InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Sport > Wie wordt de kampioen van de Eredivisie 2011-2012?

Wie wordt de kampioen van de Eredivisie 2011-2012?

Met de Eredivisie die alweer begonnen is, rijst de vraag 'Wie wordt dit jaar kampioen van de Eredivisie?' Met Ajax, PSV en FC Twente als grootste kanshebbers kunnen we andere teams ook niet vergeten. Merab Jordania wil bijvoorbeeld met zijn Vitesse dolgraag kampioen worden en ook het AZ van Gert-Jan Verbeek zou wel eens een rol van betekenis kunnen gaan spelen. Lees hier mijn prognose van het seizoen 2011-2012 in de Eredivisie.

Ajax

Ajax heeft met de nieuwkomers Theo Janssen, Kolbeinn Sigthórsson, Derk Boerrigter, Mats Rits en Thulani Serero heel erg gericht ingekocht. Het heeft een zeer uitgebalanceerd team. Een aderlating voor de Amsterdammers is dat keeper Maarten Stekelenburg is vertrokken. Een meevaller is dat tweede keeper Kenneth Vermeer makkelijk mee kan in de top van de Eredivisie.
Achterin gaat Ajax de meeste problemen krijgen. Voetballend beschikt Ajax hier over sterke spelers met o.a. Vertonghen en Boilesen, verdedigend zijn Van der Wiel, Alderweireld en Boilesen wat minder. Het ontbeert deze spelers aan meedogenloosheid en slimheid op de juiste momenten. Facetten die je in de absolute top van Europa goed moet beheersen. Toch is deze verdediging voldoende om kampioen van Nederland mee te worden, zeker ook dankzij de ervaring die André Ooijer de jonge spelers hier kan bieden.

Het grootste voordeel ten opzichte van de concurrenten haalt Ajax echter uit het uitgebalanceerde middenveld met Theo Janssen, de vrije trappen specialist, Cristian Eriksen, de Deense technicus en Siem de Jong, die aantoont een veelzijdige speler te zijn met functionele techniek. Thulani Serero toonde ook aan voetballend erg sterk te zijn en met Eyong Enoh heb je een speler die zijn tegenstander stuk kan spelen. Vurnon Anita kan prima de voetballende rol op het middenveld vervullen, maar kan ook als linksback en rechtsback uit de voeten.

De voorhoede van Ajax is zeer gevaarlijk en echt weer des Ajax. Met de goede, snelle buitenspelers als Sulejmani, Boerrigter, Özbiliz en Ebecilio heeft De Boer genoeg mogelijkheden in huis. Boerrigter is technisch en snel en Sulejmani heeft Ajax vorig seizoen op de broodnodige momenten gered met zijn fantastische linkerbeen. In de spitsen zit Ajax nog wat dun. Na het verbannen van El Hamdaoui en het verhuur van Castillion heeft De Boer alleen Kolbeinn Sigthórsson als spits. Maar daar mag hij erg blij mee zijn. De IJslandse spits heeft alles in zich om dé spits van Ajax te worden. Hij heeft snelheid, laat zich goed in het middenveld zakken en is ook nog eens kopsterk. Hij blijkt ook een neusje voor de goal te hebben.

Met als trainer Frank de Boer heeft Ajax nog eens een stapje voor. De trainer draagt de Ajax-filosofie meer dan behoorlijk uit. Hij wil dat Ajax altijd voor de voetballende oplossing kiest en houdt ervan dat zijn team in verdedigend opzicht compact speelt. Eenmaal aanvallend moet Ajax de rust bewaren en de bal in de ploeg kunnen houden. De Boer is een perfectionist en tevens een zeer goede ex-verdediger. Dat kan de jonge voetballers achterin nog wel eens goed van pas komen. Hij houdt de jongens scherp en is bezig met een missie en heeft één bepaalde voetballijn waarin hij zich hoe dan ook wil houden. Ajax werkt zo toe naar een krachtig, voetballend collectief.

PSV

PSV heeft ook zeer sterk ingekocht op de transfermarkt. Zo kocht het Dries Mertens en Kevin Strootman, de steunpilaren van FC Utrecht. Daarnaast haalde het ook Wijnaldum weg van Feyenoord. Deze spelers moeten het vertrek van sterspeler Balázs Dzsudzsák zien op te vangen. Keeper Isaksson is niet al te betrouwbaar bij PSV op goal. De keeper liet vorig jaar enkele keren zien een goede keeper te zijn, maar sprong er ook vaak uit met opvallende fouten. Ramos doet het op dat gebied niet veel beter. De verdediging is ook de achilleshiel van de PSV. Met Marcelo en Bouma heeft PSV twee sterke spelers in huis, maar voetballend zijn het zeker niet de beste. Bouma heeft wel een goede trap in de benen, maar het is niet de bedoeling van Rutten om het middenveld over te slaan. Rechtsback Manolev is in verdedigend opzicht ook niet al te betrouwbaar. Hij wil vaak mee naar voren en eenmaal daar ontbreekt het aan een goede voorzet of inspeelpass. Erik Pieters aan de andere kant is een stuk degelijker. Doet weinig gekke dingen, maar het ontbreekt hem deels aan snelheid. Voetballend kan hij wel goed mee. Met Abel Tamata heeft PSV nog een vervanger voor Pieters in huis. De jonge speler heeft vorig seizoen een redelijke indruk achtergelaten bij Rutten en gaat vol goede moed de concurrentiestrijd aan met Pieters. Daarnaast kiest Rutten ervoor om vanwege het drukke middenveld en gebrek aan voetballend vermogen achterin Orlando Engelaar een linie naar achteren te schuiven. De sterke speler van PSV is voetballend ruimschoots een van de beste en doet verdedigend ook nog wel zijn werk. Het ontbreekt de Nederlander echter aan snelheid en vooral handelingssnelheid.

Het middenveld van PSV is nagenoeg vergelijkbaar met die van Ajax. Met Kevin Strootman heeft Rutten er een zeer goede spelverdeler bij en tevens een krachtige jongen. Ojo en Hutchinson zijn snelle, technisch iets meer begaafde voetballers naast hem. Voor Strootman heeft Rutten ook veel keus. Zo kan Wijnaldum prima de nummer 10-plek invullen, maar is deze plek ook uitermate geschikt voor aanvoerder Ola Toivonen. De Zweed is een van de beste mannen van de PSV'ers en scoort zowel als middenvelder, als als verdediger. Daarnaast is hij ook nog eens heel slim, maar wel gemeen. Als je er maar mee wint! Otman Bakkal en Stijn Wuytens kunnen we natuurlijk ook niet vergeten. Bakkal is ook zo'n venijnige speler, maar hij heeft ook nog eens een zeer functionele techniek. Kan prima als aanvallende middenvelder speler. Wuytens is een centrale middenvelder die ook als verdediger uit de voeten kan. Met hem heeft PSV een voetballend sterke speler in huis, die het op conditioneel vlak en op fysiek vlak nog wel eens laat afweten helaas.

Voorin heeft PSV de beschikking over sterspeler Dries Mertens. De blikvanger van FC Utrecht vorig jaar is zeer dreigend en moet het vertrek van Dzsudzsák zien te vergeten. Met Zeefuik of Toivonen in de aanval beschikt PSV sowieso over een sterke spits. Lens op rechts heeft voldoende snelheid om de verdediging gek te draaien. Lens kan ook in de punt spelen en dan kan Wijnaldum op rechts. Genoeg wijzen voor variatie dus!

Fred Rutten heeft echter in de tijd dat hij bij PSV zit niet heel erg veel voor elkaar gekregen. Met telkens redelijk materiaal was het voetbal van PSV vaak mat en onaantrekkelijk. Er werd weinig de rust opgezocht en het team van Rutten was vooral slordig. Nou heeft het natuurlijk Afellay moeten laten gaan naar Barcelona en raakte het Reis kwijt met een lange blessure. Anders was wellicht PSV met zijn stootkracht op het middenveld en voorin kampioen geworden. Nu zie ik PSV niet kampioen worden, tenzij er nog een echte afmaker wordt gekocht en een leider in de verdediging. Dan maakt PSV weer een grote kans.

FC Twente

Als enige club van de top drie van afgelopen jaar heeft FC Twente een nieuwe trainer. Co Adriaanse trad aan bij de club uit Enschede. Met hem verwelkomde Twente ook Willem Janssen en Tim Cornelisse. Theo Janssen is de enige echte basisspeler die is vertrokken en zo is FC Twente het team van de top drie dat dus ook nog het meeste intact is gebleven.
De keeper van FC Twente is Nikolay Mihaylov en met tweede keeper Sander Boschker heeft het team van Co Adriaanse twee zeer goede keepers in huis. Mihaylov mag zich van een van de beste keepers van de Eredivisie noemen en Boschker doet al sinds jaar en dag betrouwbaar dienst.

De verdediging van FC Twente is net als die van PSV en Ajax zeker niet de sterkste linie van het elftal. Met Douglas heeft Twente weliswaar een van de beste verdedigers van de Eredivisie in huis, de laatste tijd laat de geboren Braziliaan het toch wat afweten. Hij lijkt soms wat afwezig en is wat van zijn meedogenloosheid verloren. Echter, met Douglas in goede vorm, heb je een topverdediger in huis. Wel een iets mindere voetballer. Voor het voetbal is de routenier Peter Wisgerhof achterin. De sterke, slimme en ervaren middenvelder trekt zich op aan Douglas en samen vormen ze als ze in goede doen zijn een goed blok. Roberto Rosales op rechts is aanvallend een goede, leuke voetballer. Verdedigend is hij niet de slimste. Hij heeft weliswaar snelheid, maar mist kracht en meedogenloosheid. Een Douglas in goede vorm kan dit compenseren. Met Kuiper, Leugers en Tiendalli, Buysse en Cornelisse kan Adriaanse voor zijn backposities veel varieren. Zonder veel kwaliteit in te leveren. Centraal zit hij wel dun, want levert hij met de Zweed Rasmus Bengtsson wat kwaliteit in.

Ook FC Twente moet het hebben van het sterke middenveld en de goede aanval. Wout Brama is de ideale stofzuiger op het middenveld en daarnaast ook nog eens een zeer behoorlijke meevoetballer. Voor hem is er plek voor Bryan Ruiz of Willem Janssen. Maar de voorkeur voor Bryan Ruiz gaat uit naar de rechterflank. Danny Landzaat kan ook prima op het middenveld spelen. Conditioneel misschien niet meer zo sterk, voetballend is hij wel goed. Ook heeft hij veel ervaring en dat levert hem veel slimheid op.

Voorin heeft Co Adriaanse de beschikking over Ola John, een snelle en technisch zeer vaardige voetballer en Nacer Chadli. Een zelfde soort voetballer, maar dan sterker en met een betere trap. Ook beschikt Adriaanse over de middenvelder/aanvaller Luuk de Jong. De jongere broer van Siem de Jong is sterk, doelgericht en technisch. Zeer compleet als aanvallende middenvelder of als spits. Als spits kan Adriaanse ook kiezen voor Marc Janko. De Oostenrijker kende een goed eerste seizoen bij FC Twente, waarin hij uitblonk met kopballen en andere spitsengoals. Met Emir Bajrami kan FC Twente ook nog beschikken over een snelle, handige voetballer, waarvan het er eigenlijk al aardig wat heeft.

Al met al is de selectie niet heel erg breed en levert Twente al snel aan voetballend vermogen en ervaring in als er wissels plaats moeten vinden. Zeker achterin is dit het geval. Voorin heeft Adriaanse met zijn snelle, technische voetballers veel ruimte om te variëren en met Bryan Ruiz heeft hij natuurlijk een sterspeler in huis. Adriaanse staat voor aanvallend voetbal, dus dat kan veel betekenen voor FC Twente. Ieder jaar weer zijn ze de underdog, maar ook weten ze ieder jaar weer dankzij de goede organisatie weer mee te doen in de top. Joop Munsterman is hierin een belangrijke factor. Hij bewaart de rust om het team. Daarom is FC Twente ook dit jaar weer een titelkandidaat.

De rest

De overige clubs zoals AZ en Vitesse hebben ook hoge ambities. Ze komen echter te kort om aan het niveau van Ajax, PSV en FC Twente te kunnen tippen. De selecties van beide teams zijn niet breed genoeg en bevatten ook minder kwaliteit. AZ heeft natuurlijk wel met Verbeek als trainer een prima man in huis, maar in de buurt van de Ajax, PSV en FC Twente dit jaar - die allen op volle oorlogssterkte zijn - zal het niet komen. De vierde plek is een reëel streven voor de Alkmaarders. Dan moeten ze het verrassende FC Groningen van Pieter Huistra wel voor zich zien te houden.
© 2011 - 2017 B-bbergkamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Speelschema en programma eredivisie voetbal 2012-2013Speelschema en programma eredivisie voetbal 2012-2013Vanaf vrijdag 10 augustus 2012 wordt er weer gevoetbald in de eredivisie. Tijdens het seizoen 2012-2013 zullen alle weds…
Speelschema Eredivisie 2011-2012, programma en uitslagenSpeelschema Eredivisie 2011-2012, programma en uitslagenEredivisie 2011-2012, speelschema: speelschema van de wedstrijden van seizoen 2011-2012 bekend gemaakt op 17 juni 2011.…
Bronnen en referenties
  • www.ajax.nl
  • www.psv.nl
  • www.fctwente.nl

Reageer op het artikel "Wie wordt de kampioen van de Eredivisie 2011-2012?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Ron, 15-08-2011 16:06 #1
Een goede uiteenzetting van feiten. Na twee speelronden in de eredivisie weten we eigenlijk al wie er de dienst uit gaan maken dit jaar. Ajax en FC Twente op eenzame hoogte en de rest daar een lichtjaar achteraan.De enigen die er met voetbal nog een beetje in de buurt komen, zijn AZ en Groningen maar ook zij gaan het niet redden tegen de kracht en het vernuft van eerstgenoemden.

Infoteur: B-bbergkamp
Gepubliceerd: 07-08-2011
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Sport
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!