InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Financieel > Minimaal 80.000 tot een miljoen euro positief!

Minimaal 80.000 tot een miljoen euro positief!

Minimaal 80.000 tot een miljoen euro positief! Je hebt het niet altijd voor het zeggen en ook mij overkwam het, ineens bleef ik achter met een schuld van ruim 80.000 euro. Ik verdiende teveel voor de schuldsanering en moest er een baantje bij zoeken om de hoge aflossingen af te betalen. En dat is, na ongeveer tien jaar gelukt. Nu wil ik het omdraaien: al deze energie omzetten naar een positief saldo van minimaal 80.000 euro, en als ik dan toch bezig ben waarom niet een miljoen! Ik vertel je graag hoe ik het heb aangepakt.

Bepaal wat voor type je bent

Eerst ben ik voor mezelf nagegaan: wie ben ik als het om geld gaat? Wat heb ik geleerd van die schuldenlast. Wat moet ik doen om dit niet meer te laten gebeuren? En wat vind ik belangrijk in de toekomst: financiële veiligheid of letterlijk dat miljoen?

Dus stel jezelf die kritische vraag:
  • Geef je graag je geld uit ‘liever vandaag dan morgen’
  • Wil je graag wat voor je oude dag?
  • Of vermogensopbouw? Wereldreis? Financiële onafhankelijkheid?

Eigenlijk maakt het niet uit wat je doel is, als het maar de jouwe is, belangrijk genoeg om je tot discipline te dwingen.

Bepaal je startsituatie

Als je begint met sparen voor je doel moet het geld natuurlijk geïsoleerd zijn van je andere geld. Dus wees reëel: heb je een gezonde reserve om je onvoorziene kosten op te vangen? Probeer je eens voor te stellen: je wordt wakker en vandaag wordt een mega-crisis-dag: je televisie, koelkast en wasmachine gaan ineens kapot en tot overmaat van ramp breekt je hond zijn poot en zit je ineens met hoge dierenartsrekeningen.

Reserveer dus geld voor dit soort zaken. Gemiddeld zou een bedrag tussen de 1500 en 3000 euro voldoende moeten zijn. Maar dat is uiteraard afhankelijk van je persoonlijke situatie. Denk bijvoorbeeld ook aan kosten voor je auto of eventuele kleinere onkosten voor je (koop) woning. Kortom bepaal wat dat bedrag voor jou zou moeten zijn. De reserve is dus bedoeld om te voorkomen dat je, je spaargeld moet aanbreken en daarmee je doel niet bereikt.

Bereken wat je kunt reserveren

Bekijk je inkomsten en uitgaven patroon. Hoeveel houd je over voor reserveringen? Over het algemeen wordt uitgegaan dat men 10 tot 20 procent kan sparen van het salaris. Maar ook dit is uiteraard individueel. Als je dan weet wat je kunt sparen regel dan twee spaarrekeningen. Eén voor je onvoorziene kosten en een die sommigen wel een ‘miljonairsrekening’ noemen maar dit kan dus van alles zijn. Deel het bedrag wat je kunt missen in het begin door drie of vier of eventueel een ander getal. Bedoeling is dat je nu eerst je reservedeel opbouwt maar dat je alvast begint aan je ‘miljonairs-of wereldreis-of onafhankelijkheidsrekening’. Wanneer je, je reservedeel hebt opgebouwd dan kun je het gehele spaarbedrag op je speciale rekening storten. Klein beginnen dus, maar altijd iets sparen. Probeer voor je spaarrekeningen een zo’n hoog mogelijke spaarrente te vinden natuurlijk! Tegenwoordig loont het nog wel eens om te switchen, zeker als je al een kapitaaltje begint op te bouwen! Laat je spaarbedragen automatisch overschrijven zo kan je niet vergeten.

Je bent gestart maar hoe spaar je nog meer?

Als je eenmaal in het ritme zit van het sparen, gaat het bijna vanzelf maar nu moet je er aan gaan werken dat je steeds meer kan sparen. Zo kun je al je extra’s bijvoorbeeld de teruggave van je gas en lichtrekening of de bonus op je werk op je rekening storten. Ook raad ik je aan om je jaarlijkse salarisverhoging te sparen. Spaar bijvoorbeeld tweederde van dit bedrag.

Koppel je spaarloon aan je miljonairsrekening, laat het bedrag dat na vier jaar vrij komt maandelijks bijstorten. Heb je geen spaarloon informeer dan bij je werkgever, het is een aantrekkelijke manier om geld te sparen, je krijgt namelijk veel belastingvoordeel. Het bedrag is vier jaar geblokkeerd maar komt vanzelf je kant op.

Om je geld nog sneller te laten groeien, kun je overwegen om te gaan beleggen. In het verleden moest je vaak 5000 euro sparen voor een inleg maar tegenwoordig kun je vaak vanaf 50 euro al insteken bij je bank en zo gaan sparen. Dit is persoonlijk. De bedoeling is dan wel dat het langdurig ‘misbaar’ is. Het is een gok, velen hebben er aan verdiend maar anderen zijn er zwaar bij ingeschoten. Ik denk dat je het vooral moet laten afhangen van je eigen situatie: stel jezelf de vraag ‘als het fout gaat kan ik het dan missen’. Als het antwoord ja is zou je kunnen gaan beleggen. Laat je goed voorlichten!

Ik heb thuis ook nog een ouderwets spaarvarken staan, daar gaat al mijn ‘glipgeld’ in. Elke dag gooi ik het kleingeld wat in mijn portemonnee zit in het varken, jaarlijks toch goed voor zo’n 400 euro!

Daarna

Afwachten, geduld maar vooral discipline. Maar vooral: geniet ervan, wees trots op jezelf en ga af op je (spaar) doel! Voor mij is het eerst die 80.000 euro positief bereiken, gewoon omdat ik het kan. Veel succes!
© 2008 - 2017 Hoptunaa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sparen met hoogste spaarrenteEr bestaan veel soorten spaarvormen. Een greep uit het aanbod: de “gewone” spaarrekening, internetspaarrekening, het spa…
Beleggen of Sparen?Het kan een moeilijke keuze zijn en daarom belicht ik hier de belangrijkste voor en nadelen van beleggen en van sparen.
Hoe snel bent u miljonairHoe snel bent u miljonairRente op rente krijgen, procent sommen maken, rente verdubbelen, niets gaat sneller dan rente op rente. Hoe kunt u zo sn…
Hoe word je rijk?Meer geld krijgen, dat wil iedereen wel. Maar hoe kun je dit voor elkaar krijgen? Het is nog lang niet zo makkelijk, maa…
Hoe word je miljonair? Hoe word ik rijk?Iedereen heeft er wel eens over gefantaseerd: stel dat je een grote geldprijs zou willen bij een loterij, wat zou je met…

Reageer op het artikel "Minimaal 80.000 tot een miljoen euro positief!"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Hoptunaa (infoteur), 12-06-2008 13:44 #2
Dat weet ik niet, Jan. Je moet ergens beginnen. Toen ik mijn schulden aflosten moest ik van minder rondkomen dan mijn moeder die in de bijstand zat. Dan heb ik het over weken met 10 tot 15 euro rondkomen. Gelukkig hoef ik dat nu niet meer. Officieel heeft het NIBUD gezegd dat je van een uitkering 75 euro kan sparen of voor reserve bechikbaar is. (daarom worden schuldsaneringen voor iemand met een uitkering naar 75 euro overgezet)

Jan Soldaat, 12-06-2008 12:52 #1
Mooi verhaal, maar lukt dit ook als je in de bijstand zit of wienig geldt hebt?

Infoteur: Hoptunaa
Laatste update: 30-06-2008
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Financieel
Reacties: 2
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!