InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Pc en internet > Windows Vista ervaringen

Windows Vista ervaringen

Windows Vista ervaringen De nieuwe windows is al een poosje uit. Veelal wordt er gewaarschuwd om niet al te snel over te stappen. Mijn pc draait al zo lang Vista uit is met Vista. Daarvoor al de beta (testversie) gedraaid. Mijn ervaring is hieronder te lezen.

De installatie

Vista installeren is een fluitje van een cent. Alles gaat vanzelf en je kunt je pc rustig alleen laten. Na de installatie wordt er een indexatie van de computer gedaan. De snelheid van de verschillende onderdelen worden omgezet tot een cijfer. Heb je een snelle pc dan zal dat cijfer rond de 5.5 zitten. Zorg dat je minimaal een 3.0 krijgt!

De looks

Vista ziet er geweldig uit. Waneer je vista met Xp vergelijkt ziet Xp er maar simpel uit. Dit is dus een flink verbeterpunt. Menu's lopen vloeiend en ook de balken en knoppen zien er fantastisch uit. Een mooie toevoeging is de side bar. Hier kan je kleine "gadgets' laten draaien zoals: Het actuele nieuws, het weer, een grote klok, memo's enz. Mooi is ook het wisselen van de vensters. met ALT+TAB ingedrukt kan je met de pijltjestoetsen door de schermen bladeren!

De veiligheid en beveilging

Wanneer je vista net geïnstalleerd hebt dan vraagt het systeem bij elke bewerking (verwijderen, aanpassen, installeren enz) of je het wel echt wilt doen en of je wel rechten hebt om die bewerking te doen. Het zal wel veiliger zijn om deze instelling aan te laten en zo ongewilde wijzigingen voorkomt, maar het is dermate irritant dat je het beter zo snel mogelijk uit kunt zetten.... nutteloos dus!

Verder merk je niet zoveel van de extra veiligheid wanneer je het met windows Xp SP2 vergelijkt.

Een virusscanner blijft noodzakelijk.

Soepel draaien / snelheid

Windows Vista vraagt veel meer van de pc dan Xp deed. Een stevig systeem met een aanbevolen 2gb intern geheugen is toch wel een must. Op mijn systeem draait vista Business editie prima.(Intel E6600 2gb ram. 512mb geforce 7900GTO videokaart). Menu's lopen soepel en programma's starten redelijk snel op.

Games draaien niet zo snel als in Xp. Gamers kunnen wat snelheid betreft beter nog een tijdje Xp blijven gebruiken. Zeker omdat nog niet alle drivers m.b.t. videokaarten e.d. optimaal werken. Maar voor ieder die het niet zoveel uitmaakt dat de games een paar FPS langzamer draaien.... stap gerust over.

De nieuwste games kunnen directX 10 gebruiken. Deze versie van directX tovert met een moderne videokaart beelden op het scherm die veel realistischer zijn dan met directX 9 mogelijk is.
Om directX 10 te kunnen gebruiken is Vista noodzakelijk omdat XP directX 10 niet ondersteund.
(ook is een videokaart nodig die directX ondersteund)

Goed gedaan!

Iedereen die wel eens aan computers knutselt (met name hardware updates) kan er van meepraten... nieuw moederbord en je mag windows weer opnieuw installeren.

Vorige maand begaf mijn moederbord het. Ik heb een moederbord van een ander merk (gigabyte ipv. asus) en een andere chipset ingebouwd en de computer met lood in mijn schoenen opnieuw opgestart. Vista startte op en begon meteen naar alle gewijzigde hardware te zoeken. na een paar minuten klaar en geen problemen! - Ik moest alleen Vista opnieuw activeren!

Mijn ervaring is positief.
© 2007 - 2017 Rvermaat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vista naast XP installerenVista naast XP installerenMet een dualbootsysteem Windows XP met Vista kunt u beide besturingssystemen gebruiken, en als een probleem is met Vista…
Windows Xp gratis omzetten in VistaMicrosoft is ongetwijfeld de grootste software-fabrikant op dit moment. Een populaire besturingssysteem van Microsoft is…
Gratis skins voor Vista en Windows 7Ben je het beu van je originele Vista of Windows 7-look? Dan is dit artikel zeker iets voor jou! Hier krijg je een aanta…
Partities maken en beheren in WindowsPartities maken en beheren in WindowsOp Windows Vista is vaak kritiek geuit. Sommigen vragen zich af of je niet met de installatie moet wachten totdat de voo…
Gebruik Windows Vista ReadyBoostGebruik Windows Vista ReadyBoostAls je je werkgeheugen onder Vista wilt vergroten, maak dan gebruik van de Windows ReadyBoost. Readyboost geeft een mooi…

Reageer op het artikel "Windows Vista ervaringen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Rvermaat (infoteur), 01-03-2008 18:09 #3
De emailaccount heeft niets met het besturingssysteem te maken. Wel moeten de gebruikersgegevens (wachtwoord, gebruikersnaam en het emailadres) kloppen met de gegevens op de desktop pc. Deze gegevens heeft u van uw provider (telenet-België) gekregen.
Deze instellingen moet u dus zelf wijzigen. Inloggen op de webmail kan natuurlijk ook. Voordeel hiervan is dat de mail op de server blijft staan zodat het op de xp computer in outlook kan worden binnengehaald. Anders komt de mail verspreid over 2 computers bij u binnen. Dit is vaak onhandig.

Worm (infoteur), 29-02-2008 10:36 #2
Mijn man heeft reeds lange tijd een desktop met XP en zijn bijbehorende é-mail adres van Telenet België. Ik heb nu onlangs een laptop (Vista) aangekocht voor mij en deze draadloos aangesloten met zijn desktop. Ik kan op internet en alles werkt prima. Het probleem is nu dat ik maar niet kan vinden wat mijn é-mail adres nu is. Normaal zou dit toch hetzelfde moeten zijn van mijn man of ben ik mis?
Alvast bedankt voor uw reactie.

G. Heuvelsland, 31-08-2007 23:44 #1
Windows Vista. Prima, fijn systeem. Je kan er alles mee zolang je de soft- en hardware gebruikt dat past bij de Vista.
Ik zoek een stuurprogramma voor mijn printer (Epson Stylus DX3850) want die deed het bij XP wel maar bij de Vista niet. Blijkt aan het stuurprogramma te liggen.

Infoteur: Rvermaat
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Pc en internet
Reacties: 3
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!