InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Reizen en recreatie > De wereld van een reisleider m/v

De wereld van een reisleider m/v

Een betaalde vakantie op een van de mooiste plekjes ter wereld , je kantoor is een ligstoel op een prachtig zandstrand onder de palmen, je woont in een 5 sterren hotel, het is altijd mooi weer en je gasten zijn altijd goed gezind, ze zijn namelijk op vakantie, wat een superbaan….! Of toch niet? Fijne vakantie verder nog he! Roept een gast bij het afscheid op de luchthaven. Ik sta in mijn polyester reisleider uniform te zweten, een grote stapel zware enveloppen in de hand en pijnlijke voeten van het staan. Mijn idee van een vakantie is toch een beetje anders!

Alles is nieuw

Elk seizoen wissel je van bestemming. Om de 6 maanden pak je dus je koffer en ga je weer een nieuw avontuur tegemoet.

Je nieuwe bestemming
Een van de spannendste periodes is wanneer de nieuwe bestemmingen bekend worden gemaakt. Voor die tijd heb je een lijstje ingevuld met 5 voorkeursbestemmingen, waar jij graag heen zou willen. Vaak word je daar het volgende seizoen heen gestuurd, maar het kan ook iets heel anders worden. Als reisleider moet je wel flexibel zijn.

Als je eenmaal weet waar je heen gaat ben je natuurlijk nieuwsgierig naar je nieuwe bestemming. Grote kans dat een van je collega’s wel wat weet over de plek en de collega’s die daar zitten, de reisleider wereld is namelijk maar heel klein.

Aankomst
Bij aankomst op je nieuwe bestemming word je meestal opgewacht door een nieuwe collega, maar het komt ook wel eens voor dat je zelf een taxi moet nemen. Een collega moest bij aankomst in een huurauto in het donker naar de andere kant van het voor haar onbekende eiland rijden om vervolgens een hotel te vinden in een klein dorpje. Dit is wel een uitzondering.

Je woning
Woningen lopen heel erg uiteen. Per bestemming maar ook per reisleider. Op bepaalde plekken woont de een in een 5 sterren hotel en de ander in een vreselijke vakantiebungalow. Met je woning moet je een beetje geluk hebben. Ik heb een seizoen een prachtig appartement gedeeld met een collega met vol uitzicht op zee en het daarop volgende seizoen woonde ik in een hotel achter het restaurant. Een echt gezellig thuis kun je er meestal niet van maken. Vaak mist er een tv en bijna altijd een zitbank… daarom zul je je reisleiding ook vaak in een van de kroegen tegenkomen, is in elk geval gezelliger als thuis! Waar je komt te wonen is dus altijd een verrassing.

Inwerktijd
De eerste paar dagen moet je je inleven in de bestemming. Je wordt op een aantal excursies gestuurd, die je later moet gaan verkopen, je loopt mee met een collega naar de hotels waar jij gaat werken en ondertussen moet je zoveel mogelijk informatie bij elkaar verzamelen zodat je straks klaar bent voor je eerst informatiebijeenkomst. Die eerste paar informatiebijeenkomsten in een nieuwe bestemming zijn altijd weer spannend. De meeste gasten die naar jouw informatiebijeenkomst komen verwachten natuurlijk zoveel mogelijk informatie over hun bestemming. Alleen weten de gasten in het begin vaak veel meer dan de reisleider… de kunst is dan toch heel zelfverzekerd over komen. Gelukkig komen er niet zo vaak originele vragen zodat je na een maandje toch wel elke vraag weet te beantwoorden.

Eenmaal gewend...

Na ongeveer een maand voel je je alweer helemaal thuis op je nieuwe bestemming. Alles is alweer normaal geworden, aan dat prachtige uitzicht op zee loop je voorbij alsof je dat je hele leven al hebt gezien.

Werkweek
Reisleiders werken 6 dagen in de week. Als je pech hebt heb je ook nog 7 dagen in de week, 24 uur per dag een SOS telefoon, echt genieten van je vrije dag is dan niet echt makkelijk. Op je vrije dag moet je een keuze maken, slaap je een keer uit, of ga je wat leuks doen? Lastige keuze, als je maar 1 vrije dag hebt!

Luchthaven
Meestal moet je een keer per week naar de luchthaven om gasten uit te zwaaien en nieuwe gasten te ontvangen. Bij de incheckbalie is het heel erg lang wachten totdat iedereen is ingecheckt en vervolgens is het wachten op de aankomende gasten. Als hopelijk iedereen naar buiten is gekomen, en er geen koffers missen kun je alle gasten meenemen naar de bus en vertel je ze alvast de nodige informatie. Vooral de gasten naar de informatiebijeenkomst lokken is hiervan het doel.

Begroetingsbijeenkomst
Dit is je belangrijkste taak als reisleider. Hier draait het allemaal om. En dan niet per se dat je gasten goede en complete informatie over hun bestemming geeft, maar vooral om de verkoop van excursies. Hoe meer je verkoopt, hoe meer je verdient. Een reisleider vind het daarom ook nooit zo leuk als je om bustijden vraagt, aan mensen die op eigen houtje gaan ontdekken kun je niks verdienen. De ergste gasten die je je als reisleider kunt bedenken vragen van alles over openbaar vervoer en de goedkoopste manieren om dingen te doen, en dan vooral als de rest van je groep nog geen excursies heeft geboekt en aandachtig aan het meeluisteren is. Ook een reisleider wil namelijk niet voor niets werken.

Bezoektijden
Als je geen informatiebijeenkomsten hebt of op de luchthaven bent dan ben je in je hotels voor bezoektijden. Dit zijn tijden waarop gasten kunnen komen om vragen te stellen.

Klachten
Als je denkt dat mensen op vakantie altijd goedgehumeurd zijn heb je het heel erg mis. In die paar jaar dat ik reisleidster ben geweest heb ik heel wat klagende mensen bij me gehad. Sommige hebben gelijk maar de meeste zijn gewoon verschrikkelijk aan het zeuren. Om de meeste klachten kun je eigenlijk maar beter lachen. Maar mensen, geniet toch liever gewoon van je vakantie!

SOS telefoon
Als je met een groot team werkt dan heb je eens in de zoveel tijd de sos telefoon. Werk je in een kleiner team dan heb je hem vaak altijd. Dit betekend dat jouw gasten je dag en nacht kunnen bereiken. Vaak denken gasten dat er een team met headsets aan het wachten is op een sos telefoontje, dit is dus NIET het geval. Dus voordat je als gast midden in de nacht een excursie wilt annuleren, bedenk dan even dat je reisleider het ook wel fijn vind om te slapen!

Complimentjes
Deze krijg je niet zo snel. Helaas krijg je als reisleider vaker de ontevreden mensen te zien. De tevreden mensen komen niet zo snel de reisleider opzoeken. Maar de weinige keren dat je een complimentje krijgt, denk je even wat heb ik toch een leuke job.

Luxe leventje
Als reisleider geniet je naast het harde werken ook een luxe leven. Vaak wordt je voor etentjes uitgenodigd, gratis drankjes, boottochtjes… als je daarna maar je best doet om het produkt te verkopen. Als reisleider mag je ook vaak in de hotels eten waar je werkt en je woning wordt betaald door de Touroperator. Als je geluk hebt krijg je ook een auto, anders moet je het met een fiets doen, of lopend. Doordat je kosteloos kunt eten en je woning is betaald en vaak ook nog gratis of in elk geval met veel korting kunt drinken, kun je als reisleider toch nog flink sparen.

Afscheid

Einde seizoen is het weer tijd om afscheid te nemen. Alle leuke collega’s waar je regelmatig mee op stap bent geweest, alle aardige hoteliers en receptionisten. Vaak kijk je midden in een seizoen echt uit naar het vertrek van een plek, maar afscheid nemen blijft altijd moeilijk. Na 6/7 maanden is een plek toch een beetje je thuis geworden.
© 2008 - 2017 Lotusbloem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tips voor de perfecte vakantieIs uw vakantie al achter de rug? Dan zult u een zak vol herinneringen bij u dragen en de voorpret voor de volgende vakan…
Op vakantie: overboekt in je hotel/appartementOp vakantie: overboekt in je hotel/appartementDe nachtmerrie van iedere vakantiegast: op de luchthaven van bestemming te horen krijgen dat het door jouw geboekte hote…
Fooi onmisbaar voor reisleider of gidsEen fooi geven aan een reisleider of gids. Moet dat nu vragen veel mensen zich af? Ja dat moet. Want de fooi voor reisle…
Klachten over je vakantie; wat doe je met vakantieklachten?Klachten over je vakantie; wat doe je met vakantieklachten?Als je vakantie niet is zoals je je die had voorgesteld omdat de accommodatie niet was zoals hij was voorgesteld, het va…
Vakantiewerk in SpanjeVakantiewerk in SpanjeWil jij vakantiewerk in Spanje? Dat kan, want ze zoeken vaak veel extra mensen in Spanje tijdens de zomermaanden. Ga naa…

Reageer op het artikel "De wereld van een reisleider m/v"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Inge, 26-04-2015 09:30 #6
Sluit mij volledig aan bij Sanne. Wanneer je niet gewend bent een spiegel voorgehouden te krijgen, kan ik me voorstellen dat je dat als niet prettig ervaart. In de reiswereld zul je heel flexibel moeten zijn en draait het niet om jou, maar om je reizigers. Het gaat er niet om wat jij vindt, doet of moet en dus zul je je neutraal op moeten stellen en meeveren… De klant is koning. Pak de tips met beide handen aan, doe er iets mee en laat het je leven verrijken. Zie het niet als afkraken van jouw persoon. Als reisleider zul je ook kritiek tegenkomen en is het de kunst dit zo te aanvaarden dat het een positieve uitwerking heeft op zowel de reiziger als op jou. Zie het als een uitdaging. En deze kunst brengt Emile ons bij. Ik zie de Ivor opleiding als een goede basis voor mijn toekomst in de reiswereld. En deel Sannes mening dat het jammer is op basis van aannames hier iets te plaatsen. Uit eigen ervaring spreken is een zuiverder kijk op de zaak.

Sanne, 24-04-2015 13:53 #5
Leuk artikel. Ik wil wel even reageren op de aanname die Caroline hier maakt over zaken die zij heeft gehoord over Ivor en de eigenaar Emile. Ik ervaar Emile juist als een hele eerlijke en fijne man die tijdens de lessen kritisch kan zijn. Of dat prettig aankomt bij een cursist is natuurlijk een heel ander verhaal. Hij is daar o.a. aanwezig om les te geven wat hij mijn inziens op een goede en duidelijke manier doet, en niet om vriendjes te maken of aardig gevonden te worden. Er zijn beslist confrontaties en je krijgt de spiegel voor wat nodig blijkt te zijn om ervoor te zorgen dat je als cursist inzicht krijgt in bepaalde zaken. Ik ervaar dat zelf juist als zeer prettig omdat ik er dan wat mee kan voor mezelf. Ik kan ook begrijpen dat het voor sommige mensen pijnlijk of ongemakkelijk kan voelen wat iets zegt over deze kandidaten en niet over de docent in kwestie. Hoewel heel onze groep Emile graag mag en tevreden over hem en de opleiding is. Ik vind het jammer en niet eerlijk om te zien dat Emile hier zo neergezet wordt op basis van verhaaltjes en niet uit eigen ervaringen.

Caroline, 12-01-2012 18:35 #4
Hoi Chantal! Ik ben zelf ook reisleidster, en heb mijn opleiding op de Rooi Pannen genoten, ontzettend leuk! Ik heb alleen gehoord dat het Ivor wel een beetje tegenvalt in sommige gevallen. Dat is tenminste wat ik met enige regelmaat in de reiswereld hoor. Aangezien ze een monopolie hebben op het geven van een versnelde cursus in Nederland, heeft de eigenaar, Emile, vrij spel en ik heb er zelf ook wat oneerlijke verhalen over gehoord. Vooral de eigenaar blijkt een nare vent te zijn dus hou hem te vriend!. Maar ik begrijp dat een 4-jarige studie ook niet alles is. Ik wens je iig heel veel succes en ik kan je het werk als reisleidster zeer aanraden! Veel groetjes.

Chantal Bruinsma, 09-01-2011 21:09 #3
Hallo ik heb eigenlijk de zelfde vragen als de gene hier onder:-) : Door Angelique op 29-12-2008
Hoii,

Het lijkt mij erg leuk om reisleidster te worden alleen zit ik met een paar vragen waar ik (via i-net) geen antwoord op kan vinden. Als je na 6/7 maanden als reisleidster gewerkt te hebben weer terug naar NL blijf je dan bij de reisorganisatie werken en wat voor werk krijg je dan te doen? En ik zit te denken om dan een cursus te doen bij IVOR (www.ivor-reisbegeleiding.nl). Ik weet eigenlijk niet zo goed hoe ik het moet aanpakken (welke school, of juist geen school maar een cursus/welke cursus). En zo heb ik op internet gelezen dat je als reisleidster eigenlijk bijna niets verdiend 9-25euro per dag, heb jij hier andere ervaringen mee? Alvast heel erg bedankt en ik hoop dat jij mn vragen een beetje kunt beantwoorden en dankzij dit verhaal heb ik een veel beter inzicht gekregen van het beroep reisleidster!

:-)

alvast bedankt

Angelique, 29-12-2008 23:51 #2
Hoii,

Het lijkt mij erg leuk om reisleidster te worden alleen zit ik met een paar vragen waar ik (via i-net) geen antwoord op kan vinden. Als je na 6/7 maanden als reisleidster gewerkt te hebben weer terug naar NL blijf je dan bij de reisorganisatie werken en wat voor werk krijg je dan te doen? En ik zit te denken om dan een cursus te doen bij IVOR (www.ivor-reisbegeleiding.nl). Ik weet eigenlijk niet zo goed hoe ik het moet aanpakken (welke school, of juist geen school maar een cursus/welke cursus). En zo heb ik op internet gelezen dat je als reisleidster eigenlijk bijna niets verdiend 9-25euro per dag, heb jij hier andere ervaringen mee? Alvast heel erg bedankt en ik hoop dat jij mn vragen een beetje kunt beantwoorden :-) en dankzij dit verhaal heb ik een veel beter inzicht gekregen van het beroep reisleidster! :-)

Melod (infoteur), 01-08-2008 14:37 #1
Aantrekkelijk geschreven artikel, top!

Infoteur: Lotusbloem
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Reizen en recreatie
Reacties: 6
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!