InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Wetenschap > Ruimtevaart: Goed of slecht?

Ruimtevaart: Goed of slecht?

De ruimtevaart is bij menigeen een punt van discussie. Mensen verschillen nog altijd van mening, wanneer men over ruimtevaart begint. Zo zijn er mensen die vooral de negatieve punten van de ruimtevaart zien, maar wanneer mensen zich eerst eens goed zouden inlezen in het onderwerp, om er meer over te weten te komen, zou men tot een betere conclusie komen.

Houston, we’ve got a ….. SUCCES!

De ruimtevaart wordt gebruikt voor allerlei doeleinden: van communicatie en spionage tot onderzoek en cartografie en zelfs als verdedigingssysteem. Maar dat kwam later, want het begon allemaal een beetje op gang te komen in 1926, toen Goddard een zelfgemaakte raket lanceerde. Deze raket vloog 13 meter hoog in een baan van 60 meter. In 1933 bereikte de Rus Korolev met zijn raket al een hoogte van 400 meter. Maar de eerste kunstmatige satelliet, wat toch al meer lijkt op de huidige ruimtevaart, ging in 1957 de ruimte in. Dit was de Sputnik 1, ontworpen door de Russische wetenschappers Koroljov en Tciolkowski. Een maand later schieten de Russen de Sputnik 2 de ruimte in. Hierin zat het hondje Laika, het eerste levende wezen dat de ruimte in ging.

Ik vind het nuttig om te blijven investeren in de ruimtevaart.

Wat valt er voor de mens uit het heelal te halen?

  • Mijn eerste argument is dat we veel informatie uit het heelal halen. We ontdekken nieuwe stoffen, nieuwe planeten. Misschien vinden we op den duur zelfs buitenaards leven. Dit zou weer zorgen voor nog meer informatie en communicatiemogelijkheden. En net als bij geschiedenis, waar je leert over het begin van de wereld en hoe het er toen aan toe ging, is het ook belangrijk te weten hoe het heelal is ontstaan. Ik vind dat we gewoon duidelijkheid nodig hebben over wat er allemaal om ons heen gebeurt om eventuele rampen, zoals inslaande meteorieten, te kunnen voorkomen.

  • Mijn tweede argument is een aanvulling op mijn vorige argument. Er zijn bepaalde stoffen die niet door de atmosfeer komen. Toch zijn deze deeltjes erg interessant om te bestuderen om zo meer over het heelal te weten te komen. Daarom moet men van buiten de atmosfeer kunnen werken om deze stoffen te kunnen bestuderen.

Wat kan de mens nog meer met behulp van de ruimtevaart?

  • Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder ons Internet en telefoonnetwerk en daar gaat mijn derde argument dan ook over. We zijn afhankelijk van de communicatie. Maar hoe wordt dit allemaal mogelijk gemaakt? Door satellieten natuurlijk. Ook leveren deze apparaten ons informatie door spionage, metingen en foto’s. Ik vind het belangrijk dat bijvoorbeeld de politie de mogelijkheid moet hebben om via satellieten misdadigers te kunnen opsporen om zo de maatschappij ten goede te komen.

  • Over foto’s maken in de ruimte wil ik nog even doorgaan. Wanneer je met een telescoop foto’s maakt van planeten en andere delen van het heelal, is het beeld niet helemaal scherp. Dit komt door het licht. Maar wanneer je van buiten de atmosfeer, dus met behulp van de ruimtevaart, worden de foto’s scherper, waardoor wetenschappers betere vindingen kunnen doen. Als je dan toch informatie over het heelal wilt, moet die informatie ook wel goed en duidelijk overkomen.

  • De ruimtevaart verschaft ook werkgelegenheid. Dit is ook weer een voordeel, hoewel het niet de belangrijkste is. Er werken behoorlijk wat mensen in de ruimtevaart, verspreid over verschillende takken, die zo hun gezin onderhouden. Zelfs met deze banen erbij is er nog altijd een tekort aan werk.

En ook de Amerikanen komen wel eens met rare plannen!

Verder kwamen de Amerikanen, met President Reagen als staatshoofd, met het Strategic Defense Initiative (SDI), ook wel het Star Wars programma genoemd. De bedoeling hiervoor was dat hiermee mogelijke nucleaire aanvallen van de Russen werden ontdekt en zo konden worden voorkomen. Natuurlijk ging dit niet zonder enige spanningen tussen de twee grootmachten. En ook het Amerikaanse volk zelf vond dat dit project onmogelijk uit te voeren zou zijn. Echter had de ontwikkeling van het SDI programma al 59 miljard dollar gekost.
Het idee van de SDI was goed en zou erg nuttig geweest kunnen zijn, hoewel het niet kon worden uitgevoerd.

Tot nu toe alles goed, maar……

Natuurlijk zijn er ook wel nadelen:

  • Een daarvan is dat de ruimtevaart ontzettend veel geld kost. Dit is meestal het eerste tegenargument dat mensen kunnen bedenken en is meteen ook het grootste argument. Natuurlijk gaan er miljarden om in deze technologie, maar we hebben er ook een heleboel profijt van. Een draagraket bijvoorbeeld kost minstens 40 miljoen euro per stuk. En wanneer er iets fout gaat tijdens de reis, landing, of vertrek is er niets meer over van dit geld. Maar wanneer het geld niet voor de ruimtevaart zou worden gebruikt, zou het wel aan iets anders zijn besteed. Wanneer we het geld niet aan ruimtevaart spenderen, maar bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg, dan zouden we nog meer nieuwe technologieën kunnen ontwikkelen of nieuwe medicijnen kunnen uitvinden. Maar ik vind dat het geld dat nu beschikbaar is voor de gezondheidszorg nog voldoende is om nieuwe medicijnen en methodes te ontwikkelen wanneer dat nodig is. Maar er is wel een oplossing te bedenken om de kosten te beperken. Tegenwoordig is er weinig concurrentie op het gebied van ruimtevaart. Natuurlijk streden Amerika en Rusland wel tegen elkaar wie het eerst op de maan stond, maar echte concurrentie is er niet. Normaliter zorgt concurrentie voor een daling van de kosten, omdat men zo goedkoop mogelijk een product wil leveren.

  • Ook kost het een hoop tijd om allerlei wetenschappelijke tripjes naar de ruimte te organiseren en te verwezenlijken. Dit vergt een goede lange termijn planning. Maar dit is gemakkelijk te verhelpen. Als je bedenkt dat de onderdelen van een spaceshuttle, een satelliet of een ander ruimteapparaat erg duur zijn, dan snapt u ook wel dat de kosten om goed opgeleid personeel in te huren en te onderhouden in verhouding bijna niets kost. Dit personeel kan dan alles organiseren om de hele reis goed te laten verlopen.

Wat blijkt hieruit?

Met al deze informatie kom ik tot de conclusie dat er meer voordelen zijn voor het financieren van de ruimtevaart dan nadelen. De mens heeft veel profijt van de ruimtevaart en het enige grote probleem, net als bij de meeste andere discussies, is toch het geld dat het kost. Daarom is mijn conclusie dat ik het nuttig vind om te investeren in de ruimtevaart.

Ik wens u een behouden vaart!
© 2006 - 2017 Dominique, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Space Expo, leer alles over ruimtevaartSpace Expo, leer alles over ruimtevaartRuimtevaart, wie heeft er geen interesse in? Space Expo in Noordwijk is het eerste permanente ruimte expositie in Europa…
Heelal, planeten, sterren etc,Heelal, planeten, sterren etc,Het heelal is een grote ruimte met planeten, sterren, zwarte gaten, meteoren. Het zonnestelsel is een van de stelsels me…
Het heelal: inhoud en afstandenHet heelal: Ons universum heeft 4 dimensies: 3 van ruimte (lengte, breedte en hoogte), en een vierde, de tijd. Het is on…
Het Universum (heelal of ruimte)Het Universum (heelal of ruimte)Universum Heelal Ruimte. Waar begint de ruimte? Hoe groot is het universum of heelal? Wat is een lichtjaar precies? Wann…
Ruimtevaart - Ruimteonderzoek (astronomie)Ruimtevaart - Ruimteonderzoek (astronomie)Ruimtevaart en ruimteonderzoek. Wie ontdekte dat de aarde rond is? Wat is de sterkste astronomische telescoop ter wereld…

Reageer op het artikel "Ruimtevaart: Goed of slecht?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Iekje (infoteur), 30-09-2008 01:34 #1
Een goed artikel. Wat ik jammergenoeg miste en ook een zeer belangrijk onderdeel van de ruimtevaart is: de onderzoeken, uitvindingen die gedaan zijn en worden gedaan waar we hier op aarde baat bij hebben c.q. niet meer uit ons leven zijn weg te denken. M.b.t. de gezondheidszorg, het milieu, ons dagelijks leven. Denk maar aan zonnepanelen, de magnetron, lasertechnieken, veiligheidsdekens etc. etc. Dit zijn maar een paar van de minstens 30.000 uitvindingen die we te danken hebben aan de ruimtevaart en hier op aarde gebruik van wordt gemaakt.

Natuurlijk is kennis van het heelal belangrijk maar voor 'de leek' brengen zulke voorbeelden van uitvindingen die in het dagelijks leven zijn toegepast het belang van de ruimtevaart dichterbij.

Infoteur: Dominique
Laatste update: 21-01-2008
Gepubliceerd: 23-11-2006
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Wetenschap
Reacties: 1
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!