InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Wetenschap > Betoog: Waarom zonne-energie ingevoerd moet worden

Betoog: Waarom zonne-energie ingevoerd moet worden

Betoog: Waarom zonne-energie ingevoerd moet worden Bij zonnepanelen (ook wel PV-panelen, van het Engelse Photo-Voltaic) wordt energie, gegeven door de zon, omgezet in elektriciteit. Dit gebeurt door middel van de stof silicium. Laatste tijd is het een veel besproken onderwerp. Hier de voordelen van zonne-energie opwekken en weerlegging op het belangrijkste nadeel: de prijs.

Voordeel 1: zon is onuitputtelijk

Zonne-energie is onuitputtelijk, het is al die tijd dat de aarde bestaat al de motor geweest van allerlei belangrijke processen. Zoals het fotosyntheseproces, hierbij wordt zonlicht omgezet en opgeslagen in planten. Dode plantenresten zorgen op lange termijn voor fossiele brandstoffen. Neem windenergie, luchtstromen worden in beweging gezet door de warmte van de zon die zich uitoefent op lucht en water. Hierdoor ontstaat weer waterdamp, dat zorgt voor wolkvorming. Die wolken zorgen weer voor regen en die regen zorgt weer voor waterstromingen, dus ook energie uit waterkracht wordt hieruit mogelijk. Zoveel energievormen, veroorzaakt door straling van de zon. De zon is de universele energieleverancier op deze wereld. Ter illustratie van hoe groot de capaciteit is van de zon: wanneer 5,5% van de Sahara zou worden vol gelegd met zonnepanelen, zou dat de totale energiebehoefte van Europa dekken.

Voordeel 2: schoon op te wekken

Te denken aan de schone manier waarmee zonne-energie opgewekt wordt. Vergeleken met de energiebron die tegenwoordig het meest benut wordt, fossiele energie, is zonne-energie zeer schoon. Fossiele energie zorgt voor de uitstoot van veel schadelijke stoffen in de atmosfeer, voornamelijk het gas CO2. Cijfers uit het CBS wijzen erop dat in 2008 nog 90,2 % van alle elektriciteit werd gehaald uit fossiele brandstoffen. Dit zorgt voor een enorme CO2-uitstoot. CO2 zorgt, zoals iedereen weet, voor een versterkt broeikaseffect. Voor zonne-energie zijn geen boringen, transportsystemen en andere onnodige manieren nodig om het te winnen. Een PV-systeem met een oppervlakte van 8,5 vierkante meter zorgt jaarlijks al voor een vermindering van CO2-uitstoot van 700 kilo, zo meldt EcoXtra, een organisatie die zich inzet voor duurzame energie.

Voordeel 3: overal toepasbaar

Zonnepanelen zijn overal toepasbaar, ook bij een gebrek aan infrastructuur. Dit maakt dat aansluiting op een energienetwerk helemaal niet noodzakelijk is! Vooral in ontwikkelingslanden zou dit grote voordelen kunnen hebben. Volgens het U.S. Department of Energy hebben 2 miljard mensen op deze wereld geen elektriciteit, dat betekent ongeveer één derde van de wereldbevolking! De meeste ontwikkelingslanden bevinden zich ook nog eens rond de evenaar, waar de zon het dichtst op de aarde staat. In deze gebieden is de instraling van de zon het sterkst, wat dus zorgt voor een hoger rendement van de PV-systemen.

Het grootste en allesbeslissende nadeel: de prijs

Wat wordt gezien als een belemmering is de prijs van zonnepanelen. De kosten voor productie en subsidies worden hierbij beklaagd, en een argument daarbij is dat het productieproces van zonnepanelen ook weer energie vraagt. Voor de bedekking van een gemiddeld woningdak betaal je al gauw zon 16.500 euro. De PV-systemen zijn zo duur door de stof silicium die zich in de panelen bevindt. Voor de panelen moet deze stof ook nog eens gezaagd worden, waardoor veel verloren gaat.

Weerlegging van dit nadeel

Hoe meer vraag er op de markt is, hoe meer de prijs zal dalen. Wetenschappers zijn nu al bezig met het reduceren van de productiekosten, bijvoorbeeld door het smelten van silicium zodat het in vormen gegoten kan worden. Dit zou kunnen leiden tot een reductie van zon 80%, aldus Craig Lund, directeur van de business development afdeling van Advanced Research Projects Agency for Energy. Wat betreft het energieverbruik tijdens het productieproces: de TU in Berlijn heeft onderzocht dat de energieterugverdientijd van zonnepanelen 17 tot 41 maanden is. Uiteindelijk produceren de panelen dan 9 tot 17 maal keer zo veel als voor de fabricage nodig is geweest. En de subsidies uitgegeven aan zonne-energie, zijn deze werkelijk zo hoog? Nee; volgens GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren betaalt Nederland jaarlijks 7,5 miljard euro aan verborgen subsidies die naar producenten en grootgebruikers van fossiele energie gaan, hierbij vergeleken zijn de subsidies van zonne-energie (in 2010 bedroeg dit 69 miljoen euro) niks!
© 2011 - 2017 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Duurzame zonne-energieDuurzame zonne-energieZonne-energie is een duurzame vorm van energie. Andere duurzame energiebronnen zijn windenergie, waterenergie en Bio ene…
Vijf soorten groene energie: Stap over op schone stroomVijf soorten groene energie: Stap over op schone stroomIn dit artikel worden alle vijf soorten groene energie besproken die op dit moment beschikbaar zijn. Dat zijn wind energ…
Zonne-energie in Noord-Afrika: energiebron van de toekomst?Zonne-energie in Noord-Afrika: energiebron van de toekomst?Zonne-energie is een van de voorbeelden van duurzame energie die veel perspectieven biedt. Meer en meer particulieren br…
Voordelen van Groene StroomVoordelen van Groene StroomGroene stroom wordt steeds populairder. Steeds meer particulieren en bedrijven besluiten hier gebruik van te maken omdat…
Een schoner milieu, groene stroomEen schoner milieu, groene stroomGroene stroom is stroom dat is opgewekt en gemaakt uit duurzame bronnen, zoals wind, water, zon en biomassa. Duurzaam be…

Reageer op het artikel "Betoog: Waarom zonne-energie ingevoerd moet worden"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Anoniem, 30-03-2015 10:06 #1
Het klopt niet dat wanneer de vraag op de markt groter is, de prijs van zonnepanelen gaat dalen. Sterker nog wanneer de vraag groter is dan het aanbod, zal de prijs van de zonnepanelen stijgen.

Infoteur: Shiny
Laatste update: 19-02-2013
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Wetenschap
Reacties: 1
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!