InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Mens en gezondheid > Beschouwing: Het Actief Donorregistratiesysteem (ADR)

Beschouwing: Het Actief Donorregistratiesysteem (ADR)

Beschouwing: Het Actief Donorregistratiesysteem (ADR) Het donorentekort in Nederland groeit, terwijl vele mensen onnodig vroeg overlijden. Ter nagedachtenis aan Bart de Graaff, overleden op 35-jarige leeftijd vanwege de afwezigheid van een geschikte orgaandonor, werd daarom in 2007 de Grote Donorshow georganiseerd. Het doel: de aandacht vestigen op het grote donorentekort in Nederland. Dat er in Nederland sprake is van een groot donortekort is duidelijk. Het huidige donorregistratiesysteem kan op een aantal manieren aangepast worden, maar misschien is dat wel helemaal niet nodig. Onze buurlanden kennen het Actief Donorregistratiesysteem (ADR-systeem), een systeem waarin iedereen moét aangeven of hij/zij wel of geen donor wil zijn. Zou het verstandig zijn het ADR-systeem ook in Nederland in te voeren?

Donorregistratiesysteem

Het huidige donorregistratiesysteem is erop gebaseerd dat orgaandonatie een spontaan geschenk moet zijn. Iedereen van twaalf jaar en ouder kan laten registreren of hij of zij donor wilt zijn, of ervoor kiezen de beslissing over te laten aan zijn/haar nabestaanden. Het is echter ook mogelijk helemaal niets te laten registreren, een keuze waar nu tweederde van de bevolking gebruik van maakt. De beslissing komt dan automatisch bij de nabestaanden te liggen, die er meestal voor kiezen, in verband met het verdriet dat ze al moeten verwerken, de organen niet ter donatie beschikbaar te stellen. De vrijheid in het huidige systeem zorgt er dus voor dat veel mensen niet nadenken over een zaak die mensenlevens kan redden.

Actief Donorregistratiesysteem

Het Actief Donorregistratiesysteem neemt deze vrijheid weg. Men is in dit systeem verplicht te laten weten wel of geen orgaandonor te willen zijn. De opties die je op het registratieformulier kunt aankruisen blijven hetzelfde als in het huidige systeem. Indien iemand er alsnog voor kiest niets van zich te laten horen, zal diegene, na herhaaldelijke oproepen, toch als orgaandonor geregistreerd worden. Het systeem kan daarom zorgen voor een toename van het aantal orgaandonoren. Daartegenover staat dat het ADR-systeem dwingend kan overkomen, wat ervoor kan zorgen dat mensen er gemakshalve voor kiezen geen orgaandonor te worden.

CDA

Hoogervorst, ex-politicus, is dan ook tegen de invoering van het ADR-systeem, en niet alleen om die reden. Naar zijn mening levert actieve donorregistratie slechts een miniem aantal extra orgaandonoren op, een mening die door verschillende onderzoeken bevestigd wordt. Bovendien krijgt de overheid ook nog eens te maken met een bureaucratische ‘rompslomp’ die enkele tientallen miljoenen euro’s gaat kosten. Het CDA is zelfs van mening dat het ADR-systeem zorgt voor een afname van het aantal potentiële orgaandonoren. Daarnaast verdwijnt het onderscheid tussen een uitgesproken en een vastgelegde ‘ja’. Nabestaanden weten dan ook niet of de overledene echt een orgaandonor wil zijn. Volgens het CDA hoort de overheid bovendien terughoudend te zijn als het gaat om de integriteit van het menselijk lichaam.

Meteen invoeren

Agnes Kant, oud-fractievoorzitter van de SP, ziet het liefst dat het ADR-systeem meteen wordt ingevoerd, omdat er mensenlevens op het spel staan. Jaarlijks sterven er alleen al zo’n 200 nierpatiënten op de wachtlijst en de gemiddelde wachttijd voor een orgaan is opgelopen van 2,5 tot 4,5 jaar. Bovendien is ze van mening dat de kosten enorm worden overschat, en dat er geen rekening wordt gehouden met de afname van de kosten in de gezondheidszorg. Nierdialyse bijvoorbeeld kost zo’n 2000 euro per patiënt per week. Op dit gebied kan dus enorm bespaard worden. Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) is het met Agnes Kant eens. Het instituut vindt het huidige systeem veel te vrijblijvend. Er zijn 8,5 miljoen mensen die niets van zich hebben laten weten, en daar zitten altijd mensen tussen die orgaandonor willen worden. Het NIGZ vindt tevens andere opties, zoals het Geen-bezwaarsysteem waarin iedereen automatisch donor is, veel te dwingend en niet vriendelijk voor nabestaanden.

Het ADR-systeem lijkt op het eerste gezicht de problemen die het huidige systeem veroorzaakt op te kunnen lossen. Wanneer je echter nauwkeuriger gaat kijken naar dit alternatief, zie je dat een nieuw registratiesysteem tot meer in staat moet zijn dan enkel het werven van orgaandonoren. Denk bijvoorbeeld aan duidelijkheid voor en behartiging van de wensen van de nabestaanden, en de problemen die een registratiesysteem de overheid kan brengen. Een afweging van de voordelen tegen de nadelen blijkt in dit geval niet makkelijk. Om te beslissen of het echt verstandig is het ADR-systeem het huidige systeem te laten vervangen, is tijd nodig, veel tijd. Voor de wachtlijst is er alleen geen tijd meer.

Lees verder

© 2010 - 2017 Maarten-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een Beschouwing?Hoe schrijf je een Beschouwing?Een beschouwing laat de lezer een mening vormen. Dit doel bereikt de schrijver door het onderwerp van verschillende kant…
Het maken van een beschouwingHet maken van een beschouwingHoe schrijf je een beschouwing, wat is een beschouwing en wat houdt het in? Ik zal hierbij uitleg geven hoe je een besch…
Hoe schrijf je een betoogVeel mensen hebben een probleem met het schrijven van een goed betoog. Wat is een betoog eigenlijk? Het draait allemaal…
Hoe schrijf je een BeschouwingHoe moet je nou een beschouwing schrijven en wat is een beschouwing eigenlijk? Deze vragen worden beantwoord en worden b…
Beschouwing schrijvenBeschouwing schrijvenEen beschouwing heeft een minder uitgesproken persuasief karakter dan een betoog. Bij een beschouwing wil de schrijver h…

Reageer op het artikel "Beschouwing: Het Actief Donorregistratiesysteem (ADR)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Maarten-
Laatste update: 19-10-2010
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Mens en gezondheid
Special: Tekstsoorten
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!