mijn kijk op

Bezinning: even stilstaan bij wat je werkelijk beweegt

Bezinning: even stilstaan bij wat je werkelijk beweegt We zijn allemaal druk bezig met werk, ons gezin, hobby’s, familie en vrienden, sociale netwerken, vrijwilligerswerk, reizen en noem maar op. Dat activisme geeft ons een kick en werkt verslavend. Er blijft echter nauwelijks of geen tijd over om af en toe eens even stil te staan bij wat we doen en waarom we dat doen. Wat willen we met ons leven, zijn we tevreden of liever: zijn we gelukkig? Hoe staan we in het heden, wat is de invloed van ons verleden, en wat verwachten we van de toekomst?

Actief

We maken ons druk om materiële dingen, maar hoe staat het intussen met ons geestelijke leven? Actief zijn voelt over het algemeen lekker, het kan zelfs een kick geven, die is echter helaas van korte duur. Daarom is het goed af en toe pas op de plaats te maken: Waar ben ik mee bezig? Waar gaat dit naar toe? Wil ik dat wel? Bezinningsdagen kunnen ons hierbij helpen, om ons bewust te worden van de zin van ons leven.

Bezinning, of retraite – je terugtrekken -, is een manier om je geestelijk leven te verdiepen, je christelijke geloofsleven inhoud te geven. Een mens leeft immers niet op brood alleen. Misschien ben je in naam katholiek, maar wat betekent dat? Daar gaat een goede bezinning over.

Waar gaat het eigenlijk om?

Een bezinning biedt je de kans rustig enkele essentiële zaken in het leven te overwegen: wat is het doel van je leven, wie ben je, hoe verhoud je je tot andere mensen, welke plaats neemt geloof, jouw geloof, God, in je leven? Door hierover na te denken, voordrachten te beluisteren en artikelen en boeken te lezen krijgen je gedachten langzaam vorm. Het helpt je jouw plaats in deze wereld, in dit leven, te bepalen. Het helpt ook het geloof echt te beleven en om meer liefde voor God en de anderen te ervaren. Bezinning kan heel bezielend werken als je er voor openstaat.

Vragen

Er zijn momenten in ons leven die meer aandacht vragen: moeilijke periodes die om verwerking vragen, problemen die we moeten zien op te lossen, tijden waarin we verlangen naar meer spiritualiteit, naar een (h)echte band met God. Op die momenten zoeken we antwoorden op een levensvraag als deze:

Vaak laten we ons leiden door situaties, (voor)oordelen, deadlines. Zonder het te beseffen worden we geleefd. We maken ons druk om onze gezondheid, onze carrière, ons pensioen, de toekomst van onze kinderen, etc. Is dat werkelijk de kern van ons leven? Of is er meer? Door heel even onze activiteiten stil te leggen, krijgen we de kans om na te denken.


Rust, stilte, kalmte, bezinning

Rust en stilte zoeken zijn een constante die zich herhaalt in de geschiedenis van de mens. “Altijd begin ik in stilte te bidden, want daar is het waar God met ons praat. God is vriend van de stilte: we moeten naar God luisteren, want belangrijk is niet zozeer wat wij zeggen, maar wat Hij ons wil zeggen en doorgeven” Moeder Teresa van Calcuta.
Om God en de stem van ons geweten te kunnen horen, hebben we een sfeer nodig van stilte, van ingetogenheid. Met Hem praten, naar Hem luisteren, dat is bidden. In zo’n sfeer kunnen we God ook vragen wat Hij van ons wil, wat onze roeping is.
Bezinning helpt ons om ons spirituele leven te voeden, de grootsheid van ons leven te ontdekken, om onze waardigheid als kinderen van God te overwegen, en om over onze bestemming en de hemel te mediteren.

Smoesjes en uitstel

Er zijn altijd redenen te bedenken om niet naar een bezinning te gaan. Anderzijds is het een uitstekende gelegenheid om te herbronnen, opnieuw te beginnen. Vaak zijn we ervan overtuigd dat we absoluut geen tijd hebben en dat we niet gemist kunnen worden. Terwijl het toch slechts gaat om een paar bezinningsdagen van de 364 dagen per jaar… Dagen waarop je even in een andere wereld bent en waarop je later steeds kunt terugvallen als het je allemaal even te veel wordt. Gun dat jezelf! Het is de moeite waard enige hindernissen te overwinnen; tegenzin om uit de dagelijkse tredmolen te stappen, gemakzucht om je niet met jezelf te hoeven confronteren, eigendunk over onmisbaarheid, onverschilligheid om je leven in eigen hand te nemen, luiheid om je over de lange termijn te bekommeren…

Genade

Overwin jezelf en gebruik deze bezinningsdagen. Dan zul je naar huis gaan met concrete voornemens om aan jezelf te werken, om anderen te steunen en waar mogelijk te helpen, om meer van God te houden, kortom: om gelukkiger te zijn. De genade van God zal je daarbij helpen. Ga bij jezelf na: Mis je iets, ondanks alles wat je hebt? Zou je willen veranderen, evenwichtiger, gelukkiger, minder oppervlakkig en materialistisch willen zijn? Denk je niet dat dat kan? Weet je niet hoe…? Dan is het tijd voor bezinning.

Tot slot: enkele praktische redenen

Bezinningsdagen worden vaak gehouden op mooie natuurrijke lokaties en in oude kloosters. Om de sfeer van bezinning te bevorderen is er een strak schema opgesteld, waardoor je als het ware gedachteloos de practische activiteiten van de dag kunt uitvoeren terwijl er energie en rust overblijft voor diepere gedachten. Belangrijk is ook dat er tussen de diverse programmaonderdelen door steeds tijd is om even naar buiten te gaan, te ontspannen. En dat het stil is, dat er dus weinig tot helemaal niet gesproken wordt; dit om afleiding te voorkomen. Ieder beleeft deze dagen op zijn eigen manier. De rust, de regelmaat van het programma en het ontbreken van gebruikelijke beslommeringen, net als telefoontjes, email, etc., maken dat je deze dagen echt tot bezinning komt. Terug thuis ben je klaar om de dagelijkse strijd weer fris aan te gaan en je voornemens in praktijk te gaan brengen.

Een greep uit het aanbod:
www.bezinning.net/
www.thomasmore.nl
www.isidorusweb.nl
© 2012 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Handleiding bij een kloosterbezoekHandleiding bij een kloosterbezoekOf je nu gelovig bent of niet, iedereen heeft behoefte aan momenten van stilte en rust in hun leven. De stilte en rust g…
Te gast in het Sint LiobakloosterEven loskomen van de dagelijkse hectiek. Tijd en ruimte vinden voor bezinning en meditatie. Of gewoon genieten van rust…
Dominicanen Huissen: geestelijke vorming in moderne settingDominicanen Huissen: geestelijke vorming in moderne settingDominicus stichtte zijn orde in 1216 en stelde zich ten doel het evangelie door prediking uit te dragen. Bijna 800 jaar…
Plaatsen voor stilte en spiritualiteit in Limburg en BelgiëPlaatsen voor stilte en spiritualiteit in Limburg en BelgiëAbdij Averbode, Kerk Holset, Kapucijnerklooster en Mariapark Meersel-Dreef, Franciscanerklooster en Kruiswegpark Moresne…
Spiritualiteit, new age en zingevingSpiritualiteit, new age en zingevingIn deze prestatie gerichte maatschappij gaan mensen op zoek naar authenticiteit. Iets eigens, een ”feel good” moment. Ee…
Reactie

Frank, 10-02-2016
Vanuit bijvoorbeeld het midden van het land naar Friesland rijden voor een dagje bezinning, kan dat eigenlijk wel? Klopt dat nog wel? Vooral als je dat doet op de eerste vastendag? Reactie infoteur, 15-02-2016
Waarom zou dat niet kunnen Frank?

Stine (145 artikelen)
Laatste update: 14-06-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.