mijn kijk op

Historisch lage rente verklaard

Historisch lage rente verklaard Interessante discussie op RTL Zakelijk over de historisch lage rente en de mogelijke relatie met zaken als lage economische bedrijvigheid, inflatie en risicopremie. Een boeiende materie waarmee ieder van ons vroeg of laat wel eens mee te maken kan krijgen: de rente voor onze hypotheek, de (te lage) rente op onze spaarrekening of gewoon de financiering van onze nieuwe auto.

Wordt lage rente ingegeven door lage economische groei?

Een ANP-bericht dat de rente op tienjarige Duitse staatsleningen op 14 augustus 2014 kortstondig onder de grens van 1 procent was gedaald, vormde de aanleiding voor de discussie op RTL Z. Gecombineerd met een enigszins tegenvallende economische groei bij onze oosterburen, ontlokte dat al snel de vraag bij een van de verslaggevers of lage rente al dan niet wordt ingegeven door lage economische groei. Kennelijk niet, zo stelde zijn collega, en hij haalde er een aantal historische grafieken bij die zijn bewering moesten staven.

Is er een verband tussen lage inflatie en lage rente?

Ook een lage inflatie is volgens de heren niet doorslaggevend voor een lage rente, al is het verband tussen inflatie en rente toch iets nadrukkelijker aanwezig dan het verband tussen economische bedrijvigheid en rente.

Hoe is dan de risicopremie verdisconteerd in lage rente?

Uiteraard zit in de hoogte van de rente altijd een stuk risicopremie verdisconteerd, maar dan gaat het om marktrente en niet om beleidsrente van de Europese Centrale bank. Ter illustratie: toen Griekenland het bankroet nabij was, kon men er torenhoge rentes krijgen voor een obligatiebelegging maar het risico was niet denkbeeldig dat je je geld nooit meer terugzag.

Beleggen in Duitsland zonder risico

De link met Duitsland en de historisch lage rente daar, is dan weer snel gelegd. Je zou er gemakkelijk de gevolgtrekking uit kunnen maken dat een belegging in Duitsland dan nagenoeg risicoloos moet zijn. Maar een van de heren economen werpt tegen dat ook de actuele rente in Ierland zich op een historisch laag niveau bevindt, terwijl dat land twee jaar geleden nog zwaar "aan het infuus lag". De relatie tussen risicopremie en lage rente gaat dus ook niet een op een op.

Onderscheid in beleidsrente en marktrente

Terecht concludeert een van de heren op een gegeven moment dat er voor een zuivere discussie een onderscheid moet worden gemaakt tussen beleidsrente en marktrente. Marktrente, zo werd de schrijver van deze bijdrage altijd bijgebracht, is altijd het resultaat van vraag en aanbod. Anders is dat met beleidsrente zoals die door centrale banken wordt vastgesteld en die als primair doel heeft om conjunctuurgolven te beïnvloeden:
  • stimuleren als het tegenzit;
  • op de rem trappen als de economie uit de bocht dreigt te vliegen.

Zoeken naar oorzakelijke een-op-een-verbanden

Het schijnt mij dan ook niet erg zinvol toe om naar een-op-een-verbanden te zoeken als men de lage rente (lees: beleidsrente) wil verklaren want uiteraard hangt de hoogte van de rente samen met alle genoemde aspecten. Het is een samenhang van tal van factoren die allemaal op elkaar inwerken.

In tijden van lage economische bedrijvigheid zal de ECB bestedingen en investeringen willen stimuleren met lage rente, maar men zal daarbij de inflatie zeker niet uit het oog verliezen. In tijden van betrekkelijk lage inflatie kan men zonder al te veel risico het rentewapen inzetten en de kredietverlening goedkoper maken. Als de economie oververhit dreigt te raken en de inflatie een bedenkelijk hoog niveau heeft, zal men daarentegen de kredietverlening duur willen maken en aansturen op een hogere rente.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leven van de rente een illusieLeven van de rente een illusieBij veel ouderen leeft nog altijd de gedachte dat ze na hun pensionering van de rente van hun spaargeld kunnen leven om…
Sparen met hoge renteSparen met hoge renteBeleggers die een spaarrekening aanhouden, verwachten natuurlijk een hoge rente, ook voor direct opvraagbaar spaargeld.…
Beleggen in variabele rente obligatiesBeleggen in variabele rente obligatiesUw belegging beschermen tegen inflatie met een obligatie? Of profiteren bij een stijgende rente en inflatie van de varia…
Wat bepaalt de hoogte van de rente?Wat bepaalt de hoogte van de rente?De rente in Nederland was in twee eeuwen niet zo laag. Spaarders klagen want hun spaargeld brengt bijna niets op. Maar w…

Geld verdienen met uitlenenGeld verdienen met uitlenenCrowdfunding of peer to peer lenen is nog een redelijk nieuwe begrip, maar toch zien we al steeds meer websites waarop d…
Tips voor financiële gezondheid in je relatieTips voor financiële gezondheid in je relatieIn een relatie kan geld soms een bron van ellende zijn. Met de volgende tips houd je je relatie ook financieel gezond.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixelcreatures, Pixabay
  • http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/kijk-nu-rtl-z-1730-uur-over-de-economie-groei-inflatie-en-de-lage-rente
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 01-04-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.