joke about it because I know that there's no way Mark's ever going to do that."

Tevreden en voldaan

Verrassend was dat Knopfler tegen einde van zijn 1 uur en 45 minuten durende optreden het nummer Tougher Than The Rest van Bruce Springsteen speelde (zie opname van Stefan onderaan het artikel). Weliswaar zong David minder gepassioneerd dan The Boss himself, maar de cover mocht er zeker wezen. Een andere cover, die van Joe South Games People Play, vormde het slot van het concert (zie opname Stefan onderaan het artikel). David en zijn band hadden maar liefst 22 nummers gespeeld en zo kreeg het publiek waar voor zijn geld.

Tevreden en voldaan keerde Stefan naar huis terug, maar niet voordat hij nog een foto liet maken van David en hem samen. Ook kreeg hij een handtekening. Eind maart gaat Stefan Mark Knopfler bewonderen die drie maal in Nederland zal optreden. Als echte fan gaat Stefan naar alle drie de concerten. De concerten van Mark zullen wel uitverkocht zijn. Hopelijk zal dat ook het geval zijn als David in de toekomst nog eens zal optreden in Nederland. Stefan zal daar in ieder geval bij zijn. Op de Duitse website is meer informatie te vinden over de tour van David Knopfler.

Bandleden

 • David Knopfler: zang, gitaar en piano
 • Harry Bodanovs: gitaar, piano en achtergrondzang
 • Pete Shaw: bas
 • Geoff Dugmore: drums

Setlist

 • Deptfort Days
 • King Of Ashes
 • Steel Wheels
 • Arizona*
 • God's Mockingbird
 • Cinnamon Girls*
 • Southside Tenements
 • Soul Kissing
 • 4 U (Rabbit song),
 • All I Want Is You.
Pauze
 • Mending My Nets
 • Somebody Kind
 • Tomorrow*
 • Tears Fall
 • America
 • Shine Shine Shine
 • Bernadette**
 • The Heart Of It
 • Easy Street
 • Tougher Than The Rest (Bruce Springsteen Cover).
Toegift
 • Drowning Pool
 • Games People Play (Joe South Cover)

*niet eerder uitgebracht
**op sommige Dire Straits bootlegs

Lees verder

© 2008 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Guy Fletcher, toetsenist Dire Straits/Mark KnopflerGuy Fletcher (25 mei, 1960) was toetsenist bij Dire Straits en werkt momenteel nog steeds samen met Mark Knopfler. Fletc…
Missing...Presumed Having A Good Time - Notting HillbilliesMissing...Presumed Having A Good Time uit 1990 is de enige plaat van de gelegenheidsband The Notting Hillbillies. De ban…
CD recensie: Live At The BBC - Dire StraitsCD recensie: Live At The BBC - Dire StraitsIn 1995 toen al duidelijk was dat Dire Straits geen nieuwe platen meer zou maken kwam de groep met een live-album met mu…
CD recensie: Money For Nothing - Dire StraitsCD recensie: Money For Nothing - Dire StraitsTot op heden zijn er 3 compilatie-cd's uitgebracht van Dire Straits. Money For Nothing is daarvan de eerste. Het album d…
Mark Knopfler 'Get Lucky' (2009)&concerten 28/29/30juni 2010Mark Knopfler 'Get Lucky' (2009)&concerten 28/29/30juni 2010John Illsley verklaarde in een interview met de BBC op 7 oktober 2008 dat Mark Knopfler het enige bandlid is van Dire St…
Bronnen en referenties
Reacties

Jozeff, 01-04-2008 16:31 #3
Hoi Stefan,

Mooi verhaal over David Knopfler. Jammer dat ik besloten had om er niet naar toe te gaan en pas achteraf dit positieve verhaal las. Ik ben 29 maart wel naar broer Mark geweest in HMH. Dit was de 4e keer dat ik hem live zag. Ik vond het erg goed deze avond. Soms hadden de gitaar solo's iets pittiger gekund. Ik heb de indruk dat Mark Knopfler vroeger wat sneller was met zijn gitaar en wat spannendere solo's uit zijn gitaren toverde. Tegenwoordig gebruikt hij wat rustigere gitaar solo's en ook wat korter en langzamer dan vroeger. Ik had pas nog het "On Every Street" concert gekeken opgenomen in Basel en vond de Dire Straits nummers die hij vorige week speelde toch wat minder opzwepend dan vroeger. Ik merk ook dat er iedere tour minder echte Dire Straits fans naar zijn concerten komen en dat zijn publiek ook echt komt voor zijn solo platen. Maar, het was toch zeer de moeite om naar zijn concert te gaan. Ik hoop binnenkort een recensie te kunnen lezen van jouw hand.

groeten, Jozeff Reactie infoteur, 01-04-2008
Dank voor je reactie Jozeff,

Mijn recensie over het concert is hier te lezen:
http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/recensies/17369-mark-knopfler-in-concert-30-maart-2008-hmh-amsterdam.html

Mark besteedt tegenwoordig meer aandacht aan de liedjes dan de gitaarsolo's. Maar Hill Farmer's Blues, Speedway At Nazareth en Telegraph Road hadden mijns inziens toch spetterende gitaarsolo's. Alleen Sultans Of Swing was iets minder dan anders (trager).

Groet, Etsel

Bert Ulken, 26-03-2008 15:59 #2
Ik heb ook erg genoten van David Knopfler. Jammer dat hij niet meer voor concerten naar Nederland komt. Ook ik vond het erg jammer dat een deel van de bezoeker niet echt stil waren. Jammer, maar ondanks dat een prima middag gehad. De volgende dagen maar weer eens de complete collectie te voorschijn gehaald om nog wat na te genieten. Ik vind dat David zich de laatste jaren meer en meer onwikkelt. Daarnaast vind ik het goed dat hij af en toe samenwerkt met Chris Rea. Als echte Rea fan doet mij dat ook goed. Na handtekeningen, een korte babbel en een hand van David tevreden naar huis gereden. Op naar zijn volgende concert in een echte concertzaal Reactie infoteur, 26-03-2008
Beste Bert,

Fijn dat je zo genoten hebt van het concert. Zelf luister ik momenteel ook naar zijn cd's. Ik zal ze binnenkort recenseren. Hopelijk kan ik meer mensen warm maken voor David Knopfler en wordt hij net zo populair als in Duitsland.

De invloed van Chris Rea op zijn cd's is best groot. Ik heb ook muziek van Rea die ik nog zal recenseren. Ik ben zelf een keer naar een concert van Chris geweest in Vredenburg. Maar dat is al heel lang geleden. Een erg goede gitarist die zeker niet veel onderdoet voor Mark Knopfler.

Groet, Etsel

Harrold, 05-03-2008 23:47 #1
Gedetailleerd verslag van een hele mooie zondagmiddag in De Bosuil. Donderdagavond 6 maart, tussen 21:00 en 22:00, zend ik in mijn programma All Areas op WeertFM het nummer "Tomorrow" uit, live opgenomen in De Bosuil. WeertFM is in Weert en Nederweert te beluisteren via de ether en de kabel. In de rest van Nederland via internet. Reactie infoteur, 06-03-2008
Harrold bedankt voor uw reactie,

Ik zal zeker gaan luisteren.

Groet, Etsel

Infoteur: Etsel
Laatste update: 09-05-2016
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Muziek en film
Special: David Knopfler
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 3
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!