InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Sport > FC Twente in de Champions League

FC Twente in de Champions League

FC Twente is kampioen geworden van Nederland op 2 mei 2010. Hierdoor gaat de club volgend seizoen spelen in de Champions League. Maar moeten we daar blij mee zijn? Een analyse van het elftal en een blik op de toekomst.

Het team

De voetballers die bij FC Twente het meest op het veld stonden hebben uiteraard het grootste aandeel gehad in het de titel. Wanneer we kijken naar de formatie die het vaakst gehanteerd is en de spelers die het meest hebben gespeeld komen we tot de volgende basisopstelling: Boschker, Stam, Douglas, Wisgerhof, Tiendalli, Brama, Janssen, Perez, Ruiz, N'Kufo, Stoch.

De kracht van dit elftal is met name gebleken dat het als een echt team opereerde. Daarnaast heeft men altijd verzorgd voetbal gespeeld en achterin de zaakjes goed op orde gehad. Daarnaast is het een ideale mix van jonge twintigers en ervaren spelers in iedere linie.

De doelman

Tja, de doelman. Good old Sander Boschker staat al jaren (met een tussenstop in Amsterdam) in het doel bij FC Twente en niet zonder succes. Het is een betrouwbare doelman die veel rust uitstraalt in het doel. Daarnaast geniet hij veel vertrouwen van zijn defensie, een belangrijke factor in het voetbal. Ondanks dat Boschker dit jaar 40 (!) jaar wordt blijft hij onomstreden in het doel van FC Twente. De zekerheid van een degelijke doelman is een groot goed.

De verdediging

De achterste linie met Stam, Douglas, Wisgerhof en Tiendalli is succesvol gebleken. Men heeft weinig doelpunten weggegeven het gehele seizoen. Dat de achterste linie hoofdzakelijk uit nederlandstalige spelers bestaat is zeker niet onbelangrijk. Met name communicatie is voor de verdediging van levensbelang. Douglas is de belangrijkste verdediger in het elftal, hij heeft een stormachtige ontwikkeling meegemaakt en pikte zijn doelpuntjes mee met zijn lengte. Daarnaast was de ervaring van Wisgerhof belangrijk, ook in de opbouw en organisatie. En met name de opkomende Tiendalli is vaak in aanvallende zin gevaarlijk geweest. Voor volgend seizoen voorzie ik weinig problemen, al zal naar alle waarschijnlijkheid Douglas naar een grotere club gaan, voor hem is veel interesse. De vraag is wie daarvoor in de plaats komt. Daarnaast is in de Champions League een grotere handelingssnelheid vereist, de vraag is of de voltallige verdediging hierin mee kan.

Het middenveld

Het middenveld met Brama, Janssen en Perez bezit veel voetballend vermogen. Janssen en Perez hebben een fabuleuze traptechniek, en veel dreiging in hun spel. Brama levert altijd veel arbeid op het middenveld, waardoor Perez en Janssen konden exceleren. Desondanks hebben ze met 3en niet veel doelpunten gemaakt, dat betekent dat als de voorhoede een slechte dag heeft er weinig spelers zijn die met een doelpunt de zaak kunnen redden. Janssen heeft dit seizoen (ondanks privé-tegenslag) waarschijnlijk zijn beste seizoen gespeeld. FC Twente met of zonder Janssen was afgelopen seizoen een groot verschil. Janssen is daarnaast in standaard situaties heel gevaarlijk met zijn indraaiende ballen, altijd gevaarlijk in de 16 meter. Perez is met name in de thuiswedstrijden van waarde geweest, dicht tegen de 16 meter en altijd in staat om een goede steekbal of pass te geven. Echter, in uitwedstrijden bleek zijn leeftijd tegen zich te werken. Met name doordat hij verder van de 16 meter af speelde was hij minder gevaarlijk en werd hij tevens minder in het spel betrokken. Zijn kwaliteiten kwamen dan ook in uitwedstrijden niet goed tot zijn recht, behoudens bij standaardsituaties.

Inmiddels heeft Perez aangegeven weg te gaan bij FC Twente. Ook voor deze positie zal dus iemand moeten komen met dezelfde aanvallende impulsen, een lastige taak. Daarnaast is het de vraag of Brama (ondanks zijn uitverkiezing in het Nederlands elftal) het niveau van de Champions League aan kan. Over Janssen hoeft FC Twente zich geen zorgen te maken.

De aanval

Het was het afgelopen seizoen smullen wat betreft de voorhoede. De buitenspelers Ruiz en Stoch en de centrumspits N´Kufo waren goed voor ruim 2/3e van de doelpuntenproductie. Toch bleek met vlagen dat N´Kufo zijn beste tijd gehad heeft, hij vertrekt overigens na dit seizoen. Voor Ruiz is uitzonderlijk veel belangstelling van grotere clubs, de verwachting is dat ook hij zal vertrekken, al zal dat wel het nodige geld in de lade brengen bij FC Twente. Stoch zal (in eerste instantie) teruggaan naar Chelsea, waarvan hij gehuurd is afgelopen seizoen. Dat betekent dat de voorhoede volgend seizoen volledig anders zal zijn dan het huidige seizoen.

De trainer

Steve McClaren is het brein achter het behalen van de titel. Altijd rustig en een gentleman, en tijdens wedstrijden er staan wanneer het nodig is. Inmiddels heeft ook hij vele aanbiedingen op zak, terwijl ook hij er nimmer een geheim van heeft gemaakt om nog eens in Engeland bij een grotere club trainer te worden. Het mag een wonder genoemd worden als hij bij FC Twente blijft.

De balans

De titel van FC Twente mag terecht genoemd worden, diegene die na 34 wedstrijden bovenaan staat is de terechte kampioen luidt de stelregel. De vraag is of het nederlandse voetbal blij moet zijn met deze ontwikkeling. In de Champions League moet gepresteerd worden om punten te halen voor de ranking voor europees voetbal. Hoe slechter de resultaten van nederlandse clubs in europa, des te minder clubs we mogen afvaardigen de komende jaren.

Met het (aanstaande en verwachte) vertrek van Perez, N´Kufo, Douglas, Ruiz, Stoch en trainer McClaren verliest FC Twente zijn smaakmakers en sterkhouders. Vorig jaar hebben we gezien dat dat niet per definitie hoeft te betekenen dat de resultaten minder worden. Het vertrek van Elia en Arnautovic is namelijk meer dan perfect opgevangen door Ruiz en Stoch. Het opvangen van het verlies van 5 basisspelers is echter heel andere koek. De titel voor FC Twente is dan ook met name een zege voor Enschede, maar niet voor het nederlandse voetbal.
© 2010 - 2017 Advies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nederlandse eredivisie: play offs 2008-2009Nederlandse eredivisie: play offs 2008-2009De play offs voor de Europese competities zijn vanaf het seizoen 2008-2009 gewijzigd. Daar waar vorige twee seizoenen no…
Nederlandse Eredivisie play-offs 2008-2009Nederlandse Eredivisie play-offs 2008-2009De Eredivisie is net afgelopen en de eindstand ervan is dus ook bekend. Het was een spannende laatste ronde en daarbij i…
Nacompetitie Eredivisie 2011-2012 voor Europees voetbalNacompetitie Eredivisie 2011-2012 voor Europees voetbalNacompetitie Eredivisie 2011-2012 voor Europees voetbal. Aan het eind van het seizoen is er bekend welke clubs op welke…
Speler FC Twente: Bryan RuizBryan Ruiz González, kortweg Bryan, werd geboren op 18 augustus 1985 in San José (Costa Rica). Ruiz is een Costa Ricaans…
Nederlandse eredivisie: play offs 2007-2008Het Nederlandse betaalde voetbal begint zich langzaam al weer op te maken voor de play-offs. Deze veel besproken wedstri…

Reageer op het artikel "FC Twente in de Champions League"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Advies
Gepubliceerd: 05-05-2010
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Sport
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!