mijn kijk op

Paard met pijn, inslapen of slachten als alternatief?

Paard met pijn, inslapen of slachten als alternatief? Geen enkele paardeneigenaar hoopt ooit in deze situatie te komen, maar we weten allemaal dat de kans reëel is dat het wel gebeurt. Wanneer het paard een ernstige blessure heeft en niet meer pijnvrij door het leven kan gaan, moet een paardeneigenaar zijn verantwoordelijkheid nemen. Er zijn dan verschillende mogelijkheden. De keuze voor een van deze mogelijkheden is per situatie verschillend en kan dan ook niet worden vergeleken met de keuze van een ander. Maak de keuze bewust en weloverwogen, laat je goed informeren.

Waar ligt de grens?

Ieder paard krijgt zo nu en dan een blessure. Meestal zijn deze blessures goed te behandelen en kan het paard binnen een redelijke termijn weer pijnvrij bewegen. Voor sommige paarden is dit niet het geval. Het paard heeft bijvoorbeeld een flinke slijtage aan de gewrichten en kan daardoor niet meer zonder pijn bewegen of het paard heeft een misstap gemaakt en een onherstelbare blessure opgelopen. Wanneer het paard niet meer geschikt is om op te rijden maar wel pijnvrij door het leven kan als weidepaard, dan is de keuze aan de eigenaar waar de grens ligt. Vindt jouw paard het prima om op de wei te staan en kun jij die lasten dragen tot zijn dood? Dan kan het paard met vervroegd pensioen. Heb je echter bijvoorbeeld een jong, onstuimig paard die zijn blessure alleen maar erger zou maken in de wei of zie je het niet zitten om de lasten nog jaren te dragen? Dan is euthanaseren een alternatief. Wanneer het paard zelfs bij het lopen door de wei pijn heeft, ligt de keuze weer anders. De grens ligt in iedere situatie anders, maak een bewuste keuze.

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om je paard te laten euthanaseren, heb je meerdere opties. Je kunt het paard door de dierenarts laten inslapen en vervolgens ter destructie aanbieden aan Rendac. Je kunt het paard ook laten schieten in een slachterij. Daarna kan het paard alsnog door Rendac worden opgehaald of voor consumptie worden gebruikt.

Slachten

Naast het laten inslapen van je paard, is het laten slachten, ofwel 'schieten' ook een alternatief. Je kunt het paard zelf naar de slager (laten) brengen en afhankelijk van de afspraak en de reistijd word je vrijwel meteen geholpen. Het paard wordt gecontroleerd door een keuringsarts op gezondheid en identiteit. Daarna wordt het paard een ruimte ingeleid, waar hij tussen een vierkant hekwerk staat. Het paard wordt direct daarna geschoten met een schietmasker. Dit is een pin die met enorme snelheid op het hoofd wordt afgevuurd. Het paard is hierdoor direct hersendood en voelt niets meer.

Mits het slachten goed gebeurt, is het de meest snelle en effectieve manier om een paard te euthanaseren. Hoewel een slachterij is werking natuurlijk niet volledig schoon is, hangt er geen geur van 'dood' waar het paard eventueel onrustig van zou kunnen worden. De meeste paarden beseffen nauwelijks waar ze zijn voordat ze zijn geschoten. Zodra het paard uit de trailer wordt geladen, wordt het geschoten, er is geen tijd voor onrust.

Na het overlijden

Voor veel mensen zitten de twijfels niet bij het euthanaseren van het paard zelf, maar vooral bij wat er daarna met het paard gebeurt. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Rendac

Wanneer het paard wordt geschoten of wordt ingeslapen kan het dier worden opgehaald door Rendac. Wanneer het paard in zijn stal of in de wei wordt ingeslapen, moet het paard eerst naar het erf of de wei worden versleept. Rendac komt niet direct om het paard op te halen, vaak ligt het dier nog een nacht onder een zeil langs te weg. Afhankelijk van je keuze en je budget, wordt het dier met een trailer (€500) of met een containerwagen met grijparm (€10) opgehaald. Daarna wordt het paard samen met andere dieren tot een meelachtige substantie verwerkt die gebruikt wordt bij het opwekken van energie. Wanneer het paard bij Sonac wordt aangeboden, wordt het meel in diervoeders verwerkt.

Voor consumptie

Wanneer het paard geschikt is voor consumptie kan het paard ook daar voor worden klaargemaakt. Dit kan alleen wanneer het paard op de slachterij is geschoten, gezond genoeg is en geen medicatie heeft gekregen. Het dier wordt direct na het schieten verwerkt. Een deel van het vlees wordt voor menselijke consumptie gebruikt, maar er wordt ook veel als industrievlees gebruikt. Soms worden de benen bewaard in een vriezer en gaan deze mee naar paardenopleidingen voor bijvoorbeeld het oefenen met bekappen. Vrijwel ieder onderdeel van het paard wordt benut.

Cremeren

Na het schieten of inslapen is cremeren ook een optie. Dit is echter vrij prijzig en beperkt mogelijk in Nederland. Het paard wordt dan in een grote oven op hoge temperatuur verbrand. De as kan daarna worden uitgestrooid of in een urn bewaard worden.

Tot slot

De keuze voor het schieten of laten inslapen van een paard blijft altijd persoonlijk. Het is belangrijk om bij het maken van deze keuze over goede informatie te beschikken over beide alternatieven. Laat je goed informeren en zorg dat je volledig achter je keuze staat. Het verlies van een paard is immers al zwaar genoeg zonder twijfels.
© 2011 - 2024 Shirleyp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slachten of inslapen, welke keuze maakt u voor uw paard?U als paardeneigenaar heeft vast wel eens nagedacht over wat u zou doen als uw paard erg ziek wordt, plots een ongeluk k…
Paarden: Slachten of inslapen? Een lastige beslissingPaarden: Slachten of inslapen? Een lastige beslissingWanneer je een eigen paard koopt denk je er wellicht niet aan, maar kan het zijn dat je ooit voor de keuze komt te staan…
PaardencrematoriaElke dierenbezitter weet het; de kans dat jij je dier overleeft is toch wel erg groot. Nadat het dier overleden is, kan…
Halal vlees: wat zijn de regels van het halal slachten?Halal vlees: wat zijn de regels van het halal slachten?Moslims eten alleen het vlees op van dieren die halal geslacht zijn. Dit staat ook wel bekend als halal vlees. Tegenwoor…

Spondylose bij hondenSpondylose bij hondenSpondylose is een ernstige aandoening waarbij er door slijtage van de tussenwervels en gewrichtsbanden een verstijving v…
Pijnbestrijding bij de hondPijnbestrijding bij de hondPijn bij honden kan verschillende oorzaken hebben, door ziekte, trauma en na een operatie. Afhankelijk van de oorzaak en…
Bronnen en referenties
Shirleyp (65 artikelen)
Laatste update: 06-08-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.