InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Mens en samenleving > Witte Pieten: de oplossing voor de pietendiscussie?

Witte Pieten: de oplossing voor de pietendiscussie?

Witte Pieten: de oplossing voor de pietendiscussie? Het is november 2014en er is er een hevige pietendiscussie gaande in Nederland. Op social media gaan voor- en tegenstanders gepassioneerd met elkaar in gesprek of het uiterlijk van Zwarte Piet nog wel kan en ook in tv programma's en zelfs in het Rijksmuseum wordt er aandacht aan dit onderwerp besteed. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen hebben uitgekeken naar de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal deze maand. De volwassenen echter om hele andere redenen dan de kinderen: Is er tegemoet gekomen aan de wensen van de tegenstanders van Zwarte Piet om het uiterlijk van Zwarte Piet te veranderen omdat het volgens hen discriminerend is? Is het uiterlijk hetzelfde gebleven omdat er volgens de voorstanders niets mis mee is? Het Sinterklaasjournaal bestaat sinds 2001 en voor het eerst zijn er in de aflevering van 13 november 2014 witte pieten getoond. Maar is dit de oplossing voor de pietendiscussie die woedt in Nederland?

Sinterklaasjournaal: kleur van piet niet belangrijk, de schoorsteen wel

In het Sinterklaasjournaal op NPO 3 waren op donderdagavond 13 november 2014 naast zwarte en donkerbruine pieten voor het eerst ook een paar witte pieten te zien. In deze aflevering is de Sint op weg naar Nederland met zijn stoomboot met maar één piet aan boord. De witte pieten zijn niet op de stoomboot aanwezig. Zij staan op de kade te wachten. De witte pieten kunnen zich aanmelden als "leerlingpiet", om les te krijgen van Opa Piet die vooral bezig is met de schoorsteen - kan de piet er doorheen komen? - en niet zozeer met de kleur van de pieten. Dit wordt ook nadrukkelijk benoemd in de aflevering: nadat een witte leerlingpiet door de schoorsteen gezakt is, zitten er wat roetvegen op zijn gezicht. De leerling vraagt of hij al helemaal zwart is, waarop Opa Piet antwoord dat dat nog niet het geval is, maar dat het belangrijker is dat de leerlingpiet door de schoorsteen heen kan komen.

Pietendiscussie in Nederland

Door de witte pieten te introduceren, geeft het Sinterklaasjournaal gehoor aan de pietendiscussie die al jaren in Nederland gaande is over het wel of niet discriminerende uiterlijk van Zwarte Piet. Volgens de voorstanders van deze traditie zou Zwarte Piet zwart zijn, omdat hij met een touw door de schoorsteen zakt om tot in de woonkamer cadeautjes voor de kinderen te brengen en daarbij "zwart als roet" wordt. Volgens de tegenstanders gaat het echter om het verbeelden van slavernij: Sint is blank en zit hoog op zijn paard terwijl Zwarte Piet in pagepak erachteraan huppelt. Zwarte Piet is voor hen een karikatuur/stereotypering van donker gekleurde mensen.

Pietendiscussie in de Nederlandse media

De pietendiscussie is al in vele soorten media besproken. Hieronder een kleine greep van een aantal discussies in de media die nu, eind 2014, gaande zijn:

Social media

Social media blijkt een uitlaatklep voor "pro- en antipieten". Op Facebook bijvoorbeeld zijn voorstanders een "Pietitie" pagina gestart die pleit voor het behoud van het uiterlijk van Zwarte Piet. Daarentegen hebben bekende Nederlanders op Facebook die tegen het uiterlijk van Zwarte Piet zijn de "Pietmakeover" pagina geopend. Op die pagina wordt gevraagd een fillmpje te posten met daarin een persoonlijke uitleg waarom het uiterlijk van Zwarte Piet zou moeten veranderen.

TV

Op tv zijn er ook (heftige) gesprekken geweest in diverse talkshows, bijvoorbeeld in de uitzending van "Pauw" op dinsdag 11 november 2014, het "Pietendebat". Hierin gaan onder andere Tanja Jess, Filemon Wesselink, Marc Giling, Patrick Peezenkamp, Nelleke van der Krogt, Herman Pleij, Hans Docter, Henk Westbroek en Henk Temming met elkaar in gesprek of Zwarte Piet nu wel of niet discriminerend is.

Presentatie over Zwarte Piet in het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam besteedt ook aandacht aan de actuele ontwikkelingen. Van 12 november 2014 tot 6 januari 2015 is de presentatie "De Geboorte van Zwarte Piet" in het museum te zien. In deze presentatie van 19de eeuwse prenten uit de eigen collectie, is te zien hoe de gedaanten van Sinterklaas en Zwarte Piet door de eeuwen heen veranderd zijn.

Witte pieten de oplossing?

Maar zijn de witte pieten - de uiterlijke verandering die is aangebracht in het Sinterklaasjournaal - , nu de oplossing voor het probleem of niet? Door witte pieten te introduceren op de nationale televisiezender NPO, is er in ieder geval aandacht gegeven en is er vanuit de kant van het Sinterklaasjournaal een bijdrage geleverd aan de discussie. Een bijdrage die door beide kanten als positief kan worden ervaren. De tegenstanders van de traditie zijn tegemoet gekomen, doordat er witte pieten geïntroduceerd zijn en de nadruk gelegd is op (het zakken door) de schoorsteen waardoor de kleur van piet uiteindelijk zwart wordt. Ook het uiterlijk van Zwarte Piet is niet het zelfde gebleven en daarmee is er in ieder geval een tijd van verandering aangebroken. De voorstanders kunnen er op hun beurt hun eigen positieve draai aan geven: door het roet van de schoorsteen is witte piet uiteindelijk zwart geworden en kan er van discriminatie dus helemaal geen sprake zijn. Met de introductie van witte pieten in het Sinterklaasjournaal is er misschien geen absolute oplossing voor het probleem gekomen, maar is er wel een begin gemaakt naar een ander uiterlijk van Zwarte Piet en aandacht gegeven aan de bestaande discussie die gaande is.
© 2014 - 2017 Beautifulyou, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaasjournaal 2016, de Pieten en uitzendingen op tvSinterklaasjournaal 2016, de Pieten en uitzendingen op tvDe landelijke intocht van Sinterklaas en zijn vele Zwarte Pieten vindt plaats op zaterdag 12 november 2016. Rond 12.00 u…
Oplossing voor Zwarte Pieten discussie?Waar gaat de Zwarte Pieten discussie eigenlijk over? Wat maakt een traditie tot een traditie? Er is in Nederland immers…
Sinterklaasintocht met undercover Zwarte PietenSinterklaasintocht met undercover Zwarte PietenSinterklaas is een kinderfeest met een Sint, een stoomboot, paard Amerigo en heel veel Zwarte Pieten. Over die Pieten is…
Sinterklaas huren  Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
Wat kinderen willen weten over Zwarte PietWat kinderen willen weten over Zwarte PietDe Sinterklaas komt nooit naar Nederland zonder zijn Zwarte Pieten en meestal neemt hij er ook minimaal twee mee naar zi…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/sinterklaas/3928249/witte-pieten-maken-debuut-in-sinterklaasjournaal/, bezocht op 16-11-2014
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2014/11/13/witte-pieten-in-opleiding-in-sinterklaasjournaal/, bezocht op 16-11-2014
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/de-geboorte-van-zwarte-piet, bezocht op 16-11-2014
  • https://www.facebook.com/pages/Pietmakeover/1485255905084399, bezocht op 19-11-2014
  • https://nl-nl.facebook.com/pietitie, bezocht op 19-11-2014
  • http://www.npo.nl/witte-pieten-in-sinterklaasjournaal/14-11-2014/WO_NOS_694830, bezocht op 16-11-2014
  • http://www.tvuitzendinggemist.nl/nederland-1/pauw/uitzending-van-11-november-2014-52748, bezocht op 19-11-2014

Reageer op het artikel "Witte Pieten: de oplossing voor de pietendiscussie?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Beautifulyou
Laatste update: 23-11-2014
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Mens en samenleving
Bronnen en referenties: 7
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!