mijn kijk op

Roaccutane: Paardenmiddel tegen puisten

Roaccutane: Paardenmiddel tegen puisten Roaccutane is een geneesmiddel. Een paardenmiddel, zei en dermatoloog ooit terwijl zij het recept ervoor uitschreef. Je krijgt dit middel echter niet zomaar. Je moet er wel wat voor doen. Beter gezegd, voor doorstaan. Het kan om verschillende redenen gebruikt worden. Een veel voorkomende reden is puisten en mee-eters. Het moeten er heel veel zijn en/of langdurig aanwezig zijn.

Voorgeschreven door een arts

Artsen schrijven het geneesmiddel niet allemaal even makkelijk voor. Het moet duidelijk zijn dat alles geprobeerd is. Vaak wordt eerst een antibiotica kuur voorgeschreven. Liefst met daarna nog een verhoging van de dosis. Dit alles lijkt een proces om het Roaccutane gebruik uit, of af te stellen. Mocht de antibiotica geen effect hebben op de ontsierende puistenmassa, evenmin als het cliché van goed reinigen van de huid en gezond eten dan kan de arts uiteindelijk overgaan op het voorschrijven van Roaccutane. Het werkzame bestanddeel ervan is isotretinoine. De dosis is afhankelijk van lengte en gewicht. De eerste dosis zal zo laag mogelijk zijn. Het capsules zitten in een doordrukstrip en worden oraal met water ingenomen.

Waarschuwingen en bijwerking

Er zal gewaarschuwd worden voor de risico's van Roaccutane. De bijwerkingen kunnen buitengewoon heftig zijn. De talgklierproductie wordt sterk verminderd, daardoor worden er geen nieuwe puisten en mee-eters aangemaakt. Het geneesmiddel heeft invloed op het hele lichaam. Behalve een droge huid, wordt er door gebruikers onder meer melding gemaakt van droge lippen, droge ogen, een droge neus (bloedneus), en pijnlijke gewrichten. Haar kan zelfs uit vallen. Angstaanjagend is, voordat met Roaccutane begonnen wordt de waarschuwing dat je absoluut niet zwanger mag zijn en gedurende de kuur niet mag worden.

Controle

Gedurende en mogelijk even na de kuur is medische controle belangrijk. Er wordt meerdere keren bloed geprikt om onder meer het effect op de lever te controleren.

Effect op de huid

Hoewel er soms eerst een vergerging kan optreden, is het effect op de huid al snel zichtbaar. De huid kan erg droog zijn, maar de pukkels verdwijnen snel. De afstanden tussen de pukkels wordt steeds groter, want er komen geen nieuwe pukkels bij. Meer en meer gladde huid wordt zichtbaar. Je eigen vertrouwde gezicht komt eindelijk tevoorschijn.

Mijn ervaring

Mijn pukkels verdwenen razendsnel en ik had nauwelijks, of eigenlijk geen bijwerkingen. Voor mij was het bijna een wondermiddel. Al ben ik blij dat de arts en de apotheker zo voorzichtig waren en mij diverse keren waarschuwden en controleerden. Ik vind het achteraf toch een veilig idee dat zij er zo terughoudend mee waren gezien de mogelijke bijwerkingen. In veel gevallen worden de mogelijke bijwerkingen als minder erg ervaren dan het hebben van veel puisten. De weliswaar heftige bijwerkingen worden dan kennelijk op de koop toe genomen.
© 2009 - 2024 Koopmansi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acne, mee-eters en pukkelsDe verschrikking van elke puber. Puistjes, acne en mee-eters. Je kan door de grond zakken als je voor de spiegel staat e…
Acné vulgaris: Roaccutane en benzoylperoxideAcné vulgaris: Roaccutane en benzoylperoxideAcné vulgaris is een van de meest voorkomende huidziekten waar (jonge) adolescenten regelmatig mee te maken krijgen. Ken…
Roaccutane tegen acneRoaccutane tegen acneAcne hebben kan erg vervelend zijn. Wanneer de acne ernstige vormen aanneemt en de meeste medicijnen niet lijken te werk…
Het ontstaan en voorkomen van mee-etersHet ontstaan en voorkomen van mee-etersMee-eters zijn een groot probleem voor veel jongeren. Vooral in de pubertijd hebben veel jongeren last van puistjes en m…

Wierook, geur en geneeskrachtWierook betekent geurende rook. Puur plantkundig gezien wordt de term vooral gebruikt voor het gestolde sap of hars, dat…
Muggenbeet, wat te doen?Muggenbeet, wat te doen?In de zomer hebben weer veel mensen last van muggenbeten en de daardoor ontstane muggenbulten. Ze jeuken en zien er niet…
Bronnen en referenties
  • Medicijndoosje
Koopmansi (32 artikelen)
Laatste update: 06-11-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.