InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Electronica > Is de magnetron gevaarlijk?

Is de magnetron gevaarlijk?

Is de magnetron gevaarlijk? Lekker gemakkelijk, die magnetron. Wanneer het laat wordt vanwege een ingelaste vergadering of druk geweest op het werk en je geen zin hebt om achter het fornuis te staan. Hup, een kant en klare diepvriesmaaltijd in de magnetron en ping! Het eten is klaar! Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze kant en klare maaltijd? Hoe wordt het warm zonder gas, elektriciteit of inductie? Hoe werkt de magnetron eigenlijk? Geeft de magnetron gevaarlijke straling?

De werking van de magnetron

De magnetron bestaat in Nederland uit een metalen kast en kan ingebouwd worden of een losse plek krijgen op het aanrecht. De eigenlijke magnetron zit ín de metalen kast en is de elektronenbuis of magnetron. De elektronenbuis kan door middel van trilholtes en een magneetveld, hoogfrequente elektromagnetische velden (microgolven) opwekken in het gebied van 0,5 tot 100 Gigahertz (GHZ). Hieronder een staatje om te vergelijken welke andere apparaten dicht in de buurt komen, met hetzelfde frequentievermogen:

StralingsbronFrequentie (MHz.)Gepulst*
BlueTooth onversterkt2.402 - 2.480Ja, digitaal
BlueTooth versterkt2.402 - 2.480Ja, digitaal
WiFi 2/11 Mbit/s2.400 - 2.483,5Ja, digitaal
Magnetron2.455neen
WiFi 54 Mbit/s5.150 - 5.350Ja, digitaal
WiFi 54 Mbit/s5.470 - 5.725Ja, digitaal
GSM 900 basisstation935-960Ja, digitaal
GSM 1800 basisstation1805-1880Ja, digitaal
UMTS basisstation2110-2170Ja, digitaal
LTE basisstation800/1800/2600 mhzJa, digitaal
*Gepulst is wanneer de hoog frequente draaggolf voortdurend, kortstondig onderbroken wordt.

In de elektronenbuis van een magnetron is sprake van resonantie (trilling). De resonantie treedt op bij bepaalde frequenties en sterkte en kan een staande golf veroorzaken. Een golfverschijnsel wordt veroorzaakt door het aantikken (interferentie) van twee golven met dezelfde frequentie. De frequentie van 2.455 Megahertz (2,45 Gigahertz) brengt waterstofatomen (in het voedsel) in trilling, waardoor deze hitte worden omgezet.

De (micro)golven (hoogfrequente elektromagnetische velden) mogen de magnetron niet uit en ze weerkaatsen tegen de metalen wanden en het gaas in het deurtje ( de metalen kast als de kooi van Farady). Ons voedsel bestaat voor het grootste gedeelte uit watermoleculen. De microgolven dringen het voedsel binnen en vallen uiteen op de watermoleculen en warmt deze van binnenuit op. Omdat de golven binnen de ruimte van de oven blijven (het ontstaan van staande golven) is de opwarming op sommige plekken heviger dan op andere. Het draaiplateau in de magnetron moet ervoor zorgen dat dat het voedsel op alle plekken gelijkmatig verwarmd wordt. Wel warm maar niet bruin dus.

Gevaar van de magnetron

Het gevaar van de magnetron is tweezijdig namelijk op het gebied van
 • microgolven en van het
 • voedsel dat we daarna eten.

Microgolven en het gevaar

Microgolven of hoog frequente elektromagnetische velden, is niet ioniserende straling. De wetenschap is er nog niet over uit of deze straling kankerverwekkend is. De WHO (wereld gezondheidsorganisatie heeft deze straling in 2011 wel gekenmerkt als mogelijk kankerverwekkend). De metalen kast moet een kooi van Faraday zijn maar er is een zwak punt. De deur van de metalen kast. Met rubber sluit deze perfect, maar juist dit rubber is kwetsbaar. Dit rubber kan zorgen voor lekstraling! Het advies is dan ook:
 • vervang elk jaar het rubber bij het deurtje van de magnetron.
 • laat kinderen niet voor het deurtje naar binnen kijken in de magnetron.
De schade kan groot zijn namelijk. Lekstraling wordt via de ogen in het endocriene systeem opgenomen (de alvleesklier, bijnieren, schildklier en geslachtsorganen).

Het gevaar van voedsel uit de magnetron

1. Het onderzoek van dr. Hertel
In 1996 deed Dr. Hans- Ulrich Hertel, een voedingswetenschapper in samenwerking met professor Bernard Blanc van het Zwitserse Federal Institute of Technology een uitgebreid onderzoek naar de invloed van voedsel uit de magnetron op de gezondheid. De conclusie in 1989: als je voedsel eet dat in een magnetron is verhit of ontdooid, treden in je bloed veranderingen op die kenmerkend zijn voor de eerste fasen van het ziekteproces van mensen die aan kanker lijden.

Het onderzoek gebeurde met acht vrijwilligers (gemiddeld tussen de twintig en veertig jaar oud) waar de helft magnetronvoedsel at en de andere helft geen voedsel uit de magnetron. Voor en na het eten werd bij elke vrijwilliger een bloedmonsters afgenomen. De onderzoekers stelden vast, dat in het bloed van degenen die voedsel uit de magnetron hadden gegeten, significante veranderingen optraden. Metingen wezen op een daling van
 • hemoglobinewaarden
 • cholesterolwaarden
 • witte bloedcellen
 • tevens stelde Dr. Hertel non-thermale effecten vast, die de doordringbaarheid van de celmembranen wijzigen en een lichaam vatbaar maken voor virussen, schimmels en bacteriën.
 • de hoeveelheid stralingsenergie uit de magnetron werd in het voedsel opgenomen en maakte met een speciaal licht, bacteriën zichtbaar. Bacteriën die met het voedsel in een menselijk lichaam komen. Ook de Britse regering heeft in 1989 onderzoek laten doen waaruit bleek dat schadelijke bacteriën kunnen overleven in magnetronvoedsel.
De fabrikanten van magnetrons, vereenigd in de Zwitserse vereniging van dealers voor Electroapparaturen ((FEA) waren hier natuurlijk niet blij mee en deden er alles aan om dit onderzoek niet openbaar te maken voor het grote gebruikerspubliek. De advocaten hiervan dwongen de president van het Hof van Seftigen, Kanton Bern, een 'spreekverbod' tegen Hertel en Blanc op te leggen. Ze beriepen zich op een Zwitserse wet die 'onnodig nadelige uitspraken over een leverancier of zijn producten' verbiedt. De commerciële positie van de fabrikant staat hierbij voorop. Hier zijn ze in geslaagd. In maart 1993 heeft het gerechtshof in Bern namelijk een uitspraak gedaan in de zaak Hertel. Dr. Hertel werd verboden om publiekelijk te verklaren dat het gebruik van een magnetron gevaarlijk is voor de gezondheid. Bij overtreding zou hem een boete van 5000 Zwitserse Frank worden opgelegd en riskeerde hij een gevangenisstraf van een jaar. Professor Blanc zag zich genoodzaakt om zich te distantiëren van het onderzoek omdat hij vreesde voor zijn veiligheid en dat van zijn gezin. Met succes heeft de industrielobby Hertels bevindingen buiten de publieke aandacht gehouden. Op 28 augustus 1998 werd door Europese Hof voor de Rechten van de Mens volgens artikel 50 van de Conventie het vonnis nietig verklaard. Ondanks dit gegeven hangt hem nog steeds een boete van 8.000 Zwitserse frank boven het hoofd, als hij de magnetron in opspraak brengt. Intussen krijgt dr. Hertel echter steun uit wetenschappelijke hoek, in de vorm van nieuwe studies, die zijn ontdekkingen van tien jaar geleden onderschrijven.

2. Onderzoek uit Engeland
In 1990 ontdekten twee wetenschappers van het Department of Medical Microbiology aan de University of Leeds dat zout in het voedsel invloed heeft op de temperatuur van magnetronvoedsel. De conclusie is dan ook dat
 • dat microgolven slecht doordringen in voedsel dat veel zout bevat. Dit zou de oorzaak kunnen zijn voor de bobbels aan het oppervlak van kant en klare magnetron maaltijden.
 • en dat het voedsel aan het oppervlak kokend heet is en binnenin nog koud kan zijn

3. Nog meer onderzoek
 • restanten van een maaltijd niet opnieuw opwarmen in de magnetron blijkt uit Amerikaans onderzoek in 1992. Een uitbarsting van salmonella in Amerika, bleek te zijn veroorzaakt doordat bezoekers van een picknick overgebleven vlees mee naar huis namen en opnieuw in de magnetron hadden opgewarmd. De bezoekers die een conventionele oven of fornuis gebruikten werden niet ziek.
 • kunstmatige toevoegingen. Door verhitting in de magnetron gaat veel smaak en kleur verloren. De kleur krijgt het magnetronvoedsel niet, maar het oog wil ook wat. De oplossing van de fabrikant is om er dan maar kleur- geur en smaakstoffen aan toe te voegen. Deze middelen kunnen het voedsel een bruine kleur geven waardoor het lijkt of het in een gewone oven gebakken is. Aan het verpakkingsmateriaal voor magnetronproducten worden deze middelen gehecht. Helaas blijkt nu (vooral de middelen die voor 1992 zijn ontwikkeld) dat deze tijdens het verhittingsproces kleine hoeveelheden giftige chemische stoffen afgeven (genaamd bisfenol-A-diglycidylether-BADGE). De Europese Unie heeft een limiet vastgesteld van 1 mg/kg BADGE in levensmiddelen.

Schokkend

In Amerika overlijdt in 1991 een patiënt door het toedienen van een bloedtransfusie.
Het bloed voor de transfusie was opgewarmd in de magnetron om de lichaamstemperatuur van 37 graden te krijgen. De patiënt overlijdt aan een anafylactische schok. Een allergische reactie van het lichaam tegen een allergeen. Het allergeen in dit geval is het transfusiebloed wat door de 2,4 Ghz. het donorbloed veranderde.

Hoe te beschermen tegen de gevaren van de magnetron

Magnetrongebruik is niet zonder gevaren. Bewustwording is belangrijk zodat de keus voor iedereen anders zal zijn. Is de keus om de magnetron wel te gebruiken denk dan aan:
 • alleen wanneer het echt nodig is
 • niet de deur openen bij gebruik
 • niet bij de magnetron gaan staan of door het ‘glas’ van de deur kijken. Sta minstens 90 centimeter van de magnetron
 • laat kinderen liever geen, of zo weinig mogelijk magnetronvoedsel eten. Geen melkverwarming voor de baby in de magnetron
 • vervang jaarlijks het rubber van de deur en voorkom lekstraling
 • gebruik bakjes die niet uit PVC bestaan
 • vermijd het koken van bevroren maaltijden wanneer dit in de verpakking moeten blijven
 • weet dat in restaurants het meeste voedsel warm wordt gemaakt in grote magnetrons
© 2014 - 2017 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De werking van de magnetron of microgolf ovenElke moderne mens heeft er één in huis: een magnetron. We plaatsen er ons eten in en een paar minuten later is het warm…
Chemie: Het elektromagnetisch spectrumHet elektromagnetisch spectrum. Dat klinkt ingewikkeld, maar iedereen kent het spectrum eigenlijk wel. Het licht dat we…
Microgolven en radiogolven zijn schadelijkMicrogolven en radiogolven zijn schadelijkMensen, dieren en bomen worden dagelijks belast met de microgolven van de telecomindustrie. Denk aan mobieltjes, DECT-te…
Michael Faraday, een invloedrijke wetenschapperMichael Faraday, een invloedrijke wetenschapperFaraday was een Britse wetenschapper die werd geboren in een arm gezin. Hij wordt tegenwoordig gezien als een van de gro…
8 tips om GSM-straling te reduceren8 tips om GSM-straling te reducerenWe zijn er nog steeds niet uit, is gsm-straling nu schadelijk of niet. Stel dat deze effectief tumoren veroorzaakt gooie…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Magnetron_(oven)
 • http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/magnetron-een-recept-voor-kanker/
 • http://www.alive.com/articles/view/17807/microwaves_modern_miracle_or_menace
 • http://wyomcases.courts.state.wy.us/applications/oscn/DeliverDocument.asp?citeID=4387

Reageer op het artikel "Is de magnetron gevaarlijk?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Maresa (infoteur), 04-12-2014 11:27 #1
Jammer dat er zo weinig betrouwbare bronnen worden vermeld bij dit artikel. Wanttoknow.nl vind ik zelf een zeer onbetrouwbare site die veel bewezen onwaarheden als waarheden plaatst. De uitleg is verder duidelijk, maar ik kan het artikel door het slechte brongebruik niet serieus nemen.

Wat betreft de bloedtransfusie: in je bron staat dat de persoon is overleden aan een bloedprop… dat de structuur van eten verandert in de magnetron lijkt me wel waar, omdat eten sowieso anders wordt als je het verwarmt (ook in een pan). Maar daar is de persoon in kwestie dus niet aan overleden.

Zie ook: http://gezondergenieten.nl/is_de_magnetron_gevaarlijk/ Reactie infoteur, 04-12-2014
Dag Maresa,
Wanneer ik door dit artikel al gevraagd ben door de tegenpartij van de erven van de overledene tijdens de operatie, om het onderzoek van Hertel te verwijderen, dan zegt dat wel heel erg veel. Bovendien ben ik blij dat ik wél kan waarschuwen kan. Laat de gezondheid boven de economie staan! Maak je eigen keus met voors en tegens, maar luister goed naar je intuïtie. Dat heeft het altijd goed.

Groet,
Ria.

Infoteur: Rieja
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Electronica
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!