mijn kijk op

Klonen wel of niet ethisch verantwoord?

Ook al zou een mens gekloond kunnen worden dan nog is de kloon nooit identiek aan de originele persoon. De kloon zou een eigen persoonlijkheid hebben met de daarbij behorende gedachten en gevoelens ondanks het feit dat zijn DNA profiel hetzelfde is als de originele persoon. De persoonlijkheid van de kloon zou gevormd worden door de omgeving en het milieu waarin hij zou opgroeien. Kortom ieder mens is uniek.

Natuurlijke klonen

Bij natuurlijke klonen zoals eeneiige tweelingen zie je dat elke tweeling helft toch een eigen persoonlijkheid heeft ondanks dat ze uiterlijk sprekend op elkaar lijken. Bij eeneiige tweelingen heeft men overigens ontdekt dat in sommige gevallen de DNA profielen niet altijd identiek zijn maar iets van elkaar afwijken. Dit gegeven kan dus bijvoorbeeld verklaren waarom de ene een moedervlek boven zijn lip heeft en de ander niet. Dan komt bij mij de vraag op: "mag je eeneiige tweelingen dan nog wel natuurlijke klonen noemen"?

Kunstmatig klonen

Ik vergelijk het kunstmatig klonen altijd met het maken van een kopie. Het is een feit dat een kopie vaak van minder kwaliteit is dan het origineel. Als je vervolgens een kopie van een kopie maakt dan gaat de kwaliteit nog sterker achteruit. Zo is het dus ook met klonen. De kloon zou overigens nooit een biologische vader hebben maar alleen een biologische moeder.

Dolly

Het gekloonde schaap Dolly bleek achteraf niet zo'n perfecte kloon te zijn. Het dier had gebreken, is ziek geworden en gestorven. Andere gekloonde dieren bleken achteraf ook allerlei gebreken te vertonen zoals: hersenafwijkingen, een defect immuunsysteem, kanker, misvormde ledematen, onvruchtbaarheid en leveraandoeningen.

Eeuwig leven

Er zijn voorstanders van klonen die denken dat ze het eeuwige leven hebben door erfelijk materiaal te bewaren om na de dood een kloon van zichzelf te laten maken. De Raëliaanse beweging is daar een goed voorbeeld van. Er bestaan ook wanhopige ouders die denken dat ze op deze manier hun gestorven kind weer tot leven kunnen brengen. Ik persoonlijk denk dat dit niet zo is want volgens mij heeft de kloon weliswaar het zelfde DNA als dat van de gestorven persoon maar met een unieke ziel. Als je eenmaal gestorven bent kun je niet "opstaan" uit de dood. Voorstanders van klonen gebruiken ook vaak "het uitsluiten van erfelijke ziekten" als argument om hun mening kracht bij te zetten.

Gentechnische gewassen

Ook over het genetisch manipuleren van gewassen zijn de meningen verdeeld. Voorstanders zeggen dat het een manier is om de honger de wereld uit te helpen. Tegenstanders zeggen dat de natuurlijke bestaande gewassen op deze manier verloren gaan en ze zijn van mening dat er afdoend bewijs bestaat dat genetisch gemanipuleerde gewassen schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens.

Wetenschappelijk misbruik

Wetenschap kan heel nuttig zijn maar wanneer is er nu sprake van wetenschappelijk misbruik? Dat is en blijft voorlopig voor velen de hamvraag. Voor mezelf heb ik deze vraag allang beantwoord. Naar mijn mening gaat de wetenschap met klonen een stap te ver en zeker omdat de volgende stap de totaal genetisch gemodificeerde mens zal zijn. Kortom de maakbare mens, de mens op bestelling. Ik moet er niet aan denken dat we in de toekomst een baby geheel naar eigen design kunnen laten creëren en bestellen. Egoïsme en eigenbelang zullen dan hoogtij vieren. Ik denk dat de mensheid vroeg of laat toch op de koffie komt met haar wetenschappelijke geknoei en daar dan ook de nare gevolgen van gaat ondervinden.
© 2012 - 2024 Catharina1970, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klonen; de wet, ethiek & techniekKlonen; de wet, ethiek & techniekWe keken laatst naar een leraar en dachten: ‘Hoe zou het zijn, als onze leraar gekloond zou zijn?’ Dan zou de kloon zijn…
Wat is ethiek en moraal?Het begrip ethiek definiëren is geen makkelijke opgave. Ethiek heeft namelijk door de eeuwen heen veel verschillende bet…
Klonen van mensenKlonen van mensenMensen klonen: Klonen is het maken van een exacte kopie van een mens of dier. In de plantenwereld kennen we het klonen a…

Carbidlampen, verlichting met acetyleengasCarbidlampen, verlichting met acetyleengasTussen ongeveer 1895 en 1945 hebben mensen gebruik gemaakt van carbidlampen die werkten op acetyleengas. Dat gas komt vr…
Pinto: interculturele communicatiePinto, hoogleraar interculturele communicatie, heeft de piramide van Pinto bedacht, de tegenhanger van de piramide van M…
Catharina1970 (3 artikelen)
Gepubliceerd: 26-03-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.