InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Mens en gezondheid > Het gevaar van supermarktbrood

Het gevaar van supermarktbrood

De geur van vers brood op de broodafdeling in de supermarkt is een synthetische geur. In de supermarkt is brood te koop, althans het is iets wat enigszins lijkt op wat mensen vroeger brood noemden. De supermarkten hebben vanaf de jaren 20 van de 20e eeuw langzaam maar zeker het gros van de echte bakkerijen uit de markt gedrukt. Supermarkten zijn gestopt met het verkopen van volkorenbrood en noemen het nu bruin brood. Dit brood is echter wit meel wat bruin is gekleurd. Bruin brood kleuren gebeurt standaard in de broodindustrie. Er zijn tegenwoordig mensen die nog nooit echt brood hebben geproefd; ze kennen alleen supermarktbrood en dat welbeschouwd blijkt dit zo vol met synthetica te zitten.
Echt brood is biologisch brood. / Bron: Mattie Hagedorn, Wikimedia Commons (CC BY-SA)Echt brood is biologisch brood. / Bron: Mattie Hagedorn, Wikimedia Commons (CC BY-SA)

Inhoud:


Supermarktbrood is wit brood

Supermarktbrood is wit brood. De supermarkt probeert mensen bruin brood aan te smeren maar de waarheid over bruin brood is dat dit eveneens wit brood is. Met karamel of gebrande mout wordt het witte brood bruin gekleurd. Om de illusie te vervolmaken strooit men een paar korrels tarwe in het brood. Hierdoor denken mensen dat bruin brood echt bruin brood is. Echt bruin brood wordt in de 21e eeuw alleen bij een biologische winkel of biologische bakker zoals Iambe verkocht. Dat is gemaakt van volkorenmeel en het heeft geen hele tarwekorrels nodig om een illusie te creëren dat het echt is; het is gewoon echt en het smaakt echt. Biologisch bruin brood is lekker als het vers is klaar gemaakt. Er zijn vele variaties op biologisch brood zoals speltbrood, walnotenbrood en maïsbrood van biologisch maïsmeel.

E-nummers

In supermarktbrood zit een hele batterij aan E-nummers. E-nummers die voorkomen in supermarktbrood zijn E170, E200, E202, E203, E260, 263, E270, E280, E282, E300, E322, E330, E341, E412, E450, E463, E464, E465, E466, E472e, E472e, E481, E482, E516 en als laatste het reservegetal E920. We kunnen er grappig over doen maar ernstig genoeg zijn vele van deze E-nummers schadelijk en gevaarlijk volgens het boekje ‘Wat zit er in uw eten?’

De synthetische geur van vers brood

Brood wordt in de supermarkt afgebakken. Dat is eigenlijk flauwekul. Het brood en sommige snacks krijgen slechts een beetje een gekleurd laagje. Is het jou wel eens opgevallen dat bij de Albert Heijn er een geur van vers brood over de broodafdeling hangt? Je dacht natuurlijk: ‘Nou, dat ruikt lekker vers!’ Helaas heb je het dan helemaal mis. De geur van vers gebakken brood hangt er namelijk de hele dag, ook als er niet afgebakken wordt. En de geur komt niet van de afgebakken broodjes; die zijn zo kort gebakken dat ze nauwelijks een geur afgeven. Hoe komt die geur er dan? De Albert Heijn heeft een aircosysteem dat de geur van vers brood over deze winkelafdeling blaast! Op dezelfde manier blaast deze supermarkt de geur van verse groente en fruit over de groente- en fruitafdeling.

Echte bakkers en nepbakkers

Er zijn echte bakkers en er zijn nepbakkers. De nepbakkers staan in de supermarkt bijna gebakken brood op te warmen om het uit commerciële overwegingen de illusie van vers brood mee te geven. In Frankrijk mogen deze nepbakkers geen bakkers meer heten maar noemt men het opwarmpunten. In Nederland geldt deze restrictie niet.

Broodafdeling is een theaterdecor

De bakkers zijn verdrongen, de supermarkt verkoopt veel te luchtige flappen nepbrood dat volgestopt schijnt te moeten zitten met synthetische chemicaliën maar: de afdeling is geheel ingericht met rieten manden, slordig gestuukte muren, prachtige foto’s van vers deegwaar, gezellige ruiten boerenkleedjes en jongens en meisjes in een bakkersoutfit. Het lijkt wel een echte bakkerij, terwijl het brood gewoon uit een fabriek komt. De bakkersafdeling van de supermarkt is een stukje theater van de bovenste broodplank. Overigens geldt hetzelfde in principe voor andere supermarkten alleen die hebben de theatertechnieken niet zo goed in hun verkoopafdeling geïntegreerd als de Albert Heijn, ´s Neerlands nummer 1 in het verkopen van supermarktleugens.

Slap brood

Supermarktbrood is erg licht. Het bevat bijna geen deeg maar wel veel luchtige gaten. Als je een boterham van dit brood aan de zijkant in je hand houdt, hangt het slap naar beneden. Bij een biologische boterham zul je dat nooit zien. Een biologische boterham is echt brood en veel steviger en zwaarder dan supermarktbrood. Dat betekent dat één biologische boterham ongeveer driemaal zo zwaar is als een supermarktboterham. Je hebt daarom veel minder beleg nodig.

Het beleg

Omdat de meeste mensen ongezonde producten zoals margarine, jam, Nutella en allerlei andere rommel op hun brood doen, wordt hierdoor het gebruik van een supermarktboterham nog ongezonder. Mensen die drie biologische boterhammen eten zouden al negen supermarktboterhammen moeten eten om dezelfde hoeveelheid brood te eten. Maar deze negen boterhammen hebben uiteraard veel minder voedingswaarde. Je kunt beter biologisch brood eten en dat dik beleggen met een zelf gemaakte eiersalade of eenvoudig te maken avocadospread in combinatie met echte roomboter op biologisch-dynamische basis, want in supermarktroomboter zit erg veel water.

Diepvriesdeeg

Het brood dat afgebakken moet worden wordt geleverd in diepvriesvorm. Dat is lekker makkelijk voor de bedrijven; door brooddeeg in te vriezen wordt het lekker lang houdbaar. Helaas is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat invriezen het aantal vitaminen en mineralen doet dalen. Deze stoffen, vooral vitaminen, gaan kapot door het invriezen. Weinig mensen zouden diepvriesbrood kopen. Sommige bakkers van biologisch brood verkopen in het geval dat hun assortiment op is, diepvriesbrood voor de halve prijs. Maar wie wil er nu brood eten wat wordt gemaakt van diepvriesdeeg? Blijkbaar hebben miljoenen Nederlanders daar geen problemen mee.
© 2014 - 2017 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De broodmachineDe broodmachineWat is er niet lekkerder om 's morgens wakker te worden met de geur van vers gebakken brood. U hoeft nu niet meer naar d…
Gezonde sandwichesGezonde sandwichesWil je een beetje afvallen dan kun je het beste je tussendoortjes laten staan en de hoofdmaaltijden goed gebruiken. Daar…
Bruin brood is gezondBij de warme bakker kan je dagelijks kiezen uit meerdere soorten brood. Een groot of een klein brood, rond of lang, wit…
Lessugesties peuters en kleuters: thema de bakkerLessugesties peuters en kleuters: thema de bakkerDe bakker is een onderwerp dat erg spreekt bij het jonge kind. Dit lesidee dat hoofdzakelijk bedoelt is voor iedereen di…
Recepten vis sandwichesRecepten vis sandwichesSandwiches doen het altijd goed. Het ontbijt, de lunch, een picknick of zomaar tussendoor. Er zijn talloze mogelijkheden…
Bronnen en referenties
  • Boek: Jörg Zipprick, De Supermarktleugen, Boerenbedrog en verkooptrucs
  • Corine Couget, Wat zit er in uw eten?
  • Foto supermarktbrood: http://www.levensmiddelenkrant.nl/4238/brood-supers-scoort-matig-in-radar
  • Foto alle supermarktbroden zijn wit: http://www.blikopnieuws.nl/2014/asbest-besmet-brood-teruggehaald-distributiecentrum-supermarkt
  • Overige foto´s: publiek domein
  • Afbeelding bron 1: Mattie Hagedorn, Wikimedia Commons (CC BY-SA)

Reageer op het artikel "Het gevaar van supermarktbrood"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Babette, 05-03-2017 23:21 #2
Hier staan echt zoveel dingen in die gewoon niet waar zijn. Supermarkten verkopen wel degelijk volkorenbrood. Volkoren is een beschermde term. Het donkere brood (bijna zwart) is inderdaad gekleurd brood. Verder klopt het verhaal van de geur in supermarkten ook niet, er wordt de hele dag brood/koek etc afgebakken en deze lucht blijft hangen. Er wordt geen parfum gebruikt. Verder is het brood in supermarkten inderdaad niet vers, het wordt afgebakken nadat het uit een fabriek komt, Of wordt gebakken rechtstreeks uit de fabriek gestuurd. Dat de broden vol zitten met e-nummers klopt ook niet, je kunt de ingrediëntenlijsten nalezen. Het brood uit de supermarkt is niet lekker en zeker niet zo vullend als wanneer je het zelf bakt, dit o.a. omdat er erg veel lucht in zit. De helft van je betoog is gewoon pertinent niet waar! (Ik bak m'n brood zelf, dan weet ik precies wat erin gaat en het is veel lekkerder!)

Felixfranz (infoteur), 22-02-2015 13:15 #1
Het verbaast me eigenlijk niets, na zo veel verhalen over slecht voedsel, maar toch schrik ik ervan. Ik ben benieuwd naar de reactie van bijvoorbeeld AH. Enig idee? Ik ben geneigd dit feit voor te leggen, via Twitter bijvoorbeeld. Reactie infoteur, 04-05-2015
AH zal enkel reageren door ook zaken als landbrood, speltbrood, biologisch brood e.d. in winkels te leggen, die overigens van totaal andere kwaliteit zijn dan biologisch brood van een echte biologische bakker.

Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 28-11-2014
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Mens en gezondheid
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 2
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!