InfoNu.nl > Mijn kijk op… > Zakelijk > Handleiding is even belangrijk als het aangekochte product

Handleiding is even belangrijk als het aangekochte product

Handleiding is even belangrijk als het aangekochte product Wanneer we een nieuw toestel of apparaat aanschaffen dan is het noodzakelijk dat er een goede handleiding of gebruiksaanwijzing bij gegeven wordt. Vaak is er een beperkte handleiding bij het apparaat en de uitgebreide versie kan men dan zelf downloaden via het internet. Handleidingen dienen duidelijk te zijn, vooral voor mensen die weinig technische kennis bezitten. Vooral belangrijk is dat het begin van een handeling juist wordt weergegeven en dat ontbreekt nog wel eens.

Hoe ging het vroeger als je een apparaat kocht

Wanneer je voeger besloten had tot de aanschaf van een televisietoestel dan werd dit rechtstreeks geleverd door de winkel waar het gekocht was. Het toestel werd thuis geïnstalleerd en men ontving een duidelijk instructieboekje. Mocht iets niet geheel duidelijk zijn dan kon je even terug gaan naar de winkel en met het boekje in de hand. Daar werd opnieuw of uitgebreider uitleg gegeven. Ditzelfde gebeurde met de aanschaf van een fototoestel of apparatuur in de keuken. Er zijn de laatste jaren veel nieuwe producten op de markt gekomen die ons leven aangenaam kunnen maken mits we de kennis hebben om ze te kunnen gebruiken. Het is bijzonder interessant om te zien hoe jonge kinderen reeds vertrouwd zijn met apparatuur en afstandsbedieningen. Een mobiele telefoon kent geen geheimen voor de jongelui. De nieuwe spelcomputer kan in een oogwenk worden gebruikt. Maar voor ouderen ligt er een probleem om op de hoogte te blijven van de technische ontwikkelingen en met plezier een nieuwe aankoop te doen en er daarna snel van te kunnen genieten. Omdat de techniek steeds verder gaat en de maatschappij bestaat uit zowel ouderen als jongeren met een verschillend niveau is een goede handleiding bij ieder nieuw product van het grootste belang.

Het schrijven van een handleiding

Het schrijven van een goede handleiding schijnt een bijzonder moeilijke aangelegenheid te zijn. Vaak hoor je mensen klagen over de handleiding die ze bij een apparaat krijgen dat deze niet juist of in onbegrijpelijke taal geschreven is. Waar ligt dit nu aan? Waarom is het zo moeilijk? Handleidingen schrijven is een beroep. De vraag kan gesteld worden of de schrijver van een handleiding zijn product wel laat controleren door mensen die volkomen onbekend zijn met het apparaat en die niet op de hoogte zijn van de nieuwste technische snufjes.

Iedere handleiding dient te voldoen aan bepaalde voorwaarden zoals:
  • De Nederlandse taal moet goed gebruikt zijn en er dient een vertaling aanwezig te zijn van Engelse woorden
  • Er moet een prettig leesbaar lettertype gebruikt worden
  • Schrijver dient te letten op een juiste grafische vormgeving
  • De informatie moet duidelijk zijn en stap voor stap aangeven hoe het apparaat kan worden gebruikt.
  • Er dient geschreven te worden op het niveau van de gebruiker

Niveau gebruiker

En juist dit laatste aspect is het moeilijkste te verwezenlijken. Immers het niveau van gebruikers ligt mijlenver uit elkaar. Wanneer een apparaat nog niet zo oud is en men gaat over tot vervanging dan is het gebruik al dusdanig bekend dat slechts een aanvulling nodig zal zijn. Echter wanneer men jarenlang bijvoorbeeld een televisietoestel had en men stapt over op een nieuw toestel dan is er totaal geen herkenning meer te vinden. Alles is nieuw en veranderd. Ook wanneer men voor de eerste maal een apparaat aanschaft dan dient men stap voor stap wegwijs gemaakt te worden. Een enkel foutje in de handleiding kan dan al tot verwarring aanleiding geven. Ook worden handleidingen vaak geschreven voor meerdere apparaten tegelijk waarbij dan onderling kleine verschillen zijn. Alhoewel dit begrijpelijk is met de grote veelheid aan producten gezien vanuit het gezichtspunt van de ondernemer is het voor de klant soms verwarrend.

Welke informatie ontvangt men bij aanschaf

Bij aanschaf van de meeste apparaten ontvangt men tegenwoordig alleen een soort snelhandleiding met de meest summiere informatie en de veiligheidsvoorschriften. Maar belangrijke zaken zoals waar de aan- en uitknop zit ontbreekt hierbij soms.

Wat is het voordeel van handleiding via internet

Voor bijna alle apparaten en toestellen van de meeste grote merken zijn gelukkig gratis handleidingen te downloaden op het internet. Dit heeft als voordeel dat uitgebreide informatie gemakkelijk beschikbaar komt. Men kan de handleiding uitprinten of opslaan zodat je altijd alles nog eens na kunt kijken. Deze handleidingen hebben het oude instructieboekje vervangen.

Wat is het nadeel van een handleiding via het internet

Het nadeel van een handleiding via het internet is dat men meteen een boekwerk van soms 100 pagina's krijgt met allerlei technische informatie die de gebruiker niet direct nodig heeft.Het vinden van de praktische informatie waar men naar op zoek is kan dan nogal wat tijd in beslag nemen. Ook heeft niet iedereen de mogelijkheid om de informatie te verkrijgen via het internet. We kunnen hierbij denken aan oude mensen.

De terminologie

In handleidingen worden veel Engelse en Amerikaanse woorden gebruikt die voor de meeste mensen misschien wel bekend zijn maar lang niet voor iedereen. Hierdoor wordt de achterstand van mensen versterkt.Dit is een probleem wat niet te onderschatten valt omdat de techniek verder gaat en mensen zullen moeten afhaken. Men is soms bang om iets nieuws aan te schaffen omdat men niet weet hoe de werking van de nieuwe toestel zal zijn of men raakt teleurgesteld omdat men een apparaat niet kan of durft te gebruiken. Oudere mensen kunnen gelukkig meestal geholpen worden door hun kinderen maar deze zijn niet altijd woonachtig in dezelfde omgeving en dan is men afhankelijk van derden.Het zelf uitzoeken hoe bepaalde apparatuur werkt wordt steeds ingewikkelder of onmogelijk.

Voorbeeld van gebrekkige handleiding bij televisietoestel

In een handleiding van een nieuw televisietoestel werd pas op pagina twintig van de handleiding beschreven waar de aan- en uit- knop van het toestel zich bevindt. Zo'n toestel staat daarom in het begin constant op standby. De handleiding staat vol met Engelse termen waarbij volkomen voorbij gegaan wordt aan een simpele eenvoudige uitleg over het nieuwe toestel. Ook de tekens op de afstandsbediening zijn gewijzigd en de handleiding is niet hierop aangepast.

Voorbeeld van goede handleiding

Bij de aanschaf van een nieuwe TomTom moet men ook de handleiding downloaden via het internet maar dan kan men stap voor stap door het programma lopen en wordt op een prettige en duidelijke manier uitleg gegeven.

Handleiding voor fototoestel

Koopt men een nieuw fototoestel dan had men meestal reeds de beschikking over een fototoestel. Het is dan eenvoudiger om de handleiding te lezen omdat de meeste termen al bekend zijn. Wanneer echter de functies in het hoofdmenu niet op een duidelijke en begrijpelijke manier worden beschreven dan zal men geen optimaal gebruik kunnen maken van het toestel en dit heeft niets te maken met de kennis van fotografie.
© 2011 - 2017 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
BKR verwijderen: de handleiding!BKR verwijderen: de handleiding!BKR verwijderen met een handleiding. Er zijn verschillende websites die een handleiding aanbieden voor het verwijderen v…
FTD Fill Thread DatabaseFTD Fill Thread Database. Wat is FTD nou precies en wat kan je er allemaal mee doen. FTD is een database waarin allemaal…
MarketingcommunicatiedoelgroepenMarketingcommunicatiedoelgroepenDe marketingcommunicatiedoelgroep is breder dan de marketingdoelgroep, omdat er personen zijn die het aankoopproces kunn…
Opleiding medisch secretaresseOpleiding medisch secretaresseEen medisch secretaresse heeft een verantwoordelijke baan. Voor deze administratieve baan in de zorg heb je een goede op…
Hoe vind ik betrouwbaar thuiswerk?Hoe vind ik betrouwbaar thuiswerk?Thuiswerk is voor veel mensen een ideale oplossing. Geld verdienen vanuit je eigen huis, werken op je eigen tempo en bin…
Bronnen en referenties
  • Handleiding Philips tv. toestel
  • Handleiding tomtom
  • Handleiding magnetron-grill
  • Handleiding olympus fototoestel

Reageer op het artikel "Handleiding is even belangrijk als het aangekochte product"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Celientje1
Laatste update: 09-07-2016
Rubriek: Mijn kijk op…
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 4
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!