InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Dier en natuur > De kat als psychiater

De kat als psychiater

De kat als psychiater Steeds meer mensen hebben tegenwoordig last van psychische aandoeningen. Vaak weten ze dat zelf niet eens. Dit verschilt dan ook enorm in gradatie en kan niet vergeleken worden. Toch denk ik dat er een manier is om jezelf beter te kunnen voelen. De mens is een gezelschapsdier. Wij vinden het allen fijn om gezellig bij elkaar te komen en leuke dingen te doen. Natuurlijk heb je af en toe tijd voor jezelf nodig, maar vaak mis je toch een "maatje".

Vooral als je niet zo lekker in je vel zit, heb je vaak behoefte aan iemand om je heen. Niet per se om iets te ondernemen, maar puur de steun en aanwezigheid. Mensen reageren echter niet altijd even goed op een ander die zich rot voelt. Soms hebben ze het gewoonweg niet door en praten er dus steeds maar weer overheen. Ook gebeurt het maar al te vaak dat ze er geen zin in hebben. Al die problemen van een ander, je hebt er immers zelf ook al genoeg. Herkenbaar?

Wat naar mijn idee een hele goede oplossing is voor mensen die zich alleen voelen of niet lekker in hun vel zitten is het aanschaffen van een kat. Waarom een kat? Een kat kan goed voor zichzelf zorgen en kost voor het baasje minder energie dan bijvoorbeeld een hond. Veel mensen die emotioneel niet helemaal stabiel zijn, hebben ook minder energie. Daarnaast voelt een kat heel goed de emoties van zijn baasje aan. Het dier geeft affectie en liefde op de momenten dat u dat juist zo nodig heeft.

Ook kunt u uw verhaal kwijt bij uw kat. Het lijkt in eerste instantie misschien raar om tegen een kat aan te praten, maar het geeft zeer zeker voldoening. Het beestje knuffelt tegen u aan en vindt het heerlijk om naar uw stem te luisteren. Daarnaast schijnt het ook therapeutisch te werken om een dier te aaien. Door deze rustige handeling wordt u zelf ook rustiger.

Voordat u nu meteen een kat wilt gaan aanschaffen, moet u zich eerst wel voldoende realiseren wat het hebben van een huisdier voor u zal gaan betekenen. Het brengt heel wat verantwoordelijkheden en kosten met zich mee. Heeft u voldoende tijd om het beestje aandacht te geven. Realiseert u zich dat u een aanschaf doet dat consequenties heeft voor velen jaren?

Daarnaast zult u moeten kiezen waar u uw kat gaat halen. Het asiel zit tegenwoordig vol met katten die graag een nieuw huisje zouden krijgen. Wilt u een kitten of een volwassen kat? Het voordeel van een kitten is dat u deze alles nog kunt aanleren en er van jongs af aan een band mee schept. Het nadeel is dat het opvoeden van een kitten erg veel tijd in beslag zal nemen. Het voordeel van een volwassen kat daarentegen is dat het niet meer zo veel opvoeding nodig zal hebben. Natuurlijk moet u het beestje duidelijk maken wat bij u wel en niet mag, maar het zal minder tijd en moeite kosten dan bij een kitten. Ook kunt u bij het asiel navraag doen over het karakter van de kat, zodat u een huisdier kunt uitkiezen dat bij u past. Mocht u inderdaad kiezen om een katje uit het asiel te halen, dan verzeker ik u dat u daar geen spijt van zult krijgen. Mits u deze keuze natuurlijk weloverwogen maakt. Het zal u voldoening geven om uw kat zo gelukkig te zien en te weten dat u daarvoor heeft gezorgd.
© 2007 - 2017 Ingevdmeeberg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zwarte katten steeds minder populairZwarte katten steeds minder populairZwarte katten worden steeds minder populair. Niet alleen in Nederland maar overal. Dit heeft niets te maken dat men een…
Een kat uit het asielEen kat uit het asielJaarlijks komen er zon 55.000 katten in de asiels terecht. Heel veel Nederlandse asiels zitten dan ook overvol met katt…
Stichting dierenthuisStichting dierenthuis is een permanente opvang voor kansarme asiel dieren. Denk bijvoorbeeld aan zwaar mishandelde diere…
Kat of hond uit een dierenasiel halen?Kat of hond uit een dierenasiel halen?Zoek je een kat of een hond? Katten en honden zijn al eeuwenlang geliefde huisdieren. Bij de Egyptenaren werden katten z…
Wat doet een psychiater?Wat doet een psychiater?Een psychiater behandelt mensen die psychische stoornissen of andere problemen hebben. Voorbeelden hiervan zijn stemming…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De kat als psychiater"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Tillerman, 14-09-2008 16:35 #2
U antropomorfiseert nogal in dit stukje. Met andere woorden: u schrijft menselijke eigenschappen toe aan dieren. Een kat kan geeft geen affectie en liefde; dergelijke eigenschappen zijn voorbehouden aan de mens. Sommige katten vinden het aangenaam om geaaid en aangehaald te worden en komen daarom bij u liggen. Niet om u liefde te geven. Een kat leeft op zijn instincten: waar is eten te halen, waar is het warm of juist koel, waar is een droog, rustig en veilig plekje voor een dutje. Als u een kat steeds een stukje vlees van uw eigen maaltijd geeft gaat de kat u echt niet aardiger vinden, al denken sommige mensen van wel. De kat beschouwt u slechts als een bron van voedsel en zal blijven bedelen.

Jbwams (infoteur), 11-08-2008 15:55 #1
Dat de kat als prychiater kan dienen, geloof ik graag. Maar ook dat dit niet bij iedereen zal werken. Er zijn immers ook van zichzelf uit al drukke mensen. Die altijd rennen en vliegen, bij alles wat ze ook maar doen. Voor zulke mensen is denk ik een kat als huisdier minder geschikt. Houden katten immers niet van dat gevlieg en gedraaf. Zij willen met rust en respect behandeld worden. Daar hebben ze recht op. Ook kinderen die heel graag een kat willen hebben, moeten zich (door hun ouders ingelicht) ervan bewust zijn, dat een kat er beslist niet van houdt om meteen maar in vliegende vaart omhelsd te worden. Nee, katten geven de voorkeur aan een beleefde, rustige manier van aanpak. Ik heb in diverse kattenboeken gelezen hoe te handelen als je bijvoorbeeld een buurtkat te begroeten. Je loopt niet in een rechte lijn rechtstreeks op de poes af. Nee, je doet net alsof je het beest niet gezien hebt, en pas op het laatste moment reageer je op hem. Nog beter is het om naar het dier te knipogen en te gapen (doe alsof) en dan weg te kijken, hem/haar vanuit de ooghoeken in de gaten houdend. Een kat buiten is heel anders dan een kat binnenshuis! Niet voor niets wordt er gezegd, dat je telkens wannneer de de buitendeur opent om je kat binnen te laten, je eigenlijk een tijger in huis haalt. Eenmaal binnenskamer is de tijger veranderd in een kitten.
Ik heb al meer dan twintig jaar katten, en ik weet dat elke kat een persoonlijkheid is. In feite ben je de butler, de schoonmaakster, de dienstmeid en de kokkin voor de katten. En jij de baas in huis? Laat me niet lachen. Zij zijn de baas, of eerder de poezen zijn de baas in huis, dan de katers en dan ben jij pas aan de beurt. Katten leven in een matriarchaat! Dat merk ik elke dag weer. Want wie eet er als eerste? De dames en dan als zij genoeg hebben gehad, zijn de heren pas aan de beurt. En die heren mogen het beslist niet in hun bol gehaald hebben, dat zij eerst mogen eten, want dan kunnen ze een flinke tik om de oren krijgen.
Kijken naar katten is een dagtaak. En dat werkt ook psychologisch gezien positief op de mens. De kat communiceert met zijn staart en zijn oren. Ze zijn dan ook heel welbespraakt. Hun stem gebruiken ze alleen als ze denken dat hun mens hen anders niet zal begrijpen. Daar zijn wij immers te dom voor. Ik praat altijd met mijn katten. Ik geef mezelf ook antwoord, maar ik weet dat ik dat doe. Zij praten ook met mij. Door hun toedoen heb ik een tweetal woordjes kats geleerd. Prrrrr en Prr Prr. Prrrr betekent van de linkerkant naar binnen en Prr Prr betekent van de rechterkant naar binnen (als ze op het balkon zijn). Je leert beslist toleranter te zijn. Of op z'n minst hoe je dat kunt doen zonder de ander tegen de haren in te strijken. Als ik naar mijn kwartet kijk, denk ik vaak dat het wezen kat ver boven de species mens staat.

Infoteur: Ingevdmeeberg
Gepubliceerd: 07-03-2007
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Dier en natuur
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!