InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Pc en internet > Spore EA, wordt het ooit nog leuk? Ja dus

Spore EA, wordt het ooit nog leuk? Ja dus

Spore EA, wordt het ooit nog leuk? Ja dus De game Spore van Electronic Arts en Maxis valt mij wel heel erg tegen. Het grote probleem zit hem erin dat het vol herhalingen zit en dat je dus bestand moet zijn tegen een flinke dosis eentonigheid. Na twee uur spelen had ik de hoop dat er nog iets zou gebeuren wat me wakker kon houden, zo goed als opgegeven. Spore van Electronic Arts en Maxis kost kort na uitgave rond de 60,-

Spore

Spore is een game die je als speler in staat stelt om van een eencellig (cartoonachtig) wezentje te evolueren tot een intelligent wezen met een hele beschaving op een planeet. Op zich een leuk uitgangspunt en de vormgeving van de game is kinderlijk, maar wel grappig. Toen ik het begon te spelen vond ik het de eerste vijf minuten dan ook echt nog wel leuk om met het wezentje door een oerzee te zwemmen en allerlei andere cartoonachtige primitieve levensvormen tegen te komen, maar daarna sloeg de verveling al snel meedogenloos toe. Er gebeurde verder namelijk niets wat niet in de lijn der verwachting lag. De wezens die ik tegenkwam had ik na een paar minuten allemaal gezien en toen ik eenmaal besefte dat ik uur na uur dezelfde opdrachten moest uitvoeren baalde ik toch wel flink dat ik zoveel geld had uitgegeven voor de game Spore. Urenlang dezelfde opdrachten uitvoeren is nou eenmaal saai. Spanning zat er verder nog niet in. De opdracht is steeds: eet, verzamel eigenschappen door op voorwerpjes die je tegenkomt te klikken, maak vrienden of vijanden. En door steeds dezelfde dingen te doen word je wezentje groter, sterker en slimmer, en na een tijdje evolueert het dan naar een volgende generatie.

Spore, oerzee

Je wezentje zwemt in Spore dus eerst in een oerzee waar hij plantjes of stukjes vlees kan eten. Je bepaalt zelf of het een vleeseter (carnivoor), planteneter(herbivoor) of een alleseter (omnivoor) is. Door te eten groeit het (je meent het!) en evolueert per generatie totdat hij het land op kan. Als hij eenmaal het land op kan geef je het wezentje pootjes en andere lichaamsdelen. Hoe meer DNA je verdient, hoe meer eigenschappen je voor het wezentje kunt verwerven waardoor het natuurlijk sterker en slimmer wordt. Je kunt zelf bepalen of je wezentje rechtop loopt of niet, of het grote of kleine ogen heeft, of een neus heeft of een snaveltje, vleugels, enzovoorts. Ook kan je de kleur van de huid en tekening op de huid bepalen. In de game moet je rondlopen over een planeet die er in dit stadium verder gewoon precies zo uitziet als de aarde, en je moet er dus planten, fruit en/of vlees eten, vrienden maken, en eigenschappen verzamelen. En verder? Verder moet je eten, vrienden maken, en eigenschappen verzamelen. En dan? Dan moet je eten, vrienden maken, en eigenschappen verzamelen. Enfin, dit gaat maar zo door en biedt geen enkele uitdaging of verrassing.

De wezentjes kunnen zingen of ‘baltsen’ om vrienden te maken. Ze maken kirrende en piepende kunstmatige oerwoudachtige geluidjes die na vijf minuten op mijn zenuwen begonnen te werken waardoor ik besloot om het geluid van mijn PC maar uit te zetten. Ik vond de game na een uurtje uitkijken naar een verrassing die niet kwam, zo vreselijk saai dat ik het knap vind als je een dergelijk doorzetter bent dat je je door deze fase heen weet te worstelen. Het hele probleem is dat lang niet iedereen zin heeft om zijn tijd te verprutsen aan iets waarbij hij in slaap valt. Ik vroeg me af of het aan mij lag en dook het internet eens op. Ik tikte bij Google in: Spore EA saai.

Ik ontdekte al snel dat ik niet de enige ben die afgehaakt is omdat de game saai gevonden wordt. Op internet las ik heel wat berichten van spelers met dezelfde teleurstellende ervaring. De mensen die ik zelf ken die zich wel door de saaie fases van het spel hebben heen geworsteld, zijn jonge kinderen. Sommigen van hen beweren dat het leuker wordt als je eenmaal een beschaving hebt opgericht en de ruimte in gaat om andere planeten te veroveren. Ze spelen het game echter pas een paar dagen dus het zal mij benieuwen hoe ze er over een week over denken als het nieuwe ervan af is. Ik heb namelijk ook berichten gelezen van spelers die ook in de latere fases Spore alsnog aan de kant hebben gegooid omdat ze de game ook dan nog vonden tegenvallen omdat het ook dan nog te veel herhalingen bevat.

Spore is duur, voor maar drie keer installeren

Ik ben van mening dat een game van het begin af aan zou moeten boeien, maar omdat Spore een erg duur game is (55 euro waarbij je de game ook nog eens maar slechts drie keer mag installeren, waarna je het opnieuw zal moeten aanschaffen) heb ik besloten om mezelf te dwingen om de game de komende week elke dag een uurtje te spelen om te zien of het leuker, en vooral, of het toch nog verrassender zal worden. Op dit moment zou ik niemand aanraden Spore te kopen. Het lijkt me niet moeilijk om op korte termijn ergens een tweedehands CD van Spore te vinden van iemand die met de game na een of twee installaties gekapt is.

Morgen, en de komende zes dagen daarna, zal ik deze recensie aanvullen met mijn ervaring van opnieuw een uurtje Spore spelen om te zien of het toch nog leuk wordt.

Spore, de tweede dag

Het lijkt het scheppingsverhaal uit Genesis wel, wat wel toepasselijk is als we het toch over Spore hebben, maar zoals beloofd hier mijn verslag van de twee dag Spore spelen. En ik moet toegeven dat Spore inderdaad leuker begint te worden nu ik door de cel en wezenfase heen ben. In de stamfase gaat er een wereld voor me open. Je wezen gaat in deze fase een stam stichten, met primitieve hutten, wapens, kleding, vuur maken, enzovoorts. Het is de bedoeling dat je vriendschap sluit met andere stammen of dat je ze verovert. Eerlijk is eerlijk, het wordt steeds leuker. Morgen meer.

Spore, stamfase

Als je eenmaal de stamfase hebt bereikt in het game Spore, gaat er toch wel een wereld voor je open. Wat me op het moment vooral aanspreekt is de uitgebreide mogelijkheden om je character vorm te geven. Je kunt kiezen uit zeer veel lichaamsonderdelen, die je vervolgens ook weer kunt aanpassen aan je eigen wensen qua formaat en vorm. Dit maakt dat Spore wemelt van de unieke wezentjes, waarbij je je creativiteit eens lekker kunt uitleven. Alhoewel ik er niet elke dag aan toekom om Spore te spelen, moet ik zeggen dat mijn enthousiasme over de game wel toeneemt. In de beginfase heb ik Spore echt verbaal afgeslacht. Nu zie ik dat dit game eigenlijk heel bijzonder is, en datje even door moet zetten als je vindt dat er aan het begin te veel herhalingen van je worden verwacht. Alhoewel te veel herhalingen kunnen irriteren, maakt Spore het later goed. Morgen meer.

Ik ben opgehouden met Spre spelen omdat ik het toch saai bleef vinden. Ik heb het daarna nooit meer gespeeld. Spore vind ik een afrader. Je betaalt te veel voor een spel wat je maar een paar keer kunt installeren. Vervolgens gaat het spel snel vervelen omdat er te veel herhalingen in zitten. Als je Spore wilt uitproberen probeer dan in eerste instantie een installatie van iemand te krijgen. Het lijkt geweldig, met al die wezentjes en zo, maar als het nieuwe daar vanaf is, wordt het jammer genoeg te saai.

Lees verder

© 2008 - 2017 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Welke Simulatie games zijn het waard om te spelen?Welke Simulatie games zijn het waard om te spelen?Hoe moeilijk is het dezer dagen om te beslissen welke game je op je computer zal spelen. Om u te helpen bij uw keuze heb…
De Sleutel tot meer spierenDe Sleutel tot meer spierenKrachtvoeding... Spiervoeding... Spiermassadieet... Men heeft verschillende benamingen voor een voedingspatroon, dat de…
Wii Games downloaden, branden en spelen!Wii Games downloaden, branden en spelen!Ben je het beu om nieuwe games te kopen om dan achteraf vast te stellen dat je hem meteen weer de vuilbak in kan gooien?…
Wii oplossing: Fout #001, ongeoorloofd onderdeel gevondenHet komt wel eens voor wanneer je een backup game in de Wii doet dat er een foutmelding tevoorschijn komt. Een ergerlijk…
Bacteriën nader bekeken: morfologie onder de microscoopBacteriën nader bekeken: morfologie onder de microscoopBacteriën zijn te klein om met het blote oog te kunnen zien. Onder de microscoop echter kunnen verschillende kenmerken o…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Spore EA, wordt het ooit nog leuk? Ja dus"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Kisses
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Pc en internet
Bronnen en referenties: 1
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!