mijn kijk op

Milieuproblemen en Milieuvervuiling: problemen / oplossingen

Milieuproblemen en Milieuvervuiling: problemen / oplossingen De huidige milieuproblemen en milieuvervuiling. Welke problemen zijn de grootste zorgen voor onze generatie en de volgende, onze kinderen? En wat voor aanpak is er voor de milieuproblematiek? Iedereen hoort om zich heen dat het niet goed gaat met het milieu. Maar hoe zit het nou echt en hoe kunnen we zelf bijdragen bij de oplossing van de problemen? En hoe zit het met Nederland in 2012?

Inhoud


De belangrijkste milieuproblemen en milieuvervuiling van vandaag de dag

Hier een overzicht van de meest belangrijke milieuproblemen en milieuvervuiling. De huidige problematiek van vandaag de dag in kaart gebracht. Maar ook de oplossingen die wellicht bij kunnen dragen aan de verbetering van het milieu. De lijst doet geen recht aan alle problemen, maar dient te worden gezien als een duidelijk overzicht voor mensen die onbekend zijn met milieu problemen. De les die ik nu al vast mee kan geven is: we zijn allemaal verantwoordelijk voor het milieu. Natuurlijk ligt de grootste verantwoordelijk bij de bedrijven, maar verandering begint ook bij ons. Op kleine schaal kunnen we al een verschil maken. Een veranderende mentaliteit kan hopelijk leiden tot een verandering in het collectieve bewustzijn: niet langer accepteren hoe onze wereld door ons toedoen ten onder gaat.

Ik ga niet met cijfers strooien aangezien ze steeds bijgesteld worden en er nog steeds geen duidelijk overeenstemming heerst onder onderzoekers en experts. Wel is het in alle onderstaande gevallen duidelijk dat het bestaat, dat het doorzet en dat in veel van de gevallen zaken steeds erger worden en dat in een sneller tempo.

Klimaatverandering: wat houdt het in en wat kan er tegen gedaan worden?

Waarschijnlijk het grootste milieuprobleem van vandaag de dag. Klimaatverandering houdt simpelweg in dat de aarde aan het opwarmen is. Hoewel wetenschappers onderling het onderwerp nog druk bediscussiëren, is er toch langzaam een consensus ontstaan. Klimaatverandering vindt plaats en de hand van de mens is er duidelijk in te herkennen. Wij, door onze consumptie en productie waarbij broeikasgas vrijkomen, dragen bij aan de versnelde klimaatverandering. Dit heeft een wereldwijd scala aan verandering tot gevolg. We hebben allemaal in het (alhoewel ietwat aangedikte) 'An Inconvenient Truth' van Al Gore mogen zien wat de wereld te wachten staat. Denk hierbij aan smeltende ijskappen, stijgend zeeniveau, veranderende ecosystemen en grote verschillen in het klimaat. Als voorproefje hebben we al gemerkt dat het alle laatste jaren inderdaad steeds warmer wordt en we hebben ook mogen 'genieten' van de toename aan desastreuze tropische stormen.

De voornaamste oplossing is het overgaan op alternatieve energie. Bedrijven zullen of vrijwillig of door scherpe overheidsregulering minder broeikasgassen uit moeten stoten. Er wordt al het een en ander gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het Kyoto protocol, maar dit is bij lange na niet genoeg. Tijden de Kopenhagen top kwamen helaas ook bedrogen uit. Uiteindelijk is er vrijwel niets besloten en moeten we het doen met loze beloftes. Gelukkig zijn er wel veel technologische ontwikkelingen, maar om volledig hier op te vertrouwen is niet alleen alleen onverstandig, maar ook gevaarlijk.

Wat kunnen we zelf doen om mee te helpen aan het oplossen van dit milieuprobleem? Wat we voornamelijk moeten doen is een verandering aanbrengen in ons consumptie patroon. Eenvoudigweg minder kopen en produceren. Minder vlees eten (bij de productie van vlees komt heel veel co2 vrij). Groene Energie gebruiken. Ook minder vaak de auto gebruiken en minder vliegen zullen een verschil maken. Naast dingen laten zijn er ook actieve zaken die je kunt ondernemen zoals bomen planten of misschien nog wel belangrijker: vechten voor het milieu door actie te voeren om anderen en de overheid bewust te maken.

Energie bronnen verdwijnen langzaam

Een van de andere milieuproblemen is het langzaam verdwijnen van onze energiebronnen. De mens is verslaafd geraakt aan fossiele brandstoffen en we weten niet hoe we er op mee moeten houden. Hierbij moet je niet alleen denken aan auto's en fabrieken, maar echt alles heeft te maken met energie. Van de kleding die je draag tot het voedsel dat je eet. Het gebruiken van fossiele brandstoffen is niet alleen slecht voor het milieu, maar als ze opraken, komen we ook nog in de problemen. Het is voor veel wetenschappers duidelijk dat we op deze voet niet meer door kunnen gaan.

Gelukkig zijn er veel technologische vooruitgangen geboekt in de laatste jaren en zijn er ook belovende ontwikkelingen. Je kunt hierbij denken aan oplossing zoals het winnen van energie uit algen en dergelijke. Toch zijn veel van deze oplossingen niet het hele antwoord.

Wij in het Westen hebben nu al langer dan een eeuw onbeschaamd gebruikt gemaakt van deze energiebronnen en nu verlangen we van de opkomende landen zoals China en India dat ze het rustiger aan zullen doen omwille van de milieu problemen. Dit is natuurlijk behoorlijk hypocriet en onrealistisch. Het enige dat we kunnen doen is het goede voorbeeld geven en ons steentje bijdragen en op een coöperatieve probleemoplossende manier deze opkomende landen bijstaan. Persoonlijk kunnen we ons steentje bij te dragen door initiatieven, zoals bij de klimaatverandering aangegeven, door te zetten. Dit milieuprobleem zal zichzelf niet oplossen.

Milieuvervuiling: bijna even vergeten met al deze andere dreigende milieuproblemen.

Met bijzonder belangrijke milieuproblemen zoals de klimaatverandering vergeten we nog wel eens dat we ook met gigantische milieuvervuiling kampen. Milieuvervuiling is nog steeds een van onze aanhoudende problemen. Hierbij zijn de meest tot de verbeelding sprekende vervuiling problemen natuurlijk de schepen die olie en afval dumpen in onze zeeen en wateren. Maar ook onze eigen milieuvervuiling moet niet uitgevlakt worden. De hoeveelheid afval die onze moderne consumptie maatschappij is werkelijk schrikbarend. De grote boosdoeners zijn plastic tasjes, flesjes en verpakkingen. Maar zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen.

De oplossing is simpel: minder gebruik maken van wegwerp producten, opletten met vervuilen en goed recyclen.

Carbon Footprint (ecologische voetdruk)

Al deze problemen hebben iets gemeenschappelijk: wij zijn medeverantwoordelijk. Om een goed beeld te krijgen aan wat jij en ik bijdragen aan het verval ons milieu, is het doen van een carbon footprint test.
© 2011 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vernietigen we onze aarde?Vernietigen we onze aarde?Een enorme blender met de aarde erin, en de stekker in het stopcontact. Één druk op de knop en het is afgelopen met de m…
Duurzame energie: zijn er ook nadelen?Duurzame energie: zijn er ook nadelen?Om de CO2-uitstoot tegen te gaan is het van belang dat er minder gebruik gemaakt gaat worden van de voorraden van nuclea…
IUCN: International Union of Conservation and NatureDe IUCN (International Union for Conservation of Nature) is een organisatie gericht op het bieden van oplossingen bij ur…

Gebruik van koude- en warmteopslagOpslag van koude en warmte in de aardbodem (KWO) is een steeds meer voorkomende methode om vooral grote ruimten als gebo…
Duurzaam inkopen van hout in vijf stappenDuurzaam inkopen van hout in vijf stappenDuurzaam inkopen van hout dient een thema te zijn voor zeer veel organisaties en bedrijfstakken. Dat gaat van overheidsi…
Bronnen en referenties
  • http://www.myfootprint.org/
Euromark (67 artikelen)
Gepubliceerd: 18-12-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.